Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горох: Городні і садові сорти гороху. Зелений горошок

  1. Два види гороху
  2. сорти гороху
  3. Парникові сорти гороху
  4. Обробка грунту під горох
  5. Терміни посіву гороху
  6. Основні вороги гороху
  7. Гороховнікі
  8. рецепти:

рецепти

(Pisum) - рід рослин з сімейства бобових. Однорічні трави зі слабкими лазять стеблами; листя у них перисті і закінчуються гіллястими вусами, за допомогою яких вони і чіпляються за інші рослини, тичинки і ін .; прилистники гороху надзвичайно великі. Родовим відмітною ознакою гороху в квітці служить трехребрий стовпчик з жолобком внизу і пучком волосків вгорі. Сюди відносяться тільки 2 види гороху.

Два види гороху

Горох посівної (Р. sativum) - найвідоміший і розповсюджений. Насіння його (горошини) кулясті або злегка стислі, але не незграбні, квіти майже завжди білі, хоча бувають рожеві. Розлучається з найдавніших часів; але єгиптянам, здається, не був відомий.

О. Геер стверджує, що насіння гороху знайдені їм в пальових будівлях бронзового і навіть кам'яного віку. В Індії горох розлучався з давніх-давен. Походження гороху тому хоча і зізнається східним, але не у повноті упевненістю. Породи гороху надзвичайно численні.

Інший вид гороху, горох польовий (Р. arvense), хоча і відрізняється незграбними насінням, але не вважається багатьма авторами навіть за особливий вид. Розлучається в поле, на Заході, але набагато рідше попереднього.

Горох дуже багатий білковими речовинами (20-26%). Гороховіна - солома і полова гороху - досить ситна для худоби (в ній міститься 6,5% сирого протеїну і 34,0% безазотистих екстрактивних речовин) і становить близько 66% по вазі від загального врожаю.

Горох посівної. Ботанічна ілюстрація з книги О. В. Томе «Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz», 1885

Горох вирощують всюди в Росії (переважно у Волинській, Подільській, Ковенської, Тамбовської, Пензенської, Саратовської, Самарської і Вятської губ., Хоча росте і в північних, навіть Архангельської.

Середній щорічний врожай гороху в 50 губерніях за 7 років (1883-1889 рр.) - 2803900 чвертей.), Навіть в Онежском у. Архангельської губерніях, так як не боїться весняних морозів; але набагато успішніше в середній смузі, де середня врожайність гороху 5-7 чвертей. в десятину, тоді як в степових губ. тільки 2-3 чвертей.

Достаток або недолік вологи однаково несприятливі для росту гороху: в тепле і вологе літо горох сильно розвиває стебла і листя на шкоду врожаю зерна. Кращі грунти для гороху суглинні і суглинисто-піщані, середньої вологості, що містять вапно, мергель і перегній.

На дуже родючих ґрунтах, розвиваючись спочатку розкішно, горох звичайно скоро вилягає, взагалі на мало придатних ґрунтах розлучається горох в суміші з вівсом, кукурудзою, картоплею, ріпаком, кінськими бобами і іншими рослинами.

Горох, як всі бобові рослини, збагачує грунт зв'язаним азотом і тому не виносить гнойового добрива, від чого і займає в сівозміні місце безпосередньо після хліба, картоплі або пара, і залишає після себе теж гарне поле для хліба. З мінеральних добрив корисні: вапно, мергель, хлористий калій і зола.

сорти гороху

Сорти гороху (більше 250) розрізняються по висоті стебел, формою листя, стручків і зерен, кольором зерен і їх величиною і т.п. Низькорослі сорти гороху, з дрібними стручьямі і зернами, як скоростиглі, більш придатні для розведення на полях ( "Гороховище"), ніж високорослі, пізніше дозрівають і зручніше взращаемие в городній культурі.

Це сорти звичайного посівного або польового гороху, звані. за часом дозрівання і кольором зерна: ранній зелений - найбільш придатний для північних губерній і найменше страждає від комах; великий зелений - дозріває 2 тижнями пізніше; ранній жовтий - нижче за смаком і дозріває пізніше; білі велика і дрібна - визріваючі пізніше жита; новий сорт гороху "Вікторія" - з великими, рожево-білими, смачними зернами; жовтий восковий - дуже урожайний і смачний, і сірий середній; але дрібний не придатний для розведення.

Городні або садові сорти гороху поділяються на дві групи: цукровий горох, з широкими, що не шкірястими оболонками стручьев - "лопаток", що вживаються цілком в їжу, і лущильний горох, зерна якого тільки їстівні.

Найголовніші сорти цукрового гороху, з незграбними зернами: парникові -де-Грас і паризький (заввишки 4 1/2 - 5 ГРК.); вельми ранні - Бретона і князь Бісмарк; ранні - голландський, Вільморен мозкової (єдиний з цієї групи з зморшкуватими насінням), Гейнріха і сорокаденний, і пізні - голландська, англійська шабельний і велетенський сірий (до 5-6 фт. висоти).

Лущильний горох буває двоякого роду: а) з круглими гладкими насінням, і б) мозкової, зморшкуватий, або Мюррей (marrow), почасти з зморшкуватими насінням, почасти з гладкими, але особливо великими і ніжними.

Парникові сорти гороху

Кращі сорти гороху перше: парникові - білі московський і кущовий і синій Мак-Ліна; ранні - Бішопа, Dunet's first early, білий травневий скоростиглий горох, длінностручний єпископський горох, царський зелений (квіти і насіння зелені), зелені експрес і Лакстон супплантер, Ерфуртський Фольгера, смарагдовий і етампское диво; середні - Сюпрім зелений Лакстон, саксонський і білий козачий і пізні - білий Вікторія (найвищий до 40 ГРК.), Ватерлоо і російський сорт - ростовський, мелкостручковий і дрібнонасіннєва.

З друге: парникові - зелені диво Америки і шотландський первісток і білий дорогоцінний Суттон; ранні - зелені Abondance, Climax (Napoleon), Хорсфорд, перловий і Крітеріон; середні - Стратеджем Картера, Nonpareil і Champion of England; пізні - Imperial Wonder, Britsh Queen і білий Найта. наверх

Обробка грунту під горох

Здатність гороху розварюватися залежить не тільки від сорту, але і від якостей грунту: достаток вапна і калі, а так само недолік фосфорної кислоти несприятливо на це впливають.

Обробка грунту під горох потрібно глибока і частіше обмежується осінньої оранкою із закладенням висіву плугом. Насіння гороху, що лежали 2-3 роки, слід віддати перевагу свіжим.

Взагалі насіння гороху дуже скоро вироджуються. Час висіву насіння гороху в поле найраніше, як тільки відтане земля; спосіб посіву насіння гороху - врозкид і рядовий, при відстані між рядами 7-9 ГРК.

Найбільш густий посів насіння гороху - близько 9 заходів на десятину - в московській промислової області, Білоруському Поліссі і прибалтійських і Привіслянського губ .; в місцевості, найближчої до цієї смузі, - 8 заходів; в інших губерніях 6-7 заходів, крім степових, де 3 1/2 - 4 заходи.

Терміни посіву гороху

У городі висівають горох в різні терміни, для більш тривалого користування ним в свіжому вигляді. Посів гороху - близько фунта на 15-сажнів грядку.

Якщо після сильних дощів на поверхні щільної грунту утворюється кора, то її знищують в поле боронуванням, якщо рослинки не більше 1/2 -3/4 ГРК., А в городах ручними граблями; при засміченні ж поля бур'янами травами - "ламають посів" ралами і скоропашкамі.

Догляд за городнім горохом полягає в "Перені" його, або "тичіненіі", тобто в постановці хмизу біля рослин для підпори і обвивання, мотиженіе між рядами і общипування верхівок при сильному зростанні стебла і слабкому цвітінні.

Основні вороги гороху

Вороги гороху: грибки - борошняна роса (Erysiphe communis і Oidium Grysiphoides), Вікову переноспора (Perenospora Viciae) і іржа (Uromyses appendiculatus і Gleosporium Pisi); комахи, які пошкоджують насіння, - личинки жуків: гороховніка, зерноїда або горохового зерновика (Bruchus Pisi), які заподіюють особливо великої шкоди в південних губ., і довгоносика (Ту chius quinquepunctatus), і гусениці Grapholita rebritana; стебла і листя пошкоджуються Вікову попелиць (Aphis Viciae і Aph. Ulmаriае), жуком смугастим короткоусих (Sitones lineatus), личинкою Phytomyza Pisi і гусеницями ночнянок: горохової (Mamestra Pisi) і почечуйной (M. Persicariae).

Проти попелиці радять підсівати до гороху тютюн-махорку, 3/4 фунта насіння на 8 заходів гороху. Прибирання гороху починається при дозріванні нижніх стручків, коли на верхівках стебел бувають ще квіти, щоб уникнути висипання насіння.

Висмикнуті руками або скошені стебла гороху після недовгої просушування в рядах складаються в невеликі купи, які за часами розрихлюються вилами і потім Молотов ціпами або на молотарка.

Крім розведення на зерно, горох сіють в суміші з вівсом і ярих житом (5-6 пуд. З 8 пуд. На десятину) для отримання зеленого корму або сіна. Ця суміш коситься під час цвітіння гороху.

Гороховнікі

- 2) Горохом називають і деякі інші рослини - гороховнікі, - доставляють стручкові насіння. Сюди відносяться, крім роду Рi sum, ще Arachis, Astragalus, Lathyrus, Lotus, Soya і Vicia:

a) горох гороб'ячий, горох журавлиний, горох кормовий, горох мишачий (Vicia saliva); горох голубиний (V. villosa); горох гусячий, горох мишій, горох мишачий (V. сrасса); горох дикий, горох журавлиний, горох забірний, горох ізгородний, горох луговий, горох мишачий, горох польовий, горох стінний, бобовіна (Бобовіна або бобовняк - загальна назва рослин, що мають стручья або боби.) для огорожі (V. sepium) і горох мишій, або бобовіна вузьколиста (V. angustifolia), см. Віка;

б) горох гусячий, горох жовтий, горох журавлиний, або чинулугова (Lathyrus pratensis); горох дикий, горох журавлиний, або чину лісова (L. sylvestris); горох луговий, або чина бульбиста (L. tuberosus); горох клинчатого, горох німецький, горох кутасті, горох угольчатий (L. sativus і L. cicera), см. Чину;

в) горох польовий (Pisum arvense) і гірчак (Coronilla varia);

г) горох (горошок) заячий (Astragalus glycyphyllus), горох котячий, або астрагал (Astr. creticus) і горох кавовий, або шведське кави (Astr. baeticus); останній розлучається для отримання зерен, що вживаються як сурогат у вигляді домішки до звичайного кави (див. також Астрагал);

д) горох земляний (Arachus hypogaea L.) - низькоросла американське рослина, у якого плодові зав'язі, розвиваючись на подовжених стеблах, опускаються в грунт і там утворюються стручки з двома маслянистими великими насінням вельми приємного смаку; може бути розводимо в південних губерніях;

е) горох китайський масляний, соя (Soya hispida Manch., Dolichos Soya L.), см. Соя;

ж) Горох спаржевий (Lotus tetragonolobus L.) - дико виростає в Південній Європі і розлучається в квітниках завдяки гарним темно-пурпуровим квітам; циліндричні м'ясисті стручки їстівні в напівдозрілі вигляді, а стиглі зерна служать сурогатом кави; маловажно городнє рослина. наверх

рецепти:

Тушкована картопля з додаванням гороху

Картоплю очистити і варити до напівготовності. Додати нарізані кубиками моркву і селеру, продовжувати варити на слабкому вогні ще 30 хвилин. Потім додати горох (сушений горох треба замочити на ніч у холодній воді, а потім відварити до готовності), дрібно нарізану зелень петрушки і проварити ще 5 хвилин. Перед подачею до столу страву посолити і посипати рубаною зеленню.

