Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як регулювати батареї опалення

  1. Варіанти регулювання батарей
  2. Рекомендації по установці регуляторів
  3. Поради по підготовці до регулювання батарей
  4. Послідовність дій при регулюванні батарей

Комфортний мікроклімат в приміщеннях в холодний період року в значній мірі забезпечується завдяки правильному вибору схеми опалення будівлі, коректному розрахунку потужності джерела тепла і батарей, якісному монтажу. Але потрібно враховувати, що важливе значення також має можливість контролю і регулювання роботи як окремих елементів (наприклад, котла, радіаторів), так і системи в цілому.

Основними параметрами, що характеризують рівень комфорту в будинку, можна назвати температуру повітря і рівномірність прогріву кожної кімнати. Для визначення величини і контролю цих показників можуть застосовуватися термометри або датчики. Підтримка ж їх на оптимальному рівні здійснюється, як правило, за допомогою запірно-регулюючої арматури, в т.ч. кранів, термовентілем, регуляторів різних типів і т.п., які можуть встановлюватися на котлах, подачі і обратке опалювального контуру і безпосередньо на кожному радіаторі.

Слід зазначити, що використання подібних пристроїв дозволяє не тільки забезпечувати сприятливий мікроклімат в приміщеннях взимку, але і істотно економити витрати палива.

Найбільш поширеним і доступним (навіть для власників квартир в багатоповерховому будинку з централізованою системою опалення) варіантом підтримки комфортної температури в будинку є регулювання батарей. Здійснювати її починають ще на стадії монтажу за рахунок використання труб різного діаметру, а коригування та налаштування виробляють після запуску і в процесі експлуатації схеми теплопостачання за допомогою зазначених вище пристроїв. Принцип їх роботи заснований на зміні потужності потоку теплоносія через радіатор.

Варіанти регулювання батарей

Регулювати температуру теплоносія в приладах опалення можна:

  • вручну за допомогою кульових кранів, конічних вентилів;

Необхідно мати на увазі, що кульові крани мають два робочих положення «Відкрито-Зачинено», і спроби встановити їх в проміжному режимі призводять до швидкого зносу пристрої.

Необхідно мати на увазі, що кульові крани мають два робочих положення «Відкрито-Зачинено», і спроби встановити їх в проміжному режимі призводять до швидкого зносу пристрої

Малюнок 1 - Види кульових кранів

Малюнок 1 - Види кульових кранів

Малюнок 2 - Конусний вентиль для батареї опалення

  • із застосуванням терморегуляторів різного типу: механічних (оснащених термостатичною головкою, в якій чутливим елементом є сильфон, а управління, зокрема, регулювання здійснюється вручну); електричних (схожі за принципом роботи з механічними моделями, але пристрій змінює положення клапана в автоматичному режимі для забезпечення заданого рівня температури); електронних (програмованих, в яких інформація про контрольовані параметри надходить з датчиків, а регулювання здійснюється плавно за заданою програмою).

Малюнок 3 - Механічний терморегулятор

Малюнок 3 - Механічний терморегулятор

Малюнок 4 - Електронний регулятор для батарей

При виборі температурного режиму для конкретного приміщення необхідно враховувати наступні фактори: розташування кімнати (кутова, звичайна, поверх) і частота її використання; кількість отворів, через які можливі витоку тепла (вікон, дверей); наявність і якість теплоізоляції огороджувальних конструкцій і вікон; температура зовнішнього повітря; частота та інтенсивність провітрювання.

Рекомендації по установці регуляторів

Як правило, установка кранів і терморегуляторів здійснюється в процесі монтажу системи опалення. При цьому такі пристрої врізаються на трубах подачі теплоносія в батареї. Крани зазвичай встановлюються вертикально, а при використанні регуляторів необхідно стежити за тим, щоб термоголовка розташовувалася горизонтально. Це обумовлено, в першу чергу, необхідністю запобігати виникненню навколо неї застійних зон, в другу - зручністю налаштування пристрою.

Щоб регулювати радіатори в одно- і двотрубних схемах, регулятори слід встановлювати на кожному наявному опалювальному приладі. Але в разі, коли в одному приміщенні знаходяться декілька послідовно встановлених батарей, допускається врізка одного пристрою на вході в перший радіатор.

У більшості випадків клапан регулює приладу вмонтовується безпосередньо в отвір пробки приладу опалення. Тому при розміщенні останнього в ніші, за захисним екраном або шторами застосування механічних та електричних терморегуляторів недоцільно на увазі свідомо некоректної їх роботи. У подібних ситуаціях рекомендується використовувати електронні пристрої з виносним датчиком, який здатний регулювати батареї, перебуваючи на відстані до 8 м від клапана.

Поради по підготовці до регулювання батарей

Перш за все, потрібно вказати, що в автономних системах регулювання радіаторів слід здійснювати до початку опалювального сезону, але не в розпал літнього періоду внаслідок ускладнення або неможливості правильного вибору оптимального температурного режиму.

У централізованих схемах в період відключення опалення рекомендується повністю відкрити клапан пристрою, що дозволяє уникнути в майбутньому засмічення приладу або деформації його заслінки.

Перед тим, як регулювати батареї, слід переконатися в тому, що в системі опалення відсутнє повітря. Перевірити це і усунути проблему можна за допомогою кранів Маєвського. Також рекомендується виявити фактори, що впливають на зниження температури в кожному приміщенні (наприклад, наявність кондиціонера, необхідність частого провітрювання і т.п.) і встановити можливі джерела додаткового випромінювання тепла.

Перш ніж приступати до регулювання, рекомендується вивчити принцип настройки використовуваного типу регулятора, який зазвичай описаний в що додається до нього.

Послідовність дій при регулюванні батарей

Слід зазначити, що регулювання радіаторів в централізованих системах опалення зводиться в основному до налаштування регулюючих пристроїв на комфортний температурний режим. В автономних же схемах цей процес більш трудомісткий, тому що регулювати потрібно не тільки батареї, але і котел. Крім того, якщо в замкнутий контур опалення підключено кілька приладів опалення (одно- і двотрубні системи з нижнім розведенням), необхідно домагатися збалансованості опалювальної схеми.

Для вирішення зазначеної проблеми на початковому етапі слід визначити найхолодніше приміщення в будинку, тому що регулювання батарей почнеться саме з нього. Для цього закриваються всі крани, і після охолодження радіаторів заміряють температуру в кожній кімнаті.

У знайденому приміщенні запірний кран відкривається повністю, а після досягнення необхідного рівня прогріву переходять до іншого радіатора, регулюючи положення клапана, при якому забезпечується комфортний режим. Після того, як всі батареї будуть відрегульовані, приступають до налаштування регуляторів котла.

Існує й інший (спрощена) варіант. Для цього необхідно визначити точну послідовність розташування радіаторів по ходу руху теплоносія. Далі в першій батареї кран або термоголовку відкривають, наприклад, на один-два оберти, в наступній - на два-три, в третій - на три-чотири і т.д. Якщо температура в кожному приміщенні задовольняє потребам, процес регулювання вважається закінченим. В іншому випадку процедуру слід повторити, збільшуючи або зменшуючи число оборотів крана.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама