Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

антисептування пиломатеріалів

Статті аналітика сайту Караван завжди корисні, хоча вони орієнтовані в основному на професіоналів і тому аудиторія не велика. М.П.

У зв'язку зі значним підвищенням середньої температури повітря на території України настав час подумати про захисні заходи від синяви для вироблених пиломатеріалів. Особливо це стосується соснових пиломатеріалів. Існує два основних способи захисту: сушіння деревини та антисептування. У даній статті розглядається останній із зазначених способів - антисептування.

деревоокрашивающие гриби

Деревоокрашивающие гриби утворюють на деревині плями і нальоти різних кольорів: жовті, помаранчеві, пурпурні, червоні або сині. Вони проникають всередину, і механічна обробка поверхні, така як стругання або зачистка шкіркою, стає безсилою. Колір заболоні при цьому може змінитися рівномірно або у формі клиноподібних плям. Найбільш часто зустрічаються синювато-сірі (синьо).

Спори більшості деревоокрашівающіх грибів, занесені на свіжі пиломатеріали, при сприятливих умовах проростають протягом 5-6 годин. Тому обробку фунгіцидними препаратами (антисептування) рекомендується проводити не пізніше ніж через 3-4 години після розпилювання.

Найбільш бурхливий ріст грибів синяви доводиться на температурний діапазон 20 - 30 ° С. При відхиленні від нього зростання грибниці сповільнюється, а при температурі нижче + 5 ° С розвиток грибів припиняється. Однак, на жаль, суперечки при цьому не гинуть. Деякі види здатні благополучно переживати навіть тріскучі морози.

Необхідні для харчування органічні сполуки деревини всмоктуються грибами за рахунок осмосу (процес проникнення), тому повинні мати форму водних розчинів. Таким чином, оптимальна вологість для розвитку грибів, що викликають посиніння деревини, становить 50-90%. Але небезпека ураження ними деревини зберігається при вологості від 22 до 170%.

Той факт, що затоплені колоди не уражаються грибним фарбуванням, пояснюється відсутністю кисню. З цієї ж причини гриби синяви практично не розвиваються в заболоні деревних порід, що мають вологовміст, близьке до граничного. Як правило, перебування у воді протягом 1,5-2 місяців для деревоокрашівающіх грибів виявляється згубним. Ялиця, дуб, ільмові, клен, явір, ясен мають природну стійкість до пошкодження грибами. А ось ялина, сосна, модрина, кедр, вільха, осика, тополя, береза, бук, граб, липа таким корисним якістю не володіють.

Живильним середовищем для деревоокрашівающіх грибів служать крохмаль і цукор клітин деревини, тому вони не руйнують лігнін і целюлозу, і фізико-хімічні показники деревини практично не змінюються.

Однак плями різного забарвлення - це питання не тільки з області естетики, порушення декору. Деревоокрашивающие гриби служать живильним середовищем з підвищеною вологістю для більш шкідливих - дереворуйнівних. Засіненная деревина являє собою своєрідне попередження про протікання в структурі матеріалу біологічної деградації.

Крім того, наявність синяви відразу знижує сортність деревини. Першокласні круглі колоди переходять в розряд низькосортної балансової деревини. Відповідно падає її комерційна вартість. Фахівці знають, що сьогодні ціна реалізації балансової деревини іноді виявляється навіть нижче її собівартості.

антисептування

До недавнього часу для захисту свіжих пиломатеріалів від дії деревоокрашівающіх грибів широко і повсюдно використовувалися пентахлофеноли - з'єднання, не тільки самі по собі отруйні, але і містять домішки діоксинів (надзвичайно небезпечних і стійких отрут). Всі заходи по зниженню токсичності таких антисептиків до значного екологічного ефекту не привели. На даний момент в більшості країн препарати на їх основі заборонені до застосування.

Ефективність антсептіков нового покоління в першу чергу заснована на використанні явищ синергізму (підсумовує ефекту взаємодії), коли спеціально підібрана композиція складається з декількох хімічних речовин, взаємно підсилюють дію один одного. Також не менш важливим напрямком досліджень є пошук ефективних препаративних форм, сприятливих навколишнє середовище. Умовно за основними діючими компонентами фунгіцидні препарати, представлені сьогодні на світовому ринку, можна розділити на наступні групи:

Антисептики на основі сполук четвертинного амонію і амінів:
Sinesto, Sinesto- B (Фінляндія), Basiment NT, Basiment SB, Xylasan (Німеччина), Mitrol, Gellbrite (Великобританія), Antiblu Select (Великобританія), Millcut 88A, Millcut 88B (Японія), NEOMID-460 (Росія).
Антисептики на основі гетероциклічних сполук:
Mertect, Tecto Flytande, Tecto Liqid (Швеція), MBT, Supersaptol-2, Tolcide- C-80, Tolcide- FSM, Antiblu-3738, Antiblu-3739 (Великобританія), Kemtox- S-10, Fennotox- S2 (Фінляндія) , Cuzol (Швеція), Hylophene TAB-1 і TAB-2 (Франція), Sadolin Woodgard (Фінляндія), Aidol Blaeueschutz BS 1, Aidol BSH- Schuttz (Німеччина)
Антисептики на основі карбонових кислот і їх похідних:
Basilit- SAB (Німеччина), Celbrite- HB (Великобританія), Hager Blue (Швеція), Л-1 (Росія).
Антисептики на основі фтору і бора:
Improsol-1, Basilit- BT, Mykocid- BS, Mykocid- TS, Mykocid- BP (Швеція), K-12H, «Софнат», «Бофнат», КФ, ЕОК, ЕОК-ВК, «Тібор», «Тібор- Т »(Росія).
Препарати інших груп, виготовлені на основі Ортофенілфенол, похідних тіофосфорнойкислоти, оловоорганічних з'єднань, з'єднань цинку, міді також володіють сильними антисептичними властивостями. Однак кожної з цих груп властиві певні недоліки: наприклад, висока токсичність, або легка вимиваемость, або фарбування деревини.

Певні кліматичні умови, що сприяють утворенню в деревині синяви, цвілі, а також діяльність комах зумовлюють те, що попередня обробка деревини хімічними речовинами є єдиним можливим способом її захисту.

Сьогодні в світі виробляється безліч транспортних антисептиків, здатних забезпечити захист пиломатеріалу на термін від 4 до 8 місяців.

Транспортний антисептик - особливий склад, призначений для захисту деревини в період зберігання або транспортування пиломатеріалу природної вологості. Склад транспортних антисептиків нового покоління такий, що після закінчення терміну дії вони розкладаються на поверхні деревини і від них не залишається і сліду.

Нові покоління транспортних антисептиків для обробки пиломатеріалу не тільки забезпечують ефективний захист деревної сировини від грибків, цвілі і діяльності комах, а й відповідають усім вимогам безпеки і захисту навколишнього середовища. Всі ці антисептики виробляються у вигляді рідких концентратів, що дозволяє швидко приготувати робочий розчин.

Порівняння пиломатеріалів оброблених Антіблю Селект (зліва) і необроблених через три місяці після обробки
Порівняння пиломатеріалів оброблених Антіблю Селект (зліва) і необроблених через три місяці після обробки   Обробку пиломатеріалів транспортними антисептиками рекомендується проводити відразу після рубки або розпилювання, протягом 24 годин Обробку пиломатеріалів транспортними антисептиками рекомендується проводити відразу після рубки або розпилювання, протягом 24 годин. Спори різних грибків можуть проростати вглиб пиломатеріалу на 5-7 мм на добу. Тому чим раніше буде проведена обробка пиломатеріалу, тим вище ймовірність збереження пиломатеріалу в його первозданній красі.

Працівники підприємств - виробників пиломатеріалів повинні вміти правильно вибирати концентрацію робочого розчину транспортного антисептика, щоб забезпечити надійний захист деревини. Для цього треба слідувати вказівкам інструкцій, а також радитися з фахівцями.

Один із способів нанесення захисного складу для обробки деревини - занурення в ванну з витримкою в ній пиломатеріалу не більше двох хвилин із забезпеченням нормованого витрати захисного складу на одиницю площі або на кубічний метр деревини. Не рекомендується проводити антисептирование пиломатеріалу, покладеного в щільні пакети.

Варіанти обладнання ділянки антисептування: над поверхнею землі і на рівні землі

Останнім часом дуже популярним і затребуваним антисептиком в Україні є «Антіблю Селект» (Antiblu Select).

Antiblu Select - ефективний, надійний і перевірений часом консервант для короткострокової захисту свежезаготовленной і Свежераспіленние деревини від цвілевих грибків, синьою гнилі та інших грибкових мікроорганізмів Antiblu Select - ефективний, надійний і перевірений часом консервант для короткострокової захисту свежезаготовленной і Свежераспіленние деревини від цвілевих грибків, синьою гнилі та інших грибкових мікроорганізмів. Хоча ці грибкові ураження, як правило, не викликають погіршення міцності деревини, вони значно погіршують зовнішній вигляд матеріалу, що тягне за собою зниження його комерційної вартості. Обробка деревини консервантом Antiblu Select дозволяє зберегти природний колір і зовнішній вигляд деревини на етапах розпилювання, зберігання і транспортування.

Нанесення Antiblu Select слід проводити якомога раніше після рубки і розпилювання. Antiblu Select поставляється у вигляді простого у використанні концентрату, легко змішується з водою з утворенням виключно стабільного і готового до використання розчину. Розчин можна наносити за допомогою різних систем методами занурення, заливки і розпилення. Найбільш часто використовують ванни для занурення, як в складі технологічної лінії з безперервним пропусканням, так і в якості окремих ванн для занурення упаковок деревини. При визначенні необхідної концентрації розчину враховують породу деревини, небезпека ураження грибками в даній місцевості, кліматичні умови, метод нанесення і період часу, протягом якого потрібно захист деревини.

Читати (скачати):
Пам'ятка по антисептуванню

Собівартість обробки одного кубічного метра пиломатеріалу препаратом Antiblu Select в залежності від перетину в середньому становить 30-40 грн.

Одним з постачальників цього антисептика в Україні є ТОВ «Гонта» У зв'язку з коливанням валютного курсу ціну на антсептік Antiblu Select потрібно отримати у пункті продажу:

E-mail: [email protected]
Тел. +38 067 4195575

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама