Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Погляд зсередини: а чи так хороші Filament-лампи?

  1. Передісторія питання
  2. частина експериментальна
  3. CroLED: китайське якість Ebay
  4. Eglo: звичайна ламп зі звичайними характеристиками
  5. Phillips: якість понад усе
  6. висновки

Вітаємо любителів LED-ламп на сторінках блогу Prestigio!
Сьогодні ми поговоримо про одну актуальною і вкрай популярною останнім часом темі, а саме filament (або, по-російськи, ниткоподібних) світлодіодних лампах. На Geektimes їм присвячено безліч статей ( 1 , 2 , 3 ), Проте вони не зачіпають розбір ламп і порівняння їх температурних характеристик. Тому спеціально для Вас, шановні читачі, ми провели детальний аналіз ламп різних виробників, включаючи вимір температури світлодіодних ниток. І під катом ми постараємося відповісти на питання: а чи так хороші filament лампи, як їх малюють нам представляють маркетологи?

Передісторія питання


Коли мова заходить про нову технологію, то відразу постає одне з найважливіших питань: а як ця технологія вливається в загальну технологічну «еко-середовище»? Зазвичай революційні технології просто не вписуються в звичний хід речей, і доводиться докладати величезних зусиль для впровадження революційних продуктів. Наприклад, так було з поновлюваними джерелами енергії, що встановлюються на приватних будинках, коли вартість «комплекту» просіла на порядки , А в деяких місцях нашої планети людям ще й доплачують за вироблення електроенергії , Що зажадало перегляду відносин між виробниками і споживачами електрики. Абсолютно аналогічна історія трапилася з електрокарами, коли індустрія розділилася і пішла двома шляхами: гібриди і повноцінні електромашини з окремими «заправними» станціями.
Років 5 тому світлодіодне освітлення почало активно завойовувати своїх поплічників і адептів. Інженери довго намагалися пристосувати двовимірні від природи джерела світла для тривимірного освітлення (чого тільки варті лампи у вигляді кукурудзяних качанів ). Про це писалося кілька разів, як тоді , так і зовсім недавно .
І ось на ринок були випущені filament-лампи. Здавалося б, що знайдено нехай не ідеальна, але оптимальне вирішення проблеми, коли і «вівці ситі і вовки цілі»: лампочка практично нічим не відрізняється від лампочки Ілліча як формі, так і за змістом, тільки нитку вольфрамовая замінена на нитку світлодіодну. Навіть старим склодувні заводам і майстерням знайшлася робота . Зараз пропонується використовувати керамічну напівпрозору підкладку для поліпшення радіального розподілу світлового потоку ламп (наприклад, Crystal Ceramic MCOB ).
Що ж це за загадковий filament? Коротко про пристрій нитки Нитка (filament) являє собою пиріг, що складається з декількох компонент. Тонка скляна (не так добре проводить тепло) або сапфірове / керамічна (добре проводить тепло) підкладка - залежить від жадібності виробника - з двома контактами по краях. На цю підкладку встановлюються світлодіодні чіпи, які з'єднуються послідовно найтоншої золотою ниткою. Потім вся конструкція заливається люмінофором і, вуаля, filament готовий.

Схема пристрою світлодіодним нитки
Ідея, закладена в даний тип світлодіодів, проста: спроба вичавити ще трохи лм / Вт, адже в такий конструкції не важливо, куди випромінює світлодіод, на відміну від SMD. Світло все одно, досягне люмінофора і дасть теплу компоненту (зелений і червоний кольори).

Однак, незважаючи на незаперечні переваги перед SMD світлодіодами, у filament ламп існує ряд проблем, які чомусь не хочуть помічати. Наприклад, в «стандартної» компонуванні з SMD-діодами, досить масивна алюмінієва підкладка і корпус ефективно відводять тепло, тоді як в нитках єдиний спосіб відведення тепла - фактично лише конвекція і диссипация через стінки скляної колби. Тобто, банальний перегрів поступово вбиває як самі діоди (падіння яскравості з температурою), так і люмінофор (страждають індекс передачі кольору CRI або Ra і колірна температура CCT). Так, такий метод «перегріву» працює для вольфрамової лампи, тому що газ в ній часткової сприяє регенерації нитки в процесі використання, але не більше того. Детальніше про перегрів з наукової точки зору можна почитати тут . Як випливає з наведеної статті відносно нешкідливим можна вважати температури близько 60-70 градусів.
У двох словах для рядового споживача перегрів або недостатній тепловідвід від світлодіодів означає тільки одне - кратне (іноді на порядки) погіршення характеристик світлодіодних ламп

Щоб цю точку зору підтвердити або спростувати, треба запастися лампами, взяти звичайні світлодіодні лампи для порівняння і поекспериментувати ... в тому числі і з вимірюванням температури, в чому нам допоможе тепловізор компанії Flir 5-ої серії з матрицею в 240 на 320 пікселів. За допомогою даної камери була виміряна температура як на колбі протягом півгодини, так і на самих світлодіодах після видалення колби.
За традицією висновки для тих, хто поспішає представлені в двох підсумкових таблицях в самому кінці статті . А любителів грунтовних розборок ласкаво просимо в частина експериментальну.

частина експериментальна


Отже, для експериментів були взяті три лампи різних виробників: дешева китайська лампочка з Ebay від компанії CroLED (насправді за ціною еквівалентний Eglo), інша лампа фірми Eglo з місцевого Леруа Мерлен і вельмишановний і широковідомий Phillips. Так, варто відзначити, що можливо лампочка з Ebay НЕ має ніякого відношення до фірми CroLED .

CroLED: китайське якість Ebay


Почнемо з filament-лампи з Піднебесної. Лампочка прибула з Китаю в простій картонній коробці з мінімум інформації на ній (температура, потужність і напруга живлення. Чесно зізнатися, очікування були самі різні, але реальність виявилася набагато суворіше. Коефіцієнт пульсацій склав 67% (!), Мені здається, що це рекорд ! Фактично лампочка гасла і розгоралася знову з періодичністю 10 мс. Колірна температура відрізнялася в меншу сторону від того, що зазначено в магазині продавця на Ebay.

NB: Всі представлені в статті лампи мають скляну колбу. І хоча вона може витримати падіння на підлогу, будьте обережні при поводженні з ними!
Розбір лампочки виявив одну цікаву особливість конструкції - а саме драйвер. Точніше його повна відсутність: лампочка харчується через банальний діодний міст MB10F з парою резисторів і величезним твердотілим конденсатором. Зате компактно!

Світлодіоди розташовані на матовому (!) Підкладці в кількості 18 штук. Кожен світлодіодні чіп виконані з сапфірового текстурированной підкладці типу «зірочка» . Чіпи абсолютно невеликих розмірів - менше людської волосини.
Чому виробнику вигідно робити ультра-маленькі світлодіоди?

Цікаве питання. Одна і причина чисто економічна. Маленькі світлодіодні чіпи просто не вимагають додаткових золотих контактів для рівномірного розподілу електричного поля і, відповідно, рівномірної світності по всьому диоду.
Інша причина - тепловідвід. Не має сенсу ставити потужний великий світлодіод на підкладку, яка відносно погано проводить тепло.


А що там з температурою? - запитає читач. Так, температура на колбі за 5-7 хвилин досягає приблизно 40 градусів і залишається такою протягом півгодини.
Але давайте тепер зазирнемо під колбу нашої лампі. Після видалення скла і виміру температури з'ясувалося, що нитки дуже швидко (буквально за 1 хвилину) нагріваються до майже 90 градусів, а в деяких місцях, мабуть, там, де розташовані світлодіоди, температура сягає понад 100 градусів.

Eglo: звичайна ламп зі звичайними характеристиками


Наступна лампа від компанії Eglo, у якій, між іншим, є представництво і в РФ , В загальному і цілому порадувала своїми характеристиками. Пульсацій на частоті 100 Гц склали близько 6%, при цьому колірна температура і CRI цілком відповідають заявленим характеристикам.

Ліричний відступ до питання про мерехтіння До однієї з статей на D3 користувач justicebest написав наступне:
Про 300 Гц сказано в ГОСТ Р 54945-2012 (1 Область застосування) і в СНиП 23-05-95 (Пункт 7.14). даю ще посилання на медичне дослідження .
Де сказано:
Примітка - Коефіцієнт пульсації освітленості враховує пульсацію світлового потоку до 300 Гц. Пульсація освітленості понад 300 Гц згідно [1] не впливає на загальну і зорову працездатність.
Таким чином, мерехтіння до частоти 300 Гц все-таки не бажано.

Всередині лампи знаходяться також чотири нитки світлодіодів, як і в китайській лампі. Усередині захований драйвер на базі конденсаторного баласту. Світлодіоди дещо більше - 113 на 57 мікрон, ніж в попередньому випадку. Однак вони вкрай погано закріплені на знову-таки матовою підкладці.

Що ж стосується температури, то лампочка швидко (за ті ж 5-7 хвилин) розігрівається до температури близько 50 градусів. І нитки знову демонструють температуру ~ 90 градусів. Прям, як прокляття конструкції лампи «розжарювання» якийсь!

Phillips: якість понад усе


Остання протестована лампочка виробництва компанії Phillips. Дивно, але ця лампочка в корпусі Е14 демонструє відмінну відповідність заявленим характеристикам і вкрай низькі рівень пульсацій.

Чим це обумовлено, адже цоколь E14 значно менше E27? - задастеся Ви питанням. Все геніальне просто: у Phillips хороші, дуже хороші інженери, які здатні створити ультра-компактний драйвер (обратноходового перетворювач) так, щоб він вмістився в патрон E14, при цьому драйвер забезпечує вкрай низький рівень пульсацій (
У самій лампі всього дві світлодіодні нитки, так як вона споживає всього 2.3 Вт. Світлодіодні чіпи розміщені на прозорій підкладці і аналогічні за розмірами тим, що використовуються в лампах Eglo, але з іншої текстурою підкладки - «Щит» . Як вже зазначалося вище проти законів теплофізики НЕ попреш.

Приблизно за 10 хвилин колба лампи прогрівається до ~ 45 градусів (дві нитки повільніше «прогрівають» всю лампу). Однак температура ниток без скляної колби склала все ж 95 градусів, місцями - повторимося, швидше за все, в місці кріплення світлодіодних чіпів до підкладки - досягаючи значень в 110-120 градусів.

Щоб не бути голослівним при винесенні вердикту щодо filament-ламп, ми додамо кілька фотографій вже знайомих ламп IKEA і потужних розумних ламп Prestigio, про які ми поговоримо наступного разу. Корпус лампи IKEA прогрівається до 75 градусів протягом півгодини, а розумною лампи Prestigio до 58. При цьому SMD світлодіоди ламп Prestigio, наприклад, на максимальній потужності нагріваються лише до зазначеної на самому початку статті «безпечної» температури 60-70 градусів.

висновки


Давайте тепер підіб'ємо деякі підсумки і постараємося відповісти на питання: чи варта гра свічок filament'ов?

  1. За традицією, отримані дані тестування зведені в таблицю нижче. Але, на мій погляд, не варто довіряти заявленому світлового потоку китайської лампи, так і інші характеристики не вселяють довіри. У виробників ширвжитку є звичка завищувати результати. В іншому лампи Eglo і Phillips відповідають заявленому на упаковці, а Китай - Ви самі все чудово розумієте ...
    Будь ласка, заощаджуйте своє здоров'я і час - запитуйте результати тестування, перш ніж купувати LED-лампи на Ebay, та й в звичайних магазинах теж скоро доведеться ввести Вдатися до таких заходів!

  2. Порівняння спектрів не виявило скільки-небудь значущих відмінностей: у всіх лампам, швидше за все, використовується один і той же люмінофор, який і дає теплий ламповий filament-світло. Є невеликі варіації компоненти синього кольору, що простежується в значенні колірної температури вище: у Eglo найтепліша, Phillips посередині, у CroLED «найхолодніша».
  3. Якщо говорити про якийсь технологічності, то лише Phillips має право називатися хорошою і безпечною лампою з нормальним драйвером, в черговий раз підтверджуючи статус провідного гравця на ринку.
    Всі протестовані лампи мають дивно однотипні значення питомої світлового потоку і питомої потужності. Ці значення можна порівняти із середніми показниками SMD-ламп . Мабуть, теплопередача і нагрів світлодіодів істотно обмежують ці характеристики в порівнянні зі звичайною компонуванням на основі SMD збірок світлодіодів.

  4. І найсмачніше припасено на десерт. Вимірювання температури самих ниток за допомогою ІЧ-камери (тепловізора) - сподіваємося - переконливо показують і доводять, що filament технологія не може бути повноцінною заміною звичайних SMD ламп з алюмінієвим радіатором і набагато більш ефективним теплоотводом. Плюс додамо істотно обмежений простір для драйвера і в результаті ми отримаємо, що яскраві і потужні світильники з тривалим терміном служби на основі filament створити буде проблематично (вже 12 Вт лампи часто забезпечені радіатором ).

У наступній статті ми продовжимо колупатися в лампах і заглянемо під спідницю під радіатор лампочкам Prestigio , В тому числі і смарт лампам, керованим по протоколу BlueTooth. Будемо подивитися, що там цікавенького!
PS: У минулому огляді та порівнянні ламп IKEA і Canyon користувач kenbik запропонував протестувати лампи на електромагнітні перешкоди за допомогою FM-радіо. Старого приймача не знайшлося, тому в хід пішла гарнітура SBH-52 з вбудованим FM-приймачем.

Звітую: З встановлених ламп IKEA, Gauss і розумних лампочок Presigio, тільки LED-лампи IKEA помітно гудуть. Причому все: що E27, що E14 і різні по потужності. Gauss практично не шумить, так само як і Prestigio (не забуваємо, все ж в сучасних пристроях варто ефективне шумозаглушення).
Залишайтеся з нами і підписуйтесь на наш блог ! Вам не складно - нам приємно!

Повний список опублікованих статей "Погляд зсередини" на Хабре і GT:
Розтин чіпа Nvidia 8600M GT , Більш грунтовна стаття дана тут: Сучасні чіпи - погляд зсередини
Погляд зсередини: CD і HDD
Погляд зсередини: світлодіодні лампочки
Погляд зсередини: Світлодіодна промисловість в Росії
Погляд зсередини: Flash-пам'ять і RAM
Погляд зсередини: світ навколо нас
Погляд зсередини: LCD і E-Ink дисплеї
Погляд зсередини: матриці цифрових камер
Погляд зсередини: Plastic Logic
Погляд зсередини: RFID і інші мітки
Погляд зсередини: аспірантура в EPFL. Частина 1
Погляд зсередини: аспірантура в EPFL. Частина 2
Погляд зсередини: світ навколо нас - 2
Погляд зсередини: світ навколо нас - 3
Погляд зсередини: світ навколо нас - 4
Погляд зсередини: 13 LED-ламп і пляшка рому. Частина 1
Погляд зсередини: 13 LED-ламп і пляшка рому. Частина 2
Погляд зсередини: 13 LED-ламп і пляшка рому. частина 3
Погляд зсередини: IKEA LED завдає удару у відповідь
Погляд зсередини: а чи так хороші Filament-лампи?
і 3DNews:
Мікровзгляд: порівняння дисплеїв сучасних смартфонів
І під катом ми постараємося відповісти на питання: а чи так хороші filament лампи, як їх малюють нам представляють маркетологи?
Що ж це за загадковий filament?
Чому виробнику вигідно робити ультра-маленькі світлодіоди?
А що там з температурою?
Чим це обумовлено, адже цоколь E14 значно менше E27?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама