Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кращі сорти і гібриди моркви

  1. Ранні сорти і гібриди
  2. Шантене
  3. Амстердамська
  4. Мікуловская
  5. Артек
  6. Бурор F1
  7. Середньостиглі сорти і гібриди
  8. Каллісто F1
  9. Пармекс
  10. шансон
  11. Болеро F1
  12. пізньостиглі сорти
  13. тинга F1
  14. зимовий цукат
  15. Королева осені
  16. Солодкі сорти і гібриди
  17. Полярна журавлина
  18. ласунка
  19. Великі сорти і гібриди
  20. Дарина
  21. імператор
  22. Долянка
  23. Лежкие сорти і гібриди
  24. Берлікум Роял
  25. Волзька 30
  26. Флаккоро
  27. Врожайні сорти і гібриди
  28. Тотем F1
  29. Yellowstone (Йеллоустоун)
  30. Рекс
  31. холодостійких сорти
  32. Московська зимова
  33. Алтайська укорочена
  34. незрівнянна
  35. Відео: кращі сорти моркви

Морква сорт Нантская

Морква спочатку вирощувалася як цілюща рослина, що застосовується при недокрів'ї і нервових розладах. Цей овоч дійсно є унікальною скарбничку цінних речовин - вітамінів і мінералів, є одним з найцінніших, тому і вирощується повсюдно. Безліч сортів групують по термінах дозрівання, розмірами коренеплодів, смаковими властивостями і лежкості в зберіганні.

Сортів у моркви - сотні, особливо якщо вважати і що з'явилися в останні роки імпортні, і не піддаються обліку численні місцеві.

Як же вибрати потрібний сорт моркви для посіву? Тут діє, хоч і не так явно, майже той же «конвеєр», що і з редискою . Для отримання молодий «пучкової» морквини - «ранніх вітамінів» - обов'язково треба посадити якийсь ранній сорт. Але зрілі коренеплоди у неї не дуже солодкі, зберігаються недовго, та й врожайність у них - нижче середньої, тому без інших сортів теж не обійтися. У пізніх сортів коренеплоди - найсолодші (якщо не на смак, то за змістом цукру) і самі лежкие, а у середньостиглих - менш солодкі, ніж у пізніх, але солодші, ніж у ранніх. Тому і підбирати сорти треба так, щоб і для ранніх, і для середніх, і для пізніх містечко в городі знайшлося, та й під зиму посіяти хоча б один буде не зайве.

Ранні сорти і гібриди

Нантская

Нантская - це в багатьох сенсах класика. З нею зазвичай порівнюють, по-перше, врожайність інших ранніх і середньостиглих сортів, а по-друге - форму коренеплодів. Почуєш або прочитаєш «коренеплід типу Нантський» - і відразу ясно, що він схожий на тонкий довгий циліндрик з затупленим кінчиком.

Правда, відразу треба обмовитися: насправді Нантская - це не окремий сорт, а кілька дуже схожих, і тільки через це подібності можна говорити про Нантський моркви взагалі. Найчастіше у нас вирощують Нантського 4 і Нантського 14.

Коренеплоди у Нантський моркви завжди яскравого оранжево-червоного кольору, майже однакового у м'якоті і серцевини, їх середня маса - 70-160 г, а довжина - 12-16 см. Перший урожай молодої моркви можна знімати вже через 50-55 днів після появи сходів , проте повністю коренеплід визріває в середньому за 90 днів (іноді до 120), і тому Нантського часто відносять і до середньоранніх сортів. За смаком вона не поступається середньостиглих і пізніх, і не випадково при порівнянні скоростиглих сортів її смак визнали найкращим. Але є у Нантський і невеликий недолік: вона більш вимоглива до грунтів, хороші, красиві коренеплоди у неї формуються тільки в легких ґрунтах.

Шантене

Морква сорт Шантене

Середньоранній сорт Шантене - це теж майже класика і визнаний еталон врожайності, і за популярністю він не поступається Нантський, хоча на смак його коренеплоди, на жаль, до неї не дотягують (правда, зовсім поганим його теж не назвеш, він, скоріше, посередній) . Коренеплоди у Шантене звичайно крупніше, ніж у Нантський, - масою до 250 г - і трохи іншої форми - подовжено-конічної, але теж правильною, а однорідність коренеплодів можна вважати візитною карткою цього сорту.

Крім високої врожайності є у сорту Шантене і ще один плюс, протилежний нестачі Нантський, - його, на відміну від інших сортів моркви, можна вирощувати на більш важких грунтах.

Амстердамська

Красива врожайна морква успішно вирощується для сверхраннего пучкового збору, який отримують через 52 дні після масових сходів. Отримання товарного врожаю припадає на 65-80 день. Коренеплід насичено-оранжевий, циліндричної форми, з заокругленим кінцем і тонкою сердцевінкой, вагою до 165 г. На гряді майже не визирає з грунту, верхівка зеленіє. М'якоть смачна, ніжної структури, соковита.

Урожай хороший, з 10 кв. м прибирають від 21 до 46 кг. Сорт має підвищену стійкість до альтернаріозу, слабовоспріімчів до цветушности і розтріскування.

Мікуловская

Відмінний ранній сорт найчастіше висаджується для збору в пучковій стиглості. Повністю, до стану технічної стиглості, урожай встигає за 90 днів. Морква вирівняна, циліндричної форми, з закругленими кінчиками, червонувато-оранжевого забарвлення. Сердцевінку вузька, світліша. Смак відмінний, десертний, структура ніжна, без грубих волокон. Вага 100-120 г, довжина близько 15 см. Посадці не піддаються цветушности, урожай постійний, надійний - до 27 кг з 10 кв. м.

Артек

Поширений перевірений сорт придатний до збирання через 52 дня від масових сходів, з'їм в повній стиглості настає пізніше - через 65-85 днів. Морква конічна, середнього розміру, оранжево-червоного соковитого відтінку, не з'являється над поверхнею землі, середня вага 75-130 р Аппетитная м'якоть чудового смаку - наповнена солодким соком, дрібноволокнистою структури.

Артек рекомендований до вирощування «на пучок», для салатів і вітамінних соків, будь-який інший переробки та заготівлі про запас.

Бурор F1

Переважно висаджується як відмінний гібрид для ранньої пучкової продукції. Невелика рівна морквина одномірна, червонувато-оранжевого насиченого кольору з тонкою сердцевінкой, масою 60-110 г. Збирають перші ніжні плоди через 65-70 днів після суцільних сходів. Смак десертний - солодкий, приємний. Гібрид добре перевозиться і має відмінну лежкістю, навіть будучи зібраним в пучковій стиглості. Урожайність багато в чому залежить від рівня агротехніки, часу збору і становить від 22 до 62 кг з 10 кв. м.

Середньостиглі сорти і гібриди

Лосіноостровская

Морква сорт Лосіноостровская

Старий надійний сорт встигає на 85-105 день. Яскраві коренеплоди одномірні, циліндричні, плечики округлі, трохи визирають із землі, шкірка на цій ділянці злегка зеленіє, кінчик закруглений. Маса різниться від умов вирощування і варіюється від 70 до 155 м Соковита морква відмінного смаку, насичено-оранжевого забарвлення. Стійкий невибагливий овоч цінується за універсальність, використовується для заготовок і закладки в зимові сховища.

Каллісто F1

Гібрид славиться вітамінної м'якоттю і стійкістю до пошкоджень. Встигає до масового збору на 92-110 днів. Морква довга, циліндричної форми, важить не більше 135 г, виростаючи при цьому до 22 см завдовжки.

У прохолодне літо посадки сприйнятливі до грибкових інфекцій - фомозу і гнилей. Цінується гібрид за ідеальну форму щільних коренеплодів, придатних до збирання за допомогою техніки і насиченість провітамін A - до 18 мг на 100 г сирого речовини.

Пармекс

Круглі, колоритною оранжевого забарвлення морквини категорії каротель готові до збору через 90-100 днів після масових сходів. М'якоть ніжної текстури, дуже солодка, улюблена дітьми і дорослими. Вага коренеплодів невеликий, в межах 40-50 г, врожайність становить близько 12 кг з 10 кв. м. Пармекс вигідно відрізняється чудовим смаком і незвичайної привабливою формою, придатний для заготовок, ефектно виглядає в асорті.

шансон

Міцні, стійкі до пошкоджень коренеплоди давно відомі городникам і вирощуються на багатьох городах. Встигає урожайний сорт за термін в 110 днів. Морква густого помаранчевого кольору, подовжено-конічної форми, довжиною до 16 см і вагою від 50 до 160 м Наповнена соком, дрібноволокнистою м'якоть хороша на смак, середньої солодощі. Урожайність відмінна - до 67 кг з 10 кв. м. Транспортується і зберігається товарна продукція чудово.

Болеро F1

Морква сорт Болеро F1

Цей гібрид варто згадати не тільки через дуже високу врожайність, а й тому, що він спеціально призначений для вирощування в складних кліматичних умовах, а значить, хороший урожай від нього можна отримати в дуже багатьох областях. До того ж він ще й стійкий до борошнистої роси та альтернаріозу. Коренеплоди у Болеро F1 типу Нантський, але довжиною до 20 см і яскраво-помаранчеві.

пізньостиглі сорти

осінній король

Чудовий сорт, висаджують для закладки на зимове зберігання, встигає через 140-150 днів від моменту масових сходів. Помаранчева морква відрізняється великими розмірами, виростаючи до 20 см довжини і вагою до 200 г, характерна своєрідною веретенообразной формою. М'якоть відмінного смаку і ніжної структури, солодка, з приємним морквяним ароматом.

Врожайність 17-37 кг з 10 кв. м, в кращі роки може скласти 62 кг з 10 кв. м і більше. Вихід товарної моркви відмінний, наближається до 97%.

тинга F1

Універсальний гібрид підходить для закладки в підвали, заготовок і соків. Починають збір врожаю на 130-140 день після суцільних сходів. Морква яскрава, довгасто-конічної форми, загострена з прямими плічками. Овоч великий - виростає в довжину до 20 см, вага становить 110-120 г. Шкірочка червона, тонка сердцевінку трохи світліше. М'якоть смачна, помаранчева, десертній солодощі.

Урожай надійний, високий, в середньому близько 50-55 кг з 10 кв. м. Переваги гібрида в його універсальності, відмінною врожайності і лежкості.

зимовий цукат

Апетитна яскрава морква солодкого смаку незамінна для приготування свіжовіджатих соків фреш, заморожування і закладки в зиму. Овочі циліндричні, тупокінцеві, з прямими плічками, довжиною до 20 см і вагою до 180 г. Структура м'якоті щільна, смакові якості вищого рівня, десертні. Врожаї надійні і високі - від 35 до 50 кг з 10 кв. м. Сорт цінуємо городниками за виняткові смакові властивості товарної продукції, гарантію гарного врожаю і лежкість.

Королева осені

Морква сорт Королева осені

Королева осені носить свою красиву назву по праву - серед пізніх сортів вона найкраща за багатьма показниками. Коренеплоди у неї досить великі - масою до 220 г, довжиною до 25 см і шириною до 5 см, але м'якоть при цьому соковита і ніжна, хоча і вважається, що великі морковіни завжди грубі і не дуже смачні. Та й виглядають вони ошатно і красиво, радуючи око яскравим оранжево-червоним кольором. Не дивно, що для нарощування такої маси Королеві осені потрібен тривалий вегетаційний період - 120-130 днів, проте успішно виростити її без розсади можна навіть в областях, де безморозний період коротше цього терміну, тому що сходи її непогано переносять заморозки до -4 ° C. Доброго слова заслуговує цей сорт і за стійкість до стрілкування, і коренеплоди у нього не розтріскуються.

Солодкі сорти і гібриди

Цукрова Лакомка F1

Красиве довге моркви, напоєні солодкістю, цілком відповідає назві гібрида. Циліндричні коренеплоди з тонкої сердцевінкой і колоритною апельсиново-оранжевим забарвленням, завдяки насиченості тканин цукрами, славляться відмінним смаком. Розмір овоча вище середнього, довжина досягає 25 см, вага доходить до 200 м

Гібрид є середньостиглих - при посіві з квітня по травень, урожай «на пучок» збирають вже в липні, а повне дозрівання доводиться на серпень-вересень. Збереження висока, краще вживати корисні овочі свіжими або виготовляти свіжовіджаті соки.

Полярна журавлина

Морква сорт Полярна журавлина

Кругла маленька морква хороша свіжої, в тому числі, в дитячому харчуванні, а також у вигляді консервації асорті з іншими овочами. Встигає в ранні терміни - до збору приступають через 65 днів після масових сходів. Посіявши насіння в квітні, перші морквини збирають вже в липні, що робить цей сорт бажаним на грядках в регіонах з прохолодним літом.

Полярна дзьоба формою схожий на редьку оранжевого кольору, важить 40-50 г. Шкірочка гладенька, вічка неглибокі. Смакові властивості виняткові - м'якоть наповнена солодким соком, ніжна, дрібноволокнистою. Збереження хороша, овоч практично не піддається розтріскування.

ласунка

Солодка м'якоть - візитна картка цього пізньостиглої сорти, поспевающего на 130 день. Морквина невелика, витягнуто-конічна, червонуватого кольору, з вузькою, малопомітною сердцевінкой. Вага становить 90-100 г.

Численні переваги Ласуни - відмінний смак, одномірність плодів, невибагливість до умов вирощування, стійкість до похолодання і чудова лежкість.

Великі сорти і гібриди

Лідія F1

Універсальний середньоранній гібрид годиться для будь-яких заготовок і посадки «на пучок», характерний довгими тонкими коренеплодами. Урожай починають прибирати через 90 днів. Морква оранжевого забарвлення, в повній стиглості дуже довга - до 30 см, форми витягнутого конуса з гострими кінчиками, середньою вагою 90-100 г. Смак чудовий, солодкий.

Урожайність багато в чому залежить від поживності грунту, до якої цей гібрид висуває підвищені вимоги. В оптимальних умовах урожай володіє завидною постійністю і становить 60-62 кг з 10 кв. м.

Дарина

Велика пізня морква виведена в Чехії, успішно використовується для закладки на зиму, будь-яких заготовок, включаючи заморозку і консервацію. Встигає через 130-150 днів з моменту суцільних сходів. Виростає завдовжки до 24 см і важить до 200 г. Урожайність 17-33 кг з 10 кв. м., при створенні гарних умов може досягати 45 кг з 10 кв. м. Вихід товарної продукції високий - до 96%. Збереження овоча відмінна - до пізньої весни втрати становлять від 6% до 8%.

імператор

Морква сорт Імператор

Привертає ця видатна морква великими коренеплодами колоритного червонувато-оранжевого кольору. М'якуш яскравий, солодка, однорідно помаранчева. Великий овоч досягає 26 см довжини і ваги 200 г. Урожай лежить без втрат до пізньої весни, зберігаючи при цьому солодкість і щільність м'якоті.

Товарна врожайність 16-30 кг з 10 кв. м., при оптимальних умовах збирають більше - до 40 кг з 10 кв. м. Отримання товарної моркви залежить від рівня обробітку і становить 75-90%.

Долянка

Перевірений стійкий сорт пізнього строку дозрівання встигає на 120-150 день. Морква помаранчева, одномірна, рівна, в формі витягнутого довгого конуса, солодкого насиченого смаку з відчутним морквяним ароматом. Вага досягає 200 г, довжина - 28 см. Рослини досить невибагливі, але на бідних грунтах і в несприятливих погодних умовах отримані врожаї будуть значно нижче, в той же час посадки дуже чуйні на добрива і поливи.

Врожайність коливається в межах від 35 кг до 80 кг з 10 кв. м. Долянка цінується, перш за все, за стійкість до змін погоди, щедрі врожаї, відмінні смакові якості і лежкість.

Лежкие сорти і гібриди

червоний велетень

Морква сорт Червоний велетень

Чудовий лежкий сорт встигає пізно - через 140-160 днів після масових сходів. Шкірочка помаранчева, плоди витягнуто-конічні, довжиною до 26 см, вагою 90-150 г. Соковита м'якоть смачна, насичена цукрами і провітамін A, якого міститься до 15,5 мг на 100 г сирого продукту.

Червоний велетень примхливий і вимагає поживного грунту, на бідних грунтах і при нестачі вологи може частково втратити смакові і товарні якості. Урожай постійний - до 40 кг з 10 кв. м, зберігається чудово, без втрат.

Берлікум Роял

Сорт відноситься до пізньої категорії, повністю встигаючи за 140-150 днів. Морква середня або велика - довжиною до 16-18 см і вагою до 190 г. Форма циліндрична, тупокінцева, насичено-помаранчева м'якоть багата провітаміном A. Середній урожай становить 18-34 кг з 10 кв. м, максимальний - до 50 кг з 10 кв. м. Зберігається цінний овоч дуже добре, до пізньої весни з незначними втратами в 3-5%.

Волзька 30

Пізньостиглий сорт, збирають на 140 день після масових сходів. Морква форми тупого конуса, прихована в грунті повністю, легко витягається, важить до 220 г, виростає до 22 см в довжину. М'якоть густо-помаранчева, десертній солодощі, наповнена соком. Врожаї відмінні - до 55 кг з 10 кв. м.

Недолік - сильна поразка морквяної мухою, особливо в жарку погоду. Обов'язкове використання інсектицидів, інакше личинки мухи погублять посадки. Зберігається відмінно, практично без відходу, аж до настання літнього тепла.

Флаккоро

Морква сорт Флаккоро

Голландська велика морква з довгасто-конічними коренеплодами, встигає в пізні терміни - через 130 днів від виходу паростків. Вага досягає 200 г, довжина доходить до 30 см. М'якоть червоного, «вогняного» кольору, смачна, солодка, багата каротином, не схильна до розтріскування.

Урожай щедрий - до 55 кг з 10 кв. м, товарність висока, досягає 96%. Зберігається дуже добре, що не втрачаючи смаку і соковитості, до самої весни або навіть до нового врожаю.

Врожайні сорти і гібриди

колорит F1

Гібрид чудовою товарності встигає через 85-90 днів з моменту масових сходів. Овоч циліндричний, з тупим кінцем, повністю прихований в грунті, витягується легко. Середня вага - 100-120 г, довжина - до 18 см.

Урожай дуже хороший - 23,5-45 кг з 10 кв. м, при високій агротехніці в сприятливі роки щедрий гібрид здатний дати до 72 кг з 10 кв. м. Отримання товарної моркви досягає 91%. Посадки сильно пошкоджує морквяна муха і це вагомий мінус гібрида.

Тотем F1

Велика червона морква пізньостиглої категорії встигає на 130-140 днів. Форма конічна, вага 130-145 г. М'якоть оранжево-червона, дрібноволокнистою, щільна, стійка до пошкоджень. Смак відмінний, солодкий, не нудотний. Тотем F1 - незамінний вітамінний овоч для зимового зберігання, дає стійкі високі врожаї в 55-60 кг з 10 кв. м і проявляє стійкість до грибних хвороб.

Yellowstone (Йеллоустоун)

Морква сорт Yellowstone (Йеллоустоун)

Морква Незвичайна жовтого кольору прідатна до збору через 110-120 днів з моменту з'явилася суцільніх паростків. Овоч великий, характерної форми гострого веретена, важить до 200 г. Шкірочка і м'якоть насичено-жовті. Смакові властивості чудові.

Врожаї неперевершені - до 82 кг з 10 кв. м. Єллоустон цінується за виняткову щедрість і чудовий солодкий смак великих одновимірних коренеплодів.

Рекс

Невибагливий урожайний сорт є середньоранніх, встигає за 105 днів. Морквина середньої довжини або злегка укорочена, з вузькою неправильної форми сердцевінкой, вагою близько 200 г. Помаранчева м'якоть ніжна, смачна. Товарність висока, становить 85-97%, урожай стабільний - до 54 кг з 10 кв. м, в оптимальних умовах отримують набагато більше - до 80 кг з 10 кв. м. Крім чудової врожайності, Рекс цінується за стійкість до впливу грибкових інфекцій, хороше збереження і універсальність використання.

холодостійких сорти

вітамінна 6

Морква сорт Вітамінна 6

Надійний поширений сорт відомий не тільки високою концентрацією вітамінів в м'якоті, а й стійкістю до несприятливих погодних умов. Дозріває за 120 днів. Морква рівна, циліндрична, з круглими кінчиками вагою до 160 г, довжиною до 20 см. Забарвлення шкірки червонувато-оранжева. Смак хороший, м'якоть напоєна вітамінним соком. Врожаї постійні, високі, збереження вище середньої.

Московська зимова

Що не піддається холодів сорт чудово вдається в посадках під зиму для збору сверхраннего врожаю. Морква гладка, витягнуто-конічної форми, густого помаранчевого кольору. Довжина вирівняних плодів до 18 см, вага близько 150-170 м Насиченість цукрами досягає 7-8%, що забезпечує соковитою м'якоті приємну солодкість. Вихід товарної продукції високий, до 50-70 кг з 10 кв. м. Збереження чудова, без втрати якості.

Алтайська укорочена

Смачна морква успішно вирощується в холодних регіонах, переносить несприятливі кліматичні умови, придатна для різноманітного застосування - заготовок, виготовлення вітамінних соків і закладки в льоху. Встигає в середні терміни - на 120 день. Форма циліндрична, овочі одномірні, рівні, вагою до 150 г. М'якоть туга, середнього рівня солодощі. Зберігається урожай без втрат до пізньої весни. Чудовий вибір для отримання гарантованого врожаю в найскладніших кліматичних умовах.

незрівнянна

Приваблива морквина густо-оранжевого забарвлення встигає через 90-110 днів після масових сходів. Форма плодів витягнуто-конічна, плечики трохи визирають із землі, витягується легко. Вага досягає 200 г, довжина - 20 см. Смак щільної м'якоті десертний. Сорт дає хороші врожаї - від 30 до 70 кг з 10 кв. м. Рослини стійкі до холоду і цветушности, збереження плодів вище середньої.

Відео: кращі сорти моркви

При такій великій кількості різноманітних сортів і гібридів овочівники найпростіше вибрати і посадити кілька різновидів моркви - солодкої і великої, довгою і круглої, стійкої і врожайною. Скільки б городник ні зібрав по осені цього корисного овоча, морквина ніколи не буде зайвою, послужить незамінним джерелом вітамінів і мікроелементів для всієї родини, до того ж цінні коренеплоди завжди користуються підвищеним попитом на ринку, особливо у весняний час масових авітамінозів.

Як же вибрати потрібний сорт моркви для посіву?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама