Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Што е подобро од загреан пешкир железничка вода или електрична енергија

 1. Избор врз основа на поврзување
 2. Опции на конекција за шини за пешкир
 3. Барања за инсталирање на жестока пералница
 4. Карактеристики на различни видови сушилници за пешкир
 5. Греење на пешкир железнички поврзани со системот за греење или топла вода
 6. Комбинирани пешкир затоплувачи
 7. Електрични загреани пешкирски шини
 8. Заклучок

Избор на загреан пешкир железнички

Кој загреан пешкир е подобар од вода или електричен? Таквото прашање често се јавува при поправка на бањата или едноставно со замена на овој грејач. Одговорот на ова прашање зависи од многу параметри и во нашата статија ние ќе се обидеме да ги анализираме подетално.

Избор врз основа на поврзување

Главниот фактор во изборот помеѓу електричниот печка за загревање и системот за греење поврзан со системот за централно греење е способноста за поврзување, посакуваната инсталација и оперативноста на системот за греење.

Опции на конекција за шини за пешкир

Прво, ние тргнеме од можноста за поврзување со системот за греење. Впрочем, самото постоење на таков систем ја доведува во прашање потребата да се инсталира електричен пешкир потопло во поглед на потребата за дополнителни енергетски трошоци.

Значи:

 • Идеално, загреан пешкир железнички треба да биде поврзан со систем за топла вода дома. И системот за топла вода мора да биде заклучен така што водата не стагнира во цевките и не се олади во моментот кога некој не го користи.
 • Во овој случај, електричното загреан пешкир може да стане неопходно само ако поставите посебни барања на местото на инсталација. Или има и други причини. Во други случаи, електричен пешкир потопло не е препорачливо.

Дијаграм за поврзување на железната печка за загревање

 • Но, за жал, од инструкциите се направени, далеку од сите домови се направени. Мошне често греењето на пералната шина е поврзано со системот за греење на куќата. Во овој случај, кога греењето е исклучено, престанува да работи.
 • Во овој случај, препорачливо е да се користи електрична печка за жена во лето, а неговиот колега се поврзал со системот за греење во зима. Но, не го ставајте истото за двете шини за пешкир? За да се избегне ова, постојат т.н. комбинирани модели. Тие работат во зима од системот за греење, а во текот на летото тие се отсечени од него со вентили и работат како едноставно електрично загреан пешкир железнички.
 • Третата опција, кога станува изборот на загреан пешкир железнички, вода или електрична е кога е поврзан со системот за топла вода, но кога имаше топла вода веќе заборавивте. Или кога системот за топла вода не е заклучен. Или едноставно имате самостоен систем за греење и не влегува во бањата.
 • Во овој случај, прашањето за која е подобро вода или електричен пешкир потопло исчезнува сама по себе. Впрочем, можно е да се инсталира само електричен уред.

Барања за инсталирање на жестока пералница

Но, способноста за поврзување не секогаш значи обврска за оваа акција. На крајот на краиштата, доста често по обновувањето на просториите или системот за греење, практично е невозможно или не е препорачливо да се поврзат загреана перална шина со системот за греење.

Значи:

 • Ако имате било какви посебни барања за местото на поврзување, во овој случај, електрично загреан пешкир за железница речиси и да нема алтернатива. Може дури да се стави на балконот.

Можете да поврзете електричен пешкир потопло насекаде во станот.

 • Во исто време, ако ова е некакво егзотично место во собата, сосема е реално да ги доведете цевките за централно греење во фен за вода. И дури и ако тоа е комбиниран уред, тогаш економски е попрактичен отколку инсталирање на електричен аналог.
 • Не смееме да заборавиме дека при инсталирање на електричен пешкир во бањата, треба да ја извршите повторната опрема на електричната мрежа. Според клаузулата 7.1.48 од инсталацијата на OES на штекерот во бањата е дозволено само со инсталација на автоматскиот RCD уред за струја на истекување не поголема од 30 mA.
 • Врз основа на ова, може да биде неопходно да се реновира постоечката електрична мрежа или да се инсталираат специјални приклучоци со интегриран RCD прекинувач. Цената на таквите продавници ќе биде дополнителен недостаток на шините за електрични печки.

Карактеристики на различни видови сушилници за пешкир

Ако сакате да дефинирате комбинација на загреан пешкир за пешкир, вода или електрична енергија, тогаш да ги разгледаме предностите и недостатоците на секоја од нив. Покрај тоа, ние привлекуваме внимание на карактеристиките на секој тип и даваме совети за нивното работење.

Греење на пешкир железнички поврзани со системот за греење или топла вода

Ајде да почнеме со наједноставните и најевтините во работењето на печката за вода потопло. Трошоците за греење обично се вклучени во цената на топла вода или греење, а неговата температура зависи само од температурата на течноста за ладење.

Трошоците за греење обично се вклучени во цената на топла вода или греење, а неговата температура зависи само од температурата на течноста за ладење

Редовно вода загреан пешкир железница

Значи:

 • Предностите на таквите уреди вклучуваат ниска цена, безбедност и едноставност за време на работењето. Исто така вреди да се забележи прилично широк спектар на модели на пазарот.
 • Но, постојат многу недостатоци на таквите уреди за греење. Пред сè, тоа е материјал што може да се користи за такви шини за пешкири. Тоа не треба да биде алуминиум, кој е предмет на формирање на скала и не го толерира падот на притисокот при испитување на притисокот и за време на работата. Исто така, поради овие причини, не е препорачливо да се стават производи од челик и од нерѓосувачки челик.
 • За време на операцијата, поради протокот на голем волумен на вода преку нив, тие брзо стануваат контаминирани. Исплакнете таков уред е можно само по исклучување од системот за греење, што е доста проблематично особено во зимскиот период.

Обрни внимание! Намалувањето на пропусната моќ на потоплителот на пешкир влијае на протокот на топла вода или на системот за греење. Поради ова, проблемите не можат да се појават не само во вас, туку и во текот на текот.

Комбинирани пешкир затоплувачи

Железото за жешка печка за пешкир во исто време како целина ги има истите предности и недостатоци. Особено се однесува на можноста за користење на материјали. Но, има некои мали разлики.

Но, има некои мали разлики

На фотографијата е прикажана комбинирана шина за пешкир со посебни кола.

 • Прво, тоа е, секако, работата на пералната шина, дури и кога системот за греење или топла вода не функционираат. Ова е најзначајната предност на таквите уреди.
 • Но, многу недостатоци. Прво, се разбира, се зголемува оксидацијата на ПЕТН, која не работи во зима, но се мие со топла вода. Се разбира, може да се отстрани од некои модели, но ова може да се направи само по одвод на водата.

Обрни внимание! Ова не важи за шините со печка за загревање со таканаречени "суви" грејни елементи кои можат да се отстранат без одвод на вода. Но, за такви модели, оксидацијата на грејните елементи не е проблем и за комбинираните перални шини тие ќе бидат подобра опција и покрај нивната поголема моќ и цена.

 • Поголем број на вентили кои се користат за да се инсталира таков загреан пешкир, исто така, не ја зголемува веродостојноста. И грешки во процесот на работа, кога системот за греење е веќе отворен, а вашиот вентил е затворен, нема да ја додаде својата популарност меѓу соседите во столб.

Електрични загреани пешкирски шини

Чиста електрична печка за загревање се издвојува речиси во сите погледи. И главниот аргумент против тоа е цената на нејзиното работење.

Значи:

 • Инсталирање таков уред може да биде речиси насекаде. Во исто време, тоа не бара сериозни интервенции во инженерската мрежа на стан или куќа и може добро да се инсталира со свои раце.
 • Поради фактот што има затворен круг во него постојан притисок и волумен на вода. Ова ги отстранува сите прашања во врска со употребените материјали. За електрични шини за пешкир можете да ги користите апаратите направени од алуминиум, бакар, челик, леано железо, нерѓосувачки челик и други материјали.

Електрични загреан пешкир железнички

Обрни внимание! Кога употребуваме чисти електрични пешкирски затоплувачи, ве советуваме да го истурите дестилатот во неа. Ова значително ќе го продолжи својот долг животен век, како и ќе ја намали веројатноста за електричен шок.

 • Речиси сите модели имаат прилагодување на моќноста на грејните елементи. Ова овозможува не само да се регулира температурата на пералната шина, туку и да се заштеди енергија.
 • Меѓу недостатоците, покрај високите трошоци за работа, има уште неколку поени. Прво, периодично е да се замени елементот за греење. На крајот на краиштата, со дури и најбезбедни начини на работа, ова ќе треба да се направи еднаш на секои 5-10 години. Патем, можете да ја видите постапката за замена на грејните елементи на видеото.
 • Покрај тоа, не е препорачливо да се избере пешкир затоплувачи со голем волумен на вода кои немаат затворен циклус. Во овој случај, осврнувајќи се на производите "U" и "M". Ова се должи на фактот дека кога се загрева водата, нема циркулација на вода. Ова доведува до нерамномерно загревање. Затоа, за големи шини за пешкири, подобро е да се изберат модели од типот "скала".
 • Друг недостаток може да биде зголемена корозија на хромирани делови. На крајот на краиштата, како што беше, тоа не беше, но во процес на работа, "влажни" грејни елементи имаат струја на истекување. Овој феномен треба да биде спречен од прекинувачот на RCD, но можеби не е чувствителен на нив. И овие струи ја расипуваат површината на хромните делови.

Заклучок

Како што можете да видите одговорот на прашањето на електрична или вода загреан пешкир железнички, што е подобро не е толку јасна. Затоа, изборот е направен само врз основа на вашите желби и можности.

Се обидовме да ја направиме оваа задача што е можно поедноставна со посочување на сите предности и недостатоци на секој вид на производ. Затоа, ние се надеваме дека нашиот совет ќе ви помогне да одберете грејач за пешкир кој совршено ги задоволува вашите потреби.

Но, не го ставајте истото за двете шини за пешкир?
Реклама
Реклама
Новости
Реклама
Реклама