Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

цар ГОРОХ

Останнім часом дуже багато уваги приділяється популяризації сої. Особливо сильно процвітає в цьому Російський Соєвий Союз, який пропонує довести її посіви в країні до 16 і більше мільйонів гектарів (це більше 5% від усієї посівної площі) і розвивати соївництва практично у всіх регіонах. Але є і альтернатива ...

Замість прологу:

Син запитує у батька:
- Пап, що таке АЛЬТЕРНАТИВА?
Відповідь батька:
- Дивись, ось вирішили ми з тобою стати фермерами, завели курей. Процвітаємо. Але раптом - повінь !!!
- А при чому тут альтернатива?
- КАЧКИ синок - ось альтернатива!

Аргументи на користь сої наводяться досить переконливі: повноцінний замінник тваринного білка в раціоні харчування людини і найбільш повноцінний білок для виробництва комбікормів і олійна культура і т.д. і т.п. Економічна складова також говорить на користь сої: ціна на соєві боби вже кілька років тримається не менше 20 руб. / Кг, забезпечуючи солідну виручку навіть при низької врожайності. Результатом такої політики дійсно стало збільшення за останнє десятиліття площі сої в кілька разів (див. Графік).

Але соя не є єдиним джерелом рослинного білка серед бобових культур і крім своїх численних достоїнств має і цілий ряд недоліків, та й її переваги в основному треба розглядати більш пильно ...

Продовольче значення сої високо, але використовувати в їжу годі й сою, а тільки продукти її переробки (масло, тофу, соєве молоко та інші продукти, в т.ч. замінники молока і м'ясної продукції), в сирому вигляді в їжу вона малопридатна.

Використання сирої сої в якості корму для тварин не застосовується, так як в ній міститься ряд токсичних речовин, що знижують поживну цінність корму і пригнічують ріст тварин. Тому сою згодовують тільки після термічної переробки, наприклад, пресування, або ж використовують відходи харчового виробництва - макуха, шрот. В результаті собівартість таких кормів виходить досить високою з урахуванням постійно зростаючих цін на енергоносії.

Урожайність сої сильно коливається по роках і регіонах: 2006 г. - РФ - 9,9 ц / га; 2016 рік: РФ - 14,8 ц / га, ЦЧЗ - 18,6 ц / га, ЮФО - 19,9 ц / га, Поволжі - 13,3 ц / га, Сибір - 15,0 ц / га, ДФО - 11,3 ц / га. Звичайно, динаміка зростання врожайності, завдяки новим сортам і технологіях, позитивна, але все ж значно нижче сортового потенціалу (зазвичай не більше 30-40%), що в значній мірі обумовлено об'єктивними причинами. А саме - грунтово-кліматичними умовами вирощування: там, де умови більш підходящі, врожайність висока - Краснодарський край, Білгородська область - вище 20 ц / га, а там, де умови для сої більш жорсткі - 10-13 ц / га (Поволжя, Сибір, і навіть лідер по площах - Далекий Схід). Проте, не дивлячись на невідповідні умови, багато господарств продовжують наполегливо намагатися замінити більш традиційні для них бобові такою популярною соєю ...

На графіку і в таблиці представлені врожайність (дані Роскомстата) і збір білка (розрахункові: для сої - 35%, для гороху - 25%). Виходить, що об'єктивна різниця становить в середньому всього 12 кг / га білка або менше 3% на користь сої, а в деякі роки збір білка сої навіть нижче ніж у гороху.

Витрати на вирощування сої зазвичай вище, ніж на інші бобові, особливо дорогий є боротьба з бур'янами (в початкові періоди росту соя росте повільно і без солідної гербіцидною захисту недешевими препаратами не обійтися). Та й сама технологія вирощування сої зазвичай відрізняється від класичної зернової, відповідно, потрібна наявність просапної техніки - як мінімум, сівалки для посіву широкорядним способом.

Біологічні особливості сої як культури можуть створювати проблеми при вирощуванні:

Соя - рослина короткого дня, вимоглива до інтенсивності і тривалості освітлення (13-16 год). В умовах північних широт сорти південної селекції затримують цвітіння і затягують дозрівання і навпаки: сорти північного генотипу на півдні значно скорочують період вегетації і відповідно врожайність.

Соя - теплолюбна рослина: температура проростання насіння не нижче 8-100С. Строки сівби - пізні, що часто спричиняє потрапляння насіння в сухий грунт. Сума активних температур (+ 100С і вище) за вегетаційний період для дуже ранніх сортів 1700-19000С, для дуже пізніх - 3000-32000С.

Соя більш вимоглива до наявності вологи, особливо в період цвітіння-зав'язі. Сумарна витрата вологи за вегетацію близько 440 мм. Також сильно залежить від відносної вологості повітря - 70-80% (повітряна посуха більш небезпечна ніж ґрунтова).

Соя вимоглива до рівня кислотності ґрунтів (рН від 5 до 8, але оптимально 6,6-7,2. Не терпить сильнокислому і засолених грунтів.

Соя чутлива до переущільнення грунтів. Оптимальна щільність ґрунту для неї -1,05-1,20 г / см3. При нестачі кисню в грунті різко сповільнюється ріст коренів і активність бульбочкових бактерій.

Довжина вегетаційного періоду від 75 до 250 днів залежно від генотипу сорти, що значно може затягувати строки збирання (приклад 2017 рік з холодної затяжною весною і вологим прохолодним літом).

І нарешті аргумент на користь сої як відмінного попередника актуальний виключно для південних регіонів країни, де терміни посіву озимих зернових починаються з другої половини вересня і навіть пізніше. Тоді є часовий лаг (1-2 місяці) на підготовку грунту до посіву, розкладання пожнивних залишків і мінералізацію поживних речовин. У ЦЧЗ, Поволжі і північних регіонах строки збирання пізніші, що не дозволяє провести підготовку грунту до озимому сівби і солома не встигає минерализоваться. Посів ярих зернових після сої значно знижує її ефективність в якості попередника в порівнянні з іншими бобовими культурами, тим більше що озимі зернові майже завжди врожайніший ярих та може знизиться загальна продуктивність сівозміни. Крім того, строки збирання сої можуть збігтися з прибиранням кукурудзи або соняшнику, що створює технологічні і організаційні труднощі.

В якості альтернативи там, де вирощування сої з якихось причин ускладнене, в якості джерела продовольчого або кормового білка, як ідеального попередника в сівозміні для озимих зернових культур і просто менш вибагливою, але в той же час рентабельною культури слід розглядати ГОРОХ.

Горох для використання в їжу або на корм худобі не вимагає попередньої переробки, а як кормова культура може бути використаний в якості поживного зернофуражу (кормова цінність бобів - 1,17 к.од.), як зелений корм і на силос, в корм може бути використана навіть горохова солома.
Витрати на вирощування гороху зазвичай не перевищують і навіть нижче, ніж у ярих зернових культур, а технологія і застосовується техніка повністю ідентична зерновий.

Горох посівної - рослина помірного клімату, досить холодостійка культура. Горох невимогливий до тепла: температура проростання насіння 1-20С. Сходи можуть переносити заморозки до -50С. Сума активних температур найбільш поширених сортів становить за вегетацію всього 1200 ... 16000С, тому такий широкий ареал гороху в нашій країні.

Горох - рослина довгого дня, тобто в міру просування на північ терміни його дозрівання коротшають. Вегетаційний період варіюється в діапазоні 45-120 і більше доби, що робить його дуже пластичною культурою для різних кліматичних зон.

Строки сівби - ранні, разом з ранніми яровими зерновими, що дозволяє максимально використовувати весняні запаси вологи. Завдяки тому, що горох не виносить сім'ядолі на поверхню ґрунту при проростанні, глибина загортання насіння може варіюватися від 3 до 10 см, в залежності від типу грунту, що дозволяє гарантовано здійснити посів у вологий шар грунту.

За вартістю захисту рослин горох відносно недорога культура - зазвичай можна обмежиться однією гербіцидної і однієї інсектицидною обробками. Завдяки швидким термінів дозрівання фунгіциди застосовуються вкрай рідко. Дружні і швидкі сходи гороху дозволяють обмежити ріст бур'янів в межах що не представляють істотного економічного шкоди культурі.

Горох є ідеальним попередником для озимих зернових майже у всіх кліматичних зонах, так як його строки збирання дозволяють підготувати поле до посіву і залишається достатньо часу для мінералізації рослинних залишків. На Півдні Росії (Ставрополь, Ростов, Краснодар) поля після збирання гороху називаються «напівпари» або «зайнятим паром» - терміни між прибиранням гороху і сівбою можуть бути розтягнуті на 3-4 місяці. Якщо після збирання гороху є достатньо вологи для проростання бур'янів (особливо після провокації), то є можливість провести хімічну або механічну боротьбу з бур'янами восени. Цей прийом дозволяє знизити гербіцидну навантаження на наступній культурі.

Горох менш, ніж соя, вимогливий до кислотності ґрунтів, може вирощуватися на самих різних типах грунтів (крім дуже легких піщаних або солонцюватих). У порівнянні з соєю, горох менш вимогливий і до рівня мінерального живлення і зазвичай при його вирощуванні можна обмежиться тільки внесенням фосфорних добрив. Потреба в азоті гороху зазвичай легко забезпечується активністю бульбочкових різобійних бактерій, особливо після обробки насіння відповідними інокулянтів.

Таким чином, горох має великі перспективи в якості альтернативного сої джерела рослинного білка і підвищення продуктивності сівозмін господарств майже в усіх природно-кліматичних зонах країни.

В даний час список включених до державного реєстру сортів гороху досить значний: 16 сортів гороху польового (пелюшка) і більше 130 сортів гороху посівного як вітчизняної, так і зарубіжної селекції.

ТОВ «Агроліга Семена» пропонує сорти гороху сибірської селекції, виведених селекціонерами Тюменської і Курганської областей. Грунтово-кліматичні умови Сибіру ідеально підходять для вирощування найбільш стійких до несприятливих умов сортів. Дуже короткий і жарке літо, посушливі умови вимагають від селекціонерів досягти високих показників врожайності, якості та одночасно стійкості нових сортів. І результати роботи селекціонерів виявляються затребувані не тільки в Сибіру, ​​але і в інших регіонах країни завдяки своїм характеристикам.

Так кормової горох (пелюшка) Миколка районирован в Західній, Східній Сибіру і в Волго-Вятському регіоні Російської Федерації, а сорт АГРОІНТЕЛ від того ж оригинатора обробляється навіть в господарствах Центрального Чорнозем'я. Популярними є і такі сорти як Ямал, Ямальський, Ямал 2, Заводоуковськ 1.

Але селекціонери не зупиняються на досягнутих результатах - зараз виведені нові сорти пелюшки і посівного гороху кормового, круп'яного і зерноукосного напрямків. Нові сорти мають вже поліпшеними характеристиками своїх попередників - високим потенціалом врожайності (до 40 ц / га і вище), високою посухостійкістю і стійкістю до вилягання і осипання під час прибирання. Також нові сорти характеризуються високим вмістом білка - до 26-28%. Короткий опис сортів гороху, ексклюзивно пропоновані ГК «Агроліга Росії» на території Російської Федерації:

Короткий опис сортів гороху, ексклюзивно пропоновані   ГК «Агроліга Росії»   на території Російської Федерації:

www.agroliga.ru

А при чому тут альтернатива?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама