Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як підключити бра до електромережі: схеми і способи монтажу

  1. Способи підключення за типами моделей
  2. мотузкова модель
  3. клавишная модель
  4. Шнур з вилкою
  5. поетапна інструкція
  6. Вибір місця підключення настінного світильника
  7. Підготовка до монтажних робіт
  8. установка

Настінний світильник (бра) - популярний освітлювальний прилад, що доповнює люстру, часом заміщає її. Він дає гарний розсіяне світло, який в ряді моделей можна направляти в різні боки. Таке освітлення ідеально підходить для читання вечорами, роботи, створення затишної атмосфери

Бра мають безліч переваг перед торшерами - коштують дешевше, не займають зайвого простору. Перш ніж приступати до монтажу, треба визначитися, як підключити бра, вибрати схему і місце розташування, а також придбати потрібні інструменти.

до змісту ↑

Способи підключення за типами моделей

Підключення настінного світильника, точніше, його спосіб, залежить від типу пристрою. У магазинах є різні види бра - зі шнурком, виделкою, мотузкою (ланцюжком, Сонеткой), без шнура - на клавішах. Щоб правильно підключити прилад до електромережі, важливо ознайомитися зі специфікою роботи.

При монтажі слід врахувати такі моменти:

  • при високій вологості повітря переконатися, що освітлювальний прилад має вологозахист;
  • врахувати, який тип лампочок використовується, - не можна купувати ті, що перевищують зазначену в паспорті потужність;
  • якщо світильник живиться від 12-24 вольт, додатково придбати трансформатор напруги, включити його в схему.
до змісту ↑

мотузкова модель

Повісити на стіну мотузковий світильник труднощів не складе, зробити це зможе навіть початківець майстер. Підводять електричні дроти до необхідної користувачеві висоти (зазвичай 1-2 метри від підлоги) прихованим способом, щоб не зіпсувати вигляд кімнати. Всього їх повинно бути три - нуль (N), фаза (L) і заземлення (PE). Потім відповідно до прикладеної схемою потрібно прикріпити контакти до колодок з клемами відповідного маркування. Фазу з'єднують з фазою, нуль з нулем і заземлення із заземленням.

до змісту ↑

клавишная модель

Установка бра з вимикачем-клавішею відрізняється рядом особливостей. Замість мотузки у таких пристроїв контакти, які підключають самостійно. Всі дроти і з'єднання для такого бра повністю приховують в стіні. Для цього буде потрібно руйнувати, тому варто подумати про кріплення світильника заздалегідь.

При роботі треба бути обережним. В іншому випадку високий ризик короткого замикання, а так як проводка внутрішня, складно буде усувати наслідки. Треба встановлювати бра строго за схемою, стикуючи дроти за кольором і маркування. Мережева вступна фаза піде на перемикач, від нього - знову на бра, щоб забезпечити можливість роз'єднання електричного кола. Нуль і заземлення в ході монтажних робіт треба з'єднувати безпосередньо.

Нуль і заземлення в ході монтажних робіт треба з'єднувати безпосередньо

до змісту ↑

Шнур з вилкою

Повісити на стіну бра, має вилку на шнурі, дуже просто. У подібних світильників є провід, як у всіх електроприладів, виделкою вони включаються в розетки. Рекомендується купувати їх, якщо немає можливості проштробити стіну, прокласти нову проводку і змонтувати окремий вимикач. Щоб запалити світло, досить просто вставити вилку в розетку або скористатися перемикачем (його додають для більш комфортного роз'єднання ланцюга). Вішати на стіну такі пристрої можна без елементарного знання електричних схем підключення.

до змісту ↑

поетапна інструкція

Всі сучасні світильники мають три дроти - фазу, нуль і заземлення. Якщо в квартирі відповідна проводка, складнощів з підключенням не виникне. При наявності тільки робочої фази і нуля, коли поміняти проводку можливості немає, доведеться діяти інакше. Встановити лампу можна, приєднавши через одну переривається вимикачем фазу і нуль, дотримуючись при цьому маркування.

Вибір місця підключення настінного світильника

Зазвичай бра поміщають в спальні в головах ліжка. Для невеликої досить одного електроприладу. Якщо ліжко значного розміру, оптимально кріпити по одному світильнику з кожного боку. У дитячій зазвичай поміщають бра так, щоб яскраве світло не заважав малюкові. Вдале рішення - повісити лампу над кріслом, щоб перед сном почитати дитині книжку. Для дітей старшого віку розміщують світильник над ліжком.

В якості основного джерела світла у ванній або передпокою можуть виступати бра. У таких приміщеннях їх монтують по обох стін симетрично або підсвічують зону навколо дзеркала. Для ванної кімнати потрібно вологозахищений світильник.

Перед монтажем слід виміряти відстань від підлоги і між світильниками, що особливо актуально при установці двох і більше бра. Якщо вішати «на око», вийдуть непотрібні дірки в стіні або лампи будуть висіти криво.

до змісту ↑

Підготовка до монтажних робіт

Перед самостійним проведенням робіт відразу готують потрібні інструменти і пристосування. Обов'язково знадобиться електродриль зі свердлом, яке підбирають залежно від матеріалу стін. Для бетонних - не використовують свердла по дереву і навпаки.

Також для роботи потрібні:

  • викрутка;
  • індикаторна викрутка;
  • пасатижі;
  • олівець;
  • гострий ніж.

викрутка;   індикаторна викрутка;   пасатижі;   олівець;   гострий ніж

Якщо бра буде кріпитися високо, варто запастися драбиною. В крайньому випадку можна встати на надійний стілець, однією рукою спираючись в стіну.

до змісту ↑

установка

Для підключення бра треба виконати наступну покрокову інструкцію:

  1. Відключити потрібний автомат, щоб знеструмити кімнату або всю квартиру, в залежності від типу монтажу електропроводки.
  2. За допомогою індикаторної викрутки переконатися, що напруга на контактах відсутня.
  3. Докласти кришку бра до місця майбутнього монтажу, яке вже відзначено на стіні. Зробити позначки олівцем в області отворів, в які потім будуть встановлені кріпильні деталі.
  1. Дрилем просвердлити отвори згідно з відмітками. Можна попередньо акуратно прорізати шпалери, щоб не порвати їх дрилем.
  2. Закріпити кришку бра дюбелями на стіні.
  3. Зняти з кожної жили ізоляцію на 0,5 см гострим ножем.
  4. З'єднати дроти між собою за обраною схемою підключення, зазвичай стандартною.
  5. Зафіксувати корпус бра спеціальними болтами, що додаються до світильника. Приєднати абажур, якщо такий є.

Далі в прилад вкручують лампочку і включають автомати. Як бачимо, встановити бра можна своїми руками, необов'язково запрошувати для цього електрика.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама