Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Означување во електростопанство - ознака на фаза, нула, заземјување во боја

  1. Бојата на жицата ќе ја каже својата намена.
  2. Писмо загатки
  3. Заземјување: безбедноста зелено-жолта
  4. Нула диригент
  5. Фаза: избрани бои
  6. Доверба, но потврди

Работата со електрична енергија е регулирана со посебни "Правила за електрични инсталации" (PUE). Еве Ознаката на боја на специфичната жица и кабел што се користат во електростопанство е јасно напишана. И бидејќи ознаката на фаза и нулта стандарди за сите жици.

Бојата на жицата ќе ја каже својата намена.

Електричарот ја отвора разводна кутија. И таму - каблите се исти, бели. Работата со нив е крајно тешка. И за да се одреди целта на секоја, треба да ги измерите сите индикатори со користење индикатор шрафцигер или мултиметар.

И за да се одреди целта на секоја, треба да ги измерите сите индикатори со користење   индикатор шрафцигер   или мултиметар

Жиците треба да се проверат со шрафцигер со индикатор или мултиметар

Јасно е дека боењето на жиците во голема мера го олеснува процесот на поправка. Овој пристап ја гарантира безбедноста на работата, го прави процесот полесен и попрактичен. Покрај тоа, електричар троши многу помалку време фокусирајќи се на боите на жиците.

За уредување на електричната мрежа во куќата, се користат три главни кабли: фаза, нула, земја. При инсталацијата се применува означувањето на боја на PU.

Запомни нив не е тешко. Освен тоа, обично за уредување на електричната мрежа во куќата, се користат три главни кабли: фаза, нула, земја. При инсталацијата се применува означувањето на боја на PU. Значи, невозможно е да се збуни целта на одредена жица.

Обележувајќи ги фазите по боја, ќе ви помогне правилно да ја обесувате лустерот, да ја поврзете електричната опрема со мрежата. Најочигледен пример со светилка. Ако ја збунете фазата и нула, кога ќе ја замените сијалицата, лицето ќе добие моќен електричен шок. И обратно. Кога фазата и нулата, нивната ознака не е збунета, можете да допрете и на ламбата за горење. Апсолутно е безбедно. На крајот на краиштата, фазата оди до прекинувачот, а нулата оди на светилката, го неутрализира напонот.

Писмо загатки

Во дијаграмите за поврзување усвоени не само боја, туку и азбучно обележување. Главната работа - да се сетам на трите нотации. Ова е l, n, pe во електростопанство. Овие букви се исто така одлични совети за волшебници.

Овие букви се исто така одлични совети за волшебници

Боите и симболите ќе ви помогнат да ги разберете жиците

Ознаката l и n во електриката се применува во близина на терминалите за поврзување . Ова се првите букви од англиски зборови или фрази кои ја означуваат функцијата на одредена жица. Овие едноставни симболи ќе ве водат за правилно поврзување на уредот со мрежата.

Треба да се напомене дека l и n во електрониката се универзална нотација. Тие се универзално прифатени. Значи, нема да има проблеми со поврзување на опрема, инструменти, уреди на странски производители. И нотацијата l, n во електростопанство ќе ви каже која жица треба да се поврзете.

Заземјување: безбедноста зелено-жолта

Заземјувањето или заштитниот проводник е, пред се, безбедност. И безбедност во електростопанство е вреден многу. Овој кабел служи како резервен плеер. И станува збор само кога е прекината изолацијата на фазниот или неутралниот проводник. Едноставно кажано, без заземјување, дефектен апарат ќе удри лице во моментот на контакт, но со заземјување нема.

Затоа сега се достапни разни апарати за домаќинство, други уреди со заштитниот кабел. Заземјувањето нужно мора да има жици дома.

Земјените жици ја осигуруваат безбедноста на електричната енергија во куќата

Заземјувањето е означено со комбинација од pe - кратенка од фразата Заштитно заземјување. Понекогаш пишуваат зборот "земја". На дијаграмите, графички означениот кабел може да се означи со посебни симболи:

На дијаграмите, графички означениот кабел може да се означи со посебни симболи:

Ако го расклопите означувањето на бојата, според ГОСТ Р50462, жолто-зелените бои се користат за овој тип на кабел. Во тврда жица со единечна жица главната боја е зелена, исечена со жолта лента. Во мек повеќежични жолта се користи како примарна боја. Надолжната лента, напротив, е зелена. Постојат нестандардни опции за обележување на бои за заштитни соединенија. Во овој случај, лентите имаат попречен преглед. Покрај тоа, се користат само зелени бои.

Често, земјата кабел е поврзан со неутрален. Потоа, сината граница на краевите на кабелот се додава на жолто-зелената боја. Во овој случај, буквата кратенка - пенкало.

Видео: како да се разбере обележувањето на боја на прво

Еден или друг начин, одговорот на прашањето која боја заземјувањето во жица со три јадра е недвосмислена. Секогаш треба да барате зелено-жолта комбинација.

Заземјувањето не е тешко да се најде во разводната табла. За да го поврзете со специјален автобус. Во други случаи, кабелот е прицврстен за телото и металната врата.

Нула диригент

Нулта диригент или, како што е исто така наречена, неутрална врши едноставна, но важна функција. Го балансира товарот на мрежата, обезбедувајќи напон од 220 волти на излезот. Елиминира фаза од скокови и нарушувања, ги неутрализира. Не е изненадувачки, неговиот симбол е буквата n - формирана од англискиот збор Neutral. Комбинација на симболи n, l во електриката секогаш оди заедно.

Бојата на нултата жица е секогаш сина. Се разбира, постојат варијации - од темно-сина до небо-сина. Но, сина е сина во Африка.

Нулта диригент секогаш сина светлина

Во дистрибутивниот панел, сите кабли од оваа боја се групирани на една, нула шина со соодветна кратенка на писмото. Сокети исто така ги имаат потребните ознаки.

Затоа, господарот никогаш нема да се збуни каде да го закачи специјалниот нулта контакт.

Таквите ознаки, принципот на работа се применуваат и за еднофазните и за трифазните мрежи.

Фаза: избрани бои

Тоа е преку фазата дека напонот поминува. Значи, работата со овој тип на кабел треба да биде особено внимателна. Оваа жица е означена со буквата l во електрониката, што е кратенка од зборот Line. Трифазната мрежа ја користи следната ознака за жици: l1, l2, l3. Понекогаш се користат англиски букви наместо броеви. Тогаш излегува ла, lb, lc.

Тогаш излегува ла, lb, lc

Обележување во боја на жица

За означувањето на боите на фазите може многу да се зборува. Едно е јасно: фазен проводник може да биде од која било боја, освен жолта, зелена и сина. Сепак, Русија го најде својот одговор на прашањето која боја е фазата. Според ГОСТ Р 50462-2009, се препорачува да се користи црна или кафеава боја. Сепак, овој стандард е само препорака. И бидејќи производителите не се ограничуваат на одредени рамки во боја. На пример, црвеното и белото се многу почести кафеави. Светли бои - розева, тиркизна, портокалова, пурпурна, често се присутни и во собата. Се верува дека светли бои ќе се заштитат од опасност, привлече вниманието на мајсторот. Сепак, напонот не се шегува.

Ознаката на боите во фаза помага во мултифазните мрежи. Кабли со неколку фази се разликуваат по боја, што ја олеснува работата на електричар. И покрај ова, треба внимателно да работите со нив.

Доверба, но потврди

И покрај државните стандарди и стандарди, ознаките во боја не секогаш одговараат на планираната употреба на специфичен кабел. Затоа е подобро да се провери точноста на обележувањето пред да се поврзе опремата. Трижилената жица најдобро се тестира со мултиметар. Уредот ќе ја означи фазната жица и, соодветно, на нула.

Уредот ќе ја означи фазната жица и, соодветно, на нула

Пред да го поврзете правилното означување подобро е да проверите со посебна опрема.

Во принцип, тројно-кабел во електростопанство често се користи. Затоа е важно да научиш да работиш со него. Многу е важно да се набљудува и да се обои симетрија. Бојата на жиците во фазите мора строго да се почитува. Само проводници од иста боја треба да се поврзани едни со други . Во спротивно, проблемите не можат да се избегнат. Опремата може да се скрши. Визардс може да шокира. Неправилно поврзаните жици може да предизвикаат пожар. За да се избегне сето ова, се користи обележувањето на фазите, каблите и терминалите.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама