Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

И вновь продолжается бой ...

Дачники не здаються, сподіваючись на силу друкованого слова   А на адресу горе-організаторів дачних маршрутів з їх вуст слова звучать все частіше недруковані

Дачники не здаються, сподіваючись на силу друкованого слова

А на адресу горе-організаторів дачних маршрутів з їх вуст слова звучать все частіше недруковані. І у нас, журналістів «Соціалки», є що сказати, але, на жаль, теж не по Далю: накипіло, чи знаєте. Скоро вже урожай збирати, а садівники-любителі все з посадками закінчити не можуть через потворної роботи автобусів, що курсують до дачних масивів. Після виходу статті «Невдах» в №19 від 12 травня 2018 року потік листів і дзвінків до редакції не зменшився. Читачі дякували і ділилися своїм гірким досвідом. Наприклад, Людмила Миколаївна Качурина, чий ділянка розташована в СНТ «Волошка», поскаржилася на дуже погано працює 173-й маршрут.
- Першого травня кондуктор, як з'ясувалося, не вміла користуватися терміналом. Але тоді цей промах ще можна було зрозуміти - все-таки сезон тільки відкрився. Але 4 травня кондуктор вийшла в рейс взагалі без терміналу та на зворотному шляху вимагала сплатити проїзд готівкою, хоча я одна з небагатьох, хто на той момент встиг купити садово-дачну транспортну карту, - згадує Людмила Миколаївна. - Чому я повинна за карту викласти 50 рублів, поповнити її на 400 рублів, та ще, як з'ясувалося, все одно платити. Грошей у мене з собою не виявилося, так кондуктор стала вимагати: або займай, або виходь. Від незручності положення, в якому я опинилася без провини винувата, у мене аж тиск підскочив.
І це на додачу до ранкових «пригод», коли заявлений о 7.20 автобус не прийшов, і, прочекавши даремно до дев'яти годин, Людмила Миколаївна змушена була добиратися до дачі на попутках.
Ніна Олексіївна Козлова принесла лист за підписом півсотні дачників СНТ «Березовський», обурених огидною роботою все того ж багатостраждального 173-го маршруту, у якого що ні день, то накладки. Наприклад, вранці 6 травня автобусів на їх маршруті знову не виявилося, хоча напередодні обіцяли. Та й інші автобуси з автостанції «Аврора» йшли своєю чергою. Три години на зупинці даремно - з баулами і з розсадою, без лавок, під палючим сонцем - як?
- Багато разів дзвонили диспетчеру. Та спочатку обнадіяла, потім почала грубити і кидати трубку, а потім зовсім перестала відповідати. Тринадцятого травня ситуація повторилася: о 7.20 автобус подали, а наступного рейсу, о 9.40, не було. Знову люди чекали до одинадцятої години - сподівалися, що ось-ось з'явиться. Так і розійшлися ні з чим, - нарікають дачники.
Масла у вогонь підливають «конкуренти» - дачники СНТ «Волошка». Хоча, якщо розібратися, які вони конкуренти? Швидше, товариші по нещастю, так само змушені страждати від об'єднання двох маршрутів без додавання автобусів. Тепер люди похилого віку мимоволі друг на друга вовком дивляться: мовляв, ось ще стоїмо по двадцять хвилин - чекаємо їх на проміжній зупинці.
Оксана Володимирівна повідомила, що 11 травня на вулиці Димитрова люди так і не дочекалися автобуса №171, наступного до СДТ «Білозерка». Проводжали поглядом 154-й і 181-й автобуси і терпляче чекали на свій. До 13 годин чекали. Дзвонили на «гарячу лінію» департаменту транспорту, але, «спілкуючись» з автовідповідачем, потрібної інформації не добилися. «Такого неподобства раніше ніколи не було», - резюмує дачниця.
Настільки гіркий жаль від порівняння звучить рефреном у всіх скаргах наших читачів, адже вони на свої шість соток їздять не один десяток років.
- Я сорок сім років пропрацювала в транспортній галузі. І графік руху автобусів на спецмаршрутах завжди дотримувалися неухильно, - згадує А.Д. Труханова. - На кінцевих зупинках автобуси шикувалися в чергу, і на посадку їх відразу подавали по два, а то і по три. Стверджувати не беруся, але підозрюю, що причини треба шукати в банкрутство МП «Пассажіравтотранс» і в передачі транспорту в руки комерційного підприємства. У дні поминання покійних в цьому році - той же бардак. Я півтори години простояла даремно. Автобуси підходили вкрай рідко, тиснява була моторошна, а мені 75 років і розштовхувати когось ліктями не під силу, та й не до душі.
У війну штурмували Берлін, в мирний час - автобуси. Така ось сумна реальність.

Олена ДМІТРІЧКОВА.
Фото Романа Грамотенко.

* * *

Г.К. Шепелєва:
- Мені сімдесят років. Живу, як і більшість пенсіонерів, на мізерну пенсію. Одна радість - дача. Але і цієї радості позбавляють. Більше тридцяти років дачники їздили на 157-му автобусі з автостанції «Аврора» до Чёрновскіх дач. У минулому році через ремонт Південного моста кінцеву зупинку перенесли на площу імені Кірова, дістатися до якої - вже величезна проблема. Трамваї туди з боку старого міста не ходять. Їздили по пробкам на комерційних «Газелях», потім спускалися-піднімалися по підземних переходах, але ж дачники НЕ юні дівчатка і хлопчики. Ох і натерпілися тоді люди похилого віку.
І яке ж було моє здивування, коли я дізналася, що і в цьому році 157-й маршрут відправляється з площі імені Кірова. Чому? Дзвонила я в департамент транспорту, але там від мене відмахнулися, як від настирливої мухи.

* * *

Віра Максимова:
- На ЧЕРНОВСЬКИЙ масиві розташовані чотири тисячі дач, а в рейс виходять за все два автобуса №157. Інтервал руху у них замість заявлених 27 хвилин становить 55. Другого травня автобус прийшов о 7.20, а не в 6.30, наступний - о 9 годині. По дорозі зламався, і водій висадив усіх на трасі. Більше автобусів до трьох годин не було. Якщо вдається втиснутися в автобус, то доводиться стояти на одній нозі і не дихати, але ж їдуть в основному пенсіонери. Дзвонили на «гарячу лінію», їх відповідь збентежив: «Машин немає, нехай вас діти возять». А то і зовсім кидають трубку.

Три години на зупинці даремно - з баулами і з розсадою, без лавок, під палючим сонцем - як?
Хоча, якщо розібратися, які вони конкуренти?
Чому?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама