Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Картопля в бочці: сто кілограм не межа!

Борисова Мілана

Чотири простих кроки до рекордного урожаю

Контейнерне садівництво - вихід не тільки для дачників, у яких обмежена площа для вирощування. Воно також є незамінним для людей, які хочуть отримати абсолютний максимум врожаю в контрольованому просторі. Вирощування картоплі в бочці має масу переваг - кількість прополок зменшиться до мінімуму, небезпека грибкових і бактеріальних захворювань також скоротиться в рази. Більш того, при збиранні ви не зможете пошкодити бульби лопатою або вилами - ви просто перекинете контейнер і зберете урожай!

Для того, щоб організувати власне крихітне, але вкрай врожайна картопляне поле, вам знадобитися зробити лише чотири простих кроки:

1. Виберіть і підготуйте контейнер

Згодиться будь-яка досить велика тара - наприклад, 180 літровий пластиковий сміттєвий контейнер або звичайна дерев'яна бочка. Крім того, ви можете купити старі харчові бочки або контейнери. Годиться практично будь-який контейнер 60-90 см у висоту. Промийте тару розчином м'якого відбілювача для профілактики захворювань рослин.

Хороший дренаж має вирішальне значення для вирощування здорового картоплі, тому виріжте або просвердлите двосантиметрові отвори в дні тари. Можна Повністю відрізати дно, якщо ви хочете поставити контейнер на добре дренированную грунт на вашій ділянці.

2 2. Підберіть сорт і посадіть бульби.

Насіннєву картоплю, як правило, купують в розплідниках - на початку вегетаційного періоду (в березні-травні). Вам доведеться витратити гроші всього один раз, далі у вас виросте власний посадковий матеріал. Добре перед посадкою насінні бульби помістити в лоток паростками вгору і поставити в прохолодне місце під прямі сонячні промені на кілька днів, щоб рушили в зростання.

З

аполніте нижню частину контейнера на 18-12 см дренажної сумішшю (великий компост, мох, шкаралупа горіхів і т.д в будь-яких поєднаннях), ця суміш не дасть грунті ущільнитися і допоможе зберегти вологу для коренів. Потім покладіть бульби на шар грунту, як показано на малюнку - залишаючи досить місця між бульбами. До речі, можна використовувати для посадки як цілі бульби, так і нарізані кубиками з паростком на кожному. Засипте картопля також на 12-15 см сумішшю грунту з компостом і добре полийте теплою водою - так, щоб змочити вся грунт. Тримайте грунт весь час вологою, але не перезволожений.

Тримайте грунт весь час вологою, але не перезволожений

3. Вчасно додайте ще грунту

Коли рослини досягнуть висоти 12-18 см, підсипте ще суміші грунту з компостом, засинаючи від половини до трьох чвертей видимих ​​стебел і листя. Повторіть цей процес, коли рослини виростуть знову, і так робіть, поки бочка не заповниться грунтом. Не турбуйтеся - рослини ростуть верхівкової частиною, а на вкритому землею стеблі утворюються додаткові столони.

4. Зберіть урожай.

Приблизно через десять тижнів після цвітіння, після того як листя почнуть жовтіти, картопля готовий до збирання. Обережно розкопати рукою верхній шар, щоб перевірити - чи дозріли бульби. Після того як ви переконаєтеся, що картопля дозрів, перекиньте бочку на великий шматок брезенту або плівки і здивуєтеся багатства врожаю.

Ще кілька корисних порад:

- Після того, як отримаєте перший урожай, прибережіть трохи бульб для використання в якості насіннєвої картоплі в наступному році.

- Рослини картоплі добре ростуть разом з бобовими рослинами, а також на наступний рік після них.

- Замість компосту спробуйте змішувати грунт з тирсою.

- Експериментуйте з різними контейнерами, сортами насіннєвої картоплі і режимами поливу.

Підготувала Мілана БОРИСОВА

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама