Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Зліт і посадка літака: найчастіші запитання та відповіді на них

  1. Чому зліт і посадка найнебезпечніші
  2. Інші поширені питання про зліт і посадку
  3. Чому вимикають світло
  4. Нащо тримати шторки ілюмінатора відкритими
  5. Навіщо опускати підлокітники і прибирати відкидні столики
  6. Для чого відключати мобільні телефони
  7. Нащо роздають цукерки

Політ літака - складне і небезпечне захід, тому багато пасажирів авіарейсів відчувають цілком зрозумілий страх. Особливо небезпечні зліт і посадка літака, так як саме в ці моменти повітряне судно зазнає найбільших перевантаження.

Чому зліт і посадка найнебезпечніші

Чому зліт є небезпечним:

  • При зльоті двигуни працюють в особливому режимі, щоб розігнати літак до потрібної швидкості і відірватися від землі. Саме в цей час існує найбільша ймовірність відмови одного з двигунів. Причому є якась точка неповернення, після якої вже не можна гальмувати, навіть якщо літак ще не злетів. При відмові одного двигуна все одно доведеться злітати, а потім намагатися зробити екстрену посадку.
  • Іншу небезпеку становить децентровка літака, яка необхідна для зльоту. Простіше кажучи, його ніс задирається вгору, щоб задати потрібну траєкторію для зльоту. Літак в цей час відчуває серйозні перевантаження, так як двигуни штовхають його вперед, а сила тяжіння тягне його ніс вниз. Конфігурацію задає льотчик вручну, тому будь-яка його помилка загрожує аварією. Але ж на це впливають різні чинники, наприклад, напрямок вітру, дощ мокре покриття смуги, температура повітря і інше. Кожен зліт вимагає унікальних розрахунків.
  • Бічний вітер серйозно заважає розгону і злету літака. Він кренить літальний апарат набік і не дає вирівнятися. А адже вітер може бути поривчастим, а значить, непередбачуваним. Все знаходиться тільки в руках пілота, який тримає штурвал. Одна помилка - і все можуть загинути. Політ літака - складне і небезпечне захід, тому багато пасажирів авіарейсів відчувають цілком зрозумілий страх Польоти на сучасних реактивних літаках в даний час мають високу ступінь безпеки

При посадці небезпек куди більше:

  • Будь-який сильний вітер заважає поставити вірну траєкторію для посадки. Тут не допоможе жоден автопілот або розрахунки за допомогою комп'ютера. Тільки пілот може посадити літак, грунтуючись на особистому досвіді. Якщо зліт можна скасувати, то посадити літак необхідно в будь-якому випадку. А якщо паливо закінчується ...
  • Зміна напрямку або сили вітру також небезпечні. Аеродинамічні властивості літаків безпосередньо пов'язані з повітрям, а вітер складається якраз з нього. Реальна швидкість літака складається з швидкості вітру і швидкості літака. Якщо вітер різко припинитися, то літак може різко пірнути вниз або нахилитися в бік. У момент посадки це представляє серйозну загрозу життя людей на борту. Тільки реакція пілота може врятувати, та й то не завжди.
  • Видимість - ще одна небезпека. При зльоті вона не так важлива, тому що орієнтири для цього не потрібні. Проте для посадки потрібно чітко бачити смугу, щоб задати вірний кут і траєкторію. У пілотів є спеціальна тренування, під час якої вони садять повітряне судно в умовах обмеженої видимості, наприклад, в тумані. Вони повинні регулярно підтверджувати цю навичку на практиці.
  • Орієнтування за приладами вже стосується тільки пілотів, які просто зобов'язані вміти за частки секунди аналізувати показання всіх стрілок на панелі без зовнішніх орієнтирів. Саме ця навичка потрібна, коли видимість нульова або обмежена.
  • Коефіцієнт зчеплення шасі літака і покриття смуги має непостійне значення. На даний показник впливають температура, вологість і стан смуги. Пілот повинен сам зробити висновок і поставити правильний кут для посадки. Якщо він помилиться, то може статися занос літака і аварія.
  • Зміна маси літака також впливає на посадку. Під час польоту згорає паливо, і знижується маса судна. Пілот повинен вірно оцінити зміни, щоб відцентрувати літак під час посадки.
  • Недолёти і перельоти можуть привести до аварії. Пілот повинен дуже точно посадити судно на знаки.

Відомий радянський пілот цивільної авіації і автор декількох книг про роботу льотчиків Василь Єршов одного разу сказав, що найскладнішою постаттю літака є якраз посадка. В повітрі ще можна щось виправити при посадці - немає.

Інші поширені питання про зліт і посадку

Під час польоту пасажирам необхідно виконувати ряд вимог, покликаних забезпечити безпеку і комфортний політ.

Чому вимикають світло

З метою безпеки очі людей повинні пристосуватися до натурального світла в літаку

Світло в салоні харчується від генератора, який забезпечує живлення двигуна. У момент зльоту і посадки потрібно більше електроенергії, ніж під час польоту, тому кожен зекономлений кіловат важливий. Більш того, підвищені навантаження при зльоті та посадці збільшують шанси на виникнення електричним струмом чи пожежі. Тому краще кілька секунд побути в темряві і перестрахуватися.

Нащо тримати шторки ілюмінатора відкритими

При дуже жорсткої посадки пластмасова шторка може розколотися і пошкодити обличчя осколками

Це правило придумано з метою безпеки. Зсередини літака можна оцінити оточення за бортом, а зовні видно, що відбувається всередині. Якщо станеться аварія, то рятувальникам буде простіше орієнтуватися, заглядаючи в ілюмінатори.

Навіщо опускати підлокітники і прибирати відкидні столики

У разі екстреного гальмування можна отримати серйозну травму, ударившись головою об розібраний стіл, аж до летального результату

З опущеними підлокітниками і прибраними столиками простіше і швидше евакуюватися. Раптом знадобиться екстрену евакуацію пасажирів - це заощадить дорогоцінний час і, можливо, врятує комусь життя. До того ж у разі екстреного гальмування є ризик вдаритися об столик або підлокітник.

Для чого відключати мобільні телефони

Телефони та інші пристрої можуть випасти з рук при різких рухах літака і нанести травми людям або заподіяти пошкодження салону літака

Правило відключати мобільні телефони або переводити їх в авіарежім обов'язково майже у всіх авіаперевізників. Насправді мобільні телефони не мають жодного впливу на роботу приладів і не несуть прямої небезпеки. Швидше за все, компанії перестраховуються на випадок непередбачених обставин. Раптом з'явилася нова технологія, яка здатна нашкодити приладів літака? Або людина почне дзвонити на борту і не почує якусь важливу інформацію?

Нащо роздають цукерки

Відомої панацеєю від закладання вух під час польоту є позіхання або ковтальний рух

Під час зльоту відбувається різкий перепад тиску, від якого може закласти вуха і погіршитися самопочуття. Жувальні і ковтальні руху дозволяють легше перенести це. Замість цукерок можна використовувати звичайну жуйку.

Правила на борту літака створені для забезпечення безпеки пасажирів. Необхідно їх строго дотримуватися, щоб уникнути можливих наслідків. Якщо пасажир порушує правила або відмовляється їх виконувати, то бортпровідник має повне право висадити людину без відшкодування вартості квитка. А злісні порушники можуть отримати додатковий штраф або понести кримінальну відповідальність.

Раптом з'явилася нова технологія, яка здатна нашкодити приладів літака?
Або людина почне дзвонити на борту і не почує якусь важливу інформацію?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама