Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Заводи просять сировини

«Кірсановського газета» від 23.09.2014

Заводи просять сировини

Є агрофірми, де він уже прибраний більш ніж на 50 відсотках площ. З метою збереження всього вирощеного врожаю буряка цукровий завод і маслозавод ТОВ "Кристал" здійснили пуск своїх виробничих потужностей. До 10 вересня на заводи вже були завезені з полів агрохолдингу необхідні запаси сировини, щоб забезпечити запуск потужностей і почати переробку. На момент написання цього матеріалу прибирання цукрового буряка в ТОВ "ЮВАГ" велася на полях чотирьох з п'яти агрофірм.
Сьогодні прибирання цукрового буряка на полях ТОВ "ЮВАГ" проводиться тільки бурякозбиральний комбайн іноземного виробництва "Ропа". Поки ведуться бурякозбиральні роботи на полях агрофірм нашого району сім'ю комбайнами. Всі вони укомплектовані дуже досвідченими, грамотними кадрами механізаторів для безперебійної роботи агрегатів. На кожному полі перед заїздом проводиться регулювання бурякозбиральних машин, що дозволяє скоротити втрати і поліпшити якість прибирання, проводиться для кожного конкретного поля з урахуванням врожайності, густоти насадження, діаметра коренеплодів, висоти розташування головок коренеплодів.
Як мені розповіли тут, на полях постійно знаходиться група технічного контролю, яка складається з інженерів, механіків. Загалом, ціла бригада фахівців, яка спеціально займається технічними питаннями. У разі неполадки комбайнів оперативно вирішується питання ремонту техніки та ін. Стежать, щоб все було відрегульовано дуже точно і грамотно, так, щоб без втрат і пошкодження коренеплодів вести збирання цукрового буряка. На поле після комбайнів залишаються акуратні рівні стрічки подрібненої бадилля і землі, де немає жодного втраченого коренеплоду.
Ми цікавимося у агронома-технолога ТОВ "ЮВАГ" Сергія Вікторовича Боженова, як йде прибирання, які види на урожай по цукровому буряку.
- Почали збирання з полів, що найбільше постраждали від посухи, де ми вже не дочекаємося бажаного приросту коренеплодів.
- А зараз буряк ще продовжує рости?
- Звичайно, один коренеплід дає кожен день десь 5-10 грамів приросту маси. А якщо помножити це на десять тисяч коренеплодів на кожному гектарі, то можна зрозуміти, яка це величезна збільшення врожаю, - каже Сергій Вікторович. - але це на полях, де рослини добре розвиваються, не постраждали від нестачі вологи. Ми розпочали збирання саме з тих полів, де вже цієї надбавки врожаю не дочекаємося. Коренеплоди з таких полів відвозимо на цукровий завод, і їх відразу ж переробляють.
- В цілому, врожайність нижче, ніж в минулому році? - питаю.
- Звичайно, вона буде нижче, ніж в минулому році. Але в цілому урожай непоганий, якщо враховувати те, що цукровий буряк дуже чутлива до нестачі вологи. Зараз поки врожайність 400-420 центнерів з гектара.
Звичайно, тут робили все можливе, щоб знизити збиток від посухи. В першу чергу, вели боротьбу з бур'янистої рослинністю. У зв'язку з тим, що листя у рослин було менше, рядки зімкнулися, бур'яни тут же починали лізти на незакритих листям місці, відбираючи у рослин так необхідну їм вологу. Тому проводили обробку полів гербіцидами. Працювали з мікродобривами, вносили підгодівлі, аміачну селітру.
Взагалі, всі роботи тут ведуться швидко і в комплексі. Тільки почали звільнятися від озимих поля, тут їх вже стали готувати під цукровий буряк. А так як в минулому році через що почалися безперервних дощів в потрібних обсягах посіяти озимі не вдалося, то в цьому році приступили до їх сівби раніше. І вже відсіялися по всьому агрофірмам, виконавши запланований обсяг сівби. В агрофірмах "Соколовська" посіяно озимими 2060 гектарів, "Калаісская" - 1810 гектарів, "Центральна" - 1595 гектарів, "Кобяковская" - 1553 га, "Ковильская" - 731 гектар.
Зараз, як розповідає Сергій Вікторович Боженов, рослини знаходяться на фазі розвитку другого листа. в цьому році, щоб не було грубого впливу на грунт, щоб оберегти від ущільнення верхній шар, важкі сівалки стали замінювати легшими, теж імпортного виробництва. Чи не пошкодували коштів на придбання нового дорогого причіпного інвентарю. До того ж нові сівалки не тільки більш легкі, але і продуктивніше колишніх, бо ширина захвату у них 12 метрів, а у колишніх -9,6 метра. Це сприяло і більш швидкому завершенню робіт по сівбі озимого клину. Почали сівбу озимих 5 вересня, а 15 вже повністю завершили. Загалом, закладена хороша основа під урожай майбутнього року по зерновим.
Зараз вся продукція з бурякових плантацій агрофірм вивозиться відразу на цукровий завод, тому що для його роботи на повну потужність необхідно багато сировини. Але тут вже думають про те, як уникнути втрат від Кагатної гнилі при тривалому зберіганні сировини для заводу. Від неї можуть бути втрати до 40 відсотків. Уважно вивчили досвід інших великих бурякосійних господарств, що мають переробні заводи, вивчили їх досвід зберігання цукрового буряка в кагатах. І в цьому році в порядку експерименту готують під кагати 10 гектарів, проводять спеціальну обробку від Кагатної гнилі. Але і, звичайно, в період збирання з метою зменшення ураженості Кагатної гниллю тут прагнуть до мінімальних механічних пошкоджень коренеплодів.
Сьогодні в агрофірмі "Центральна", де посіяно буряком 1 523 гектара, ще не приступали до збирання цієї культури. В агрофірмі "Кобяковская" викопані солодкі коренеплоди на 686 гектарах з наявних 1627. Найбільше прибрано площ в найвіддаленішій агрофірмі нашого району - "Соколовської". Тут вже прибрали на момент підготовки матеріалу 803 гектара з наявних 1375. В агрофірмі "Ковильская" поки прибрали цукровий буряк на 83 гектарах, тут тільки приступили до збирання. Перші заїзди показали тут найвищу врожайність, але це ще не факт.
Я вже говорила про те, що на полях ТОВ "ЮВАГ" щосили йде збирання соняшнику. Маслозавод ТОВ "Кристал" вже веде його переробку, пішла продукція з нового врожаю. Проведена десикація на полях соняшнику. Найбільше прибрали площ в агрофірмі "Центральна", де засіяно цієї цінної високорентабельної культурою 2063 гектара. Обмолочено вже 1 086 гектарів. Більше половини площ прибрала агрофірма "Кобяковская". Тут з 1576 гектарів прибрали 819. В агрофірмі "Соколовська" прибраний соняшник на 621 гектарі з наявних 1760. І в Ковилке прибрано 222 гектара з 400. Врожайність становить 18 центнерів c гектара. Знову ж при цвітінні соняшнику не було достатньо вологи, тому діаметр кошиків менше, ніж зазвичай. Засіяні поля в основному імпортними гібридами і насінням вітчизняного виробництва "Чакінскій" і "Спартак". Навантажені багатотонні "КамАЗи" везуть насіння нового врожаю на завод. Вологість 12-14 відсотків, що дозволяє сировину відразу пускати в переробку. В цілому тут планують впоратися з прибиранням цукрового буряка до 15 жовтня, а соняшник прибрати до початку жовтня.
Думаємо, що у буряководів агрофірм ТОВ "ЮВАГ" є всі можливості отримати високий валовий збір цукрового буряка і зберегти її високі технологічні якості, щоб підвищити вихід цукру при переробці.
Тамара ПОПОВА. Фото автора.

А зараз буряк ще продовжує рости?
В цілому, врожайність нижче, ніж в минулому році?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама