Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бізнес-план - магазин автозапчастин

Не секрет, що перспективними і досить прибутковими є бізнес-проекти автомобільної тематики. В цьому немає нічого дивного, так як в країні щороку зростає кількість власників авто. З підвищенням чисельності автомобілів, зростає і кількість автовласників, які потребують з відомих причин в запасних частинах. Це свідчить про те, що магазин автозапчастин буде приносити високий і стабільний прибуток протягом усього року.

Це свідчить про те, що магазин автозапчастин буде приносити високий і стабільний прибуток протягом усього року


У даній статті ми акцентуємо увагу на бізнес-плані, робочому штаті, рівні рентабельності торгового об'єкта спеціалізується на автозапчастини.

Особливості складання бізнес-плану
Цей документ повинен бути структурованим, чітким і зрозумілим навіть школяреві. Відмовтеся від зайвих спеціальних термінів, загальних виразів. В описовому розділі приведіть мета бізнесу (бажано одним реченням), наприклад, відкриття торгового об'єкта, який буде спеціалізуватися на автозапчастини.

У цьому ж розділі треба зазначити всі моменти, які стосуються законності бізнесу, зокрема форму реєстрації діяльності (в нашому випадку оптимальним варіантом є ІП), оподаткування та інше.

Тут же слід привести результати моніторингу ринку, наприклад, попит на ті чи інші види запчастин з урахуванням модельної приналежності авто, наявні пропозиції потенційних конкурентів. Відзначимо, що в такому бізнесі можна не побоюватися жорсткого тиску з боку конкурентів, так як в більшості населених пунктів країни пропозиції задовольняють попит на деякі запчастини не в повній мірі. Тому кожен зможе знайти свою нішу.

Також буде потрібно описати асортимент автозапчастин. Як показала практика, в такому бізнесі, чим ширше асортимент, тим торговий об'єкт прибутковіше. Природно, що в асортименті повинні переважати найбільш затребувані товари.

У маркетинговій частині вам треба привести особливості рекламної компанії. У такій справі інструментами реклами можуть стати типові листівки, місцеві друковані видання, теле-, радіоканали. Запасіться візитками, брошурами. Останніми власники магазинів запасних частин для авто нехтують, а дарма! Перед введенням в експлуатацію окремо стоїть магазину біля нього бажано повісити великий плакат, встановити стенд. З метою залучення більшої кількості клієнтів на старті можна вдатися до торгових хитрощів, зокрема до різних акцій, бонусів і так далі.

У фінансовій частині потрібно привести плановані значення основних економічних показників, наприклад, рівня рентабельності, доходу, прибутку в тому числі чистої і так далі.

Місце. Для відкриття торгового об'єкта підійде як окреме приміщення, так і площа на базі великого торгового об'єкта. Перший варіант отримав більше визнання. Ви можете реалізувати бізнес-проект як в центрі населеного пункту, так і на його периферії. Бажано, щоб поруч розташовувалися АСС, СТО, великі автостоянки, гаражні кооперативи.

Приміщення. Вам буде потрібно належним чином оснастити свій магазин, зокрема обладнати його системою вентиляції, каналізацією, опалювальною системою. У подібних магазинах не потрібно надмірно облагороджувати інтер'єр. Головне, щоб він був акуратним.

Оснащення приміщення. Якщо ви поставили собі за мету відкрити невеликий магазин, то цілком достатньо купити касовий апарат, ПК для бухгалтерського обліку, стелажі для запчастин та інших товарів автомобільної тематики. Для продавця потрібно меблі, представлена ​​стійкою або столом і кріслом.

Крім продажу можна налагодити доставки запчастин покупцям, так як багато хто з них є важкими і об'ємними. Для цієї мети вам буде потрібно придбати авто, наприклад, мікроавтобус. Це може бути ГАЗель.

Робочий штат. Вам буде потрібно один продавець-консультант, який повинен бути компетентним у плані знань запчастин з урахуванням виробників авто. Бухгалтерію можна покласти на свої плечі. Себе можна спантеличити і керівництвом об'єктом. Якщо немає для цього відповідних навичок, то доведеться найняти фахівців. Для прибирання магазину буде потрібно прибиральниця.

Постачальники. В такому бізнесі одного-двох постачальників недостатньо. Мінімальна кількість - 4. При цьому вони повинні забезпечувати вас запчастинами найпоширеніших в країні авто.

Форма оплати праці. Зарплата продавця в такому бізнесі зазвичай представлена ​​фіксованим окладом на тлі відсотків з продажів. Це свого роду інструмент мотивації підвищення працездатності підлеглого.

Фінансова сторона бізнесу

Витрати в такому бізнесі пов'язані з:
- платою за оренду - не менше 40 тис. Руб .;
- ремонтом, купівлею обладнання - 500 тис. Руб .;
- товарним запасним фондом - 1 млн. Руб .;
- оплатою праці - як мінімум 15 тис. Руб. (На прикладі одного продавця);
- оплатою комунальних послуг - приблизно 15 тис. Руб .;
- іншими статтями - 100 тис. Руб.

Таким чином для реалізації бізнес-проекту буде потрібно близько 1,6 млн руб.

Зазвичай розмір щомісячної виручки в невеликому магазині становить 600 тис. Руб. Як правило, початкові капіталовкладення повертаються після закінчення першого року роботи.

Вище ми розглянули класичний підхід до такого бізнесу - відкриття невеликого торгового об'єкта. Що ж робити тим, хто вирішив створити цілу мережу магазинів автозапчастин або відкрити цілу компанію, яка буде спеціалізуватися на імпорті запчастин і їх продажу, але не має необхідної суми грошей для старту? Відповідь очевидна - залучити сторонні ресурси, гроші, наприклад, інвестиції.

Ми не будемо зупинятися на кредиті, так як це пов'язано з великими відсотками. Ми розглянемо досвід американських підприємців, які для придбання об'єктів нерухомості вдаються до комбінованого способу залучення сторонніх коштів.

Відразу відзначимо, що ніщо не заважає вам використовувати відразу кілька механізмів задоволення потреби в первинному капіталі, кожному з яких можна знайти оптимальне застосування. Наприклад, якщо проект піддається розбиття на кілька послідовних етапів, то до певного моменту його можна фінансувати за допомогою власних засобів і тільки потім залучати сторонні гроші. При цьому ви вбиваєте відразу пару зайців: розвиваєте бізнес, підвищуєте довіру потенційних клієнтів і ціну своєї продукції, що, в свою чергу, в подальшому значно полегшить залучення інвестицій значно зменшить їх вартість.

Також проект можна розбити на кілька незалежних сегментів і вести кожен з них по-окремо. Розробку одних сегментів можна на якийсь час відкласти, інші фінансувати через рахунок своїх грошей, на розвиток третє залучити сторонні гроші. Наприклад, ви придумали новий спосіб ведення підприємницької діяльності (скажімо, нову систему обліку і контролю запасів автозапчастин імпортних машин), який можна застосовувати в різних галузях. Припустимо, самі ви займаєтеся автобизнесом - основна спеціалізація. Однак придуману вами систему - в дещо модифікованому вигляді - можна було б успішно застосовувати, скажімо, у фармацевтичній промисловості. Ви можете окремо опрацювати цей напрямок, використовуючи різні стратегії залучення інвестицій.

Оскільки ви спеціалізуєтесь на продажу автозапчастин, то сподіваєтеся отримати максимальну вигоду з нового проекту (в плані підвищення вартості бізнесу) саме в цій галузі. Розробку цієї модифікації системи ви могли б фінансувати власними коштами або взяти кредит. Потім можна було б отримати виняткові права на використання нової системи (в цілях збереження конкурентної переваги в сфері основної спеціалізації) або продавати ліцензію іншим фірмам, які не є вашими безпосередніми конкурентами.

Так як фармацевтика від вас далека, то на розробку версії системи для цієї сфери знадобилися б набагато більші витрати. Ви могли б скористатися однією з форм сторонніх грошей і отримати вигоду зі знань і досвіду компанії, яка взяла б розробку на себе. Прибуток від продажу ліцензії ви могли б використовувати для фінансування власних розробок. Велика ймовірність того, що вам вдалося б укласти з фармацевтичною компанією договір, який би зобов'язав її надати вам виняткову ліцензію на розроблену нею модифікацію вашої системи, що дозволило б вам скористатися ресурсами ліцензіата.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама