Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Які квіти посадити на дачі для підвищення врожайності культур - 5 важливих порад

Квіти на вашому городі можуть бути дуже корисним доповненням, а не просто ефектною прикрасою ділянки. Що треба врахувати при облаштуванні квітково-овочевий грядки

Ми вже розповідали про те, які переваги надають квіти при посадці поруч з фруктовими деревами - докладніше можна прочитати в цьому матеріалі , Але ви також можете успішно застосовувати спільне вирощування квітів і овочів, з огляду на ряд нюансів.

Якщо ви все ще вирощуєте квіти і овочі по різні боки вашої ділянки, то зараз прийшов час переглянути ваш план.

Спільна посадка квітів і овочів на одних і тих же грядках - це стратегія, яку використовують і професійні городники для підвищення врожайності і підтримки здоров'я рослин, і новачки в силу простоти і доступності методу. Найважливіша причина вирощування квітів разом з їстівними культурами - залучення бджіл та інших корисних комах-запилювачів. Без бджіл, що прилітають з візитом в ваш сад, щоб покуштувати нектару і перенести пилок з однієї рослини на інше, у вас буде вести невтішний урожай.

Крім того, посадка квітів також підтримує біорізноманіття, в цілому. Ви також можете садити квіти спеціально для залучення метеликів та інших бажаних видів. Чи готові почати? Але, перш ніж замовляти свої насіння, ось п'ять порад, які важливо мати на увазі при виборі квітів для вашої грядки.

1. Зверніть увагу на час цвітіння.

Для того, щоб ваша квітково-овочева грядка працювала ефективно, треба вибрати квіти, які будуть цвісти в той же час, що і овочеві культури. Наприклад, якщо квіти не зацвітуть в ті два тижні, що цвіте горох, гороху НЕ пощастить. Вивчіть інформацію про терміни цвітіння рослини і синхронізуйте графік посадки.

2. Враховуйте форму кольорів.

Квіти, які залучають колібрі аж ніяк не такі ж, що привертають бджіл і ос. Форма квітки полегшує або ускладнює доступ різних видів до нектару і пилку.

Форма квітки полегшує або ускладнює доступ різних видів до нектару і пилку

До речі, чи знаєте ви, що першими в світі комахами-запилювачами були жуки? До сих пір ряд сучасних видів покритонасінних запилюється виключно або переважно жуками. Квітки у таких рослин або великі одиночні (як у магнолієвих, лілійних, шипшини), або дрібні і зібрані в суцвіття, як у кизилу, спіреї та багатьох зонтичних.

Що стосується бджіл, то вони є безперечними лідерами серед запилювачів сьогодні на Землі. Квітки, привабливі для бджіл, відрізняються яскраво забарвленими пелюстками, зазвичай блакитного або жовтого кольору, часто з особливим візерунком, за яким комахи можуть без праці їх впізнати. Для «бджолиних» квіток типові нектарники біля основи трубки віночка; вони часто занурені так, що доступні тільки для спеціалізованих ротових придатків бджіл і недосяжні для гризе апарату жуків.

Щоб залучити бджіл та інших комах-запилювачів, вибирайте рослини з зручною для них формою, такі як майорця, маргаритки, ехінацеї, соняшники. Для посадки в городі можна вибрати карликові різновиди соняшнику.

3. Висота має значення!

Якщо ви не хочете, щоб квіти конкурували з вашими овочами за сонячне світло, вибирайте низькорослі різновиди. Проте, деяким врожаям (наприклад, салату) може стати в нагоді невеликий затінення під час спекотних літніх місяців, тому є сенс посадити вищі рослини.

4. Як садити квіти на овочевий грядці.

Розумним рішенням буде рівномірно розподілити квіти по всьому саду, а не прикрасити ними тільки одну-єдину грядку. Як ви це робите, залежить від уподобань. Ви можете посадити ряд овочів, за якими послідує ряд кольорів, або ви можете перетнути їх в межах одного рядка. Ви можете використовувати колірну гаму рослини для логічного планування ділянки - вказати лінією квітів, що грядка з однією культурою закінчується, змінюючись іншими овочами.

5. Починайте з простого!

Коли ви перебуваєте тільки на початку шляху своїх експериментів з квітково-овочевий грядкою, вибирайте однолетники - їх легко вирощувати з насіння, і вони рясно цвітуть. Вам не доведеться турбуватися, що вони будуть рости на одному і тому ж місці кілька років поспіль, якщо ви вирішите змінити дизайн ділянки.

Левиний зів просто обожнюють джмелі. Сучасні різновиди лев'ячого зіва зустрічаються в різних колірних комбінаціях, включаючи мікс з двох-трьох відтінків. Якщо ви хочете, щоб левиний зів розцвів першим в саду, ви можете посіяти насіння на розсаду приблизно за місяць до останніх заморозків (НЕ присипаючи насіння грунтом - це важливо, для проростання їм потрібне світло) і висаджуйте в грядку з першими весняними овочами і зеленню.

Целозія, рід Амарантові, буйством фарб перетворить ваш садок в екзотичний куточок, а улюблені бджолами рожеві, білі або лавандові квіти космеи, навпаки, додадуть ніжності і романтизму.

Однак, не забувайте, що рідні для вашої території багаторічники - кращий подарунок місцевим бджолам. При обробці грядок не забувайте, що надлишок агрохімії негативно відбивається на комах-запилювачів. Допомогти овочами і зелені зберегти імунітет і продуктивність навіть в складних погодних умовах допоможе рідке листове добриво Фолірус .

Хороші поєднання кольорів і культур на одній грядці

Роза і часник. Часник відлякає від троянди шкідників, а троянда нейтралізує різкий аромат часнику.

Чорнобривці і дині, кавуни. Певні сорти чорнобривців контролюють нематоди в коренях баштанних культур без використання хімічних обробок.

Огірки і настурції. Настурція захищає огірки від шкідливих комах і служить місцем проживання для корисних хижих кліщів.

Декоративний тютюн і салат. Салат в компанії квітучого тютюну не темніє і довше зберігає свіжість листя.

Полуниця і чорнушка дамаська - відмінні рослини-компаньйони, які обидва можуть бути використані в їжу.

Чи готові почати?
До речі, чи знаєте ви, що першими в світі комахами-запилювачами були жуки?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама