Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Органічне землеробство: інтенсивна посадка рослин

  1. Основні правила інтенсивної посадки
  2. Аллелопатия - сумісність культур на городі
  3. Основні переваги інтенсивної посадки
  4. самозахист рослин
  5. Біомаса для компосту і матеріал для мульчі
  6. альтернатива поливу
  7. Поліпшення структури грунту і контроль бур'янів
  8. Турбота про навколишнє середовище
  9. Відео по темі

Відмова від глибокої обробки землі, від використання мінеральних добрив і отрутохімікатів іноді викликає скептичну посмішку на обличчях деяких городників. Дійсно, легко затаврувати лопату і плуг, відмовитися від послуг хімії. Але де гарантії, що на городі виростуть хороші плоди, а шкідники поділяться з нами урожаєм.

Але де гарантії, що на городі виростуть хороші плоди, а шкідники поділяться з нами урожаєм

У попередніх статтях «Органічне землеробство: основні особливості» , «Плоскоріз замість культиватора» , «Досить руйнувати землю перекопуванням і прополкою» ми з'ясували, що основними принципами природного землеробства є - повна відмова від глибокої обробки грунту і дбайливе ставлення до землі, а також відмова від використання будь-яких хімічних засобів при вирощуванні овочів і фруктів. Сьогодні ми поговоримо про інтенсивну посадці рослин, яку багато агрономи вважають найважливішим і основним принципом органічного землеробства.

Якщо спробувати вибудувати ряд з основних ворогів городу, то на перших місцях виявляться оранка, гола земля і монокультури. А якщо хлібороб знає не з чуток, що таке інтенсивна посадка рослин, то і від лопати, і від хімії можна відмовитися без всяких сумнівів.

У більшості випадків певна культура орендує грядку на весь сезон, а до висадки рослин і після збирання врожаю земля залишається неприкритою. Однак, як ми вже з'ясували, це негативно позначається на родючості грунту, тому «естафета» у вирощуванні різних рослин на одній грядці напрошується сама собою. Наприклад, ранньою весною можна посадити будь-яку витривалу морозостійку культуру, потім на її місце - теплолюбні, а після збору врожаю грядку можна зайняти під що-небудь скоростигла або технологічне. Таким чином, земля буде прикрита весь сезон, і життя грунтових мешканців стане більш комфортною. Це посприяє збільшенню гумусного шару, а значить, оздоровлення грунту і підвищення її родючості.

Це посприяє збільшенню гумусного шару, а значить, оздоровлення грунту і підвищення її родючості

Передачу естафетної палички краще зробити упреждающей. Тобто, середню культуру необхідно садити, коли рання ще не повністю прибрана, а пізню сіяти, коли ще плодоносить середня. Наприклад, на одній грядці прекрасно уживаються цибулю на зелень, перець і редька. Лук можна залишити в землі, поки перець НЕ переживе стрес від пересадки, а редька може стати чудовим «підшерстям» у плодоносному перцю. Таких комбінацій існує безліч, проте не всі рослини добре уживаються один з одним. До інтенсивної посадці потрібно підходити вдумливо і дотримуватися кількох основних принципів, які будуть гарантувати отримання високих врожаїв.

Основні правила інтенсивної посадки

Перш за все, потрібно подбати про те, щоб зони живлення рослин були розділені. Цього можна досягти, якщо сусідами по грядці будуть культури з корінням різної глибини. Яскравим прикладом такого співжиття є морква з глибоким стрижневим і цибулю з дрібним корінням.

Ще одним важливим фактором при інтенсивній посадці є світло. Потрібно поєднувати рослини різної висоти, щоб кожне з них мало можливість отримати достатню кількість сонячних променів. Тут, як приклад, можна навести поєднання огірків з КОСМЕЯ. Огудина в даному випадку отримують хорошу підтримку і легке корисне для них притенение.

Огудина в даному випадку отримують хорошу підтримку і легке корисне для них притенение

Вибираючи сусідів по грядці, необхідно враховувати і особливі агротехнічні прийоми при вирощуванні тієї чи іншої культури. Можна посадити поруч моркву і цибулю, вони будуть чудово рости разом, однак прийде час прибирання. Лук викопують набагато раніше, що може привести до значних незручностей. По сусідству з цибулею добре почувається капуста, але чи піде їй на користь утримання від поливу, яке корисне перед збором врожаю цибулі .

Ще одним важливим моментом, який потрібно враховувати при інтенсивній посадці рослин, є поняття аллелопатии, про який хотілося б поговорити окремо.

Аллелопатия - сумісність культур на городі

Протягом усього життя (від розвитку насіння і до освіти розкладаються залишків) кожна рослина постійно виділяє в навколишнє середовище різні біологічно активні речовини, ніж створює навколо себе захисну біохімічну сферу.

Городники, які вдумливо і уважно ставляться до процесу вирощування, нерідко помічають, що ростуть поруч різні культури впливають один на одного по-різному. Одна рослина може пригнічувати інше, або навпаки, благотворно впливати і допомагати при зростанні і дозріванні плодів. Вчені зацікавилися цим явищем, і в процесі наукових досліджень з'ясувалося, що культури впливають один на одного різними способами:

  • за допомогою кореневих виділень;
  • поширюючи різні фізіологічно активні речовини з листя або стебел;
  • утворюючи токсини під час розкладання рослинних залишків.

На основі цих дослідження з'явився такий підрозділ у вивченні рослин, як алелопатія. У агротехнічної науки під цим терміном розуміють вплив однієї рослини на інше шляхом виділення кожним з них особливих речовин (антибіотики, Колін, фітонциди, інші ферменти), що впливають на процес життєдіяльності грядки. Кошти, виділені рослинами речовини можуть впливати на сусідів на будь-якому етапі розвитку, будь то проростання насіння, цвітіння або плодоношення.

У природі практично не існує рослин, в виділеннях яких не було б токсичних речовин, а третина всіх видів здатні виробляти досить сильні токсини. Однак слід зазначити, що алелопатія в багатьох випадках буває не негативною, а позитивної, яка сприяє кращому росту сусідній культури. Деякі виділяються рослинами речовини здатні захищати «співмешканців» від хвороб і шкідників, підвищувати врожайність і покращувати смак плодів. І саме на таких аллелопатические властивості культур і грунтується інтенсивна посадка рослин в органічному землеробстві.

І саме на таких аллелопатические властивості культур і грунтується інтенсивна посадка рослин в органічному землеробстві

На жаль, не існує яких-небудь точних правил для оцінки «уживчивости» різних культур. В даному випадку можуть допомогти уважне ставлення і життєвий досвід. Наприклад, давно було помічено, що гарбуз чудово уживається з кукурудзою, цибулю з морквою, огірки з квасолею та горохом, помідори з редискою, часником і буряком і так далі. Дуже точно і детально сумісність більшості культур описана в книгах таких відомих агрономів, які дотримуються принципів органічного землеробства, як Микола Курдюмов, Наталя Жирмунская, Борис Бублик.

Перед тим як поселити на одній грядці рослини різних видів, необхідно розібратися, який вплив вони будуть один на одного надавати. Створюючи рослинні угруповання, необхідно поєднувати допомагають один одному культури і уникати спільної посадки гнобителів.

Основні переваги інтенсивної посадки

У дикій природі не існує таких великих плям, засіяних тільки однією культурою, як, наприклад, картопляні поля. На наших же городах в більшості випадків замість буйного природної різноманітності спостерігається засилля монокультурних клаптів і смуг. І звідси, на думку більшості городників-органістів, і всі наші проблеми, вирішити які допоможе саме інтенсивна посадка рослин. Давайте розберемося, які бонуси отримає хлібороб, застосовуючи на практиці цей основний принцип.

самозахист рослин

Як відомо, шкідники в основному знаходять собі їжу по запаху. Капустяна совка, наприклад, завжди летить на запах гірчичного масла, що виділяється культурами сімейства хрестоцвітних. У товариських посадках рослин існує деякі ефективні способи захисту від шкідливих комах, основним з яких і є відлякування запахом. У цибулі з морквою це відбувається на взаємній основі, у інших сусідніх рослин - в односторонньому порядку. Запах помідор на дух не переносить капустяна муха, а аромат базиліка зовсім не до душі рогатій хробакові, так любить поласувати помідорами і кукурудзою. Деякі рослини можуть забезпечити чудову маскування і сконфузити шкідника. Наприклад, чорнобривці з успіхом захищають капусту від гусениць.

Іноді рослини відіграють роль пасток. Чорнобривці і жито притягують нематоду, а розмножуватися в їх коренях вона не в змозі. Багато рослин залучають на город корисних комах-хижаків, які поїдають паразитів, знижуючи їх чисельність.

Інтенсивна посадка рослин здатна змоделювати різноманітність і екологічну рівновагу, що існує в дикій природі. При цьому сусіди по грядці захищають одне одного від хвороб і шкідників, в роботу включаються всі - квіти, пряні трави, технологічні культури і навіть бур'яни.

Біомаса для компосту і матеріал для мульчі

Такий принцип органічного землеробства, як інтенсивна посадка рослин, дозволяє хліборобові практично повністю відмовитися від «імпорту» добрив. Завдяки інтенсивній посадці, прямо на городі можна виростити всі необхідні компоненти для приготування компосту, який, як відомо, є найціннішим добривом, який поліпшує структуру і родючість грунту, захищає рослини від хвороб.

Спосіб інтенсивної посадки також забезпечить городника левовою часткою органічних матеріалів для мульчування. Переваги на обличчя. Привізну мульчу треба скосити, перенести або перевезти і розкласти на грядках. А для цього, погодьтеся, потрібні сили і час.

А для цього, погодьтеся, потрібні сили і час

Зросла прямо на городі, мульча не потребує ні в скошуванні, ні в перенесенні, ні в розкладанні - вона абсолютно самостійно виконає свою місію щодо структурування грунту і збільшення гумусного шару. Створювана в результаті інтенсивної посадки «жива мульча» звільняє людину не тільки від клопоту про неї, але і від багатьох турбот про культурах, що ростуть під її захистом.

альтернатива поливу

Інтенсивна посадка рослин різко зменшує потребу в поливах, а в деяких випадках дозволяє повністю від них відмовитися. Це можна пояснити тим, що багата органікою грунт утримує набагато більше вологи, ніж чиста гола земля. «Жива» мульча зменшує випаровування і сприяє інтенсивному утворенню роси. При інтенсивної посадці необхідна в прикореневій зоні вологість може без поливу зберігатися тижнями.

Ні для кого не секрет, що поливи вимагають багато часу, сил і засобів, не кажучи вже про постійне джерело води. Інтенсивна посадка рослин навіть в самий посушливий період зберігає достатню вологість ґрунту, оберігаючи її від перегріву і висушування.

Поліпшення структури грунту і контроль бур'янів

Коріння всіх рослин, що живуть на грядці, в процесі життєдіяльності постійно розпушують землю. І ця найголовніша функція принципу інтенсивної посадки дозволяє повністю відмовитися від глибокої обробки землі.

Чим рясніше рослинність, тим м'якшою і повітряної стає грунт. Розкладаючись, численні коріння збагачують землю органікою, залишають після себе безліч каналів, по яких вглиб проникає повітря і волога. Залишки коренів є прекрасною їжею для всіх грунтових мешканців, що сприяє збільшенню їхньої популяції і, відповідно, призводить до підвищення родючості вашої ділянки.

Залишки коренів є прекрасною їжею для всіх грунтових мешканців, що сприяє збільшенню їхньої популяції і, відповідно, призводить до підвищення родючості вашої ділянки

Інтенсивна посадка рослин дозволяє в деяких випадках боротися з бур'янами. Напевно, багато хто звертав увагу на те, якої чистої буває земля після того, як на ній виросла жито. Ця рослина труїть всіх сусідів своїми кореневими виділеннями. Також добре вміють чистити грунт біла гірчиця, овес, гречка і ячмінь.

Інтенсивно засаджена грядка завжди породжує конкуренцію серед рослин, в результаті якої можуть постраждати навіть бур'яни . В даному випадку мова йде про їх пригніченні, і інтенсивна посадка рослин грає тут роль аж ніяк не епізодичну.

Турбота про навколишнє середовище

Дбайливе ставлення до землі, збереження і підвищення її родючості є наріжним каменем усіх принципів органічного землеробства. Інтенсивна посадка рослин допомагає вберегти грунт від ерозії і пилових бур. Укрита круглий рік і пов'язана корінням, земля захищена від вивітрювання та вимивання, вона не боїться морозів взимку і палючого сонця влітку. В такій землі просто кишать різні корисні організми, які роблять її «живою» і родючою. Інтенсивна посадка сприяє відновленню екологічної рівноваги, що допомагає захистити ваш город від шкідників і хвороб.

На тих ділянках, де застосовується принцип інтенсивної посадки, ніколи не побачиш сумній чорно-вибоїни картини. Грядки тут і навесні, і восени переливаються всіма відтінками зеленого кольору, в лютнево-березневі вікна з-під снігу проглядають не сірі проталини, а смарагдові сходи жита і пшениці. Про літо взагалі говорити не доводиться. В цей час, змінюючи один одного, прикрашають ділянку всілякі квіти. Така краса покращує настрій, додає енергії і здоров'я. Освоївши принцип інтенсивної посадки рослин, ви зможете не тільки поліпшити родючість і структуру ділянки, не тільки виростити екологічно чистий багатий урожай, але і значно заощадите сили і час, отримаєте від роботи на городі ні з чим не порівнянне задоволення.

Відео по темі

джерело: youtube / А ти знав?

джерело: youtube / "Газета садівник"

рмнт.ру

06.11.18

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама