Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бочки та бочкові насоси

Спорудивши на садовій ділянці водопровід, багато хто починає вважати стару, перевірену десятиліттями бочку пережитком минулого. Дійсно, якщо немає необхідності збирати і зберігати воду, то навіщо вона потрібна?

водопровід насправді значно спрощує роботу на ділянці, що безмірно радує господарів. Однак чистий колодязна вода не настільки корисна для рослин, як біологічно активна - дощова, річкова або просто зацвілої, з расплодішіміся в ній бактеріями і мікроводоростями. Що вже говорити про всіляких настоях, якими підгодовують рослини, посилюючи їх імунну систему і допомагаючи боротися зі шкідниками! Часто ці настої розводять в відрах, переливають в лійки і тягають цю тяжкість від посадки до посадки. Набагато зручніше готувати подібні препарати відразу в "промислових масштабах", тобто в бочках. Існує досить насосів, за свою компактність що одержали назву "бочкові", які сміливо можна занурювати в ємність і ходити по ділянці зі шлангом. А це, погодьтеся, набагато легше і швидше, ніж з відрами.
водопровід   насправді значно спрощує роботу на ділянці, що безмірно радує господарів
Найгуманніші по трудовитратах підгодівлі - мінеральні та органічні добрива, що випускаються в рідкому вигляді. Зазвичай на відро води потрібно один-два ковпачка препарату, а відро йде на 7-10 кв. м посадок. Обсяг звичайних садових бочок - приблизно 250 л. А далі просте арифметичне нерівність: півдня на перенесення 25 відер і марудна робота з відмірюванням ковпачків для кожного відра або п'ять хвилин на приготування розчину і півгодини на полив. Інший вид підгодівлі - настої з гною, перегною або трави. Для їх приготування потрібно час, часто наполягання супроводжується неприємними запахами, тому бочку рекомендується розташовувати в глибині саду, але подібні жертви окупаються урожаєм і цвітінням.
Максимальна продуктивність деяких моделей бочкового насоса - 3800 л / ч (наприклад насос SBP 3800 від Kärcher), але це зовсім не означає, що бочка 200 л спустошиться за 3 хв. Реальний час поливу залежить від довжини шланга (Чим довше, тим довше) і інтенсивності поливу. Тиск і натиск води регулюються клапаном на ручці насоса. Тобто мінімальний час, за який насос перекачає вказаний обсяг води, 10-15 хвилин. Подібні насоси оснащуються вбудованим фільтром для захисту насоса від бруду. Розмір частки, який він може "затягти" без ризику поломки, - 1 мм, тому при його використанні для настоїв необхідно передбачити додаткову фільтрацію. Вимикач зручно розташований на кріпильному кронштейні, що дозволяє швидко вимкнути насос в кінці поливу, економлячи електроенергію. Завдяки все того ж кріпильному кронштейну гнучкий поливальний шланг не має перегне через край. Бочкові насоси дуже легкі (близько 4 кг), тобто господар саду може перенести його від однієї ємності до іншої однією рукою.

Щоб не носити воду в бочку відрами і постійно не перераховувати їх для дотримання пропорцій, на внутрішній стороні можна зробити градуювання яскравою стійкою фарбою.

Технологія приготування настою включає в себе проціджування. Перекинути бочку і перелити рідину в іншу ємність - непосильне, та й непотрібна робота. Знову возитися з відрами - трата часу і сил. Набагато простіше взяти сітку з дрібними осередками (тюль, фатин або щось подібне), покласти її на поверхню рідини і вже зверху розташувати насос. Шматок повинен бути досить великим, його краї повинні звисати з бочки, коли насос опуститься на дно. Так як насос укомплеrтован фільтром, то ризику, що сітку затягне в корпус, немає. Як варіант "сита" для настою можна використовувати сітчастий мішок для прання білизни, якщо його надіти на насос перед зануренням.

Може здатися зручним і принцип заварки чаю в пакетиках. Подрібнену траву або компост насипають в джутовий або прядив'яний мішок, щільно його зав'язують і опускають у воду. Подібний "чай" потрібно часто перемішувати, постукуючи по мішку, щоб з нього вимивалися корисні речовини. Додаткової фільтрації в такому випадку не потрібно. Залишки трави після приготування настою кладуть в компост.

Трав'яні настої можуть реагувати з металом, тому бочку для цих цілей необхідно зсередини добре фарбувати суриком або використовувати дерев'яні та пластикові ємності.
Технологія виготовлення трав'яних настоїв проста. Для початку потрібно взяти кілька сировини і залити його водою. Потім отриманий "коктейль" наполягають два тижні, часто перемішуючи. Якщо ємність знаходиться на сонці, то бродіння пройде швидше. Як тільки зійде піна і настій придбає
темно-коричневий колір, його проціджують і розводять водою 1:10. У бочці воду можна просто долити. Для усунення неприємного запаху при бродінні додають подрібнений корінь або листя валеріани.

  • Настій кропиви для поливу під корінь і обприскування. Підсилює опірність рослин хворобам, допомагає позбутися від попелиці. На 10 л води необхідно 1 кг свіжої або 400 г сухої кропиви.
  • настій гіркого полину для боротьби з сисними шкідниками, пилильщиком і листогризучих гусеницями. На 10 л води - 300 г свіжої або 30 г сухого полину.
  • Настій будь-якої трави (сорной або скошеної з газонів) для підживлення рослин. На 10 л води - 5 кг подрібненої свіжої маси.

Приготування настою з перегною, гною або пташиного посліду дещо відрізняється за технологією.

  • Розчин коров'яку. Будь-яку ємність заповнюють на 1/3 коров'яком і на 2/3 водою. Закривають і залишають на 3-4 дня, зрідка перемішуючи. Після припинення бродіння, коли розчин стане світліше (тривалість процесу залежить від температури), його проціджують і розводять водою 1:15.
  • Розчин пташиного посліду. Одну частину пташиного посліду заливають 200 частинами гарячої води і настоюють дві доби. Готовий розчин розводять водою 1:25.
  • Розчин з перегною. На 10 л води беруть 1 кг перегною, настоюють 1-2 доби і поливають безпосередньо їм, більше не розбавляючи.

Дякуємо компанії КЕРХЕР за надані фотографії.

Дійсно, якщо немає необхідності збирати і зберігати воду, то навіщо вона потрібна?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама