Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кога и како да се засади лалиња на есен

Посадувањето на кромидните растенија во есенскиот период им дава навремено и одлично цвеќе во следната сезона

Посадувањето на кромидните растенија во есенскиот период им дава навремено и одлично цвеќе во следната сезона. Оваа статија ќе размисли кога да се засади лалиња во есента, така што тие ќе бидат добро вкоренети, лесно пренесувани зимајќи во отворена почва.

Во принцип, лаличните светилки им е дозволено да се засадат во земјата во есен и пролет. Но, во пролетните месеци, само новодојденците се засадени со лалиња кои не се свесни за правилата за садење луковични култури. Но искусни цвет лозарите и градинари се сосема во право кога тие препорачуваат садење лалични светилки во есен.

Садење лалиња во падот во земјата - одговорно прашање. Впрочем, квантитетот и квалитетот на цветните пупки во пролетната сезона зависи од почитувањето на правилата за садење, на соодветна грижа. Неправилно одбрано време, неуспехот да се почитуваат важни правила за слетување на саден материјал често доведува до неповратни и несакани последици.

Неправилно одбрано време, неуспехот да се почитуваат важни правила за слетување на саден материјал често доведува до неповратни и несакани последици

Најоптимално време за садење лалични светилки во есен

Ако изберете погрешно време на садење цвеќиња: кромид замрзне, гниење, понекогаш тие никне, но доцна, со лош цут. Како резултат на тоа, сите сили се трошат.

Некои неискусни градинари и љубители на цвет често се грижат за прашањето: "Кога да се засади лалиња - во есен или е во пролет?"

Во врска со ова, садење лалични светилки се смета за повластен во падот отколку во пролетната сезона? Целиот проблем е дека лалињата засадени во пролетта цветаат доцна и тие имаат грди пупки.

Доста брзо ртење на лалињата е поврзано со таканаречениот "период на ладење". На крајот на краиштата, во овој временски период се појавуваат супстанции во луковиците кои обезбедуваат добар развој, раст на растенијата. Диви лалиња најчесто се пробиваат во пролетта откако снегот се топи, поради што градинарите имаат тенденција да создадат слични услови за одгледувани растителни видови.

Диви лалиња најчесто се пробиваат во пролетта откако снегот се топи, поради што градинарите имаат тенденција да создадат слични услови за одгледувани растителни видови

Лаличните светилки може да се засадат дури и во декември во присуство на снег, но во таква ситуација неопходно е да се покрие цвеќето со смрекви лисја, суви лисја и снег за да се спречат замрзнување на цвеќето.

Но, и покрај сè, понекогаш дури и искусни градинари се грешат со поставување идеални датуми кога садат лалични светилки на есен. Ако доцните со садење - светилките не се корени пред студената (подоцна ртење), го правите тоа многу рано - растенијата никнуваат веќе во есенската сезона и замрзнуваат на самиот прв настин.

И дури и со раното садење, цветната градина лесно може да се надрасне со билки, плевели, кои во пролет и лето ќе се мешаат со нормалниот развој на лалињата.

Написот во темата: Како да се засадат гроздените сечи

Најоптимално време е кога температурата на почвата е од +8 до -10 степени. Во суштина, оваа температура се јавува во 20 септември или почетокот на октомври. Овие термини се непостојани, сето тоа зависи од времето. Како што е наведено погоре, јас засадени рано - лалињата нема да цветаат пролет или воопшто ќе замрзнуваат. Тој го направи засадувањето доцна - растенијата немаат време да се вкорени (30-45 дена), во врска со кои слабиот развој на овие растенија ќе се забележи во пролетта. А сепак: "Кога ќе бидат засадени лалињата на есен?" Одговорот е недвосмислен: "Треба да се засади лалиња во време кога температурата на почвата е до +10 степени".

Видот не треба да се превиди, и длабочината на издигнување, која треба да биде еднаква на 3 дијаметри од големината на сијалицата. Садници треба да се наоѓаат на растојание од 10 см едни од други и 25 цм помеѓу редови.

Садење цвеќиња треба да се направи внимателно за да се избегне оштетување на коренот систем на растенија. По садење на светилките, потребно е да се усогласат креветите. Ова е направено така што водата не стагнира на едно место и се распределува рамномерно низ целата локација.

Временските услови се секогаш различни. Одговорот на прашањето кога да се засади лалиња во есен, само кажете ја самата природа. Ако во иднина нема потреба за копање, местото каде растат цветовите, подобро е да се избере на некој начин, на пример - со стап. Впрочем, инаку, при вршење на разни дела во градината, можете да ги оштетите корените на растенијата.

Следете ги специфичните правила за зачувување на светилки за цвеќиња

Светилки треба да се собираат кога нивните лисја се претвораат во жолта боја и сијаличките на сијалицата стануваат светло-кафеави. Зреењето на светилките може да се одреди со следниот метод: крајот на стеблото е завиткан во прстен. Ако прстенот лесно се врти - кромидот е зрел.

Копањето на сијалицата во времето е многу важно. Ако е направено рано, скалата ќе биде слаба, а не зрела, а со тоа и сијалицата ќе биде многу тешко да се складира, лесно е да се оштети, а тоа е брзо погодена од габични инфекции. Раното копање води кон губење на декоративните карактеристики на цвеќето. Доцна копање исто така е невозможно, затоа што не можете да го најдете кромидот, станува над-зрее, листовите на цвеќе се распаѓаат, постои опасност од оштетување со лопата.

Можете да ископате лалиња од крајот на јуни до средината на јули. Сијалиците мора да се сортираат одделно според видот, отстранување и отфрлање на оштетените, болните.

Како да складирате лалични светилки правилно до есен и до садење? Чувајте ги светилките во проветрувана просторија, каде што дневната светлина не помине и каде што нема нацрти. Главниот услов е да се одржи оптималната температура во просторијата. Ако зградата е многу ладна, цвет пупка може да не се појави за долго време. Исто така, кршењето на режимот може да доведе до појава на "слепи" пупки. Затоа, за време на складирањето секогаш е неопходно да се испитаат лалињата, да се отстранат болните, расипани примероци. Само со соодветна грижа ќе се обезбеди добар, здрав саден материјал.

Во јули, температурата во просторијата треба да биде 25 степени, во август - околу 20. Но во септември температурата треба да се намали на 17 ° C и просторијата треба да се вентилира помалку.

Секој искусен градинар има свои тајни за складирање на лалиња пред садењето на есен.

Важни барања за добро складирање:

 • копање на светилки треба да се направи внимателно за да се елиминираат механички оштетувања и габични инфекции;
 • Кромидот треба да се чува во кутии (по можност во дрвени), може да се направи прозорец за термометар;
 • сите копии мора да бидат поставени одделно, во спротивно може да се затопат и задоцнета;
 • Кромид треба да биде малку покриен со пилевина, тие ја апсорбираат вишокот на влага;
 • во затворен простор, површината на која ќе се наоѓаат фиоките треба да биде сува;
 • контрола на температурата (оптимална е 15 степени).

Одредени типови лалични светилки (како и другите бубуси) може да се зачуваат до есента така што ќе се чуваат во фрижидер, каде што температурата е 3-5 степени.

Како да се засади лалиња во земјата

Третните легла треба да се направат на места каде што има многу светлина и рамна површина на почвата. Неправилно одбраното место со голем број дупки може да предизвика гниење на корените на цветот, бидејќи почвата во такви области е многу влажна.

Во области кои не продираат со сончева светлина, растенијата цветаат долго време, пупките се мали и грди.

Парцела од почва наменета за садење цвеќе, мора да се подготви во согласност со сите правила, мора да биде ископана и оплодена. Малку кисела почва е погодна за оваа култура, па затоа ќе биде добро ако почвата се оплоди со пепелници од дрво, компост и фосфати.

Прекрасните цветни ќе обезбедат добар саден материјал: големи и здрави сијалици.

Пред садење растенија во земјата, саден материјал треба да се стави во текот на ноќта во фрижидер. Во утринските часови, светилките мора да се третираат со раствор од калиум перманганат и антифунгални средства.

Важни правила за садење во есен:

 • неопходно е да се одлучи на некоја локација, да се избере најсоодветно место каде што има добро осветлување;
 • растенијата треба да обезбедат лабава, мека почва;
 • земјиштето треба да се ископа и оплоди;
 • светилки треба да се садат на длабочина од 15 см;
 • растојанието помеѓу растенијата треба да биде 10 см;
 • поголеми светилки мора да бидат оставени во центарот;
 • пред садење потребно е да се сортираат растенијата;
 • во зима, растенијата мора да бидат заштитени од глодари.

Пред почетокот на студеното време, треба да имате време да ги покриете лалињата со слама, лисја од дрвја ... Овие мерки го спречуваат цвеќето од замрзнување и го зголемуваат приносот во следната сезона.

Од кога да се засади лалиња во есен, следната сезона зависи од нивниот развој, раст, цветни и убавина на пупки. Ако ги следите сите правила за садење светилки, лалињата секако ќе се заблагодарам за одличен цветни.

Есента е одлично време за садење цвеќиња, кои во наредните сезони ќе го воодушеват целото семејство и околните луѓе со нивно цвеќе и мирис.

Придружете се кон групата и можете да ги видите сликите во целосна големина.

Некои неискусни градинари и љубители на цвет често се грижат за прашањето: "Кога да се засади лалиња - во есен или е во пролет?
Во врска со ова, садење лалични светилки се смета за повластен во падот отколку во пролетната сезона?
А сепак: "Кога ќе бидат засадени лалињата на есен?
Како да складирате лалични светилки правилно до есен и до садење?
Реклама
Реклама
Новости
Реклама
Реклама