Картопля - 500 г, морква - 200 г, корінь селери - 20 г, ріпчаста цибуля - 70 г, горох (свіжий, сушений або заморожений) - 200 г, зелень петрушки, сіль.

Каша Костромська ячна з горохом

Ячну крупу кілька разів промити і варити в підсоленій воді протягом 15-20 хвилин (з моменту закипання) на помірному вогні, обов'язково знімаючи піну, що утворюється. Потім зайву (вільно відділяється) воду злити, додати заздалегідь замочений і відварений у воді горох і дрібно нарізану цибулю і продовжувати варити на слабкому вогні до повного розм'якшення каші. Заправити олією, чебрецем, розмішати, проварити ще 5 хвилин.

Ячна крупа - 240 г, вода - 2 л, горох - 120 г, ріпчаста цибуля - 100 г, вершкове (або рослинне) масло - 60 г, чебрець - 10 г, сіль - 10 г.

Угро (суп)

У киплячий бульйон покласти горох, а через 30-40 хвилин картопля і дати закипіти, потім додати локшину, пасеровані коріння, нарізані соломкою, ріпчаста цибуля, томат-пюре, сіль, перець і варити до готовності.

Подати з шматком м'яса, заправивши кислим молоком.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Яловичина 80, картопля 75, горох 25, коріння 25, цибуля 35, борошно пшеничне 30, яйця 5, томат-пюре 15, маргарин столовий 15, кисле молоко 40, перець.

Довга з м'ясом

М'якоть баранини пропустити через м'ясорубку разом з ріпчастою цибулею, додати перець, перемішати і обробляти у вигляді кульок (фрикаделей). Мацоні змішати з борошном, проварити, помішуючи, потім додати попередньо відварений і отшелушеннимі горох, рис, фрикадели, зелень і варити до готовності. Подавати влітку в холодному вигляді.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 80, мацоні 200, рис 20, горох 15, борошно пшеничне 10, цибуля ріпчаста 10, зелень різна 20, перець 0,1.

Баранина відварна з овочами по-грузинськи

Сиру баранину нарізати, як на рагу, по 3-4 шматка на порцію, покласти в керамічний порційний горщик, додати нарізані часточками сиру картоплю, свіжі помідори, баклажани, цибулю і нарізані шматочками стручки квасолі або квасоля (зерно), або горох і пов'язані в пучок черешки петрушки або селери. Залити водою так, щоб тільки покрити нею продукти. Варити при слабкому кипінні, знімаючи на початку варіння піну з поверхні. Коли м'ясо звариться, додати сіль, черешки петрушки видалити, посипати подрібненою зеленню петрушки або кінзою і подати в тому ж горщику.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 75, картопля 100, помідори 25, баклажани 45, цибуля ріпчаста 15, квасоля (стручки} 30 або горох 15, зелень петрушки або кінза 5.

Борш ку фасоле

Копчену грудинку або лопатку зварити до готовності, потім вийняти і нарізати на порційні шматки. У киплячий бульйон покласти квасолю, попередньо замочену, і варити поки вона не стане м'якою, потім додати спасерувати коріння і цибулю, сіль, перець, лавровий лист. За 15- 20 хвилин до закінчення варіння налити в суп хлібний квас і дати прокипіти. При подачі покласти в суп варені копченості та зелень.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Грудинка 100 або лопатка 125, квасоля або горох 60, цибуля ріпчаста 15, морква 10, петрушка 10, сало свиняче пряжене 10, квас хлібний 100, зелень петрушки 5, чімбра 1.

Кюфта-бозбаш (по-азербайджанські)

Зварити гороховий суп з картоплею на кістковому бульйоні, за 15-20 хвилин до закінчення варіння додати фрикадели (по 2 шт. На порцію), пасеровану цибулю, настій шафрану і зелень.

Для приготування фрикаделей м'якоть баранини нарізати на шматки, пропустити через м'ясорубку, додати рис, спеції, перемішати, обробити у вигляді кульок і начинити їх декількома штуками аличі.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 120, сало курдючне 20 або масло топлене 20, рис 15, алича свіжа 20, горох 25, картопля 110, цибуля ріпчаста 15, шафран 0,1 або томат-пюре 10, перець 0,1, зелень 12.

Бобові зі шпигом

Шпиг нарізати дрібними кубиками і злегка підсмажити в сотейнику з дрібно посічений луком.Затем шкварки і цибулю перекласти в інший посуд, а в жир, що залишився додати борошно і злегка її спасерувати, влити при помішуванні бульйон або відвар бобових і варити 10-15 хвилин. У приготовлений соус покласти шкварки з цибулею, зварений горох і варити 10- 15 хвилин.

При подачі посипати зеленню петрушки або кропом.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Горох 100, цибуля ріпчаста 35, шпиг 30, борошно 5, зелень.

Кюфта-шурпа

Горох залити бульйоном і варити до повної готовності. М'ясо двічі пропустити через м'ясорубку, змішавши з полусваренную рисом, заправити за смаком сіллю, перцем і додати яйця. З цієї маси обробити кюфту по 2 шт. на порцію в формі сардельок. У бульйон покласти картоплю, дати закипіти, потім туди ж покласти дрібно нарізані пасеровані цибулю, моркву і кюфту, додати червоні помідори або томат-пюре і відвар, в якому варився горох нохуд, і варити до готовності.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Кістки 100, баранина 75, рис 20, комбіжир тваринний 10, горох нохуд 20, морква 25, яйця 10, картопля 50, помідори червоні 40 або томат-пюре 10, цибуля ріпчаста 25, перець.

Рубець з копченою грудинкою в горщику

Рубці, зварені, як описано вище, нарізати шматочками розміром 3x4 см, скибочками такого ж розміру нарізати свинячу копчену грудинку товщиною 4-5 мм. Цілі очищені голівки дрібного цибулі саджанця злегка обсмажити на жирі. Моркву, ріпу і селеру нарізати кубиками (1 см).

Все це покласти в порційний горщик, додати лавровий лист (1/4 аркуша), перець чорний горошком (4-5 шт.), Лущений горох, зелень петрушки, білий соус і виноградне вино. Залити продукти посолений до смаку м'ясним бульйоном, закрити кришкою і варити при слабкому кипінні на плиті або в духовці приблизно одну годину.

Подати рубці в тій же посуді, в якій вони варилися, посипавши зеленню петрушки або кропом.

Рубці можна приготувати і з іншими продуктами: так, наприклад, замість сухого гороху можна додати стручки квасолі, зелений горошок; крім зазначених овочів, - гриби свіжі або сушені, помідори, баклажани, болгарський перець, цвітну, брюссельську або білокачанну капусту і т.п.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Рубець 100, грудинка копчена 30, сало свиняче 10, лук 25, морква 25, ріпа 15, селера 5, горох 20, соус 50, вино біле 20, бульйон 200, лавровий лист, кмин, перець горошком, зелень.

Пюре з гороху і картоплі

Горох, зварений у воді, негайно, поки не охолов, змішати з гарячим відвареною картоплею. Суміш пропустити через м'ясорубку або протирочную машину; при невеликій кількості продуктів протерти через сито. Отримане пюре нагріти до 80-90 °, розвести гарячим молоком або відваром гороху, посолити, додати жир і добре перемішати. Готове пюре повинно триматися на тарілці гіркою, що не розпливаючись. Перед подачею полити олією вершковим, топленим або соняшниковою, або вершковим маргарином.

Пюре з гороху з картоплею може бути також використано як гарнір до вареної шинки, смаженої свинини, баранини, до рубаним м'ясних і рибних котлет і ковбасним виробам.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Горох 90, картопля 75, молоко 50, масло вершкове або маргарин вершковий 10.

Суп-пюре з гороху

Промитий лущений горох заливають гарячою водою так, щоб вода була вище рівня гороху на 1 см, і варять до готовності. У процесі варіння у міру википання води можна доливати гарячу воду.

В кінці варіння додають пасеровані ріпчасту цибулю, моркву і петрушку. Потім розварену масу протирають через дрібне сито разом з відваром, з'єднують з білим соусом, кладуть сіль і доводять до кипіння.

Готовий суп заправляють вершковим маслом, окремо подають грінки.

Горох можна варити з копченої свинячої грудинкою.

Продукти на порцію (в г): кістки м'ясні 125, цибуля ріпчаста 24, морква 13, петрушка 7, горох лущений 70, борошно пшеничне 10, масло вершкове 10, сіль 5.

Гівеч ку легуме (овочеве рагу по-молдавському)

Нарізані великими кубиками кабачки, моркву, петрушку, цибулю, баклажани обсмажити на маслі і тушкувати з невеликою кількістю бульйону або води, туди ж покласти помідори, розрізані на чотири частини, ошпарений перець і тушкувати до готовності. Після цього додати зварені квасоля і горох, цукор, часник і спеції.

Подати як самостійне блюдо або як гарнір до вареної, смаженої або тушкованої яловичини, свинини, баранини, а також до риби.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Кабачки 40, квасоля (стручки) 20, горох лущений (зелений) 20, морква 40, петрушка 15, баклажани 45, помідори 40 або томат-пюре 15, перець солодкий 20, цибуля ріпчаста 15, масло або сало рослинні 25, цукор 2, часник 1,5, кориця, гвоздика, лавровий лист.

Суп картопляний з горохом, варіант 1

Картоплю очистити і нарізати великими кубиками, моркву і петрушку - дрібними кубиками, цибулю посікти. Морква, петрушку і цибулю спасерувати на салі. Горох перебрати, промити і покласти в холодну воду на 4-5 годин, після чого воду злити. Залити горох холодною водою, довести до кипіння, покласти картоплю, спассерованние овочі, посолити і відварити до готовності.

Картопля - 200 г, горох - 80 г, ріпчаста цибуля - 40 г, морква - 20 г, корінь петрушки - 10 г, топлене свиняче сало - 20 г, сіль за смаком.

Суп картопляний з горохом, варіант 2

Горох промити, залити холодною водою (2-2,5 л на 1 кг бобових) і в закритому посуді поступово нагрівати до кипіння (за цей час бобові набухають). Варити горох при слабкому кипінні близько години.

Морква і петрушку нарізати кубиками розміром 5-6 мм, ріпчасту цибулю дрібно порубати, все разом спасерувати з жиром. Картоплю нарізати також кубиками, але трохи крупніше.

У підготовлений горох влити гарячий м'ясний бульйон або воду (до норми), покласти пасеровані коріння, картопля і варити 15-25 хвилин. За 5-10 хвилин до закінчення варіння суп посолити.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Картопля 100, морква 20, петрушка 5, цибуля ріпчаста 20, горох 50, маргарин вершковий 10.

Суп картопляний з консервами «Горох з яловичиною»

У киплячу, слабо посоленную воду закладають нарізані кубиками картоплю, пасеровану ріпчасту цибулю, моркву, петрушку і через 5-10 хвилин вводять консервовану яловичину з горохом. Потім кладуть перець горошком, лавровий лист, сіль і ще проварюють 7-10 хвилин.

Продукти на порцію (в г): консерви «Горох з яловичиною» 100, картопля 167, морква 25, цибуля ріпчаста 24, петрушка 7.

Сулу-Хінгану (суп з локшиною і горохом)

Баранину (по 2-3 шматка з кісточкою на порцію) зварити разом з горохом. За 20 хвилин до кінця варіння додати пасеровану ріпчасту цибулю, оцет винний і спеції.

Прісне тісто розкачати в пласт товщиною в 1-2 мм, нарізати у формі трикутників або ромбів і додати в суп за 15 хвилин до готовності.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 80, борошно пшеничне 40, яйця 10, горох 20, сало бараняче 15, цибуля ріпчаста 20, оцет винний 10, зелень різна 15, спеції.

Свинячі ніжки з горохом

Ніжки, зварені в воді, подати з відварною горохом, политим жиром.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Ноги свинячі 225, горох 100, сало свиняче 5, перець.

Нохудли чорба (суп з горохом і бараниною)

Баранину порубати по 2-3 шматочки з кісточкою на порцію, залити водою і варити разом з горохом і перцем. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати і покласти в суп за 15-20 хвилин до закінчення варіння.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 115, горох лущений 50, цибуля 15, сало бараняче 10, перець червоний мелений.

Молочний суп з горохом і перловою крупою

Замоченнийгорох і перлову крупу варити у воді, не додаючи солі, до готовності, після чого влити молоко, закип'ятити, потім покласти сіль і масло.

Суп цей на вигляд нагадуватиме рідку кашу.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Горох лущений 70, крупа перлова 20, масло вершкове 15, молоко 250.

Суп гороховий з копченим гусаком або качкою

Горох перебрати і промити так само, як квасоля, і залити водою. Варити копчену птицю до тих пір, поки вона не стане м'якою, а горох не розвариться до пюреобразного стану. Цибулю дрібно нарізати, спасерувати на жирі, знятому з бульйону, і покласти в суп за 15-20 хвилин до його готовності; одночасно заправити суп білим соусом і довести до смаку.

При подачі покласти в тарілку шматок птиці і посипати суп зеленню. Окремо до супу подати грінки з білого хліба, нарізані дрібними кубиками.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Гусак або качка 50, горох лущений 70, борошно 10, жир 10, цибуля ріпчаста 40, грінки 30, зелень.

Суп гороховий з бараниною

У киплячий бульйон засипати попередньо замочений горох. За 20 хвилин до готовності супу додати сирий крупно нарізану цибулю, картоплю, рубаний курдюк (бараняче сало), аличу, барбарис і настій шафрану. Варити суп краще в порціонної посуді, в якій і подавати його на стіл.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 120, горох лущений 30, бараняче сало (курдюк) 20, цибуля ріпчаста 15, картопля 75, алича 15, барбарис сушений 10, шафран, зелень.

Суп гороховий, варіант 1

Попередньо замочений горох відварити до м'якості, додати сіль, перець і дати настоятися 20-25 хвилин. Потім відвар злити, а горох протерти через друшляк, додати яєчні жовтки, сіль і добре перемішати. Підготовлене пюре залити відваром, в якому варився горох, довести до кипіння (але не кип'ятити) і заправити спасерувати на олії цибулею.

При подачі до столу посипати суп рубаною зеленню.

Горох - 300 г, яйця (жовтки) - 2 шт., Ріпчаста цибуля - 35 г, рослинне масло - 40 г, перець і сіль за смаком.

Суп гороховий, варіант 2

З м'ясних і шинкових кісток зварити бульйон. У перебраний і промитий горох покласти нарізану уздовж на 2-4 частини моркву і варити горох так само, як квасоля, але до пюреобразной консистенції. Цибулю дрібно нарізати і спасерувати на свіжому свинячому салі.

Підготовлений горох з'єднати з гарячим процідженим бульйоном (морква видалити) і, коли суп закипить, додати цибулю, білий соус, спеції (лавровий лист, перець), посолити і варити 15-20 хвилин.

Окремо можна подати дрібно нарізані і підсушені грінки.

Так само можна приготувати суп з шинкою, копченою свинячий грудинкою або корейкою. Суп гороховий можна варити на воді.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Кістки шинкові 25, кістки м'ясні 100, морква 20, цибуля 20, горох лущений 70, томат-пюре 5, сало свиняче 5, борошно 10, лавровий лист, зелень.

Пюре з бобових

Для пюре з гороху потрібно перебрати горох, очистити від сміття. Перед варінням краще горох замочити, так він швидше звариться, подрібнений на 1-1,5 години, для цілого зерна більше часу.

Горох залити водою і поставити варити на дуже слабкий вогонь під закритою кришкою, солити перед кінцем варіння, приготувати з нього пюре. У гаряче пюре додати масло вершкове, топлене, соняшникова або вершковий маргарин, сіль, мелений перець і добре перемішати.

Якщо пюре вийшло понад міру густим, його потрібно розвести відваром бобових, гарячим молоком або м'ясним бульйоном. Іноді в пюре додають цибулю, пасеровану з жиром.

Перед подачею гаряче пюре покласти гіркою на підігріту тарілку, полити жиром і посипати зеленню петрушки або зеленою цибулею.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Горох 75, масло вершкове, топлене або соняшникова, або маргарин вершковий 15, перець, зелень.

Суп з гороху грибний з грінками

Зварений горох з'єднати з грибним бульйоном, додати дрібно нарізану цибулю, підсмажену на жирі, сіль, шинкувати гриби і варити 10-15 хвилин.

До супу подавати окремо дрібно нарізані грінки з пшеничного хліба.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Горох 70, гриби сушені 8, цибуля 30, маргарин столовий 10, томат-пюре 5, грінки 18.

Кіфта шурпа (суп)

Баранину двічі пропустити через м'ясорубку; фарш заправити сіллю, перцем, яйцем, змішати з припущені до напівготовності рисом і обробити на Кіфта у вигляді сардельок (1-2 шт. на порцію).

Кіфта варити в бульйоні з картоплею. Потім додати пасеровані моркву, цибулю, помідори і горох нохуд, окремо зварений в бульйоні.

Набір і кількість продуктів в грамах в чистій вазі (нетто) на одну порцію:

Баранина 70, рис 20, яйця 10, маргарин столовий 10, горох нохуд 20, морква 25, картопля 75, цибуля ріпчаста 25, помідори 40 або томат-пюре 10, перець.

Котлети з гороху

Боби перебрати, промити, залити охолодженою кип'яченою водою і залишити на кілька годин. Потім відварити в тій же воді, відцідити, пропустити через м'ясорубку, змішати з спасерувати цибулею, збитими яйцями, сіллю. На посипаній борошном дошці обробити масу у вигляді котлет. Шпик нарізати шматочками, витопити і в жирі підсмажити котлети з обох боків до світло-коричневого кольору.

До столу подавати зі сметаною, смаженим шпиком або томатним соусом.

Горох - 300 г, ріпчаста цибуля - 300 г, яйця - 3 шт., Шпик, борошно, сіль за смаком.

Зелений горошок з маслом

Вийняти горошини з стручків, промити, висипати в каструлю з киплячою водою, додати сіль і цукор і при слабкому кипінні варити 10 хвилин.

(Консервований зелений горошок перелити в каструлю, поставити на вогонь і довести до кипіння.)

Перед подачею до столу воду злити, горошок покласти в тарілки і заправити розтопленим вершковим маслом.

Свіжий зелений горошок - 400 г (або консервований - 200 г), вершкове масло - 25 г, цукор - 5 г, сіль за смаком.

На початок статті Горох

При створенні цієї статті був використаний матеріал
з наступних джерел

англійська
горох - pea

<< Назад: У список продуктів рослинного походження

Якщо Вам сподобався наш проект, Ви можете допомогти зробити його ще краще!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама