Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому жовтіє листя у помідор в теплиці і як з цим боротися?

  1. Пожовтіння листя томатів як природний процес
  2. Комахи-шкідники як причина пожовтіння помідорів в теплиці
  3. Неправильний полив як фактор, що викликає пожовтіння листя томатів у теплиці
  4. Недолік поживних речовин як причина зміни кольору томатної гички
  5. Грибкові захворювання як чинники, що викликають пожовтіння листя помідорів

Вирощування помідорів в теплиці дає можливість радіти більшого обсягу плодів за більш короткі терміни. Але іноді томати, що ростуть в укритті, поводяться досить дивно: вони змінюють природний колір. Чому жовтіє листя у помідор в теплиці і як з цим боротися? Саме в цьому вам належить розібратися сьогодні разом з сайтом для країн, що розвиваються фермерів .

Щоб відповісти на це питання, потрібно ретельний аналіз ситуації. Помідори потрібно уважно оглянути з усіх боків, не оминаючи увагою внутрішню сторону листя. Далі слід проаналізувати умови в теплиці і особливості вироблялися раніше агротехнічних заходів. Тільки після цих кроків можна приступати до вибору найбільш розумного пояснення пожовтіння бадилля.

Пожовтіння листя томатів як природний процес

У деяких випадках пожовтіння листя помідорів абсолютно нічим не загрожує. Наприклад, ви можете помітити, як змінюють колір нижнє листя на молодих, недавно висаджених в теплицю рослинах. Зазвичай це відбувається через часткове пошкодження коренів, яке в процесі даного заходу практично неминуче. До моменту відновлення коренева система не здатна забезпечити необхідними речовинами всю зелену масу томатів, тому частина нижнього листя поступово відмирає.

До моменту відновлення коренева система не здатна забезпечити необхідними речовинами всю зелену масу томатів, тому частина нижнього листя поступово відмирає

Пожовтіння листя томатів може виникнути через пошкодження коренів

Ще одні випадок, коли пожовтіння листя помідорів вважається нормальним, це коли в процесі задіяні тільки нижні листки дорослих кущів. Утворюючи свіжу зелень рослина таким чином прагнути позбутися від старої.

Як з цим боротися?

Щоб нижнє листя дорослих томатів НЕ жовтіли, заздалегідь обривайте їх самі. Так ви до того ж забезпечите кращий доступ кисню до цієї частини куща. Щоб уникнути пожовтіння бадилля у тільки що пересаджених помідорів, необхідно гранично акуратно переміщати їх в теплицю, перекидаючи в ямку цілісний земляний кому. Корисно перед висадкою обробити коріння стимулятором росту, а після цього заходу обприскати рослину кілька разів розчином комплексного добрива (1%).

Комахи-шкідники як причина пожовтіння помідорів в теплиці

Під час ретельного огляду томатів ви можете виявити, що на них оселилися капустянки або дротяники. Для цього слід перевірити коріння кущів з пожовклим листям, трохи розкопавши їх. Пошкоджуючи кореневу систему томатів, шкідники позбавляють їх нормального харчування, що обертається поступовим відмиранням листя.

Пошкоджуючи кореневу систему томатів, шкідники позбавляють їх нормального харчування, що обертається поступовим відмиранням листя

Проволочник може погубити помідори в теплиці

Як з цим впоратися?

Для боротьби зі згаданими шкідниками створені спеціальні засоби, ефективність яких доведена на практиці. Наприклад, від капустянки показано застосування препаратів «Медветокс» і «Грім». Ефективно також використання настою чорного перцю і розчину оцту. Позбутися від дротяників добре допомагає «Базудин». Або можна піти іншим шляхом, закопавши на 10-15 см під землю скибочки картоплі, моркви чи буряка, нанизані на палички, кінчики яких повинні стирчати над землею. Через кілька днів овочі витягують з грунту і разом з поселилися в них проволочниками спалюють. Все це слід виконати до висадки розсади в теплицю.

Неправильний полив як фактор, що викликає пожовтіння листя томатів у теплиці

Коренева система томатів в діаметрі дорівнює приблизно 1,5 м, що дозволяє їм досить добре переносити тимчасову посуху. Однак більша частина коренів знаходиться на глибині всього 15 см, а тому під час сильної спеки або тривалої посухи рослина може сильно постраждати. Реакцією на такі умови стане пожовтіння і закручування верхнього листя на кущі. Це ж може відбуватися і через перезволоження томатів у теплиці.

Це ж може відбуватися і через перезволоження томатів у теплиці

Іноді боротися з пожовтінням листя томатів можна шляхом збільшення або скорочення поливу

Що з цим робити?

У першому випадку вихід один - поливати томати в міру необхідності, не дозволяючи верхнього шару землі занадто пересихати. У другій ситуації необхідно навпаки зменшити кількість вологи, що надається рослинам через грунт або знизити вологість повітря в теплиці шляхом провітрювання.

Недолік поживних речовин як причина зміни кольору томатної гички

До пожовтіння листя може призвести недолік харчування, що виник в результаті переохолодження коренів. Більш банальна ситуація - брак поживних речовин в грунті. Недолік яких елементів може відбитися на томатах у вигляді пожовтіння листя? це:


азот (кущі витягуються і слабшають);
сірка (листя закручуються і покриваються бурими плямами);
фосфор (одночасно жовтіє і стебло);
марганець (після пожовтіння листя відразу засихають);
залізо (листя довгий час залишаються жовтими і не опадають);
калій (спочатку а листках з'являються жовті точки).

• азот (кущі витягуються і слабшають);   • сірка (листя закручуються і покриваються бурими плямами);   • фосфор (одночасно жовтіє і стебло);   • марганець (після пожовтіння листя відразу засихають);   • залізо (листя довгий час залишаються жовтими і не опадають);   • калій (спочатку а листках з'являються жовті точки)

Про добриво грунту в теплиці краще подбати заздалегідь

Що можна зробити?

Мульчування грунту, а також своєчасна висадка в теплицю може вберегти коріння томатів від переохолодження і втрати здатності вбирати корисні речовини. Якщо ж грунт бідна на мінерали, то слід зробити комплексну підгодівлю в кілька етапів. А краще за все подбати про це заздалегідь, удобривши землю в теплиці органічним добривом або засудив сидератами.

Грибкові захворювання як чинники, що викликають пожовтіння листя помідорів

Грибкові хвороби, якими часто заражаються томати в теплиці, це:

фузаріоз;
фітофтороз.

Обидві вони дуже небезпечні, тим більше в умовах теплиці, тому важливо ідентифікувати їх на перших порах.

Обидві вони дуже небезпечні, тим більше в умовах теплиці, тому важливо ідентифікувати їх на перших порах

Фітофтороз - небезпечне захворювання помідорів

Читайте також: Які сорти томатів для теплиць стійкі до фітофторозу?

Як боротися?

З грибковими хворобами найкраще боротися методами профілактики. У них включається:

• часте провітрювання теплиці;
• помірний полив томатів;
• знезараження насіння, грунту та інвентарю;
• видалення одиничних рослин з ознаками хвороби;
• своєчасні підгодівлі.

Якщо ж гриб розгорнув у вашій теплиці активну боротьбу з помідорами, вам нічого не залишиться, крім застосування фунгіцидів. Їх можна використовувати і в цілях профілактики. У боротьбі з фузаріозом часто застосовують «Тріходермін» і «Превікур», а в битві з фітофторозом - бордосскую суміш.

Чому жовтіє листя у помідор в теплиці і як з цим боротися? Тепер ви вже самі можете відповісти на це питання. Однак важливо пам'ятати, що в кожному окремому випадку причини слід встановлювати індивідуально, враховуючи створені умови і особливості пожовтіння листя. Тільки вчасно вжиті заходи здатні врятувати весь урожай.

Дивіться відео: Чому жовтіє листя у томатів?


Чому жовтіє листя у помідор в теплиці і як з цим боротися?
Як з цим боротися?
Недолік яких елементів може відбитися на томатах у вигляді пожовтіння листя?
Як боротися?
Чому жовтіє листя у помідор в теплиці і як з цим боротися?
Дивіться відео: Чому жовтіє листя у томатів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама