Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Cвекольная бадилля - корисна і смачна

  1. народні поради
  2. Бурячиння в кулінарії

15.06.11

Пізньої весни і початок літа настає сезон молодих овочів. Ринкові прилавки рясніють яскравими і соковитими фарбами і молодий буряк складно не помітити, особливо, якщо ця буряк з соковитою, яскравою бадиллям. На жаль, багато господинь поспішають зрізати і викинути бадилля, абсолютно не розуміючи, наскільки вона корисна і цілюща і, що з бурякової гички можна приготувати багато різних смачних страв.

Ще в радянські часи вченими-медиками було доведено те, що листові частини багатьох овочів за хімічним складом навіть перевершують самі коренеплоди. До слова сказати, бурякове бадилля ще в давнину високо цінували за безліч входять до її складу корисних речовин.
Наприклад бурякової бадиллі, крім аскорбінової і фолієвої кислот, вітамінів В1, В2, Р, РР, є ще і залізо, кальцій, калій, магній і йод. А вітаміну С в кілька разів більше, ніж в самій буряку.
Поки ще не утворився важкий коренеплід буряка, необхідно скористатися її цінними листами, вживаючи їх в їжу. З них можна приготувати безліч смачних і корисних страв: салати, супи, котлети, начинку для пиріжків, голубці, млинці та багато іншого. Страви з гички дуже корисні людям, які страждають на серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, анемією і людям, що мають проблеми з щитовидною залозою.
Вітамін Р, який є в буряках і її бадиллі, підвищує еластичність кровоносних судин, попереджає склероз і внутрішні крововиливи. Солі заліза, марганцю, калію, кальцію, фосфору, кобальту, активізують кровотворення і регулюють обмін речовин.
У ній багато вітаміну U, що застосовується в комплексній терапії хворих на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, які страждають на хронічний гастрит. Органічне речовина буряків - бетаїн - бере участь в утворенні холіну.
Холін, в свою чергу, покращує роботу печінки і оберігає її від жирового переродження, а пектинові речовини пригнічують діяльність гнильних кишкових бактерій. І не дарма цей овоч вважається найкращим засобом від старіння організму.

народні поради

Якщо розтерти буряковий лист і прикласти його до чола при головного болю, то вже через 15 хвилин стан покращиться. Товчене листя корисно прикладати до запалених очей. Заварена окропом з розрахунку столова ложка подрібненого листя на склянку окропу бадилля покращує діяльність кишечника і допомагає впоратися з запорами. Відвар приймають по кілька разів на день по чверті склянки.
Ранозагоювальну дію бадилля стане в нагоді тим, у кого шкіра схильна до розтріскування: листя буряка подрібнюють і прикладають до шкіри в пов'язках або використовують для обмивань і компресів відвар бадилля. До речі, такий відвар також полегшує стан при захворюваннях суглобів, з нього роблять ножні ванни.
Дослідження показали, що не тільки коренеплід буряка, а й її стебла, листя мають протипухлинну дію. Тому салати і борщ з гички необхідно включити в раціон для лікування і профілактики ракових захворювань.

Бурячиння в кулінарії

Бадилля в їжу вживають в різних країнах по-різному. У Росії бадилля кладуть в борщ, який в народі називають річним. Нижче наведено рецепт борщу.
500 г молодих буряків з бадиллям, 4 картоплини, 300 г кабачків, 2-3 помідори, 1-2 моркви, 1-2 цибулини, 1 ст. ложка 3% -ного оцту, 1 ч. ложка масла; сметана і сіль за смаком.
Буряк ретельно промити, відрізати бадилля, очистити, покласти в киплячу воду, додати нарізану кубиками картоплю і варити буряк з картоплею. За 10-15 хв до готовності покласти дрібно нарізану бурякове бадилля, обсмажені на олії цибулю, моркву, помідори, кабачки, посолити, додати оцет і цукор. За 5 хв до подачі буряк вийняти, натерти на крупній тертці, знову покласти в борщ. Подавати зі сметаною.
У Грузії готують з бадилля холодну закуску під назвою «пхали». Закуску щедро присмачують спеціями, а бурякова гичка надає закусці не тільки приємний смак, але і красивий, апетитний вигляд.
Бурячиння - 1 кг, горіхи - 200-300 г, ріпчаста цибуля - 1 середній, часник - 2-3 зубчики, имеретинский шафран, уцхо сунелі - по 1 ч.ложке, насіння кінзи - 1/2 ч.ложки сухих мелених, зелень кінзи - 1 пучок великий, оцет, сіль, гострий червоний мелений перець - за смаком.
Трохи відварити бурякове бадилля в невеликій кількості води. Викласти на сито і дати стекти воді. Потім добре віджати руками. Добре вичавлену бурякове бадилля дуже дрібно порубати ножем або прокрутити в м'ясорубці з частою.
Приготувати горіхову заправку. Горіхи змолоти якомога дрібніше. Нашаткувати цибулю дуже тонкими півкільцями. Посипати цибулю сіллю і залишити на 10-15 хвилин. Потім вичавити з нього гіркоту. Часник розтерти в кашку. Зелень порізати дуже дрібно або прокрутити в м'ясорубці після бадилля.
Додати в горіхи цибулю, часник, зелень, уцхо сунелі, имеретинский шафран, сухі мелені насіння кінзи, оцет, червоний гострий мелений перець, сіль. Все добре перемішати до однорідної маси. З маси скачати кульки, викласти на блюдо сервіровки, охолодити перед подачею.
У Карачаєво-Черкесії готують зі бурякової бадиллям пироги з прісного тіста. Бадилля надає начинці соковитість.
борошно пшеничне -170 г, сир домашній - 175 г, цибуля зелена - 15 г, бадилля буряка - 300 г, масло вершкове - 20 г, сіль - за смаком.
Молоде листя буряка перебрати, промити, дрібно нарізати, віджати сік. Додати подрібнений домашній сир і ретельно перемішати. Замісити некруте прісне тісто. Розрізати на рівні частини, кожну частину розкачати за розміром сковороди. Сковороду змастити маслом, покласти один шар тіста, на нього фарш, накрити іншим шаром і краї защипнути. Випікати в духовці. Готовий пиріг вийняти, зверху зробити отвір і покласти вершкове масло. Коли воно розтане, пиріг розрізати і подати до столу.
Наталія Петрова , Спеціально для Kulina.ru

Фото: © Depositphotos.com/@ svl861




Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама