Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що робити, якщо хворіє алое?

Алое - надзвичайно ефективне лікарська рослина, але буває так, що і сама рослина може захворіти Алое - надзвичайно ефективне лікарська рослина, але буває так, що і сама рослина може захворіти. Зазвичай алое хворіє дуже рідко, але якщо це все ж відбувається - необхідно відразу ж вживати заходів, інакше вирощене з великими труднощами рослина може швидко загинути.

На щастя, хвороб алое не так багато, і в основному такі проблеми пов'язані з появою в рослині шкідників. «Недуги» рослини виявляються відразу і є яскраво вираженими, і при першій же підозрі рослина потрібно лікувати. На щастя, хвороб алое не так багато, і в основному такі проблеми пов'язані з появою в рослині шкідників

Варто звернути особливу увагу на те, що шкідники швидко вражають сусідні рослини, тому якщо алое росте в «компанії» собі подібних, хворий екземпляр слід відразу ж ізолювати і протягом декількох днів поспостерігати за іншими рослинами.

«Лікування» залежить від «діагнозу». Головним чином все алое, які хворіють, умовно можна розділити на три типи: поразка рослини шкідниками, коренева гниль і суха гниль. Шкідники заводяться в алое дуже рідко, і всі заходи боротьби з ними давно відомі, головне - вчасно розпізнати проблему і почати її усунення.

Особливість шкідників, що вражають листя алое, полягає в тому, що їх можна побачити неозброєним оком. Виняток становить павутинний кліщ, найкрупніші екземпляри якого не перевищують одного міліметра, і тому на відміну від інших шкідливих комах становлять найбільшу загрозу. Але присутність такого кліща можна легко виявити за такими непрямими ознаками, як павутина на листі і зміна забарвлення стебел алое: вона

стає жовтуватого кольору (на пізніх стадіях стебла набувають темно-червоний відтінок).

Головна небезпека такого шкідника в тому, що він дуже швидко може перекинутися на сусідні рослини, тому боротьбу з ним необхідно починати негайно. Ще одна перевага павутинного кліща - він відноситься до павукоподібних, а тому звичайні засоби від комах проти нього неефективні. Необхідно використовувати спеціальні препарати - акарициди, але поряд з акарицидами також можна використовувати і більш прості засоби. Наприклад, регулярно обприскувати рослину розчином спирту або часниковою настоянкою.

Ще одна неприємність, яка може трапитися з кімнатним алое - коренева гниль, яка виникає при великій кількості скопилася в горщику вологи. Саме тому фахівці не рекомендують поливати алое частіше одного разу на два тижні, а на практиці поливати його можна ще рідше: у міру повного висихання грунту.

На жаль, коренева гниль дуже рідко залишає рослині шанси на виживання, і врятувати рослину можна тільки в тому випадку, якщо хвороба виявилася на самій ранній стадії. Якщо явно помітно всихання стебла, відсутність реакції на полив і тривала затримка росту - це і є коренева гниль.

Лікується таке захворювання тільки в тому випадку, якщо коріння вражені частково. Слід викопати рослина і акуратно видалити загнили частини кореневої системи (це буде помітно відразу). Решта коріння необхідно обсипати вугільним порошком або сіркою, після чого алое пересідає в інший горщик з грунтом, що містить велику кількість піску. Поливати рослину можна не раніше ніж через три тижні.

Якщо ж коріння повністю згнили, і хвороба перекинулася на стебло і листя, можна спробувати врятувати рослина, зрізавши верхню частину стебла і посадивши вже її. Пошкоджене повністю рослина залишається тільки викинути, причому разом з горщиком: грибок, який утворюється на загнили коріння, може зберігатися на стінках горщика протягом декількох років і легко погубить інша рослина, яке буде рости в цьому горщику.

Суха гниль є ще більш небезпечним захворюванням алое, так як протікає досить швидко, і врятувати рослина навіть частково не представляється можливим. Основна складність діагностування такого захворювання полягає в тому, що зовні суха гниль ніяк не проявляється: рослина просто всихає, але не змінює при цьому свій колір.

Від такого захворювання алое може допомогти тільки профілактика: рослина необхідно періодично обприскувати фунгіцидом і правильно містити рослину. Це стосується умов освітлення і температури приміщення. Взагалі ж саме правильне захворювання є запорукою здоров'я алое, і якщо грунт в горщику містить достатню кількість мінеральних речовин, рослині вистачає сонця і свіжого повітря, воно здатне протистояти всім зазначеним хвороб, в тому числі зможе боротися з багатьма видами шкідників самостійно.

Оцініть, будь ласка, прочитаний матеріал :)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама