Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Морква - це просто! Посадка, вирощування, догляд. Фото - Ботанічка.ru

  1. Готуємо місце і трохи відволікаємося на теорію
  2. Посівна і ще трохи теорії
  3. Догляд за рослинами
  4. Збираємо морквину на їжу і насіння

Привіт. Насправді, вирощувати моркву - простіше нікуди. Ні тобі розсади, ні теплиць, ні тривалого очікування теплих днів для посіву. Всього-то: посіяти, прополоти, прорідити і зібрати урожай. Бути може, разочок підгодувати, якщо потрібно. Як правило, морква дає хорошу надбавку в урожаї при внесенні азотних добрив, але особливо потребує калії в період формування коренеплодів, а тому внесення золи при посадці буде хорошою практикою. Одночасно з тим, у морквини є чудова властивість: засвоювати цей самий калій і фосфор з важкорозчинних сполук ґрунту, а тому надто багато золи вносити не потрібно. Достатнім буде по жменьці-дві золи на квадратний метр, яку потрібно закрити в грядку неглибоко плоскорезом або граблями.

Як і буряк, морква воліє поживні грунти, легкі за механічним складом; більш того, довгоплідні сорти моркви тільки на таких ґрунтах здатні дати максимальний урожай. В умовах же важких і грудкуватих грунтів, як би поживні вони не були, коренеплоди вийдуть куди коротше.

Готуємо місце і трохи відволікаємося на теорію

Найзручніше приготувати грядку з осені, внести необхідні добрива, а навесні лише злегка розпушити грунт і приступити до посіву. Найкращим добривом практично для будь-якої городньої культури - і морква тут не виняток - є різноманітні поживні компости і добре перепрілий гній. Недарма в англомовних країнах є чудова приказка: «What every gardener loves the most, вegins and ends in rich compost», яку на російський найкраще перевести як «Якісний компост - основа врожаю». А ось свіжий гній під моркву вносити категорично не можна: коренеплоди виростуть кривими, кострубатими і несмачними.

А ось свіжий гній під моркву вносити категорично не можна: коренеплоди виростуть кривими, кострубатими і несмачними

Морква, готова до закладки на зберігання

З осені перепрілий гній розкидають на грядках, де в майбутньому планується обробляти морква, і закладають його неглибоко в грунт. Також надходять і з компостом, але його можна класти помітно більше. На цьому і закінчується осіння підготовка грунту до посіву моркви навесні. Звичайно ж, при наявності багаторічних бур'янів вони також повинні бути видалені з гряд. Найкращими попередниками для моркви є різноманітні луки і часник всіх сортів, огірки і кабачки; також непогано, якщо попередником буде картопля. Погано садити моркву після буряка і петрушки, тим більше не варто садити морквину на одному місці кілька років поспіль. Дуже популярний метод спільних посадок морквини з цибулею або часником, і я його вам рекомендую, оскільки такий спосіб допоможе в справі боротьби зі специфічними шкідниками обох культур.

Зазвичай морква сіють навесні, але деякі городники практикують і підзимовий посів. Виходячи з особистого досвіду можу сказати, що такий спосіб посіву можна рекомендувати жителям центральних і південних регіонів. Це дозволить отримати врожай істотно раніше, ніж якби морквина сіялася звичайним способом по весні. У північних регіонах і в Сибіру така практика дає суперечливі результати. З одного боку, ранні сходи моркви раніше дадуть урожай, що важливо в умовах короткого північного літа. З іншого, ранні морквяні сходи в затяжну сибірську весну спокійно виживуть і навіть підуть у ріст, але з настанням літа виявиться схильність рослин до цветушности. З урахуванням того, що навіть при весняному посіві я регулярно отримую від двох до десяти зацвілої морквин-перволеток, під зиму її я не сію. Однак, при бажанні ви можете випробувати цей спосіб і поділитися результатами.

Однак, при бажанні ви можете випробувати цей спосіб і поділитися результатами

некондиційна морква

Якщо вирішили сіяти восени, важливо зробити це якомога пізніше, щоб до настання зими насіння моркви не встигли прорости. Кращим варіантом буде посів насіння в уже підморожені грунт, при цьому борозенки під насіння потрібно зробити заздалегідь і полити їх водою. Одночасно слід запастися достатньою кількістю ґрунту або компосту, щоб борозенки засипати, а не колупати для цих цілей мерзлу земельку. Після цього слід укрити грядку (найкраще якимось агроволокном, типу Спандбонд) і залишити так до весни.

Перед продовженням, дозволю собі невелику ремарку щодо термінів внесення золи. На грунтах, які важчі, краще внести її одночасно з підготовкою гряд восени, а на легких супіщаних - навесні. Справа в тому, що в легких ґрунтах калій як швидко накопичується, настільки ж легко і швидко вимивається, тому може бути винесено з грунту талими водами, що нам, звичайно ж, не потрібно. А тепер повернемося до морквині.

Посівна і ще трохи теорії

Морква чудова тим, що сіяти її можна, як тільки грунт дозволяє зробити це, не чекаючи високих температур. Насіння моркви починають проростати при температурі від плюс трьох градусів, тому її можна сіяти дуже рано практично повсюдно. Звичайно ж, перед посівом можна (і я б навіть рекомендував) прогріти землю на грядці, укривши її на кілька днів поліетиленовою плівкою. У день посіву борозенки або поверхню грядки проливаємо теплою відстояною водою, і спокійно сіємо.

Існує безліч способів посіву насіння моркви, причому, це різноманіття обумовлено перш за все тим, що хочеться посадити морква рідко. Дуже не люблять дачники і городники зайвого клопоту з подальшим проріджуванням моркви. На мій погляд, найзручніше насіння моркви на стрічці, в достатку представлені в роздрібному продажі як в нашій країні, так і за кордоном.

Сходи насіння моркви на стрічці

Окремі любителі самі готують такі стрічки, наклеюючи в зимовий час насіння моркви на смужки туалетного паперу борошняних клейстером. Однак, можна скористатися і іншими популярними методами, на кшталт посіву моркви в суміші з піском, за допомогою ручних сівалок для дрібного насіння, розбризкуванням води з насінням по грядці, як це робили наші бабусі, сівши морквини в киселі і так далі. Звичайно ж, не варто забувати і про класичний посіві насінням в борозенки, по можливості розташовуючи їх рідше. Цей спосіб досі живий, і я його також застосовую. Власне, особисто я саджу на стрічці і таким звичайним способом, в рівних частках.

Сходи насіння, посіяних звичайним способом в борозенки

Після посіву насіння присипають шаром компосту або грунту на глибину до 4-х сантиметрів на легких, і до 2-х сантиметрів на грунтах важче. Після цього посіви добре зволожують, намагаючись не надто ущільнити верхній шар. Оптимальним способом зробити це є укриття свіжих посівів агроволокном, з подальшим поливом поверх нього. Вода буде просочуватися через матеріал поступово, до того ж, його не потрібно знімати: він утеплить посіви, дозволить проникати вологи і світла до ґрунту. Поливати в подальшому, звичайно ж, також слід не знімаючи матеріалу. Прибрати його слід після появи сходів або навіть пізніше, коли сіянці зміцніють і підростуть.

Насіння моркви сходять досить довго, зважаючи на наявність в сім'ї природних інгібіторів росту у вигляді великої кількості ефірних масел. Власне, завдяки наявності таких хімічних сполук і можливий підзимовий посів моркви, про яких я говорив трохи вище. Вони не дозволяють насіння пробудиться, раніше, ніж вода вимиє ці масла з нього, що можливо тільки при стійкому тренді до підвищення температури.

У зв'язку з цим, можна прискорити проростання моркви, попередньо замочивши насіння у воді з температурою 40-50 градусів на пару годин. Для підтримки такої температури відмінно підійде звичайний побутовий термос. Також розчинити ефірні масла допоможе замочування насіння моркви в горілці, хвилин на 20, з подальшим промиваючи їх тепленькою проточною водою. Втім, це зайві, на мій погляд, речі, так як цілком можна посіяти насіння сухими, але після цього їм потрібен регулярний і рясний полив. У цей момент морквина вимоглива до вологи. Звичайно ж, болото з гряд влаштовувати не варто: просто рівномірний, регулярний і досить рясний полив.

Догляд за рослинами

З появою сходів моркви, покривний матеріал можна зняти, якщо він взагалі використовувався, або залишити ще на деякий час. У цей період морквину потрібно акуратно прополоти. Сходи морквини дуже ніжні, тому працювати потрібно акуратно. Це - найбільш трудомістка частина агротехніки моркви, і, якщо ви з нею впоралися, далі буде набагато легше.

Наступним етапом йде проріджування рослин, як тільки вони підросли до фази двох справжніх листків. Причому, якщо насіння висаджувалися на стрічці або в драже, то ця процедура буде зведена до мінімуму, якщо взагалі буде присутній. А ось класичні методи посіву припускають подальше розрідження. Найкраще проріджувати, вириваючи сходи, а акуратно зрізуючи слабші ножицями. Особливо небезпечно висмикування сусідів на легких супісках: так як грунту ці нещільні, може статися пошкодження коренів залишеного на грядці рослини, що в результаті може вплинути на форму визрілого коренеплоду. Зрізані листочки не залишають на грядці, а відразу ж виносять, щоб уникнути ураження рослин морквяної мухою.

Зріджені сходи. Спільні посадки морквини і цибулі.

Проріджування, при необхідності, можна повторити пізніше. У загальному випадку важливо домогтися відстаней між рослинами приблизно в 5-7 сантиметрів, тоді виросте відмінна товарна морква. Не соромтеся проріджувати і не шкодуйте.

Після проріджування догляд полягає в помірному і рівномірному поливі, періодичних прополка при необхідності і підгодівлі, якщо така необхідність, знову ж таки, виникне, з урахуванням того, як ми готували грядки минулої осені.

Ось і все, коли зійдеться бадилля, полоти взагалі буде не потрібно: це тільки спочатку бур'яни можуть забити слабеньку морква, потім вона на них відіграється з лишком.

Морква на грядці

Важливий момент: якщо верхівки коренеплодів починають показуватися над землею, то морква треба підгорнути, інакше верхівка почне зеленіти і смак моркви погіршиться.

Збираємо морквину на їжу і насіння

Збір моркви краще все здійснювати в прохолодний і сонячний осінній день, відразу ж відрізаючи бадилля, залишаючи черешки приблизно по парі сантиметрів. Для просушування морква найкраще прибрати в тінь під навіс, оберігаючи її від сонця і вітру. Втім, не пересушуйте.

Втім, не пересушуйте

Зібрана морква, прибрана від дощу

Зберігають моркву в ящиках, пересипавши великим річковим піском, в холодильниках і льохах, в глиняній бовтанці (морква слід вмочити в такий розчин і підсушити, після чого закласти на зберігання).

Морква та інші овочі рятуються від дощових осінніх днів

Бадилля моркви, залишеної для отримання власного насіння на майбутній рік, відрізають трохи вище, а зберігають також в піску. Не забудьте, для отримання насіння підходять виключно стійкі сорти, а ніяк не гібриди. Отримати з останніх насіння, що володіють такими ж сортовими характеристиками, як у них самих, не вийде: згідно з другим законом Менделя, класична генетика говорить нам про те, що в другому поколінні успадкує ознаки батьків гібрида в співвідношенні 1: 4 для рецесивних і домінантних ознак відповідно. Коренеплоди, призначені для отримання насіння, висаджують по весні в лунки одночасно з посівом насіння моркви. Через деякий час з'являться паростки, а після і квітучі парасольки, в яких до осені визріють насіння. До речі, квітучі парасольки моркви - відмінний медонос, ніж вони дуже приваблюють бджіл і джмелів. Тому доцільно висаджувати насіннєву морква поблизу від рослин, яким необхідно запилення, наприклад, поруч з бджолозапильні сортами огірків.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама