Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Відкритий лист для читачів Прози. ру

«Країна, прости геодезиста»
Шановні читачі! Ми з вами є громадянами найбільшою, найкрасивішою, доброї, найрозумнішою і найбільш читаючої країни в світі. Саме остання якість дозволяє сподіватися мені, що слова мої будуть почуті багатьма. Тільки крайня необхідність змушує мене писати вам цього листа, і ви зараз зрозумієте - чому ...
Справа, якій я присвятив своє життя, називається геодезія. Що це таке - спробую пояснити простіше. Відоме слово «геометрія» складається з двох грецьких коренів, які буквально перекладаються: вимірюю землю. Не менш відоме слово «географія» має таке ж походження і означає: зображую землю. Мало ж відоме слово «геодезія» об'єднує ці два поняття, бо в задачу геодезиста входить вимір землі і зображення її графічно. Будь-які карти, атласи, плани міст, схеми маршрутів, все це продукт людей мій професії.
Будівельний бум, яким охоплена зараз не тільки столиця, але і всі великі міста, чого гріха таїти, дозволяє багатьом фахівцям мого цеху непогано заробляти. Ті, хто хоч трохи знайомий з нашими проблемами, знають або здогадуються, що геодезія - трудомістка, кропітка робота, що вимагає максимальної зосередженості. Для всіх же інших - це лист.
Вам, напевно, доводилося бачити дивний оптичний прилад на масивному штативі. Як правило - все це розфарбоване в яскраві кольори, щоб було видно оточуючим. Побачивши його на вулиці, люди поводяться по різному, але чомусь завжди не так, як хотілося б тій людині, яка заклопотано стоїть біля нього, жує олівець, або робить помітки у себе в зошиті. Найкраще, що може зробити перехожий - це просто пройти повз. Я, наприклад, якщо не є тією людиною у приладу - так і роблю ... Цей прилад може називатися по різному: теодоліт, нівелір, тахеометр або кипрегель. Суті це не змінює. Всі ці прилади спроектовані з однією метою, а саме: вимірювання кутів і відстаней.
Всі ми вміємо користуватися лінійкою і транспортиром - цьому вчать в школі. Досить прикласти до відрізка або кутку потрібну шкалу, і ми отримаємо довжину в сантиметрах або кут в градусах. Мій тахеометр - це те ж саме, тільки довжини, які він вимірює або сторони кутів можуть досягати кілометрів. Я встановлюю його строго над певною точкою. Точка ця закріплена на місцевості або колом (якщо грунт м'який), або дюбелем (якщо це асфальт). На точці цієї є координати: широта і довгота. Широта, це відстань від екватора, довгота - відстань від Грінвіческого меридіана. Відстані ці визначаються різними способами, всі вони настільки специфічні, що пояснити це популярно неможливо. Скажу тільки, що то ширина й довжина вимірюються з точністю до міліметрів, тому (особливо стосується водіїв) не просіть мене піти або посунутися. Якщо я стою на вашій дорозі, вам доведеться потрудитися об'їхати або обійти мене якнайдалі.
Це не примха, а виробнича необхідність. Геодезист ставить прилад не там, де йому заманеться, а в місцях з найбільшим оглядом. Іноді це автостради або насипу залізниць. Співгромадяни, не ображайтеся! За нужді маркшейдера (геодезиста замкнутих просторів, шахт і тунелів) іноді зупиняють поїзда, тому якщо людина з приладом на штативі каже, що не може піти з вашої дороги, потрудіться зробити зайвий рух кермом, не тисніть його - у нього така робота. Тим більше прилад, який ви можете ненавмисно зачепити, коштує дорожче вашої нової «десятки», а інформація, «зашита» в його пам'яті може мати стратегічний характер. Робота геодезиста, як правило, захищена дуже надійними паперами, дозволами і печатками, тому не шукайте собі проблем, а просто проходите або проїдьте повз.
Якщо ви побачите геодезиста в своєму дворі або на своїй вулиці, це абсолютно не означає, що ваш будинок знесуть або поруч побудують казино. Іноді геодезист сам не знає, для чого робить топографічну зйомку. Коли людина приходить до фотографа, він не зобов'язаний звітувати, як використовує свою фотографію: він може вклеїти її в паспорт, а може підтертися по великій нужді; фотографу це не цікаво, аби його робота була оплачена. Геодезисту замовляють зйомку з різних причин. Може бути садівниче товариство або лісове господарство хоче знати площу своїх угідь. Може бути компанія стільникового зв'язку хоче дізнатися які будови будуть зруйновані в разі падіння їх вишки-ретранслятора. Може бути електрики хочуть дізнатися в якому місці краще прокласти під дорогою кабель. Може бути архітектор міста задумав перепланування мікрорайону. Може бути агроному цікаво до яких заплавних лугів розіллється річка. Може бути будівельнику здається, що його будинок стоїть не вертикально. Цих «може бути» нескінченна кількість. Важливо одне - геодезист з високою точністю картографує місцевість. Його прилад вимірює кути між будинками, деревами, стовпами і відстані до них, щоб передати на кожну точку ландшафту широту і довготу з тієї точки, на якій стоїть прилад. У пам'яті приладу це виглядає як таблиця цифр - не більше. Потім інформація перекачується в комп'ютер, і всі отримані точки вимальовуються певними умовними знаками. Виходить карта місцевості певного масштабу. Це абсолютно нешкідлива робота, чи не так? ..
У моїй п'ятнадцятирічної практиці бували різні випадки. Найприємніше з того, що може трапитися - дівчата, побачивши мій прилад, зупиняються заздалегідь, дістануть дзеркальце і чепуряться, думаючи, що їх знімає центральне телебачення. Одного разу, в одному з підмосковних міст, по тій же самій причині, напевно, група йдуть зі школи підлітків вишикувалася до мене спиною, нагнулася, як по команді, і зняла штани. Господа! Я не фотограф і не оператор. Хоча робота моя майже така сама, яку роблять вони. Я не фотографую ваші парки, вулиці, двори і особи, а тільки складаю математичну модель всього, що стоїть на землі. Любі дівчата, якщо ви не скульптури і не пам'ятники - вибачте, моєму приладу ви не цікаві. Дорогі бабусі, якщо я заліз в каналізаційний люк перед вашим під'їздом, це не означає, що я хочу закласти туди бомбу, просто я зобов'язаний поміряти його глибину. Шановні водії, якщо я попрошу вас від'їхати на хвилинку, це не означає, що я відчуваю до вас особисту неприязнь, просто ваша «Газель» закрила мені видимість. Господа! Дивитися в об'єктив мого приладу не безпечно. У момент вимірювання відстані звідти випускається лазерний промінь потужності достатньою для того, щоб пошкодити сітківку ока. Я не шуткую! Бережіть себе!
Тепер я хочу вибачитися за себе і своїх колег, за властиві нам грубість і хамство по відношенню до своїх співгромадян. Це відбувається не від хорошого життя, і ви зараз зрозумієте - чому. На самому початку робочого дня на питання перехожого: «що тут будуватимуть?»; ще можна стриматися, пробурмотів «не знаю» або попросити зібрати всіх жителів на лекцію про своє місце в суспільстві. Але ближче до вечора, коли кількість подібних питань перевалить за дві сотні, я вже посилаю відкритим текстом за відомою адресою. Чи не неробства заради геодезист розклав на вашій вулиці свої інструменти. Уявіть собі, що ви в кріслі стоматолога, він тільки що рассверлени ваш карієс і в цей час до нього кожну хвилину підходять різні люди і питають: «а що ви робите?», «А чому у вас так блищать інструменти?», «А можна подивитися? »,« а ось у мене був карієс ... ». Або ви бухгалтер, на вас висить квартальний звіт, а в кабінет щохвилини вриваються різні люди з тими ж питаннями?

Я не хочу нікого ображати, але прошу про поблажливість. Шановні співгромадяни. Ми з вами, я не сумніваюся в цьому, прекрасні фахівці в різних областях. Ми лікарі, шахтарі, водії трамваїв, ліфтери, зв'язківці та стюардеси. У кожного своя специфіка, своя робота. І якщо ми не будемо заважати один одному і займатися своїми справами, то яким прекрасним буде життя в нашій країні.
Нас таких випускають три інституту. Два з них в Москві: інститут землеустрою, інститут геодезії і картографії (не знаю їхніх нинішніх повних назв). Інститут геодезії і картографії є ​​ще в Новосибірську. Не знаю як в Європі, але вся Азія по геодезичним спеціальностями вчитися у нас, Африка, до речі, теж. Чи не заради хвастощів скажу, що соратники мого цеху багато вміють і знають. Голова геодезиста забита цифрами, формулами і зоровими образами. Він і математик і художник одночасно.
Буває, що підходить до мене на вулиці людина і починає розмову про те, що він теж працював там-то і там-то, будував то-то і те-то ... Стоп! Я не Станіславський, але мені хочеться закричати йому: «Не верю !!! Хоч убий, не вірю! ». Якщо ти коли-небудь був хорошим геодезистом, то ти обійшов би мене за квартал. Якщо ти був грамотним фахівцем, ти б знав, що на цій роботі не можна відволікатися, ні в якому разі ні на що! Загалом, заради цього я і зважився вилити свої побажання на сторінки широкому друці, щоб хоч трохи розповісти людям про специфіку своєї роботи. Сподіваюся, колеги підтримають мене, бо часто вони скаржилися мені на Вас, зовсім ні в чому не винних, так би мовити - мирних громадян.
Корінь «гео» стоїть на початку назви нашої професії не завжди правильний. Він може бути замінений на «гелио» (сонце) або на будь-яке інше назву планети нашої системи. Картографування планет - це теж наше завдання. Ми програмуємо супутники на фотозйомку, розраховуємо їх орбіти, ми вивчаємо рельєф морських шельфів, і з повітря можемо визначити наявність корисних копалин, ми будуємо профілі гірських хребтів і перевіряємо на вертикальність ліфтові шахти Московських хмарочосів. Мій викладач з економіки в інституті жартував грубо, але точно: геодезія це презерватив - користуються все, але зізнатися соромляться ... Я пишу це, щоб всі зрозуміли, що якщо хто-то в брудному одязі, колупає довгою алюмінієвої рейкою в стічній канаві, то робить він це заради високої мети, а не для того, щоб над ним сміялися.
Як фахівець, хочу додати наступне. Наша маленька, люба, кругленька, голубенька, тепленька планета дивовижно мала у вселенському хаосі. Константи її рівноваги тендітні, як картковий будинок. Якщо трохи змінити хоч одну з них - ми всі небіжчики. Півградуса в вісь нахилу Землі, і у нас зміняться пори року, доби, годинник і секунди змінять тривалість, частково розтануть снігові шапки і льоди Антарктики. Змініть на кілька метрів орбіту Місяця, і перший же приплив знесе Пітер і Голландію. Наш з вами світ безпорадний, але гарний. Невже він не гідний того, щоб його намалювали? Так не заважайте ж мені, будь ласка! І вибачте мене!
З повагою, Автор.


рецензії

Пан Геодезист,
у мене до Вас пара Ворос, якщо дозволите.
Перший. Весь маніфест написаний практично бездоганно грамотно, за винятком назви приладу кіпрегеля. У вашій версії - кЕпрегель. Можливо, Ви в практичній роботі не стикалися з мензулою, а чули назву тільки в своєму МІІГАіК і запам'ятали на слух, невірно. Важко запідозрити опечатку саме в професійному терміні.
Другий. Затвердження про унікальність професійних альмаматер дещо перебільшено. Кафедри геодезії є в будь-якому будівельному вузі, і запис у дипломі "інженер мінус будівельник" має на увазі володіння інженерної геодезії в обсязі, достатньому для загальнобудівельних робіт (топооснова, розбивка осей, прив'язки, винесення і т.д.). Диплом "інженер мінус геодезист" необхідний топографам, які женуть гостріангуляцію та інші спеціальні роботи, чиновникам Геотрестов і викладачам геодезії,
а описаний Вами "людина з нівеліром на вулиці" зовсім не зобов'язаний бути випускником трьох названих контор. Досить навіть технікуму. Між нами кажучи, технічної нівелювання і тахеометрії неважко навчити і петеушку, і мавпу.
Третій. У романтичній частині відозви - тієї, де йдеться про космос, таненні Антарктиди і т.д. - є інтригуюче заяву
"З повітря можемо визначити наявність корисних копалин".
Якщо маються на увазі аналізи аеро- і космофот геологами, то точність таких оцінок, на жаль, становить "лапоть вправо - лапоть вліво".
Інші дрібні і великі фігури "для красного слівця" перераховувати не стану, досить.
Цивільний пафос "Не заважайте геодезисту працювати!" зрозумілий. Можу запропонувати всім авторам виступити на захист своїх ремесел.
Наприклад, "Не заважайте жінкам народжувати!"
Або "НЕ заважайте трамваям їздити!" і т.д.
З повагою,
НЕ геодезист
мамонт З 11.04.2009 21:53 Заявити про порушення Так, дійсно, мензула хороша лише з трансформування фотопланами великого масштабу, і користуватися їй зручно тільки якщо розливати на трьох, тому кипрегелем або кепрегелем вже давно не користуються, так само як і згаданої Вами тріангуляцією. На зміну їй прийшла Система Глобального Позиціонування GPS - в народі. А ця система заснована на вимірі тих же трикутників, тільки не кутів в них а сторін і обзивається трілатераціі, що за часів мого навчання вважалося словом лайливим. Взагалі-то текст мого листа міг би бути перенасичений термінами, але я спробував пояснити популярно, так як звертався до письменниками і читачам, а не до геодезистам, яким підняті проблеми зрозумілі і без цього листа. Помилки ж мої пов'язані з тим, що я друкую швидше, ніж говорю, так як навчався цього спеціально. А на рахунок кафедр геодезії в будівельних фузах я промовчу. У МІІГАіК є кафедра фізкультури, але чомусь жоден наш випускник олімпійським чемпіоном не став. З повітря визначити корисні копалини елементарно, в МІІГАіК фахівців в цій області готує цілий факультет, які так і називається вивчення природи ресурсів. З аероснмкамі проблеми інші. Щоб по ним розшифрувати клімат, рослинність і копалини потрібні зальоти з чорно-білою плівкою і спеціальними фільтрами. Кольорові супутникові фотографії Гугл або Яндекс годяться тільки для ознайомлювального перегляду. Нічого поганого не бачу в тому, що кожен буде захищати свою професію.
З повагою!
Аксель Літній 12.04.2009 15:31 Заявити про порушення Це абсолютно нешкідлива робота, чи не так?
На самому початку робочого дня на питання перехожого: «що тут будуватимуть?
Уявіть собі, що ви в кріслі стоматолога, він тільки що рассверлени ваш карієс і в цей час до нього кожну хвилину підходять різні люди і питають: «а що ви робите?
», «А чому у вас так блищать інструменти?
», «А можна подивитися?
Або ви бухгалтер, на вас висить квартальний звіт, а в кабінет щохвилини вриваються різні люди з тими ж питаннями?
Невже він не гідний того, щоб його намалювали?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама