Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Замена на жици во панел куќа со свои раце

 1. Фаза на планирање и пресметување на идната домашна мрежа
 2. Изберете го бројот на точки за напојување
 3. Пресметка на номиналните струи на секоја електрична точка
 4. Распределба на носивост по групи
 5. Изберете ја големината на жицата
 6. Инсталација на жици во панел куќа
 7. Поставување на жици во монтажни рабови
 8. Жица лежи со ѕидни хромирање
 9. Заклучок

Нови жици во панел куќа

Како да се промени жици во панел куќа? Тоа е со такво прашање што многумина се соочуваат за време на поправките. Се чини, што може да биде полесно?

Само ставете нова на местото на стариот - тоа е сè. Но, тогаш се поставува прашањето: ако го смениме жици, тогаш вредиме да додадеме неколку приклучоци и прекинувачи. И бидејќи ќе има нови преклопни уреди, тогаш треба да размислите за новите автоматски уреди. Откако ќе се зголеми товарот, треба да се прегледа пресекот на жиците.

Ние ќе се обидеме да ги разбереме сите овие прашања во нашата статија.

Фаза на планирање и пресметување на идната домашна мрежа

Фазата на планирање и пресметка се чини дека е најтешка за многумина. На крајот на краиштата, ако сè е правилно пресметано и планирано, тогаш ќе добиете сигурна и издржлива мрежа, а најдолготрајната инсталација на жици нема да биде комплицирана од разни непредвидени ситуации.

Изберете го бројот на точки за напојување

Локација на електрични точки во станот

Ова е најважната и најважната фаза што ќе треба да се изврши пред да се замени жици во панел куќата. На крајот на краиштата, сите наши идни пресметки и конечната цена на нашата електрична мрежа зависат од тоа. Затоа, водени од логиката, мора да најдеме здрав компромис меѓу практичноста на користење на електрична енергија насекаде во собата и конечниот трошок за преголема мрежа.

Значи:

 • Според став 12.27 од VSN59-88, во нашиот стан треба да има најмалку 3 продавници во кујната и еден излез за секој целосен 6м2 дневни соби. Ова е јасно застарен стандард и во модерните реалности ни треба значително повеќе места. Затоа, пред да изготвиме нов план за локацијата на места во секоја просторија.
 • За да изготвиме таков план, треба да го знаеме бројот на електрични апарати во секоја соба. Покрај тоа, тие треба да се поделат на привремени и трајно поврзани со мрежата. Ова значително ќе го намали потребниот број на продавници, како и ќе им овозможи да бидат поставени економски и ефикасно.
 • На пример, за да поврзете видео, аудио и други апарати за домаќинство кои се трајно поврзани со мрежата, треба да обезбедите посебен штекер. Но, за поврзување на фен за коса, железо или полнење за мобилни треба да обезбеди погодно лоциран еден излез. Во принцип, ние тргнеме од вашите навики и желби.
 • Го стори истото со прекинувачи. На крајот на краиштата, зонирањето на светлосните зони, создавање на дополнително осветлување и други пријатни нијанси кои можат да создадат атмосфера во вашиот стан стануваат сè попопуларни. Врз основа на ова, може да се промени бројот на прекинувачи, како и нивната локација. За секоја соба вреди да се направи приближен план.

Пресметка на номиналните струи на секоја електрична точка

Следниот важен чекор, кој одредува како да се промени жици во панел куќа, е пресметката на номиналната струја на секој излез и прекинувач. Врз основа на овие податоци, ние последователно ќе направиме понатамошни пресметки, на кои конечната цена на нашата електрична мрежа во голема мера ќе зависи.

Значи:

 • Прво, треба да обрнете внимание на местата. На крајот на краиштата, електричните апарати што најмногу трошат енергија се поврзани со овој уред за ожичување. Најдобра опција се приклучоците наменети за одреден електричен апарат. Во овој случај, ние само треба да се погледне на номинална струја во пасошот на овој уред, и ние ќе ја знаеме номиналната струја на овој излез.
 • Ако поради некоја причина е невозможно да се отвори пасош или ако сокот е наменет за разни електрични апарати, треба да избереме најмоќни од нив. За да ја одредите номиналната струја на таквите уреди, можете да ја користите нашата приближна мапа за вчитување на уредите или сами да ја извршите пресметката.

На фотографијата е прикажана приближна моќност на различни електрични апарати.

 • Со цел да се изврши пресметката, доволно е да се запамети закон Ом, каде што номиналната струја е I = P / U, каде P е номиналната (или барем приближна) моќ на нашите електрични апарати, а U е напонот на нашата електрична мрежа, која е 220V за еднофазна мрежа.

Обрни внимание! Во принцип, при пресметувањето, треба да земеме предвид многу параметри, или барем cosα, но правиме поедноставена пресметка. Затоа, сите нерегистрирани параметри ќе одат како одредена заштитна маргина за нашата електрична мрежа. И за мрежите со низок капацитет, што е станбена мрежа, отстапувањата нема да бидат толку фундаментални.

 • Пресметката на номиналната струја на прекинувачите се врши според истата формула. За да се добие номиналната моќност на мрежата за осветлување, доволно е да се сумира моќта на сите светла. Ако лустерот е вклучен, тогаш обично во пасошот можете да ја најдете номиналната моќност.

Обрни внимание! Врз основа на нашите пресметки на струи на секој поединечен излез или прекинувач, треба да направиме избор на соодветни уреди за електрична инсталација. Тоа е, ако номиналната струја на излезот се покажа, на пример, 7A, тогаш треба да изберете излезна струја со номинална струја од 10А. Истото важи и за прекинувачи. Во принцип, посветивме повеќе од еден напис на ова прашање, така што нема повеќе да се задржиме на ова.

Распределба на носивост по групи

Распределба на носивост по групи

Пред да го промените жици во панел куќа, треба да го одредите бројот на осветлување групи. Според став 7.2 од BCH 59 - 88, станови во станбени згради треба да бидат напојувани од најмалку две групи.

Природата на товарот не е важна. Тоа е, мрежата за осветлување и излез може да се комбинира во една група. Иако доста често се прават одделни излезни групи и групи за осветлување.

 • Принципот на одредување за нас е клаузула 3.1.19 од Електричниот законик (PUE), кој дозволува напојување на апарати за домаќинство од автоматски прекинувачи со номинална струја од не повеќе од 25A. Врз основа на ова, ние ја дистрибуираме нашата електрична мрежа во групи.
 • За да го направите ова, ние ја резимираме номиналната струја на сите електрични точки што се наоѓаат во една или две соби, додека не добиеме вредност близу до 25A. Во овој случај, како што рековме погоре, можно е да се поделат електричните точки од природата на товарот. Но, што е најважно, тоа е нивниот компактен аранжман, кој ќе им овозможи на неколку да заштедат на цената на жицата.

Обрни внимание! Ставот 7.2 од BCH 59 - 88 препорачува комбинирање на приклучоците инсталирани во ходникот и во кујната. Во исто време, се препорачува да се снабдат сокети инсталирани во дневни простории со посебна група.

 • Како резултат на тоа, во зависност од бројот на електрични апарати, треба да имате од две до пет групи.

Изберете ја големината на жицата

Во следната фаза, нашите упатства советуваат да се утврди пресекот на жицата (види Направете пресметка на жичниот пресек за моќност ). Ова прашање многумина плаши, но всушност тука ништо не е комплицирано.

Познавањето на методот на жици и за куќните панели обично е скриено жици, како и оптоварувањето на секоја посебна група, која ја пресметавме погоре, изборот се прави едноставно според табелите.

 • За бакарни проводници, изборот е направен според Табела 1.3.4 од EMP, и за алуминиумски проводници според табелата. 1.3.5 PUE. За да направиме избор, доволно е да го знаеме бројот на жилите на жицата, методот на инсталација и номиналната струја.

Табела на резиме за избор на пресек на жици

 • Без оглед на жичаната секција која ја имате за групни линии, во секој случај не може да биде помала од 1,5 mm2 од бакарна жица. Ова следи од табелата 7.1.1 ПУЕ, во која се прикажани минималните вредности на напречниот пресек на бакарна жица.
 • Покрај тоа, при изборот, мора да го одредите бројот на жици кои треба да се постават во еден дел. Доколку овој број надмине 4, тогаш кога се избирате по табели, морате да внесете корекција од 0,68. Ако има повеќе од 7, тогаш 0,63, добро, и ако заеднички поставени жици се повеќе од 10, тогаш коефициентот ќе биде 0,6 воопшто.
 • Покрај тоа, изборот треба да ја земе предвид температурата на околината, можното преоптоварување и некои други нијанси. Но, сето ова е наменето за мрежи за осветлување на големи размери. За обичен стан, првите две точки од овој дел ќе бидат доволни.

Инсталација на жици во панел куќа

Откако ќе завршите со фазата на планирање, можете да продолжите директно до инсталацијата. Општо земено, во панел куќи, во фазата на планирање на плочи, се обезбедуваат специјални жици за жици. Но, честопати да се дојде до нив е речиси невозможно. Затоа, ние ја разгледуваме можноста за користење на овие канали и без нив.

Поставување на жици во монтажни рабови

Ова е можеби најуспешната опција, а за мојата пракса успеав да ја користам само повремено и само за дел од мрежата што се монтираше. Како што е познато, има празнини во панелите на куќите, кои според проектот се предвидени за поставување жици, цевки и други инженерски мрежи. Ќе се обидеме да ги искористиме.

Ќе се обидеме да ги искористиме

Оставајќи жици од собрани рабови

 • За да ги поврзете жиците со ѕидните панели, најпрво треба да одредите каде старите жици ќе го пробијат. Ако веќе имате голи ѕидови, тогаш на локациите на електрочките точки треба да ги видите жиците што влегуваат во ѕидовите. Ако овие жици се појават од ѕидот некаде помеѓу споеви на панелот и таванот, имате шанса да го користите.
 • Ако старите електрични инсталации се најдат само на разводната табла, тоа значи дека има неколку свиоци и, според тоа, невозможно е да се прошири новата жица до местото и да не се оштети.
 • Ако го видиме почетокот и крајот на жицата, затоа можеме да се обидеме да ја положиме новата жица на каналот. За да го направите ова, безбедно прицврстете го крајот на старите и новите жици. Колку што е можно прошири ја дупката во која жицата оди, и обидете се да го истегнете новиот, повлекувајќи го другиот крај од старата жица.
 • Кога го користите овој метод, новите внатрешни инсталации во ѕидните панели добиваат стари канали. Излегува не секогаш. Понекогаш жицата во процесот на влечење е оштетена така што повеќе не е погодна за понатамошна употреба. Иако понекогаш оваа постапка е многу едноставна и удобна. Тогаш колку среќа.

Жица лежи со ѕидни хромирање

Ѕид Можеби најмногу одземаат многу време за време на замена на електрични инсталации. Се разбира, сега има секачи со траки кои можат да направат убави и длабоки потези за само неколку минути. Покрај тоа, направете го тоа без прашина и нечистотија. Но цената на оваа алатка, благо речено, каснува.

Но цената на оваа алатка, благо речено, каснува

Ѕид

 • Обично треба да користите добар стар удар и сантиметар со сантиметар за да залакнете во ѕидот. Со цел да се поедностави барем малку оваа задача, можете да ја користите мелница, но количината на прашина значително ќе се зголеми.
 • Со цел да се поедностави процесот на бричење, препорачуваме да ги користите шевовите помеѓу плочите. Обично тие имаат не толку густа структура и многу лесно се откажуваат дури и под перфоратор.
 • Доста често, дури и во монтажни куќи, старите жици се насочуваат со методот на бричење. Со цел максимално да ја поедноставиме вашата задача, ве советуваме да искористите најмногу од овие места за поставување на нови жици.
 • За да ги поправите жиците во жлебовите, можете да користите алабастер или специјални спојници за штитници. Вториот метод е поудобен, иако тоа ќе бара од вас да направите дупки во ѕидот за фиксирање на такви прстиња.
 • Се разбира, поставувањето на жица во ферман, под плинтуси и други методи сега се здобива со популарност, но речиси е невозможно да се опишат сите нив во една статија. Покрај тоа, повеќето од нив веќе се анализирани доволно детално во претходните статии на нашата страница.

Заклучок

Како што можете да видите, жици во панел куќа од нула не е толку тешка задача. Доволно е внимателно и намерно да му пристапите на ова прашање. И ова се однесува не само на планирање и инсталација на жици. Поврзувањето на сите електрични поенти исто така нема да предизвика никакви посебни проблеми, особено затоа што статиите на нашата веб-страница секогаш ќе ви помогнат да се справите со сите прашања.

Се чини, што може да биде полесно?
Реклама
Реклама
Новости
Реклама
Реклама