Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Харчування бурого ведмедя

У цій статті ми наводимо результати дослідження харчування бурого ведмедя в Центральній частині Європейської Росії на прикладі кількох районів Тверській і Новгородській областей, де проводиться дуже великий комплекс біотехнічних заходів, спрямованих на підвищення чисельності бурого ведмедя. У цій статті ми наводимо результати дослідження харчування бурого ведмедя в Центральній частині Європейської Росії на прикладі кількох районів Тверській і Новгородській областей, де проводиться дуже великий комплекс біотехнічних заходів, спрямованих на підвищення чисельності бурого ведмедя

фото: Fotolia.com

Ведмідь - всеїдний звір, який живиться як різними тваринами (від комах до лосів і оленів), так і різноманітними рослинними кормами.

Від великої кількості корму залежить розмір ділянки її проживання.

У багатих кормом лісах звір може триматися на площі 300 - 800 га.

В горах, як правило, робить кочівлі: починаючи з весни, годується в долинах, де раніше сходить сніг, потім йде на Лису гору і альпійські луки, потім поступово спускається в лісовий пояс, коли тут встигають ягоди та горіхи.

Нерідко першу половину літа ведмідь живе на одному схилі гори, другу - на іншому, за десятки кілометрів від першого ( «Полювання в Росії» ВіМо, 1992).

Кліматичні особливості цієї смуги Росії в зимовий період відомі своєю м'якістю. Це сприяє більш раннього пробудження ведмедів від зимового сну.

Весь період активності протягом усього року розбивають на чотири етапи: ранньовесняний, весняний, літній, осінній.

Вийшовши з барлогу, ведмеді ще мають достатні запаси жиру і не поспішають покидати зимовий притулок. Протягом двох тижнів вони можуть не відходити від барлогу далі ніж на 200 м. Це залежить від висоти снігового покриву в лісі.

Читайте матеріал " Видобуваємо лося в поодинці і колективом "

Ведмеді в цей час дуже мляві. Вийшовши на добре освітлюється сонцем місце, вони можуть надовго завмерти в одному положенні, погойдуючись і лише зрідка поглядати в різні боки.

Неподалік від основної барлогу зазвичай зустрічається ще кілька лежань з підстилкою. Коли, нарешті, голод дає про себе знати, ведмеді починають бродити в пошуках корму і нерідко під їх немилість потрапляють мурашники. Останніми відходять від барлогів самки з народженими взимку ведмежатами.

Щоб відновити свої сили, їм необхідна калорійна їжа. У ранньовесняний період основою їх харчування є їжа тваринного походження. Не раз зазначалося переслідування ведмедями виводків диких кабанів і лосенят. На 16 тис. Га (площа дослідженого ділянки) розміщено 17 привад, які регулярно оновлюються.

Га (площа дослідженого ділянки) розміщено 17 привад, які регулярно оновлюються

фото: Fotolia.com

Відвідування їх починається приблизно з початку квітня, винятком був 2007 рік. Перший ведмідь спостерігався на приваде 10 березня через аномально теплу зиму.

Читайте матеріал "Читайте матеріал" Лайка і кров'яний слід ""

Об'їжджаючи межі ділянки, раз у раз зустрічаєш сліди ведмедів, які повертаються зі своїх зимовий. Число відвідують привади ведмедів збільшується з кожним тижнем.

Як правило, ведмідь не кидає знайдену їм падаль, особливо якщо це велика тварина. Але має місце той факт, коли звір, погодувати один-два рази, кидає тушу і йде в тому напрямку, звідки прийшов.

Це мало підтвердження в наступному. Ми виклали двох занепалих телят в різних місцях. Одного там, де постійно зустрічаються сліди спостережуваного ведмедя (ширина пальмарной мозолі 14 см), другого в п'яти кілометрах південніше.

В результаті ведмідь за три дні з'їв пріваду, яка лежала в місці найбільш часто зустрічаються його слідів. Потім після триденної перерви він знайшов другого теляти, виїв нутрощі і пішов.

Напрямок вітру за час дослідження змінювалося з північного на північно-західне, тобто, можна припустити, що ведмідь просто обходив цю ділянку лісу. Через добу він знову прийшов до місця поховання першої приманки, хоча крім кісток там нічого вже не залишилося.

Читайте матеріал " Становлення лайки: від цуценя до робочої собаки "

Після закінчення тижня ведмідь так і не з'явився на другий приваде, але останки першої відвідував регулярно. Можна було припустити, що він відчув присутність іншого, більш великого ведмедя і пішов. Але на цій ділянці під час спостережень нам не траплялися ні ведмеді, ні ведмедиці з ведмежатами.

Дослідивши більш ретельно дану ділянку, ми виявили дерево-маркер зі старими задираками від кігтів на висоті більше двох метрів.

Віддалився ведмідь підтвердив факт територіальної прихильності особин.

Протягом всього літнього та осіннього періоду його сліди зустрічаються по дорогах в околицях цього урочища. Як правило, так поводяться ведмежата на початку свого самостійного життя. Вони шукають їжу там, де їх водила мати в свої перші два роки життя.

Як в ранньовесняний і весняний, так і осінній періоди спостерігається дуже велика активність у відвідуванні привад. Навесні це пов'язано з заповненням нестачі калорій після зимового сну, а восени з поповненням запасів жиру перед заляганням в барліг.

Читайте матеріал " Килим з ведмежої шкури - знатний трофей "

Один дорослий самець за один прийом здатний з'їсти близько 30 кг м'яса, а якщо врахувати, що відвідують приваду як мінімум три особи, то закладати приманку доводиться по два, а то і три рази в тиждень.

Хочеться відзначити, що закладання принади з великої рогатої худоби позитивно відбивається на нападу ведмедів на стада корів. За сім років існування господарства таких фактів не зафіксовано.

Ведмеді практично не вибагливі в кормі тваринного походження, але ми вирішили перевірити, чому все-таки вони віддають перевагу. Закопавши на однакову глибину (30 см) і з відстанню один від одного близько 3 метрів кінь, корову, лося і свиню, стали спостерігати.

Ведмеді з'їли приманку в наступній послідовності - лось, кінь, корова, свиню практично не чіпали, виїли лише внутрішні органи. У всіх випадках спочатку виїдають внутрішні органи і вим'я у корів, вони найбільш багаті біологічно активними речовинами і ферментами.

Надалі при організації полювань на приваде, коли з'являвся гідний стати трофеєм ведмідь, ми утримували його принадою з коней.

Як зазначалося вище, у ведмедів, як і у більшості інших видів тварин, є свої території, які вони мітять задираками на корі дерев, як правило, хвойних порід.

Читайте матеріал " Ведмеді і люди "

Цей факт відзначали дослідники і раніше. Площа індивідуальної ділянки від 5-15 до декількох десятків квадратних кілометрів (Машкін В.І., 2003 р.)

Ведмідь - це бродяга, мандрівний в пошуках найбільш багатих кормами територій, але майже завжди повертається зимувати в місця, де він народився. Тут безсила будь-яка, навіть найпотужніша біотехнія.

Тут безсила будь-яка, навіть найпотужніша біотехнія

фото: Fotolia.com

Щоосені ми спостерігаємо масовий відхід ведмедів за кордону господарства. Для ведмедів характерна зміна біотопів протягом року, а в деяких районах - сезонні міграції.

На Уралі іноді ведмеді здійснюють восени переходи з західних схилів на східні, покриваючи відстані до 300 км. Зміни місць проживання пов'язані зі зміною кормових умов, з масовою появою комах, з більш раннім випаданням снігу на схилах певних експозицій і т.д. Переміщення можуть бути викликані лісовими пожежами або посухою (Машкін В.І., 2003 р.)

Мені протягом декількох років доводиться спостерігати при візуальному обліку на овсах восени і на приваде навесні поведінку ведмедів при зустрічі один з одним. У них існує вікова ієрархія і право сильного на можливість погодувати, припустимо, тієї ж принадою, але це, як правило, при нестачі кормів.

Читайте матеріал " Російські ведмеді: записки мисливствознавця "

Одного разу довелося спостерігати, як на вівсяному поле площею близько трьох гектарів одночасно годувалася одинадцять ведмедів різних вікових категорій і стадо кабанів з дев'яти голів. На краю всіх подкормочних полів, як я вже зазначав, закладається прівада.

Ведмеді ніяк не реагували один на одного, лише час від часу деякі з них піднімалися на задні лапи, щоб оглянути новоприбулих на підкормових поле. На пріваду вони підходили по черзі. Переконавшись, що в черговий раз один з побратимів наївся, підходив наступний.

Годуватися ведмеді виходять, як правило, на заході, але чим старше і обережніше звір, тим він пізніше виходить. Неодноразово при об'їзді подкормочних полів доводилося спостерігати годуються ведмедів і в проміжку з 9 до 11 години ранку, але це були молоді ведмеді.

Для визначення добової активності я довгий час спостерігав ведмедів з оглядових вишок, що знаходяться безпосередньо на подкормочних полях і майданчиках в різних мисливських господарствах Тверській області в Пеновском, Торопецком, Селіжаровском, Фіровском, Андреапольском районах, а також Маревская районі Новгородської області.

Читайте матеріал " Камчатка. У перший раз на ведмедя "

В результаті досліджень з'ясувалося, що як навесні, так і восени, ведмеді відвідували підкормові поля і майданчики в період з 21 години до 24 годин. Далі йшов перерву до четвертої години ранку, і знову з'являлися бажаючі погодувати ведмеді, але в такий час доби молодих ведмедів бачити не доводилося.

Молоді починали з'являтися близько шостої години ранку. Однак навесні 2005 року була помічена нестабільність у відвідуванні привади, причому за всіма вищезазначеними районам.

Більше 90% ведмедів виходили на принади неохоче і після 12 години ночі або в проміжку з 4 до 7 години ранку. За період з 2000 р і по 2007 р це спостерігалося вперше. Можливо, це пов'язано з тим, що зима була не дуже холодна, а з осені ведмеді запаслися достатньою кількістю жиру.

Після проведення вдалої весняного полювання на приваде (початок травня) у самця (ширина пальмарной мозолі 15 см) на стільці підшкірний шар жиру мав товщину 8 см.

Потреба в тваринних кормах в ранньовесняний період триває до появи рослинних кормів. Як правило, це припадає на початок травня, і рослини є все ж основою раціону харчування ведмедів.

Цей факт і раніше відзначали дослідники в своїх працях. В цей час ведмедів на приваде можна зустріти все рідше і рідше. Навесні 2007 року в мисливському господарстві «Жуковське» Смоленської області ведмідь з шириною пальмарной мозолі 18 см акуратно збирав з землі овес, посіяний на кормовому поле.

Читайте матеріал " Чудеса і вітер "

Навесні ведмеді часто поїдають різні баласти: труху пнів, злакову ганчір'я, будівельне сміття мурашників.

Разом з тим їдять в цей час хвою ялини і сосни, пагони чорниці та її коріння, нирки осики, липи, горобини, клена, верби, іноді і чагу (березовий гриб), а також витаявшіе з-під снігу різні осоки, вигризаючи стебла до междоузлий, на болотах - пухівка і приосадкувату журавлину (В.С. Пажетнов, 1990 г.).

)

фото: Fotolia.com

Нами виявлено кілька основних і другорядних видів з різних родин рослин, що складають основу раціону з весни до пізньої осені. В основному це злаки, осоки та зонтичні.

Було проведено дослідження ведмежих екскрементів в весняний період на предмет виявлення складу кормів.

Співвідношення кормів тваринного і рослинного походження виявилося практично однаковим. У ранньовесняний же період екскременти складаються більш ніж на 95% з переваренного м'яса, що залишилися ж 5% складають нирки дерев, коріння рослин, ялинова і соснова хвоя і так званий баласт.

За результатами дослідження інших авторів, корми рослинного походження становлять близько 90% всього раціону. Для визначення складу кормів використовувався мікроскоп, за допомогою якого більш точно визначили, чим харчувалися тварини.

Було досліджено 15 проб екскрементів, зібраних в різних місцях господарства. За структурою залишків рослинної їжі з'ясувалося, що перевага віддається більш соковитим паросткам, таким як борщівник розсічений (Heracleum sibiricum L.), дягель (Archangelica officinalis), дудник лісовий (Angelica silvestris), листя малини звичайної (Rubus idaeus).

Читайте матеріал " Поведінка ведмедя при зустрічі з людиною "

Ці трав'янисті рослини і чагарник об'єднує здатність стимулювати і сприятливо впливати на шлунково-кишковий тракт, тим більше, що після тривалого перебування в стані зимового сну, при якому ні шлунок, ні кишечник не працюють, ведмедям вкрай необхідно відновити функції цих органів.

Забігаючи вперед хочу відзначити, що фрагменти цих рослин зустрічаються в екскрементах, починаючи з ранньовесняного і закінчуючи осіннім періодом.

Кількість видів рослин, що вживаються в їжу ведмедем, в різні місяці не однаково. Мінімальна видове різноманіття рослин в раціоні звірів в квітні - 7% (злакові, осокові) від загального списку поїдаються звіром видів. Це пов'язано з початком вегетації рослин, коли основні кормові рослини ще не проросли (Окайомов В.С., 2004).

Що стосується ссавців і копитних ссавців, то за будовою і зовнішнім виглядом волосся, знайдених в екскрементах - це кабан (Sus scrofa), лось (Alces alces), борсук (Meles meles), можливо, загиблі з яких-небудь причин.

Решта складові частини екскрементів (хвоя їли, комахи, мохи) є баластом.

Едуард Шилько 20 жовтня 2017 о 13:16

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама