Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що трапилося з морквою?

  1. Чому морква гниє? Сама часто зустрічається, моркви в сховище - різні види гнилей. М'яка гниль (слизовий...
  2. Як боротися з хворобами моркви
  3. шкідники моркви
  4. Профілактика нападу шкідників
  5. Як уникнути пошкоджень моркви

Чому морква гниє?

Сама часто зустрічається, моркви в сховище - різні види гнилей.

М'яка гниль (слизовий бактеріоз). Нерідко помітити перші ознаки захворювання можна ще на грядці: листя темніють і в'януть, частини бадилля можуть бути покриті слизом. Однак найчастіше хвороба проявляє себе після закладки врожаю на зберігання. Нутрощі коренеплоду розм'якшуються, перетворюючись в характерну гнильну масу з неприємним запахом, при цьому шкірка може залишатися цілою. Іноді першою ознакою м'якої гнилі стають темні плями з неприємним запахом, які швидко збільшуються в розмірах. М'яка гниль має властивість швидко переходити з хворих коренеплодів на здорові і може знищити весь урожай в сховище. Пошкоджену моркву слід негайно видаляти зі сховища.

Пошкоджену моркву слід негайно видаляти зі сховища

Альтернаріоз (чорна гниль). Грибне захворювання, особливо активно розвивається при високій вологості. У сире і холодне літо може викликати загибель бадилля: листя буріють і чорніють, починаючи з кінчиків, і швидко згнивають. Під час зберігання альтернаріоз проявляє себе появою сухих темних вдавлених плям, на яких може виявлятися зеленуватий наліт цвілі. Поступово на їх місці розвивається щільна гниль інтенсивного чорного кольору. Як і інші грибні інфекції, альтернаріоз швидко поширюється в сховище. Інфекція небезпечна ще й тим, що легко передається з зараженими насінням і призводить до захворювання сіянців чорною ніжкою .

Фомоз (суха, бура гниль). Характерна ознака фомоза - поява плям або поперечних смуг спочатку на верхівці коренеплоду і поступове поширення по всій поверхні. Плями темні, вдавлені, з коричневим відтінком, можуть бути видні суперечки гриба у вигляді темних крапок. Згодом на їх місці з'являються глибокі виразки і біла гниль.

Згодом на їх місці з'являються глибокі виразки і біла гниль

Парша (ризоктоніоз). Захворювання грибної природи, проявляє себе на коренеплодах сірими плямами, які потім набувають фіолетового відтінку. У міру розвитку хвороби морква всихає, може додатково дивуватися різними видами гнилей.

У міру розвитку хвороби морква всихає, може додатково дивуватися різними видами гнилей

Склеротініоз (біла гниль). Поширена грибне захворювання, вражає найрізноманітніші культури, навіть дерева і чагарники. На коренеплодах моркви проявляє себе розм'якшенням і водяниста тканин при відсутності гнильного запаху. На уражених місцях швидко формується щільний білий наліт, що нагадує вату. Іноді нальоту може не бути, хвороба визначається тільки по прогресуючого розм'якшення коренеплодів. Поширенню хвороби в сховищі сприяють висока температура (вище +20 ° С) і вологість понад 90%.

Поширенню хвороби в сховищі сприяють висока температура (вище +20 ° С) і вологість понад 90%

Причини появи гнилей:

  • сира і холодна погода, коли грунт недостатньо прогрівається, а волога застоюється;
  • недолік калію ;
  • закладка на зберігання коренеплодів з ранками, тріщинами, прогризаючи від комах-шкідників;
  • збір врожаю в дощову погоду, через що він потрапляє в сховище мокрим;
  • порушення строків збирання врожаю, коли в сховище потрапляє морква, пошкоджена заморозками;
  • занадто висока температура і вологість у сховище.

Як боротися з хворобами моркви

Дотримання сівозміни. Вкрай небажано висаджувати моркву на одному і тому ж місці кілька років поспіль і після родинних культур.

Прибирання рослинних залишків: вони створюють сприятливе середовище для розмноження і зимівлі збудників.

Правильна агротехніка і догляд. Морква віддає перевагу легким, добре оброблені, багаті гумусом, некислі грунту. Не переносить застою води. При нерегулярних поливах, а також при рясному поливі в сильну спеку коренеплоди мають властивість розтріскуватися, що призводить до ураження хворобами і шкідниками. Обов'язково проріджують морква, загущення призводить до ослаблення рослин і швидкому поширенню будь-яких хвороб. При внесенні підгодівлі слід враховувати, що надлишок азоту і недолік калію сильно знижують лежкість врожаю, тому перед прибиранням слід вносити тільки фосфорно-калійні добрива і уникати азотних .

Збирають урожай в сухий день, бажано при температурі +4 ... + 6 ° С. Бадилля обрізають на відстані 1 см від підстави, потім морква добре просушують і сортують. Пошкоджені коренеплоди на зберігання не закладають.

Санітарна обробка сховища і тари. Перед закладанням врожаю бажано обкурювати сховище сірчаної шашкою (якщо є така можливість) або промивати дезинфікуючим засобом, наприклад, розчином марганцівки.

Підтримка оптимальних умов зберігання. Морква слід зберігати при температурі 0 ... + 2 ° С в добре провітрюваному приміщенні.

протруювання насіння перед посівом, якщо ви використовуєте власний посадковий матеріал.

Профілактична обробка від грибних інфекцій: за 20-30 днів до збирання врожаю рекомендується обробити посіви 1% -ної бордоською рідиною або іншим медьсодержащим препаратом ( «Хом», «Абіга-пік»). Слід мати на увазі, що містить мідь кошти мають в основному фунгіцидний ефект і слабоеффектівни проти бактеріальних захворювань.

Вибір стійких сортів. При купівлі насіння віддавайте перевагу тим сортам, які заявлені як стійкі до інфекцій. Чи не висаджуйте один і той же сорт протягом багатьох років, навіть якщо вам дуже подобаються його смакові якості: з часом збудники захворювань еволюціонують, і старі сорти втрачають до них стійкість.

шкідники моркви

Для врожаю небезпечні личинки морквяної мухи - білуваті гусениці завдовжки 6-8 мм, які обгризають коренеплоди. Морква набуває потворний вигляд, на поверхні видно плями і отвори, смак стає гірким, м'якоть - дерев'янистої. На пошкоджених личинками коренеплодах швидко розвиваються різні види гнилей. Характерна ознака, по якому ще до збору врожаю можна визначити ураження посадок морквяної мухою - почервоніння і швидке в'янення бадилля.

Боротьба з морквяної мухою. У великих господарствах для боротьби з морквяної мухою використовують хімічні препарати (наприклад, «Актеллік», «Актара», «Арріво»). На дачній ділянці краще використовувати народні або агротехнічні засоби або вкривати посадки моркви дрібною сіткою. Боротьба з морквяної мухою

Профілактика нападу шкідників

  • Ранній посів моркви та інших зонтичних, щоб рослини встигли зміцніти до масового льоту мухи.
  • Розміщення посівів на відкритих, добре провітрюваних прогріваються сонцем ділянках з легкими грунтами.
  • Видалення дикорослих зонтичних, кульбаб, конюшини. Ці рослини придатні для харчування дорослих мух і можуть стати резервуаром личинок, які потім перейдуть на посадки моркви.
  • Періодичне розпушування міжрядь (але без оголення коренеплодів і обов'язковим рясним поливом перед розпушуванням). В цьому випадку краще зберігається волога в грунті, покращаться газообмін і умови для зростання і розвитку рослин в цілому, гірше розвиваються бур'яни, а в підсохлій верхньому шарі грунту в гине більше відкладених мухою яєць і кодлом личинок.
  • Ретельна прополка не пізніше, ніж в фазі двох справжніх листочків, і своєчасне проріджування з видаленням пошкоджених рослин. Виполоти рослини не залишайте в міжряддях, так як своїм запахом вони будуть залучати морквяну муху. Всі вилучені бур'яни і некондиционную морква закладайте в компост або знищуйте.
  • Можна мульчувати посіви моркви торф'яної крихтою оскільки морквяна муха уникає торф'яних грунтів.
  • Дотримання сівозміни: не слід висівати моркву після моркви або на тих грядках, де інші зонтичні культури вирощувалися в минулому сезоні (тобто там, де, можливо, зимувала морквяна муха).
  • Використання природних репелентів: дворазовий полив грядок настоєм лушпиння цибулі: перший раз після проріджування і прополки, другий - після прополки в кінці липня - початку серпня. Третина відра цибулиння заливають окропом (до повного відра). Коли настій охолоне, їм поливають грядки, а використану для настою лушпиння цибулі викладають між рядками.
  • Можна обприскати грунт і рослини настоями чорного або червоного перцю (1 ст. Ложка на 10 л води), часнику, чорнобривців, помідорової бадилля. Але щоб запах стояв над морквяної грядкою постійно, обприскувати її треба кожні три дні.
  • Для відлякування морквяної мухи використовують суміш тютюнового пилу і сухого піску в пропорції 1: 1, деревну золу, гірчицю, гострий мелений перець (1 чайна ложка на 1 літрову банку сухого піску) або сухий торф. Ними посипають грунт уздовж рядків 2 - 3 рази за сезон.
  • Можна висаджувати цибулю і часник по периметру ділянки з морквою, або чергувати грядки з цими рослинами. Можна підсівати до посадкам моркви тагетеси (чорнобривці) або календулу, так як ці рослини привертають іхневмонід - природних ворогів морквяної мухи.

Чому морква тріскається або виростає крива?

Розтріскування, негарна форма плодів, поява наростів можуть бути наслідком неправильної агротехніки. Морква з такими фізіологічними ушкодженнями зазвичай їстівна, страждає тільки її зовнішній вигляд, а не смакові якості. Однак для тривалого зберігання така морква не підходить: як правило, лежкість її досить низька, на коренеплодах швидко з'являється гниль.

Морква потріскалася. Іноді коренеплоди розтріскуються ще на грядці. Якщо на всі посіви таких виявилося всього кілька штук, це можна вважати нормальним. Коли пошкоджена значна частина врожаю, причин може бути кілька.

  • Надлишок азотних добрив. Азот викликає бурхливе зростання тканин і їх розпушення, так що тріщини на «перегодованої» азотом моркви - типове явище.
  • Нерегулярний і непомірний полив, особливо в суху погоду. Якщо грунт пересушена, велика спокуса «пролити» її відразу як можна більш рясно. Тим часом різке надходження великої кількості вологи призводить до того, що клітини коренеплоду швидко розширюються і розривають оболонку.
  • Невідповідна грунт. У важких, щільних грунтах коренеплід відчуває сильне механічне тиск і труднощі з проростанням.
  • Сильне загущення. Зростаючим коренеплодів стає просто тісно.

Зростаючим коренеплодів стає просто тісно

Потворна форма коренеплодів: розгалуження, освіта «грон». Причини появи потворних коренеплодів - дуже щільна грунт і помилки в агротехніці. У важких, кам'янистих або суглинних грунтах морква галузиться через механічних перешкод для її зростання. Що стосується агротехніки, то поява такої моркви може бути спровоковано внесенням свіжого гною або недоліком поливу на стадії закладки і формування коренеплоду, тобто в період між посівом і протягом приблизно місяця після появи сходів.

Що стосується агротехніки, то поява такої моркви може бути спровоковано внесенням свіжого гною або недоліком поливу на стадії закладки і формування коренеплоду, тобто в період між посівом і протягом приблизно місяця після появи сходів

«Волохаті» коренеплоди. Характерний вид, коли морква немов покрита «волосками», їй надає велику кількість дрібних всмоктуючих корінців, щільно покривають коренеплід. Таку моркву можна і потрібно їсти, вона не шкідлива і зберігає нормальний смак, але для зберігання не годиться. Причина «волосатості» - та ж, що у двох попередніх проблем.

Причина «волосатості» - та ж, що у двох попередніх проблем

Як уникнути пошкоджень моркви

  • Не вносьте в якості добрива свіжий гній і не робіть азотні підживлення після початку формування коренеплоду.
  • При пересушування грунту поливайте протягом декількох днів потроху, не прагніть за один раз вилити на грядки якомога більше води.
  • Якщо грунту на ділянці важкі, восени грядки під посадку моркви перекопайте на 10-15 см, попередньо внісши сапропель з розрахунку 3 кг сухої речовини на 1 м2. Під перекопування бажано також вносити раскислители - доломітове борошно або вапно-гідратного, так як закислення грунтів призводить не тільки до проблем росту моркви, але і до швидкого поширення грибних інфекцій. органічні добрива найкраще вносити не в рік перед посадкою моркви, а за рік до неї - під культуру-попередник.
  • Регулярно рихлить міжряддя, вчасно проріджують морква.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Спори грибів можуть зберігатися в грунті близько 3 років, тому висаджувати морква повторно на одному і тому ж ділянці можна не раніше, ніж через 4 роки. Попередниками моркви не повинні бути рослини сімейства Зонтичні (петрушка, пастернак, селера, кріп, фенхель).

Чому морква гниє?
Чому морква тріскається або виростає крива?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама