Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Електричний кабель для прокладки в землі

  1. Поради про прокладання силового електричного кабелю в землі

Щоб передати електроенергію від джерела до кінцевого споживача, іноді виникає необхідність прокладки кабелю в землі Щоб передати електроенергію від джерела до кінцевого споживача, іноді виникає необхідність прокладки кабелю в землі. Фахівці настійно рекомендують суворо дотримуватися правил ПТЕЕС і ПУЕ.

Довговічність кабелю безпосередньо залежить від його ізоляції. У сучасних кабелів повинна бути ізоляція двох типів: паперова просочена як наприклад у АСБ та пластмасових ізоляції як у кабелю ВБбШВ і АВБбШВ.

Паперова просочена ізоляція жили володіє відмінними електричними характеристиками, великим терміном служби, високу допустиму температуру при невеликій вартості. У паперовій ізоляції є недолік: гігроскопічність, тому кабелю потрібна повна герметичність оболонки. Крім цього, склад, яким просочують папір, може стікати до нижнього кінця. А це призводить до зниження ізоляційної міцності, погіршення умов охолодження і скорочення терміну служби кабелю.

Як правило, пластмасову ізоляцію для кабелю ВБбШВ і АВБбШВ виготовляють з поліетилену або полівінілхлориду. Подібні кабелі прокладаються в тунелях, агресивному середовищі, пожежонебезпечних каналах з умовою відсутності механічного впливу.

Якщо потрібно укладати кабель в землю, то зазвичай використовують броньований кабель з мідними жилами марки ВБбШВ або з алюмінієвими жилами АВБбШВ , Тому що цей кабель добре захищений сталевою стрічкою від різних механічних пошкоджень і гризунів. При цьому прокладати в трубі броньований силовий кабель не обов'язково.

Щоб правильно прокласти кабель в землі на дачній ділянці, потрібно дотримуватися деяких правил і враховувати поради фахівців.

Поради про прокладання силового електричного кабелю в землі

По-перше, потрібно враховувати, що кабельна траса категорично не повинна розташовуватися біля коренів дерев і в місцях з високим навантаженням на грунт. Якщо на дачній ділянці будуть укладатися кілька кабельних трас, потрібно простежити за тим, щоб вони не перетиналися. Також кабельна траса не повинна перетинатися або близько розташовуватися до інших інженерних мереж. Категорично заборонено прокладати трасу під фундаментом будинку. Мінімальна відстань між фундаментом і кабелем повинно бути не менше 60 см.

По-друге, потрібно розмітити трасу, а після цього викопати траншею. Глибина траншеї повинна становити 80-90 см. Якщо кабель все-таки буде проходити під стоянкою автомобіля або через дорогу, то глибина траншеї повинна бути більше 1,25 м.

По-третє, потрібно очистити викопану траншею від дрібного і крупного сміття природного і штучного походження.

По-четверте, потрібно зробити подушку у викопаній траншеї. Товщина подушки (шару піску) 10-12 см. Для цих цілей можна використовувати будь-який пісок, але потрібно простежити за тим, щоб подушка покрила все дно на зазначену глибину.

По-п'яте, потрібно підібрати і підготувати кабель. Кабель вибирається залежно від споживаної потужності електроенергії на ділянці. Після вибору кабелю потрібно його підготувати: якщо кабель буде проходити в місцях підвищеного навантаження на грунт, його потрібно захистити за допомогою футлярів з ПНД-труби і перед прокладкою одягнути їх на кабель.

По-шосте, потрібно укласти кабель в траншею. Фахівці настійно не рекомендують укладати кабель з натяжкою. Бажано його прокладати хвилястою лінією з витримкою слабини. Якщо вже підготовлені футляри для захисту кабелю, їх потрібно заздалегідь укласти на свої місця. Потрібно прокладати кабель цілими шматками. При укладанні в траншею кількох кабелів, потрібно враховувати необхідну відстань між ними в 10 см.

По-сьоме, потрібно скласти план розташування кабелю. Тут необхідно вказати відстань до виходу з будівель, повороти кабельної траси у нерухомих предметів або об'єктів. Варто відзначити місце входу кабелю в грунт.

По-восьме, кабель потрібно засипати подушкою з піску. Товщина даної подушки повинна бути не менше 10 см. Також необхідно перевірити, чи повністю кабель засипаний піском.

По-дев'яте, потрібно засипати подушку з піску грунтом, товщина якого 17 см. Після цього необхідно утрамбувати насипаний грунт.

По-десяте, поверх утрамбованого грунту укладається сигнальна стрічка, що попереджає про знаходження кабелю в землі. В такому випадку центр сигнальної стрічки розташовується строго поверх кабелю. На стрічці має бути попереджувальний напис на всій протяжності.

По-одинадцяте, потрібно повністю засипати траншею з запасом, так як грунт може просісти.

Після прокладки кабелю завершальним етапом є перевірка кабелю на відсутність коротких замикань між струмопровідними жилами і відсутність замикання на землю. Необхідно заземлити кабельну броню.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама