Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горох як сидерат восени: що це таке, опис і характеристика

  1. їх переваги
  2. опис
  3. Принципи використання на ділянці

Щедрий урожай без застосування добрив отримати неможливо. Найродючіші землі з часом виснажується і потребує додаткового внесення мікроелементів і корисних речовин. З цим завданням чудово справляються рослини-сидерати.

У природі існує близько 400 культур, які можуть виконувати роль зелених добрив, при виборі відповідного рослини городники частіше віддають перевагу бобовим культурам.

їх переваги

Головне завдання бобових сидератів - відновлення родючості грунту. Це особливо актуально для ділянок, де з року в рік вирощують одні й ті ж культури.

Зелені добрива мають унікальні властивості, завдяки їм підвищується родючість грунту і поліпшується її структура:

  1. Сидеральні культури не забирають з грунту поживні речовини, навпаки, насичують його азотом, рослинним білком і іншими корисними компонентами, необхідними для росту і підвищення врожайності городніх рослин. Азот з сидератів набагато легше і швидше засвоюється овочевими та злаковими культурами, ніж при внесенні комплексних мінеральних добрив.
  2. Щедрий урожай без застосування добрив отримати неможливо Бобові сидерати допомагають позбутися від бур'янів - вони швидко нарощують зелену масу, не даючи можливості бур'янам піти в зростання.
  3. Сидеральні рослини не потребують особливого догляду, головне - забезпечити їх достатньою кількістю вологи.
  4. Коренева система бобових культур проникає вглиб грунту, щоб розм'якшити його і оберігаючи від вимивання і вивітрювання. Залежно від типу грунту дію сидератів різному - піщані ґрунти скріплюються корінням, глинисті стають більш пухкими.
  5. Коріння сидератів служать джерелом харчування для жителів грунту - дощових черв'яків і мікроорганізмів.
  6. Зелена частина сидеральних культур захищає ґрунт від перегріву і висихання, а після скошування перетворюється в мульчують матеріал і зелене добриво.

Сидерати є відносно дешевим і екологічним способом підгодівлі, поліпшення повітро-і вологопроникність грунту. Вважається, що вміст рослинного білка і азоту в бобових культурах за поживними якостями рівноцінно свіжому гної.

Вирощування бобових сидератів складається з декількох етапів:

Виконання цієї послідовності гарантує якісне використання зелених добрив: поліпшення технічних характеристик грунту і підвищення врожайності овочевих культур.

Важливо! Вирощування бобових сидератів буде ефективним, якщо вибір конкретного рослини буде відповідати типу грунту на ділянці і клімату регіону.

Тому перед покупкою посівного матеріалу варто уважно ознайомитися з докладним описом кожного сидерального рослини.

до змісту ↑

опис

З бобових культур в якості сидеральних рослин найчастіше використовуються:

  1. Горох польовий. Горох як сидерат цінується городниками за властивість швидко нарощувати зелену масу. Він добре росте на нейтральних грунтах з достатнім зволоженням. Погано переносить піщані або глинисті грунти, не росте на кислих грунтах. У період вегетації сидерат горох висаджують на тих грядках, де не планується вирощування городніх культур в поточному сезоні, або в проміжних посівах. Інший варіант використання зеленого добрива - посів в кінці літа, коли урожай основних культур вже зібрано. На 100 кв. м потрібно 2-3 кг насіння.
  2. Боби кормові. Крім азоту, однорічні боби здатні трансформувати важкорозчинні фосфати в доступну для овочевих культур форму. Вирощуються на підзолистих, глинистих і болотистих ґрунтах. Мають високу холодостійкістю і можуть переносити короткочасне похолодання до -8 ° С. Боби зазвичай сіють восени після збору врожаю основних культур. Для посіву на 100 кв. м. знадобиться близько 2,5 кг насіння.
  3. Віка. Рекомендується висівати це однорічна рослина на нейтральних грунтах. Кращий час посіву - рання весна.

    Віка швидко нарощує зелену частину Віка швидко нарощує зелену частину. Через 2 тижні після скошування сидерата можна переносити на грядки основну культуру, при прямому сівбі у відкритий грунт - через 20 днів після зрізання вікі. Витрата насіння на 100 кв. м. - 1,5 кг.

  4. Буркун. Зростає на піщаних і суглинкових грунтах з нейтральною показником кислотності. Стійкий до посухи та заморозків. Допомагає в боротьбі з шкідниками (нематодою і проволочником). Буркун зазвичай вирощують як дворічна рослина: перший раз висаджують восени після збору городніх культур, а на наступний рік його скошують перед початком цвітіння. На 100 кв. м. витрачається приблизно 0,2 кг насіння буркуну.
  5. Люцерна. Висадка люцерни допомагає знизити кислотність грунту і збагатити її живильними речовинами. Люцерна вважається самим вимогливим рослиною з числа бобових сидератів: потребує тепла і частих рясних поливах, інакше рослина швидше зацвіте на шкоду зеленій масі. Для цього сидерата не підходять важкі глинисті, кам'янисті і болотисті грунту. Щоб засіяти 100 кв. м. буде потрібно близько 0,15 кг насіння.
  6. Серадела. Тіньовитривала рослина з гарною холодостійкістю. Зростає на легких піщаних добре зволожених грунтах, не виносить кислі грунти. Відрізняється підвищеною вимогливістю до наявності вологи - в дощове літо швидко нарощує зелену масу навіть при сезонних температурах нижче норми. Висаджують сераделлу зазвичай ранньою весною, витрачаючи по 0,4-0,5 кг на 100 кв. м.

Вибираючи сидерат для своєї ділянки, городникам слід відштовхуватися від характеристик і оптимальних умов вирощування кожної культури.

до змісту ↑

Принципи використання на ділянці

При використанні зелених добрив повинні дотримуватися принципи їх вирощування:

  1. Висаджувати сидерати можна до посадки основних городніх культур, в міжсезоння, після збору врожаю або пізно восени під зиму.
  2. Якщо на ділянці тривалий час росла одна і та ж овочева культура, рекомендується на один сезон звільнити землю від культурних рослин і посіяти бобові сидерати.

    При посіві восени для цих цілей підійде горох польовий або озима вика, ранньою весною можливий посів ярих гороху і вики, кормових бобів, серадели або люпину При посіві восени для цих цілей підійде горох польовий або озима вика, ранньою весною можливий посів ярих гороху і вики, кормових бобів, серадели або люпину.

  3. Періодично змінювати сидеральні рослини, що не вирощуючи одні і ті ж види на одній ділянці рік за роком, дотримуватися сівозміни. Це допоможе збагатити грунт новими поживними речовинами.
  4. Чи не вирощувати на одному місці сидеральні та основні культури, що належать до одного сімейства.
  5. Зрізати або скошувати зелені добрива до початку дозрівання насіння, не допускаючи одревеснения стебел і кореневої системи. В іншому випадку доспілі насіння засмітять грунт і приведуть до безконтрольного зростання сидеральних рослин, а міцне коріння значно ускладнять розпушування грунту.

Процес скошування або зрізання сидератів передбачає три способи, кожен з яких відрізняється різним ступенем ефективності:

  1. За допомогою плоскореза зрізати стебла бобових культур на 5-6 см глибше поверхні грунту. Висадити розсаду основної культури, зеленою масою сидератів замульчувати грядки з розсадою. В цьому випадку бадилля буде утримувати вологу в землі, поступово перегниватимуть і насичувати грунт поживними речовинами.
  2. На грядці з нескошеної сидератами зробити лунки і висадити овочеву розсаду. Через 2-3 тижні зелені добрива зрізати на висоті 5 см від поверхні грунту і розкласти зрізану зелень на грядці. Повторювати процедуру до моменту збирання врожаю, зрізуючи сидерати в міру відростання.
  3. Зрізані сидерати закласти в грунт і висадити на грядку основну овочеву культуру.

При скошуванні бобових культур восени зелені стебла досить просто залишити на грядці. Навесні після танення снігу від них нічого не залишиться, а грунт наповниться додатковими поживними компонентами.

Досвідчені городники радять використовувати органічні добрива і ЕМ-препарати, що сприяють збільшенню швидкості росту, стійкості до хвороб, шкідників і несприятливих погодних умов. З числа ЕМ-препаратів (ефективних ґрунтових мікроорганізмів) підійдуть Байкал ЕМ-1, Сяйво-1, Бокаши і емочка.

Для поліпшення росту бобових рослин, а також для прискорення процесу гуміфікації необхідна певна кількість вологи - при нестачі опадів сидератів необхідний додатковий полив Для поліпшення росту бобових рослин, а також для прискорення процесу гуміфікації необхідна певна кількість вологи - при нестачі опадів сидератів необхідний додатковий полив.

Зелені добрива при правильному використанні здатні за один сезон відновити структуру і якісні характеристики грунту самого виснаженого ділянки. Бобові сидерати відмінно впораються з цією роллю. Головне - правильно підібрати сидеральну культуру, що відповідає типу грунту, забезпечити її своєчасний полив і скошування.

Читайте також:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама