Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вибрати конденсатор?

  1. типи конденсаторів
  2. приклади:
  3. Для поверхневого монтажу:
  4. приклади:
  5. Тип X7R:
  6. Для монтажу в отвори:
  7. приклади:
  8. приклади:
  9. приклади:
  10. приклади:
  11. висновок

Під час роботи над розділом про конденсаторах я подумав, що було б корисно пояснити, чому один тип конденсаторів може бути замінений іншим. Це важливе питання, тому що існує безліч факторів (температурні характеристики, тип корпусу і так далі), які роблять той чи інший тип конденсаторів (електролітичний, керамічний та ін.) Найкращим для вашого проекту.

У статті будуть розглянуті популярні типи конденсаторів, їхні переваги та особливості, а також області застосування. У кожному розділі вміщено посилання на результати пошукових запитів для деяких серій найбільш популярних конденсаторів з каталогу компанії Терраелектроніка.

Наприклад, результат пошуку для DIP конденсаторів c робочою напругою 450 В серії HP3 виробництва компанії Hitachi з ємністю 56 ... 680 мкФ наведено на Рис.1.

1

Мал. 1. Результат пошукового запиту для наявних на складі конденсаторів серії HP3 з робочою напругою 450 В від Hitachi з ємністю в діапазоні 56 ... 560 мкФ

Конденсатори (Рис. 2) представляють собою двохвивідною компоненти, що використовуються для фільтрації, зберігання енергії, придушення імпульсів напруги та інших завдань. У найпростішому випадку вони складаються з двох паралельних пластин, розділених ізоляційним матеріалом, званим діелектриком.

Мал. 2. Конденсатори різних типів

Конденсатори зберігають електричний заряд. Одиницею ємності є Фарад (Ф). Ця назва була дана на честь Майкла Фарадея, який свого часу став піонером в області практичного використання конденсаторів.

Конденсатори можуть бути полярними і неполярними. До полярним відносяться майже всі електролітичні і танталові конденсатори. Вони повинні підключатися з урахуванням полярності напруги. Якщо переплутати висновки «-» і «+», то це призведе до короткого замикання. До неполярних відносяться керамічні, слюдяні і плівкові конденсатори. Вони можуть працювати при будь-якої полярності прикладеної напруги, що робить їх придатними для застосування в ланцюгах змінного струму.

Незважаючи на широке поширення конденсаторів, вибір конкретної моделі буває досить складним. Ви можете знати ємність і робоча напруга, які потрібні у вашому проекті, але у конденсаторів є і безліч інших характеристик, таких як полярність, температурний коефіцієнт, стабільність, послідовне еквівалентний опір (ESR) і так далі. Це робить кожен конкретний тип конденсаторів придатним для конкретного додатка. Нижче перераховані найбільш популярні типи конденсаторів з коротким описом їх достоїнств і особливостей.

типи конденсаторів

Існує кілька типів конденсаторів, які відрізняються електричними характеристиками і вартістю. Нижче наведено опис найбільш популярних типів конденсаторів: алюмінієвих електролітичних, керамічних, танталових, плівкових, слюдяних і полімерних (твердотільних). Крім того, для кожного типу представлені найбільш підходящі додатки, а також інформація про корпусних виконань і приклади конкретних серій.

Мал. 3. Алюмінієвий електролітичний конденсатор

Опис: алюмінієві електролітичні конденсатори (Рис. 3) є полярними, тому їх не можна використовувати в ланцюгах змінного напруги. Вони можуть мати високу номінальну ємність, але відхилення від номіналу зазвичай становить до 20%.

Додатки: алюмінієві електролітичні конденсатори оптимальні для додатків, які не вимагають високої точності і роботи зі змінними напругами. Найчастіше вони застосовуються в якості розв'язують конденсаторів в джерелах живлення, тобто для зменшення пульсацій напруги. Вони також широко використовуються в імпульсних DC / DC-перетворювачів напруги.

Корпусне виконання: як для монтажу в отвори, так і для поверхневого монтажу.

приклади:

Для монтажу в отвори:

  • 25 В серія TKR виробництва Jamicon з діапазоном доступних ємностей 10 ... 5000 мкФ.
  • 50 В серія ECA-1HM від Panasonic з діапазоном доступних ємностей 4.7 ... 3300 мкФ.
  • 450 В серія HP32 від Hitachi AIC з діапазоном доступних ємностей 56 ... 1000 мкФ.

Для поверхневого монтажу:

  • 10 В серія EEE-FP1A від Panasonic з діапазоном доступних ємностей 33 ... 1000 мкФ.
  • 50 В серія CA050 від Yageo з діапазоном доступних ємностей 0,22 ... 220 мкФ.

220 мкФ

Рис.4. керамічні конденсатори

Опис: існує два основних типи керамічних конденсаторів (Рис. 4): багатошарові чіп-конденсатори (MLCC) і керамічні дискові. MLCC користуються великою популярністю і широко застосовуються в електронних пристроях, оскільки мають високу стабільність і малим рівнем втрат. Вони відрізняються низьким послідовним опором (ESR) і мінімальною похибкою номіналу в порівнянні з електролітичними або танталовими конденсаторами. Разом з тим їх максимальна ємність невелика і досягає всього декількох десятків мкФ. Через високу питому ємності MLCC мають дуже малі габарити і відмінно підходять для розміщення на друкарських платах.

Додатки: оскільки керамічні конденсатори є неполярними, то їх можна застосовувати в ланцюгах змінного струму. Вони широко використовуються в якості «універсальних» конденсаторів, наприклад, для високочастотної розв'язки, фільтрації, підстроювання резонаторів і придушення електромагнітних перешкод. Як MLCC, так і керамічні дискові конденсатори поділяються на два класи:

Керамічні конденсатори I класу - точні (+/- 5%) і стабільні конденсатори з мінімальною залежністю ємності від температури. конденсатори NP0 / C0G відрізняються мінімальним температурним коефіцієнтом 30 ppm / K. На жаль, їх максимальна місткість обмежена кількома нанофарадах (нФ). Оскільки вони дуже стабільні і точні, то їх найчастіше використовують в системах з частотним регулюванням, наприклад, в резонансних схемах для радіочастотних додатків.

Керамічні конденсатори II класу менш точні, але забезпечують більш високу питому ємність (номінальні значення - до десятків мкФ) і, отже, підходять для фільтрації та розв'язки. Серед їхніх недоліків можна відзначити великий коефіцієнт напруги. Наприклад, навіть при додатку напруги, який дорівнює половині робочого, зазвичай спостерігається зниження ємності на 50%.

  • X5R може працювати в діапазоні - 55 ... 85 ° C зі зміною ємності +/- 15%;
  • X7R може працювати в діапазоні - 55 ... 125 ° C зі зміною ємності +/- 15%;
  • Y5V - в діапазоні від - 30 ... + 85 ° C зі зміною ємності -20 / + 80%.

Корпусні виконання: найбільш поширені корпусу для поверхневого монтажу 0201, 0402, 0603, 0805, 1206 і 1812. Цифри позначають габаритні розміри в дюймової системі. Наприклад, 0402 становить 0,04х0,02 ", 0603 - 0,06х0,03" і так далі.

приклади:

Тип NP0 / C0G:

  • 0402 - серія CC0402JRNPO9 виробництва компанії Yageo з діапазоном доступних ємностей 0,01 ... 1 нФ;
  • 0603 - серія CC0603JRNPO9 від Yageo з діапазоном доступних ємностей 0,008 ... 2,7 нФ.

Тип X7R:

  • 0402 - серія CC0402KRX7R9BB від Yageo з діапазоном доступних ємностей 0,1 ... 10 нФ;
  • 0603 - серія CC0603KRX7R7BB від Yageo з діапазоном доступних ємностей 0,1 ... 1 мкФ;
  • 1206 - серія GRM31 від Murata з діапазоном доступних ємностей 470 пф ... 22 мкФ;
  • 0805 - серія CL21 від Samsung з діапазоном доступних ємностей 150 пф ... 10 мкФ.

Для монтажу в отвори:

Для монтажу в отвори:

Мал. 5. Танталові конденсатори

Опис: танталові конденсатори (Рис. 5) - це підтип електролітичних конденсаторів з високим рівнем поляризації. При їх використанні необхідно проявляти обережність, оскільки вони мають схильність до катастрофічних відмов навіть при впливі імпульсів напруги з амплітудою, лише трохи перевищує номінальну робочу напругу. Танталові конденсатори можуть мати високу номінальну ємність і відрізняються високою часовою стабільністю. Вони менші за розміром, ніж алюмінієві електролітичні конденсатори тієї ж ємності. Але алюмінієві електроліти можуть витримувати більш високі максимальні напруги.

Додатки: через малу струму витоку, стабільності і високої ємності танталові конденсатори часто використовуються в схемах вибірки-зберігання, в яких потрібно забезпечувати мінімальний струм витоку для тривалого зберігання заряду. Також, завдяки малим розмірам і довготривалої стабільності, вони застосовуються для фільтрації по ланцюгах харчування.

Корпусні виконання: танталові конденсатори випускаються як для монтажу в отвори, так і для поверхневого монтажу (SMD). Проте, найчастіше використовуються саме SMD-компоненти. У дюймової системі типорозмір А відповідає розміру 1206 (0,12х0,06 "), типорозмір В відповідає розміру 1210, типорозмір C відповідає розміру 2312, типорозмір D - розміром 2917.

приклади:

  • Типорозмір A: серія TAJA від AVX з діапазоном доступних ємностей 1 ... 10 мкФ;
  • Типорозмір B: серія TAJB від AVX з діапазоном доступних ємностей 10 ... 47 мкФ;
  • Типорозмір C: серія TAJC від AVX з діапазоном доступних ємностей 47 ... 220 мкФ;
  • Типорозмір D: серія TAJD від AVX з діапазоном доступних ємностей 220 ... 680 мкФ.

680 мкФ

Мал. 6. Плівкові конденсатори

Опис: плівкові конденсатори (Рис. 6) є неполярними, що дозволяє використовувати їх в ланцюгах змінного напруги. Вони відрізняються малими значеннями еквівалентного опору (ESR) і послідовної індуктивності (ESL).

Додатки: плівкові конденсатори часто застосовуються в схемах з аналого-цифровими перетворювачами. Крім того, вони здатні працювати з високим піковим струмом і, таким чином, можуть застосовуватися в снабберних ланцюжках для фільтрації індуктивних викидів напруги в DC / DC-перетворювачів.

Приклади: серія B32021 виробництва компанії EPCOS з діапазоном доступних ємностей 1 нФ ... 10 нФ і робочою напругою 300В AC.

Мал. 7. Слюдяної конденсатор

Опис: слюдяні конденсатори (Рис. 7) є неполярними, відрізняються малою величиною втрат, високою стабільністю і мають відмінні характеристиками на високих частотах.

Додатки: ефективні при роботі в складі радіочастотних схем. Вони можуть коштувати кілька доларів за штуку, тому в малопотужних додатках частіше використовують керамічні конденсатори. Однак слюдяні конденсатори завдяки високій напрузі пробою залишаються практично незамінними для таких додатків, як радіопередавачі високої потужності.

приклади:

  • серія CD виробництва CDE з діапазоном доступних ємностей 0,001 ... 47 нФ (монтаж в отвори).

47 нФ (монтаж в отвори)

Мал. 8. Полімерні (твердотільні) конденсатори

Опис: твердотільні конденсатори є полярними, так само як і інші електролітичні конденсатори, але мають ряд переваг, наприклад, менші втрати завдяки низькому послідовному опору ESR і тривалий термін служби. Для звичайних алюмінієвих електролітів існує ризик висихання електроліту при низьких температурах, але твердотільні конденсатори завдяки застосуванню твердого полімерного діелектрика мають високу надійність навіть при дуже низьких температурах.

Додатки: використовуються замість електролітів в високоякісних материнських платах і DC / DC-перетворювачів.

приклади:

  • серія CD виробництва CDE з діапазоном доступних ємностей 0,001 ... 10 нФ (монтаж в отвори).

Опис: конденсаторная збірка (capacitor array) - це група конденсаторів, конструктивно об'єднаних в одному корпусі, причому будь-який з конденсаторів може бути окремо від інших підключений до зовнішньої ланцюга. Існує багато різних типів збірок, які відрізняються кількістю конденсаторів, типом діелектрика, величиною відхилення ємності конденсатора від номінального значення, максимальним робочим напругою, типом корпусу та ін.

Додатки: конденсаторні збірки широко застосовуються в мобільній і переносної апаратури, в материнських платах комп'ютерів і цифрових приставках, в радіочастотних модемах і підсилювачах, в автомобільних і медичних додатках і т.д.

Корпусні виконання: конденсаторні збірки випускаються як в DIP корпусах, так і в SMD виконанні. Найбільш популярні типорозміри збірок для поверхневого монтажу 0508, 0612, 0805 представлені в нашому каталозі.

приклади:

Підібрати необхідний конденсатор в каталозі Терраелектронікі можна двома способами:

  1. використовувати параметричний пошук у відповідному розділі каталогу, для чого необхідно зайти в розділ конденсаторів , Вибрати відповідний завданню тип конденсатора, а далі заповнити ряд фільтрів з параметрами. Фрагмент скріншота пошуку MLCC конденсатора з параметрами: номіналом 1 нФ, точністю 10%, діелектриком X7R, напругою 250 В і корпусом 0805 представлений на Рис. 9.
  2. скористатися інтелектуальним пошуком конденсатора за параметрами . Для цього достатньо скопіювати рядок з специфікації "Конденсатор 1 нФ, X7R, 10%, 250 В, 0805" або ввести «1n X7R 10% 250V 0805» в рядок пошуку і отримати той же самий список відповідних за вказаними параметрами компонентів.

Для цього достатньо скопіювати рядок з специфікації Конденсатор 1 нФ, X7R, 10%, 250 В, 0805 або ввести «1n X7R 10% 250V 0805» в рядок пошуку і отримати той же самий список відповідних за вказаними параметрами компонентів

Мал. 9. Фрагмент скріншота сервісу пошуку конденсатора

висновок

У цьому посібнику були розглянуті деякі найбільш популярні типи конденсаторів. Крім них існують суперконденсатори , Кремнієві конденсатори, оксид-ніобієві і підрядкові конденсатори , Які мають унікальні перевагами за величиною ємності, рівнем надійності або можливості підстроювання. Однак в більшості електронних схем ви найчастіше побачите один з шести розглянутих вище типів конденсаторів.

Журнал: https://blog.octopart.com/archives/2016/03/how-to-select-a-capacitor

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама