Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Битва титанів: Швелер або Двотавр, що краще? Повний FAQ. Що таке двотавровий швелер

  1. двутаври
  2. швелери
  3. Класифікація двотаврових профілів
  4. Розташування полиць
  5. швелер
  6. Швелер та двотавр: відмінності
  7. Чим відрізняється швелер від двотавру?
  8. Двотавр або швелер: що міцніше?
  9. Що міцніше на вигин - двотавр або швелер?
  10. Тавр, двутавр, швелер, куточок: що вибрати?
  11. Швелер та двотавр: ціна
  12. Особливості металопрокату швеллерного типу
  13. Види швелерних балок і їх розміри
  14. Принципи класифікації швелера
  15. Відео: Швелер
  16. Особливість металопрокату двотаврового типу
  17. Застосування двутавров в будівництві
  18. Типи і маркування двотаврових балок
  19. Порівняння двутавра і швелера на міцність

Це пояснюється механічними характеристиками цих відкритих незамкнутих профілів, відмінно підходять для сприйняття локальних і розподілених навантажень, і відпрацьованим технологічним процесом їх виробництва.

Форма геометричного перетину двутавра і швелера має велику площу, розташовану в полках. А області виникнення максимальних напружень в двотавр і швелерах від згинального навантаження зосереджені саме в полках. Раціональність цих профілів пояснюється найбільш ефективним використанням матеріалу і зниженням ваги конструкції.

Основною відмінністю властивостей швелера і двутавра є різна реакція на скручують силу, яка може виникнути навіть у симетричному щодо двох площин двотаврової профілі при певному розподілі навантаження на перекриття.

двутаври

Максимальний обсяг металу в двотаврових профілі розподілений в полках. Саме в них і виникає напруга від прикладених навантажень (в тому числі, що стискають, скручують і згинальних). Крім того, полки двотавру рознесені на таку відстань, при якому момент інерції стає максимальним. Цим пояснюється висока величина моменту інерції цього профілю, який для двотаврового профілю 16 досягає 2,6 т / м (при вигині).

Незважаючи на симетричність профілю, двотаврова балка може відчувати деформацію крутіння, наприклад, при тому, що спирається на неї перекриття, нерівномірно завантаженого корисним навантаженням.

Недоліком двотавру є його більш висока вартість, ніж у швелера. Тому застосовувати його доцільно в цивільному, промисловому або іншому масштабному будівництві, а також для перекриттів, що працюють під значним навантаженням.


швелери

Геометрична форма швеллерного профілю обумовлює розбіжність його головної осі інерції зі стінкою. Тому момент інерції П-образного перетину перевищує момент інерції Н-образного перетину, що краще для косого згину.

При сприйнятті спирається навантаження швелер відчуває скручування, оскільки вісь симетрії тільки одна і вона не збігається з віссю навантаження. В результаті центр вигину розташовується за стінкою несиметричного швеллерного профілю. При цьому крутіння є обмеженим і має бімомент, який слід враховувати в проектних розрахунках. Також необхідно враховувати секторіальних жорсткість швелера, яка в 1,5 - 2 рази вище, ніж у двутавра (при однакових висоті стінки і ширині полиці).

З двох швелерів можна виготовити конструкцію, механічно більш міцну (ізгібние жорсткості в різних напрямках розподілені більш раціонально), ніж двутавр таких же розмірів. Ця конструкція має квадратний перетин (просторова форма є коробом), утворене зварюванням швелерів за кінцевими гранях полиць і посилене металевими пластинами. В результаті моменти інерції щодо центральних моментів інерції такого короба вирівнюються. Однак подібне рішення відрізняється трудомістким виготовленням.


Головна перевага швелера перед двотавр - менша вартість при аналогічних механічних і геометричні параметри . Його доцільно використовувати в легких конструкціях: приватних одно- або двоповерхових будинках , Гаражах, дачах і т. Д.

Однак застосування в перекритті швелера потребують кріплення, щоб забезпечити стійкість цього профілю (при розташуванні стінки в вертикальній площині). Протидія нестійкості швелера під згинального навантаженням можна забезпечити приварюванням поперечних жорстких елементів, бетонуванням або цегляною кладкою.


Протидія нестійкості швелера під згинального навантаженням можна забезпечити приварюванням поперечних жорстких елементів, бетонуванням або цегляною кладкою

Металеві балки використовуються для збільшення рівня надійності різних будівельних конструкцій. Застосування цього профілю в якості балки перекриття дозволяє значно збільшити стійкість всієї конструкції до механічних впливів. Балка двутавр, виконуючи функцію каркаса, підвищує надійність будівлі, що будується і збільшує його довговічність.

Двотавровий профіль використовують в перекриттях споруд усіх видів призначення, а також при будівництві мостів, колон та опор.

Цей вид металопрокату виготовляють зі сталі з високою щільністю 3пс / СП5.

Класифікація двотаврових профілів

двотаврові балки поділяють на групи в залежності від їх геометричних розмірів, розташування полиць і матеріалу, використаного при виготовленні, застосовуючи такі характеристики:

Висота, товщина і довжина двотаврового профілю Ці розміри залежать від державних стандартів, вимоги яких враховуються при виготовленні прокату і конкретних умов застосування профілю.

Максимальні розміри двотаврової балки:

  • висота - 3500 мм;
  • товщина - 50 мм;
  • довжина - 15 500 мм.

Розташування полиць

Двотавровий профіль виробляється з паралельно розташованими по відношенню один до одного полками і бічними поверхнями, що мають нахил.

Балки з паралельно розташованими полками поділяють на:

  • широкополочні;
  • нормальні;
  • колонні.

При виготовленні балок перекриттів використовують вуглецеві стали і метал з невисоким вмістом легуючих елементів.

Також використовується поділ балок з Н-образним перетином в залежності від технології виготовлення, області використання і технічних параметрів , Наприклад:

  • спеціальна двотаврова сталева балка;
  • двотавровий профіль з вуглецевої і низьколегованої сталі;
  • балка гарячекатана сталева.

Балки з паралельно розташованими гранями виготовляються з урахуванням вимог (ГОСТ 26020-83) - Б. Цей стандарт регламентує виробництво гарячекатаного двотаврового профілю з паралельним розташуванням полиць, що мають висоту від 10 см до 1 метра і завширшки від 55 до 400 мм.

Залежно від області застосування металургійні підприємства випускають двотаврові балки в звичайному виконанні і з широкими полицями. В свою чергу, остання група двотаврових профілів ділиться на:

  • нормальні (Б),
  • широкополочні (Ш),
  • колонні (К).

Профілі підгруп Б і Ш мають висоту до 1 метра і співвідношення полиць до їх висоті, що дорівнює 0,75 або 0,3. У виробах підгрупи К, що володіють більшою міцністю, значення цього коефіцієнта наближене до одиниці.

Поряд з виробами, що мають Н-образний перетин, металургійні підприємства виробляють профіль коробчатої форми. Однак більшість будівельних конструкцій виконується з використанням двотаврових балок, що володіють більш високими технічними характеристиками і більшої технологічністю при монтажі.

Щоб купити балку двутавровую з потрібними характеристиками, перед придбанням профілю необхідно ретельно вивчити умови його передбачуваної експлуатації.

Одна і та ж балка двотаврова, ціна якої залежить як від технічних параметрів і матеріалу, використаного при виробництві, так і від умов поставки, може реалізовуватися за різною вартістю.

Завдяки тривалій співпраці з виробниками і фінансовим можливостям, що дозволяє здійснювати масштабні закупівлі прокату за нижчою вартістю, наша компанія пропонує металевий профіль з максимально конкурентними цінами.

Досвідчені співробітники підприємства не тільки допоможуть вибрати необхідний металопрокат, а й нададуть докладні консультації з усіх питань.

Балка двотаврова

Цей тип металопрокату включає гарячекатані двотаврові балки, інакше звані двутаври. Виготовлення їх коригується ГОСТ 535-88.

Двотаврові балки діляться на:

  • Б - нормальні (25Б1 і т.д.);
  • Ш - широкополочні (30Ш1 і т.д.);
  • К - колонні (30К2 і т.д.)

Двотаврова балка з паралельними гранями полиць

Номенклатура двотаврових балок з паралельними гранями полиць повинна відповідати ГОСТ 26020-83. Так як двотаврові балки виробляються здебільшого Нижньотагільським металургійним комбінатом, то їх сортамент часто відповідає СТО АСЧМ 20-93.

Двотаврові балки з ухилом граней полиць мають кілька різновидів:

"Звичайні" з ухилом внутрішніх граней полиць

Перелік даних двотаврових балок повинен відповідати ГОСТ 8239-89.


Двотаврова балка з ухилом граней полиць
Двотаврова балка з ухилом граней полиць

Спеціальні двотаврові балки:

М - застосовуються для підвісних шляхів з ухилом внутрішніх граней полиць. Їх маркування - 36М, 45М і т.д .;

З - З ухилом внутрішніх граней полиць. .

Застосовується для зміцнення шахтних напрямків. Їх маркування: 24С, 30С і т.д. Перелік цих двотаврових балок отвечаетГОСТ 19425-74.

Цифра двотавру вказує її висоту (умовний розмір). Нижче наводиться приклад маркування двотаврових балок:

Балка 25Б1 - H = 250 мм, Двотавр 25Б2 - h = 250 мм. Інші величини повинні відповідають ГОСТу. Балки починаються від H - 100 мм, до H - 1000 мм. Якщо H двотавру більше або менше цих значень, то виробляються вони лише на спецзамовлення.

За величину балки приймають значення відстані, що розділяє її крайні полки.

Використання двотаврових балок різноманітно. Це опори конструкцій мостів, залізничних тунелів, а також незамінні основи в приватному і комерційному будівництві.

швелер

це металевий виріб П-образного перетину. За способом виготовлення швелера підрозділяються на гарячекатаний і гнутий швелер.

Швелер здебільшого виробляють з гарячого прокату на спеціальному обладнанні

Швелери з вигляду вироблення ділять на наступні категорії:

Швелери металеві гарячекатані

Цей тип швелера проводять відповідно до ГОСТ 535-88. Крутизна внутрішніх граней полиць або відсутність укосу полиць позначається так: 16, 16П .... Укіс внутрішніх граней не може бути більше 12%. ціна 24300 руб. / тн.

Реєстр гарячекатаного швелера відповідає ГОСТ 8240-89

Висота швелера - це довжина між зовнішніми гранями. Маркування прокатного швелера відповідає його висоті, вираженої в сантиметрах

Наприклад: У найменуванні швелер 24 - цифра 24 означає його висоту в сантиметрах, яка є довжиною між зовнішніми гранями цього швелера. ціна 24600 руб. / тн. Інші параметри полиць і стінок швелера занесені в ефемериди ГОСТу.

Якщо в маркуванні вказується літера (наприклад У) - це означає швелер з укосом граней полиць, але полку в даному випадку - ширше і як наслідок, маса його перевищує масу простого швелера (літера відсутня).


Швелер гарячекатаний з ухилом внутрішніх граней полиць

До спеціальних видів гарячекатаного швелера зараховують:

Швелера для автомобільної промисловості - ГОСТ 19425-74 (22С, 24С);

Швелера для вагонобудування - ГОСТ 5267.1-90 (10В, 16В, 24В).

Швелери сталеві гнуті рівнополочні і полками

Гнуті сталеві швелери виробляють на гибочном обладнанні відповідно до ГОСТ 11474-76. Вони виробляються з холоднопрокатаной і горячепрокатаной заготовки звичайної якості. Застосовується також високовуглецева високоякісна конструкційна і низьколегована заготовка. Сортамент швелера гнутого повинен відповідати наступним ГОСТам

Рівнополичного - ГОСТ 8278-89;

Нерівнополочні - ГОСТ 8281-80.

Маркування гнутих швелерів означає його параметри в мм.

Наприклад, швелер: 160х80х4. Тут 160 - це висота між полицями, 80 - розмір полиці, 4 - товщина стінки.


Тут 160 - це висота між полицями, 80 - розмір полиці, 4 - товщина стінки

Швелер сталевий гнутий равнополочний

Гнутий швелер відрізняється візуально від гарячекатаного - округленим зовнішнім кутом.

Вітаю колеги! Двотаврові балки і швелера - металеві профілю, що застосовуються в і різних видах важкої промисловості. Обидва види виробів виготовляються з міцної сталі і призначаються для зміцнення споруди.

У будівництві їх застосовують для армування бетонних конструкцій, зміцнення стін. Сфера, в якій найбільш часто бувають затребувані як двутавр так і швелер - перекриття будівель.

Швелер та двотавр: відмінності

Досить поглянути на дві ці різновиди: при візуальному схожості вони мають значні технічні відмінності.

Двотаврова балка являє собою стінку з перпендикулярними полками однакової ширини, частіше за все рівновіддаленими від центру полки.


Двотаврова балка являє собою стінку з перпендикулярними полками однакової ширини, частіше за все рівновіддаленими від центру полки


Ці відмінності мають не тільки зовнішнє значення, вони також впливають на технічні характеристики виробів. Іноді полки швелера можуть бути трохи завалені всередину - такий профіль здатний витримати підвищене навантаження і володіє більшою надійністю, ніж стандартний П-подібний.

Чим відрізняється швелер від двотавру?

  1. Міцністю. Ступенем витривалості двотаврові балки значно випереджають швелера. Це обумовлено наявністю двох полиць з обох сторін, завдяки якому виріб володіє більшою жорсткістю. По міцності один двутавр здатний замінити два швелера. На надійність споруди також впливає вузол кріплення двутавра і швелера. Це кріплення, за допомогою якого профілю з'єднуються між собою, а також кріпляться до опорних конструкцій або трубах.
  2. Матеріалом. балки з двотавровим перетин м виготовляється виключно з металів і сплавів з підвищеним індексом міцності, в той час як швелера можуть бути в тому числі дерев'яними і алюмінієвими.
  3. Вагою. Порівнюючи вагу швелерів і двотаврів, доцільно брати за основу вироби з однаковими номерами, виготовлені з одного і того ж металу. Так, вага сталевого двотавру середнього розміру (№14) - 16,9 кг / пог. м, такого ж розміру сталевого швелера - 12,3 кг / пог. м.
  4. Способом виготовлення. Двотаврові балки - зварювальні вироби. Їх виробництво займає кілька етапів - від виготовлення заготовок до їх складання і наступного зварювання. рідше використовується гарячекатані двутаври . Що стосується швелерів, то вони можуть виготовлятися двома способами: гарячекатаних і гнутим. У першому випадку металева заготовка нагрівається до високої температури і за допомогою спеціального верстата їй надається необхідна форма. Гнуті швелера виробляються холодним способом - краю заготовок в цьому випадку просто загинаються під потрібним кутом. Швелера, кут полиць яких

Двутаври також відрізняються між собою гранями полиць. Як і швелера, вони можуть бути паралельними або з певним кутом нахилу.

Двотавр або швелер: що міцніше?

Різні характеристики профілів обумовлюють різні сфери їх застосування. Завдяки підвищеної надійності двутавр використовують при зведенні висотних будинків, мостів, промислових підприємств , Електростанцій, гідроелектростанцій і т.д.

Швелер - стандартний профіль, який використовується при будівництві невеликих будинків, вагонів, господарських та підсобних приміщень, гаражів.

Перфоровані швелера застосовуються в.

Іноді в будівництві замість виготовлених на заводі двутавров використовуються саморобні. Для цього беруться два швелера і зварюються вручну стінка до стінки.


Для цього беруться два швелера і зварюються вручну стінка до стінки

В результаті виходить конструкція, зовнішнім виглядом нагадує двутавровую балку, але абсолютно не ідентична їй по надійності з'єднання.

Розмірковуючи, що краще - два швелера або двутавр, досвідчений будівельник завжди зупиниться на другому варіанті.

Не менш поширене і зварювання двох швелерів «коробочкою». При цьому типі зварювання швелера прикладаються один до одного зрізами полиць і в такому положенні зварюються.

Говорити про високий ступінь надійності такого з'єднання також можна з великою натяжкою, оскільки зварювання має строгий вимоги відповідно до Держстандарту, дотримуватися яких в кустарних умовах неможливо. Замінити «коробочки» краще трубами з квадратним перетином.

Що міцніше на вигин - двотавр або швелер?

При однакових характеристиках (матеріал, довжина, товщина зрізу) балка з двотаврових перетином витримує вигин краще, ніж швелер. Міцність вигину також залежить від того, чи буде балка жорстко закріплена або вона буде стояти на опорах, а також від довжини прогону.

Тавр, двутавр, швелер, куточок: що вибрати?


Тавр, двутавр, швелер, куточок: що вибрати

  • Куточок (холодногнутий, гарячекатаний) - алюмінієве або сталеве виріб, що застосовується для зведення і зміцнення споруд, а також в якості оздоблювального елементу при косметичних ремонтах. У розрізі куточок має вигляд букви «Г». Залежно від довжини полиць металевий куточок може бути рівнополочні і полками.
  • Тавр - цей вид металопрокатних виробів виготовляється переважно з. Його призначення - приймати на себе основну вагу будівельної конструкції , Підвищуючи тим самим її міцність і безпеку експлуатації. Перетин тавра нагадує букву «Т».


Перетин тавра нагадує букву «Т»

Будучи більш легкими, таври і куточки частіше використовуються для будівництва і обробки невеликих будівель, а також для (сцен, ринкових і ярмаркових павільйонів, знімальних декорацій).

Вибираючи профіль, слід брати до уваги мету, з якою вона купується (армування бетону, зміцнення перекриттів).

Значення також мають такі параметри, як загальний розмір майбутньої споруди, приблизна навантаження, яка ляже на нього, а також прогнозоване час експлуатації.

Найбільш жорстке з'єднання дає балка з двотаврових перетин, за нею за ступенем надійності слідують тавровим і швелерних балки, останнє місце по міцності займають куточки.

Швелер та двотавр: ціна

Ціна швелерних і двотаврових балок встановлюється з розрахунку за погонний метр, при оптових покупках - за тонну. Вартість металевих профілів залежить від їх розміру, матеріалу, з якого вони зроблені, а також способу виготовлення.

Металопрокат в виде швелера и двутавра застосовують в різніх областях: від машинобудування до создания рекламних щітів. Пріваблівість балок уклад в поєднанні конструкційніх властівостей и надійності, обумовлених формою профілю: П- и Н-образної. Завдяки цій особливості металопрокат витримує суттєві вертикальні і горизонтальні навантаження, перерозподіляючи їх по всій своїй довжині і забезпечуючи довговічність споруди. Що являє собою кожний з цих матеріалів і який міцніше?

! застосування різніх відів металопрофілю для каркаса даху

Особливості металопрокату швеллерного типу

Балки, що мають в розрізі П-образний перетин, називають швелерами. Виготовляють їх методом холодної або гарячої гнучкі.

Види швелерних балок і їх розміри

Холодногнуті профілі роблять із пластичних заготовок, до складу яких входять сплави кольорових металів, в тому числі алюміній, що підвищує опірність корозії, але знижує ступінь міцності.

Гарячого впливу піддають заготовки зі сталі. Вони міцніше і надійніше, захищені від вологи цинковим покриттям, але коштують дорожче і не рясніють розмаїттям форм.

Висота підстави стандартних типорозмірів швелерних профілів (№5 - 40) 50 - 400 мм, товщина профілю варіюється в межах 0,4 - 1,5 см.

Вони незамінні при зведенні конструкції з численними стиками, коли необхідно забезпечити примикання поверхонь, також їх використовують в якості прогонів в каркасах дахів.


Вони незамінні при зведенні конструкції з численними стиками, коли необхідно забезпечити примикання поверхонь, також їх використовують в якості прогонів в каркасах дахів

форма швелера різного розміру

Принципи класифікації швелера

Грані по відношенню до основи можуть розташовуватися паралельно або з ухилом різного ступеня, з огляду на це існує кілька форм швелерних профілів:

  • З паралельним розташуванням граней один до одного і перпендикулярним до основи. Профіль «П» стійкий до навантажень різноспрямованого дії (вигин, розрив, стиснення). Тому його використовують, коли потрібно надійне з'єднання, щільне примикання елементів.
  • Грані мають ухил 4-10%. Ці вироби маркують буквою «У». Зовнішній контур балок зберігає образ літери «П», а ось всередині перехід граней в поверхню відбувається не по перпендикуляру, а під кутом з ухилом. Тому стінки біля основи потовщені, а сам виріб міцніше. Балки з ухилом використовують, коли потрібен надійний каркас для високонавантаженої конструкції.
  • Балки з маркуванням «Е» тонкостінні, не здатні нести на собі велике навантаження, тому коштують дешевше, ніж профілі «П» і «У».
  • Маркування «Л» позначає легку серію балок, навантажувати які понад встановлені норми не можна.


Маркування «Л» позначає легку серію балок, навантажувати які понад встановлені норми не можна

Основні типи швелерних профілів

Відео: Швелер


Швелерних вироби маркують цифровими і буквеними символами, які позначають відстань між гранями в сантиметрах і приналежність до певного сортаменту. Наприклад, 12П - межі паралельні і відстань між ними 12 см.

Крім того, межі можуть мати нерівну ширину, через що їх підрозділяють на рівнополочні і полками.

Тип швелерної балки вибирають на основі розрахунків максимального навантаження, яке їй доведеться витримувати.

Виконати їх зможе тільки фахівець, грунтуючись на таких величинах:

  • ширина граней швелера;
  • товщина підстави;
  • відстань між гранями;
  • внутрішні радіуси заокруглення.


ширина граней швелера;   товщина підстави;   відстань між гранями;   внутрішні радіуси заокруглення

Перфорована швелерних балка

Механічні характеристики обраної марки балки повинні бути не нижче розрахункових. Краще вибрати виріб на номер вище, інакше надійність конструкції знизиться.

Особливість металопрокату двотаврового типу

Зовні двутавр справляє враження міцної конструкції, чому сприяє його Н-подібний профіль.

Саме така форма дає оптимальне поєднання важливих для будівництва характеристик: малої ваги і високої механічної міцності.


Саме така форма дає оптимальне поєднання важливих для будівництва характеристик: малої ваги і високої механічної міцності

двотаврові балки

Застосування двутавров в будівництві

Жорсткі властивості двотаврових балок роблять їх стійкими до прогинання, скручування і забезпечують більшу надійність конструкції, запобігаючи такі експлуатаційні явища, як:

  • зрушення;
  • тріщини;
  • усадку.

Н-образні балки використовують для створення опорних колон, перекриттів, для армування опалубки, застосовуючи їх можна розширені прольоти без втрати якості каркаса.

Для цілей будівництва двотавровий швелер іноді виготовляють з дерева. Особливо актуальний такий варіант для створення каркасу даху в житловому будинку, так як у дерева менше рівень теплопровідності. Приваблива дерев'яна двотаврова балка і з економічної точки зору: у неї оптимальне співвідношення ціни і міцності.


Приваблива дерев'яна двотаврова балка і з економічної точки зору: у неї   оптимальне співвідношення   ціни і міцності

Перекриття з дерев'яних двотаврових балок

металеві профілі сильніше, але обійдуться дорожче. Затребувані вони в великопанельному і промисловому будівництві в якості головних несучих елементів, де вони приймають на себе основне навантаження.

Типи і маркування двотаврових балок

Випускають Н-образні балки з паралельними гранями і розташованими з ухилом. Згідно державного стандарту, двотавровий профіль маркується Наступний чином :

  • «Б» балки з нормальною шириною полиць. Висота підстави від 10 до 60 см. Щоб полки змогли витримати надходить зусилля на ребро, їх утолщают біля основи, що ускладнює розстановку заклепок.
  • «Ш» широкополочні. Завдяки хорошій роботі на вигин знайшли своє застосування в влаштуванні перекриттів. Широкі полки зручні для посадки в них заклепок. Висота профілю може досягати 1 м.
  • «К» колонні (полки і підстава однакової ширини). Унікальність таких профілів в наявності жорсткості у всіх напрямках можливого навантаження.


Унікальність таких профілів в наявності жорсткості у всіх напрямках можливого навантаження

Основні типи двотаврових профілів

У маркуванні балок перші дві цифри позначають висоту профілю в сантиметрах, а наступна за ними буква вказує на ширину полиць. На міцність двотаврової балки впливають такі характеристики:

  • марка стали, для відповідальних несучих балок застосовують низьколеговану сталь ;
  • товщина ребра жорсткості (підстави) і граней;
  • становище граней (паралельно або з ухилом);
  • метод виготовлення.

Н-подібний металопрофіль отримують двома способами:

  • гарячої прокаткою;
  • зварюванням.

Гарячекатані вироби дешевше і більш поширені, але використовувані марки стали вимагають додаткової обробки від корозії. Несуча здатність нижче, ніж у зварних аналогів.


Широкополковий металевий двотавр

зварні конструкції мають меншу загальну масу, а ось міцності у них вище (навантаження витримують більшу, ніж гарячекатані варіанти). Виріб можна створювати зі змінною товщиною профілю і з різніх відів стали (одна для граней, інша для заснування), а також з перфорацією (просічні отвори), завдяки якій знижується вага балки, але зберігається міцність. Також можливо створювати балки на замовлення будь-якого розміру (не по ГОСТу), без строгих розмірних співвідношень.

Порівняння двутавра і швелера на міцність

З огляду на високих показників жорсткості і міцності доцільно застосування профільних балок в якості основного будівельного матеріалу при зведенні будинків. З них споруджують прогони, лаги, несучі елементи, каркаси, кроквяні ноги . Швелер та двотавр по-різному працюють на вигин, тому мають різні сфери застосування в будівництві.

У перекриттях і стропильних системах використовують балки як з двотаврових, так і зі швелерним перетином.

Однак у них різна реакція на скручують силу, і вони по-різному реагують на локальні і розподілені навантаження. Відповідь на питання, що міцніше двутавр або швелер, криється в формі поперечного перерізу балок.

http://stylekrov.ru/wp-content/uploads/2014/08/balka-dvutavr.jpg Двотаврові балки різних видів

При однаковому типорозмірі (при ідентичних значеннях поперечного перерізу і маси погонного метра ) Двотавровий профіль жорсткіше, а значить опірність навантаженням і міцність у нього вище.

Цю жорсткість йому забезпечують двосторонні ребра. В Н-формі полки виступають по обидва боки від підстави на однакову відстань, забезпечуючи жорсткість стінки з двох сторін.

Максимальний обсяг металу знаходиться в полках і в них виникає напруга від навантажень. Вагова навантаження, що сприймається полками, спрямована по вертикалі, призводить до поздовжнього напрузі і передається на підставу у вигляді стиснення. А ось стійкість до скручування мала.

https://goo.gl/M85PIb Розподіл навантаження в швелері і в двотавр

У швеллерного профілю через П-образної геометричної форми його головна вісь інерції виходить за область навантаження (не збігається зі стінкою). Така балка в змозі впоратися з поперченное навантаженнями і краще працює на вигин. У швелері ребра виступають в якості односторонніх важелів, збільшують сили, які прагнуть скрутити балку. Тому балки швеллерного типу доцільно використовувати при бічних навантаженнях в легких конструкціях.

Багато залежить від розподілу, направлення та сили навантаження. Обидва профілі погано справляються з навантаженням, що діє перпендикулярно площині їх стінки. Для протидії нестійкості балки зміцнюють приварюванням жорстких елементів, бетонуванням.

Якщо ви не знаєте, що краще вибрати двотавр або швелер для конкретного завдання, краще звернутися за консультацією до фахівця, який допоможе виконати необхідні розрахунки.


Двотавр або швелер: що міцніше?
Що міцніше на вигин - двотавр або швелер?
Тавр, двутавр, швелер, куточок: що вибрати?
Чим відрізняється швелер від двотавру?
Двотавр або швелер: що міцніше?
Що міцніше на вигин - двотавр або швелер?
Тавр, двутавр, швелер, куточок: що вибрати?
Що являє собою кожний з цих матеріалів і який міцніше?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама