Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Главная Новости

Колаген — ключовий білок людського організму

Опубликовано: 04.07.2023

Колаген є незвичайним білком, що складається з ниткоподібних молекул та виконує важливу роль у сполучній тканині організму. Він є основним будівельним компонентом для суглобів, шкіри та інших важливих складових нашого організму. У цій статті розповімо про значення цього елемента для людини та шляхи поповнення нестачі.

Навіщо потрібен колаген?

Він формує стінки артерій, вен і капілярів. Його молекулярні фібрили, які становлять особливі довгі білкові волокна, забезпечують з'єднання клітин. Це дозволяє тканинам нашого організму бути еластичними та стійкими до розтягування. Колаген синтезується самим організмом, проте з віком його запаси вичерпуються, а синтез сповільнюється. Це призводить до появи перших ознак старіння: потоншання та втрати еластичності шкіри, крихкості кісток і обмеження рухливості суглобів.

Типи колагену

В природі існує багато різновидів колагену, а їх кількість перевищує 16. Кожен має унікальний склад амінокислот і виконує специфічну роль в організмі. Але серед основних є чотири типи:

  1. Є найпоширенішим і складає близько 90% всього об'єму елемента, який присутній в людському організмі. Цей тип колагену формує еластичні волокна, що сприяють формуванню тканин.
  2. Складається з особливих волокон. За його участю утворюється хрящова тканина. Цей білок забезпечує гнучкість та міцність суглобів, дозволяючи їм працювати безперешкодно.
  3. Має тонкі й розтяжні волокна. Вони беруть участь у формуванні м’язів, внутрішніх органів та артерій. Недостатність цього типу колагену може призвести до ризику розриву судин.
  4. Є основним компонентом глибокого шару шкіри та відповідає за з'єднання епідермісу та дерми. Це основний будівельний матеріал для кришталика ока.

Різні типи колагену виконують різноманітні функції в організмі, забезпечуючи йому міцність, еластичність і правильну структуру різних тканин та органів.

Функції колагену

В першу чергу він дозволяє покращити здоров’я шкіри. Достатня кількість білка в організмі надає їй гладкості, еластичності, підтягнутості та пружності. Ще елемент сприяє природній регенерації тканин при ушкодженні. У разі нестачі елемента шкіра стає схожою на тонкий папір, втрачаючи пружність.

Численні дослідження довели, що регулярне вживання спеціальних добавок дозволяє повернути шкірі еластичність та зволоженість. Ідеальним вибором є колаген з мультивітамінами від T-RQ, який поповнює дефіцит елемента та ефективно діє на організм людини.

Ще одна важлива функція колагену — захист хрящової тканини від руйнування. Оскільки з часом синтез білка уповільнюється, погіршується ситуація із суглобами, що своєю чергою може спровокувати остеоартрит. Вживання харчових добавок з колагеном допомагає ефективно протидіяти болю у суглобах.

Колаген покращує кістки, будуючи надійний захист від руйнування. Регулярне вживання білка забезпечує міцність кісткової тканини. Крім того, він прискорює ріст м’язів, а також допомагає виробленню м’язових білків та підвищенню ефективності спортивних тренувань.

Білок є важливим компонентом для формування стінок артерій. При недостатній кількості колагену в організмі вони можуть ставати крихкими та зазнавати руйнації. Внаслідок цього розвиваються атеросклероз, а також різні неприємні ускладнення на кшталт серцевого нападу або інсульту.

Достатня кількість білка в організмі стимулює ріст нігтьових пластин та значно укріплює їх. Регулярне вживання харчових добавок з колагеном у таблетках дозволяє на 12% підвищити ріст нігтів та зменшити на 42% їх ламкість.

Чи має колаген протипоказання?

Колагенові добавки вважаються абсолютно безпечними для широкого кола споживачів. Втім варто взяти до уваги, що деякі з них зроблені із застосуванням алергенів: коров’ячого молока, яєць, риби тощо. Саме тому треба ретельно вивчити склад обраної біодобавки. Якщо є індивідуальна непереносність, краще за все почати з консультації у фахівця, який підбере оптимальний варіант колагену.

Колаген вкрай важливий для здоров'я організму, оскільки забезпечує структурну цілісність та пружність тканин. Він має значення для шкіри, суглобів, сухожиль, хрящів та кісток. Білок підтримує здоров'я шкіри, допомагаючи зберігати її еластичність та молодіжний вигляд. Підтримка рівня колагену в організмі дуже важлива для здоров’я та ідеального зовнішнього вигляду.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама
rss