Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Теплиця. Як зробити теплицю на дачі своїми руками. Пристрій теплиці, креслення і проекти.

У середній смузі Росії, в зоні ризикованого землеробства, практично неможливо гарантовано отримувати хороші врожаї всенародно улюблених овочів і рослин, таких як томати, перець, огірки і т.п. Бувають окремі вдалі роки, коли вони вдаються і у відкритому грунті. Але що б мати по справжньому стабільний урожай, потрібно теплиця або хороший парник. Крім того, теплиця значно подовжує період можливості вирощування весняної та осінньої зелені, немов переносячи невеликий шматочок землі на 500-700 км на південь. У теплиці з успіхом можна вирощувати ранню зелень вже з початку квітня, і ростити її до кінця жовтня.

У теплиці з успіхом можна вирощувати ранню зелень вже з початку квітня, і ростити її до кінця жовтня

Останнім часом стали дуже популярними теплиці з полікарбонату. Матеріал, що йдеться, «вічний» і на відміну від поліетиленової плівки, яку треба міняти мало не щороку, і на відміну від крихкого скла, тріскається при всякому приводі, прекрасно служить роками. Та й купити готову теплицю не складно. Готовий каркас і листи полікарбонату, викрутки збірка. Один день - і теплиця стоїть і готова прийняти рослини. Але чи всі «гладко» з теплицями з полікарбонату?

Що відбувається в теплиці.

Настає весна, сонячних днів все більше і самі дні все довшими. Сонце швидко зганяє сніг з поверхні землі. Різниця температури всередині теплиці і зовні досягає 10-20 градусів. Усередині повітря вдень прогрівається до + 15-20 градусів, а зовні ночами ще заморозки. Зверніть увагу, як встановлено практично всі теплиці. Вони встановлені практично безпосередньо на грунті! І який від цього ефект?

І який від цього ефект

А ефект такої, що існує потужний т.зв. місток холоду між грунтом в теплиці і грунтом зовні. Грунт, на відміну від повітря, який прогрівається буквально за хвилини, після зими буде відтавати майже місяць. І хоча він відтане в теплиці швидше, ніж зовні, тягнути тепло з теплиці буде ще дуже довго. І рослини, висаджені в грунт, виявляються в умовах надзвичайно некомфортних. Його вершки днем ​​виявляються перегрітими і готові розвиватися. А ось корінці, за рахунок яких і росте рослина на початку свого життя - сидять в холодній землі, від якої знизу віє холодом.

Зверніть увагу, як розвивається рослина. Насіннячко спочатку випускає саме корінець, формує систему харчування і потім вже починає формувати верхню зелену частину. Городникам широко відома така хвороба розсади, як «чорний корінь» або «кила». Якщо корінь рослини знаходиться в сирої холодної землі, він занепадає і в кінці кінців рослина гине все. Або хорошого врожаю від нього не чекай, якщо воно і виживе.

Фактично в теплиці встановленої безпосередньо на грунт це і відбувається. Коріння рослини переохолоджуючи і перезволожені, а листя вимагають і харчування і тепла. І як результат, ефект, очікуваний від теплиці, яка коштує кілька десятків тисяч рублів, не настає. Огородник все одно змушений чекати, поки земля прогріється не тільки в теплиці, а й зовні. І теплиця, замість того, що б забезпечити «забіг» в зростанні на 1-1,5 місяці перетворюється просто на захист від заморозків. Іншими словами - вона не реалізує закладений в ній потенціал! Вона звичайно краще, ніж примітивний парничок, і краще ніж «високі грядки». Але набагато гірше, ніж могла б бути.

Але це можна виправити. Давайте розглянемо, як правильно влаштувати теплицю, як її правильно встановити.

По-перше, нам слід припинити теплообмін між «вулицею» і теплицею через землю. Якщо вже теплиця отримала тепло від Сонця, то не повинна його віддавати назовні просто так. Вона повинна накопичувати його в собі, своєю масою землі.

Для цього треба встановити теплицю з полікарбонату не на землю і не на цоколь «горобця по коліно», а не цоколь висотою 50-60 см. Сам цоколь треба побудувати з будь-якого теплоізоляційного матеріалу. Наприклад - керамзитобетону, пінобетону, газобетону, пінополістиролбетону, опілкобетона (арболита). І сам фундамент з такого ж матеріалу повинен бути заглиблений. Тоді тепло потрапило в теплицю днем ​​буде йти по ночах назовні набагато повільніше.

По-друге, слід влаштувати в теплиці високі грядки. Тут ми вбиваємо одразу кількох зайців одним пострілом. Ми збільшуємо теплову інерційну масу теплиці (з'являється ефект російської печі, що славиться тим, що тримає тепло кілька діб). Ми значно збільшуємо шар родючої землі, що дуже сприятливо для рослин з великою площею живлення (томатів, перців). Ми значно полегшуємо роботу на цих грядках, оскільки вони знаходяться на висоті робочого столу і не треба повзати на корточках. Ми занчительно прискорюємо прогрів цих градок, так як з настанням весни вони починають прогріватися з 3-х сторін теплим повітрям, а охолоджуватися тільки з однієї (знизу). (До цього було все навпаки).

По-третє, в самих грядках, при облаштуванні теплиці слід укласти 1-2 труби, пластикових або ацеідних, діаметром 120-200 мм. А всередині труби заповнити ПЕТ-пляшками з водою. Коли повітря в теплиці починає перегріватися, то зазвичай дачник відкриває кватирки для провітрювання. Але це не розумно! Будувати теплицю, що б зберегти тепло, особливо навесні і восени, земля в теплиці ще недостатньо прогріта, а ми влаштовуємо провітрювання. Надлишок тепла слід направити всередину грядки. Тоді грядка буде підігріватися ще й знизу. Це дуже корисно для томатів і особливо для перців. Для влаштування такої системи буде потрібно всього-то один дешевий вентилятор і найпростіше термореле. Його можна виготовити з біметалічної пластини. І тільки коли вже і земля в теплиці прогріється - ось тільки тоді можна скидати надлишок тепла в атмосферу.

Ну і по-четверте, давайте розглянемо одну ідею щодо зменшення промерзання теплиці взимку, а значить і її якнайшвидшому відтавання і приведення в робочий стан.

Як відомо, земля промерзає на певну глибину. Нижче холод не пускає тепло самої землі. На безумовно глибині настає рівновага, нульова температура і цю глибину і називають глибиною промерзання. Вона не постійна і залежить від багатьох параметрів. Якщо на поверхню землі покласти якийсь ефективний утеплювач, то земля під ним може не промерзнути взагалі або промерзне на досить незначну глибину. А якщо навесні цей утеплювач прибрати, то земля прогріється і відтане значно раніше, ніж в окрузі. Чому б і нам не використовувати це явище в своїх інтересах?

По периметру теплиці, на відстань приблизно 1 метр ми влаштовуємо утеплення з ефективного утеплювача. Тут так само можна використовувати керамзитобетон, пінобетон, газобетон, полістиролбетон і т.п. Важливо, що б термоізолятор був гігроскопічним і мишеустойчівим.

Взимку ми так само засипаємо снігом простір навколо теплиці на висоту всього цоколя, ще більш потовщуючи шар теплоізоляції (пухкий сніг - відмінний теплоізолятор). Таким чином, ми практично блокуємо надходження холоду зверху. У той же час тепло з надр землі безперешкодно надходить під теплицю і промерзання грунту буде незначним.

Як тільки настають сонячні дні (на ЕЧР це середина - кінець березня), ми видаляємо сніг від цоколя, і цоколь і земля навколо теплиці починає швидко прогріватися. А оскільки вона була не сильно проморожена, то швидко відтає і нагрівається до температури придатної для вигонки ранньої зелені і вирощування холодостійких швидкозростаючих культур - зелені, редиски, цибулі тощо Та й розсаду більш теплих і «довгограючих» рослин можна буде висадити набагато раніше. Витрати на пристрій такої термоізоляції незначно збільшать загальний бюджет теплиці, а виграш обіцяють немаленький.

Як бачите - «розумна теплиці» - це не просто каркас, обшитий полікарбонатом, «подзвонив - привезли - поставили». Це досить серйозне господарство, зі своїми секретами. І знаючи їх, можна значно збільшити віддачу від вкладених в теплицю засобів. . І перетворити свою дачну ділянку з «країни вічнозелених помідорів» в джерело зрілих і корисних плодів.

Обговоримо теплиці на форумі ...

Костянтин Тимошенко © 09.02.2010

Але чи всі «гладко» з теплицями з полікарбонату?
І який від цього ефект?
Чому б і нам не використовувати це явище в своїх інтересах?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама