Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому чорніє картопля всередині при зберіганні?

  1. Читають на Дача6.ру:
  2. Причина почернений - сіра гниль
  3. Порушений баланс корисних речовин в грунті
  4. Варто погана погода
  5. Ранній або пізній збір врожаю
  6. помилки зберігання
  7. Пошкодження механічного характеру

Картопля не даремно називають «другим хлібом». В умовах кризи - ця характеристика набуває все більшої актуальності. Тільки потрібно зробити акцент, що саме свою картоплю, а не покупної. Останній може коштувати так дорого, що його слід порівнювати вже не з хлібом, а як мінімум із заморськими бананами і апельсинами. Ось чому так важливо сьогодні правильно зберігати вирощений на ділянці картопля, максимально мінімізуючи втрати. Картопля не даремно називають «другим хлібом»

Читають на Дача6.ру:

Часто, дістаючи зовні здорову картоплю зі сховищ в середині зими, можна виявити при чищенні, що вся або більша частина її серцевини гнила. Якщо такі картоплини трапляються рідко, панікувати не варто. А якщо часто? Давайте розбиратися в причинах.

Причина почернений - сіра гниль

Зазвичай подібні темні ділянки в бульбах картоплі не що інше, як сіра гниль. Дане захворювання може розвиватися по цілому ряду причин. Більшість з них пов'язано з неправильним зберіганням коренеплодів, значна частина - з порушенням правил транспортування.

До речі, приводити до появи серцевинних гнилей може чорна ніжка. Ця хвороба спочатку вражає бадилля, а ось на бульбах проявляється в основному при їх подальшому зберіганні. Уражені плоди починають гнити, виділяючи при цьому неприємний запах. Якщо нічого не робити, інфікуватися можуть і сусідні бульби.

↑ до змісту ↑

Порушений баланс корисних речовин в грунті

Грунт має незбалансований склад, причому мова не тільки про нестачу будь-яких компонентів, але і про їх надлишку. Якщо рослина перенасичене азотом, то кущі виглядають зовні здоровими і міцними, але ось коренеплоди у них можуть бути недорозвиненими і слабкими. До азотних добрив відноситься гній (коров'ячий, кінський, курячий, трав'яний настій, селітра).

Свіжі органічні добрива під картоплю вносити взагалі не рекомендується. Якщо вносите органіку, то використовуйте тільки добре перепрілий гній. Багато городників виконують підгодівлю коров'яком лише 1 раз в 2 роки.

Повністю визріти бульб і стати стійкими до сірої гнилі допоможуть своєчасні калійні підгодівлі. Після цвітіння вносити калійні добрива слід регулярно.

До речі, найкращу лежкість зазвичай демонструють бульби середніх розмірів. Тому після збору врожаю обов'язково сортуйте коренеплоди за розміром. Спочатку з'їдайте дрібні, потім великі і тільки в самому кінці - картоплю середніх розмірів.

↑ до змісту ↑

Варто погана погода

Для повноцінного дозрівання картопляні кущі потребують помірній температурі і вологості:

  • в спекотне літо бульби постійно перегріваються;
  • в холодне літо коренеплоди виходять недорозвиненими;
  • в посушливий сезон картопля недостатньо насичена вологою;
  • при частих дощах, коренева система картоплі відчуває постійний брак кисню, що призводить до розвитку бактеріальних і грибкових хвороб, згодом розвиваються різного роду гнилі.

Перераховані вище несприятливі погодні фактори призводять до істотного погіршення якості коренеплодів.

↑ до змісту ↑

Ранній або пізній збір врожаю

Щоб картопля добре зберігався, врожаю слід збирати своєчасно. При розрахунку оптимальних строків збирання слід враховувати не тільки дату посадки і кліматичні чинники, а й особливості сорту.

Передчасний збір недозрілих плодів майже напевно призведе до появи великої кількості картоплин з сірою гниллю всередині.

Перележала в землі картопля, особливо той, якого торкнулися перші заморозки, не тільки погано зберігається в подальшому, але і помітно втрачає свої смакові властивості (обморожені коренеплоди мають солодкуватий смак).

Якщо картопля надмірно довго лежить в землі при теплій погоді, то бульби можуть перегрітися.

↑ до змісту ↑

помилки зберігання

При зберіганні врожаю слід підтримувати постійну температуру від +1 до +4 C і оптимальний рівень вологості повітря. Температура нижче +1 C псує коренеплоди, надаючи їм солодкуватий присмак, а зайве тепло стимулює картопля до пророщування.

Правильний теплової діапазон особливо важливий в осінній та весняний час.

Підвальне приміщення слід попередньо готувати - ящики обробляти спеціальними просоченнями, приміщення обкурювати, прибирати цвіль зі стін.

За спостереженнями багатьох городників, своєчасний збір картоплі знижує ймовірність потемніння бульб на чверть.

↑ до змісту ↑

Пошкодження механічного характеру

При збиранні та транспортуванні врожаю значна частина плодів отримує пошкодження, в тому числі і непомітні оку (удари при падінні картоплин). Постраждала від удару або порізу м'якоть може з часом почати гнити. Через пошкоджені тканини всередину коренеплоду легко проникають грибки, бактерії і віруси.

До речі, зберігати картоплю слід в невеликих провітрюваних ящиках, щоб нижні шари не відчували підвищеного тиску.

В цілому до більшого почорніння схильний картопля, в складі якого знаходиться велика кількість крохмалю. Для ряду багатих крохмалем сортів невелике потемніння серцевини навіть вважається нормою.

Пам'ятайте, зібраний урожай - це півсправи. Важливо ще зуміти зберегти його до весни.

А якщо часто?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама