Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Помор'я • В Архангельській області фітофтороз за одну ніч знищив цілі картопляні поля

В Архангельській області фітофтороз за одну ніч знищив цілі картопляні поля

22.08.2016 / 12:20
22

Картопляна чума погубила урожай. В Архангельській області за одну ніч почорніла бадилля, а бульби перетворилися в пюре. І хвороба називається фітофтороз - по суті це грибок. Через теплу і вологу погоду він пішов в зростання і знищив цілі картопляні поля.

Марія Сергіївна в печалі - картоплі у неї в цьому році не буде. Вся бадилля на невеликому городі висохла. Сталося це якось дуже швидко, ще ввечері господарку радували яскраво зелені картопляні кущі, а на ранок наступного дня все почорніло. Те ж саме і у сусідки Олени, і на найближчих ділянках в уйме.

Марія Маркова, мешканка безлічі:

- Щоб в одну ніч в кінці липня, в кінці липня вся почорніла картопля саме картопля - буряк зелена, морквина зелена, все зелене, а картопля вся чорна. І гнила вже, пальці лізуть, біленька хороша картопелька, а пальці лізуть.

Потемніли на городі Марії Сергіївни листя хмелю і смородини, а у сусідів - кущі калини. А це теж ділянки жителів безлічі. На одних картоплиння вже остаточно висохла, на інших поки що зелена, чому так - версій багато, але точної відповіді - не знає ніхто.

Тетяна Карпова, мешканка безлічі:

- На моїй ділянці теж бадилля чорна. Цей рік все рано у нас і ягоди рано пішли ну і думаю - може вже картопля встигла раніше - літо було тепле, дощів було вдосталь, сонця теж.

Картопля захворіла - такий діагноз поставили в Архангельському Сельхозцентре. І пов'язано це з погодою.

Марія Макарова, начальник відділу захисту рослин Управління Россельхозцентра по Архангельській області:

- Це фітофтороз, і як раз при ньому відбувається дуже велике почорніння бадилля, з за складних дуже сприятливих погодних умов в цьому році - підвищена вологість, тепла погода дало дуже велике поширення грибів захворювання. Перші ознаки захворювання - це темні плями на нижніх листках рослини.

Картоплю з почорнілою бадиллям вже не врятувати - урожай пропав. Щоб такого не трапилося на наступний рік - перед посадкою картоплі потрібно спочатку відокремити хворі бульби від здорових і обов'язково обробити їх перед посівом спеціальними препаратами. А поки овочівники радять дачникам бути уважніше - сюрпризи теплого літа ще не закінчилися.

(Відеоматеріал підготували: Інга Рудакова, Олександр Чалка)

назад назад

23145

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама