Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися | Корисно (Огород.ru)

  1. Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися Сухе повітря - ось, що відразу...
  2. Приступаємо до "лікуванню" кімнатних квітів: загальні правила
  3. Причина №1. Пересушене повітря в квартирі
  4. Причина №2. Полив кімнатних рослин жорсткою водою
  5. Причина №3. Порушення режиму поливу рослин
  6. Причина №4. Пригнічення рослини шкідниками
  7. Причина №5. Занадто тісний для квітки горщик
  8. Причина №6. Недолік світла або прямі сонячні промені
  9. Причина №7. Протяги в квартирі
  10. Причина №8. Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів
  11. Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися
  12. Діагностика - важливий етап для призначення правильного "лікування"
  13. Приступаємо до "лікуванню" кімнатних квітів: загальні правила
  14. Причина №1. Пересушене повітря в квартирі
  15. Причина №2. Полив кімнатних рослин жорсткою водою
  16. Причина №3. Порушення режиму поливу рослин
  17. Причина №4. Пригнічення рослини шкідниками
  18. Причина №5. Занадто тісний для квітки горщик
  19. Причина №6. Недолік світла або прямі сонячні промені
  20. Причина №7. Протяги в квартирі
  21. Причина №8. Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів
  22. Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися
  23. Діагностика - важливий етап для призначення правильного "лікування"
  24. Приступаємо до "лікуванню" кімнатних квітів: загальні правила
  25. Причина №1. Пересушене повітря в квартирі
  26. Причина №2. Полив кімнатних рослин жорсткою водою
  27. Причина №3. Порушення режиму поливу рослин
  28. Причина №4. Пригнічення рослини шкідниками
  29. Причина №5. Занадто тісний для квітки горщик
  30. Причина №6. Недолік світла або прямі сонячні промені
  31. Причина №7. Протяги в квартирі
  32. Причина №8. Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися

Сухе повітря - ось, що відразу приходить на розум, коли ми бачимо сухі кінчики у кімнатних рослин. Але не все крутиться навколо вологості. Є й інші причини, чому на листках з'являються жовті або коричневі плями.

З проблемою сухих кінчиків листя у кімнатних рослин хоч раз стикався кожен квітникар. І неважливо, розводьте ви бегонії, спатифиллум, троянди або орхідеї. При цьому горшкові квіти не виявляють інших тривожних симптомів, продовжуючи рости і навіть радуючи цвітінням. Спробуємо розібратися, чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин, небезпечно це і як усунути дефект.

Найчастіше жовті, коричневі і навіть чорні сухі кінчики - результат неправильного догляду або реакція на життєдіяльність шкідників. Не можна виключати і процес природного старіння. Правда, останнім можна відстрочити, створивши для зеленого вихованця максимально комфортні умови.

Діагностика - важливий етап для призначення правильного "лікування"

Діагностика - важливий етап для призначення правильного лікування

joyusgarden.com

Щоб визначити, чому у спатифиллума, герані та інших рослин жовтіють і сохнуть кінчики листя, проведіть діагностику стану зеленого вихованця. Складність процедури полягає в тому, що пошук причини найчастіше доводиться вести від зворотного, тобто методом виключення.

  1. Переконайтеся, що пригнічений стан рослини не викликано шкідниками. Вони люблять ховатися на пагонах і на нижньому боці листків, тому огляд цих місць проведіть особливо ретельно. Паразити можуть бути і на коренях. Але не поспішайте перевіряти це. Можливо, причина зовсім в іншому, і ви лише марно зашкодить кореневу систему.
  2. Оцініть жорсткість використовуваної для поливу води. Якщо ви не відстоюєте водопровідну воду перед поливом, рослини можуть страждати від високого вмісту солей, домішок фтору, хлору та інших важких речовин, які змінюють характеристики грунту, роблячи субстрат некомфортним.
  3. Порівняйте свій графік внесення добрив з рекомендованою схемою підгодівлі. Причиною, чому сохнуть листя у пальми, драцени, фікусів, орхідеї та інших культур, можуть стати часті або, навпаки, рідкісні підгодівлі.
  4. Заміряйте показники вологості повітря. Оцініть, наскільки вологість повітря у вас в квартирі підходить для вологолюбних видів.
  5. Проаналізуйте, не тісно рослині в горщику. Одним з тривожних дзвіночків можуть стати здалися з дренажного отвору коріння.
  6. Визначте вологість субстрату і ступінь його просихання між поливами. Це можна зробити як на дотик, так і за допомогою індикаторів, які продаються в квіткових магазинах.

Якщо ви виявили відхилення від норми лише по одному пункту, причину висихання кінчиків, як правило, усунути нескладно. А ось якщо після попереднього аналізу ви побачили відразу кілька проблем, доведеться вживати комплексні заходи.

Приступаємо до "лікуванню" кімнатних квітів: загальні правила

Приступаємо до лікуванню кімнатних квітів: загальні правила

mysunnybrighthome.com

Незалежно від причини, чому у антуріума, каланхое або хлорофітума сохнуть листя, будь-якій рослині не завадить екстрена допомога, яка полягає в наступному:

  • Заміна поверхневого шару ґрунту на свіжий субстрат. Це дозволить знизити ризик зараження грунту і усунути відкладення солей від жорсткої води.
  • Очищення поверхні листя від пилу. Для рослин з ніжними листям це можна зробити за допомогою душа. Якщо ж листя більш щільні і не схильні до механічних пошкоджень, використовуйте м'яку ганчірочку.

Від купання в душі потрібно відмовитися, якщо листя рослин мають галявину (як, наприклад, у фіалок).

  • Зміна вологості повітря. У цьому допоможе обприскування, зволожувач або звичайна ємність з водою, поставлена ​​поруч з квіткою.

Якщо є підозра, що рослина залили, не підвищуйте вологість, поки не просохне грунт.

  • Перегляд принципів догляду. Переконайтеся, що рослина отримує від вас саме те, що йому потрібно. Кожен зелений вихованець індивідуальний, а отже, і програму догляду йому потрібно підбирати індивідуально.

Причина №1. Пересушене повітря в квартирі

Пересушене повітря в квартирі

gardenista.com

В наші квартири перебралися жити багато представників тропічних широт, для яких тепло і підвищена вологість - норма. Але створити такі умови вдома буває вкрай складно, особливо в опалювальний сезон, коли і без того сухе повітря висушується остаточно.

Не варто думати, що врятувати становище можна, збільшивши полив. Цим ви досягнете хіба що загнивання кореневої системи, а отже, листю дістанеться ще менше вологи.

Підвищити вологість допоможуть наступні методи:

  • Обприскування. Бажано зрошувати листя з пульверизатора мінімум 2-3 рази в день. Інакше цей захід буде малоефективною.

Обприскування не підходить для рослин з розпустилися квітками (потрапляння крапель на суцвіття може привести до його в'янення), а також для видів з опушеними листами.

  • Використання в приміщенні зволожувачів. За допомогою зволожувача повітря можна дуже швидко підвищити вологість до потрібного рівня.
  • Установка горщика на піддон, в який заздалегідь поміщається вологий мох, галька або керамзит. Дно кашпо стикатися з рідиною безпосередньо не повинно. Волога з піддона буде випаровуватися, локально збільшуючи вологість.

Волога з піддона буде випаровуватися, локально збільшуючи вологість

embarkgarden.com

  • Пошук нового місця для рослин, подалі від джерел тепла. По можливості, встановіть на батареях регулятори, щоб можна було знизити інтенсивність опалення.
  • Тимчасовий перенесення в ванну кімнату або на кухню. У цих кімнатах вологість повітря завжди вище, ніж в інших частинах будинку.

Причина №2. Полив кімнатних рослин жорсткою водою

Водопровідна вода, як правило, надто жорстка, щоб поливати нею рослини. Причому навіть відстояна, вона далеко не завжди подобається зеленим вихованцям, тому що може містити багато солей.

Якщо причина, чому сохнуть по краю листя у спатифиллума, бегонії, драцени, троянди, криється в якості води, запідозрити проблему можна по білому нальоту на верхньому шарі грунту. В цьому випадку діяти потрібно в такий спосіб.

  • Зніміть наліт (при його наявності). Намагайтеся не пошкодити кореневу систему. Досипьте в кашпо свіжий субстрат.
  • Уточніть в довіднику, що вважає за краще "пити" рослина. Можливо, йому потрібна особливо м'яка або злегка подкисленная вода.
  • Повністю виключіть полив проточною водою. Водопровідну воду обов'язково відстоюйте мінімум 24 години (краще кілька днів). Не зайвим буде процідити рідину перед використанням. Якщо рослинам не підходить жорсткість навіть відстояної води, замініть її на кип'ячену, талу або дощову.

Причина №3. Порушення режиму поливу рослин

Порушення режиму поливу рослин

businessinsider.com

На питання, чому у драцени, "жіночого щастя", антуріума, маранти сохнуть кінчики листя, зазвичай відповідають, що рослина пересушили. Однак не тільки надмірна посуха, а й рясний полив можуть стати причиною цієї косметичної неприємності.

Більшість кімнатних рослин набагато краще переносить тимчасову "посуху", ніж надлишковий полив.

Іноді складно зрозуміти, залито рослина або пересушена. При перезволоженні листя втрачають тургор, виглядають млявими і млявими. Здається, що їм не вистачає вологи. Так і є. Ось тільки причина в тому, що коренева система загнила, а значить, не може доставити до листів воду.

Чим нижче температура повітря в кімнаті, тим небезпечніше надлишковий полив.

Якщо ви допускаєте, що засушили або залили рослину, дотримуйтесь наших рекомендацій.

  • Уточніть потреби рослини у воді. Дізнайтеся, чи має потребу воно в убогому або рясного поливу, чи має значення підсихання земляної грудки між поливами. Також перевірте, який спосіб поливу воліє квітка - стандартний або в піддон.
  • Проаналізуйте якість дренажу і зливних отворів. Перезволоження, результатом якого стало загнивання і погіршення повітропроникності грунту, може спровокувати занадто маленький отвір в горщику або відсутність дренажу. Якщо це так, пересадите рослина. Якщо з дренажем проблем немає, дайте земляному кому просохнути майже повністю, а лише потім полийте рослина.
  • При посухи поливайте частіше і рясніше. Але не давайте рідини застоюватися в піддоні. Проводьте наступний полив після висихання хоча б декількох сентиментів верхнього шару грунту - для вологолюбних культур і після часткового висихання середнього шару землі - для сукулентів та інших "малопьющих" видів.
  • Задумайтесь про покупку кашпо з автополивом. Цей винахід позбавить вас від клопоту з індивідуальним підбором частоти поливу для кожної рослини.
  • Купіть вимірювач вологості грунту. Пристрій використовуйте кожен раз перед поливом, щоб зрозуміти, яка кількість води потрібно рослині.

Ви можете поливати квітку регулярно, але при цьому він все одно буде страждати від спраги, якщо кількість води залишається недостатнім. Поверхня ґрунту може залишатися вологою, але до коренів рідина доходити не буде. Переконатися, що волога дійшла до коренів, нескладно. Просто лийте воду до тих пір, поки вона не почне просочуватися в піддон.

Причина №4. Пригнічення рослини шкідниками

Пригнічення рослини шкідниками

myhouseplants.com

Якщо на листках або стеблах помічені шкідники, це може виявитися головною причиною пожовклих кінчиків. Паразити п'ють клітинний сік, тим самим вражаючи листок. В цьому випадку заходи по лікуванню потрібно прийняти якомога швидше, тому що одними сухими кінчиками проблеми можуть не обмежитися. Крім того, рослина може заразити своїх здорових сусідів.

Крім таких паразитів, як тля, щитівка, павутинний кліщ, квітникарям варто побоюватися і грибкових захворювань. Вони знищують листок за листком, поки повністю не знищать рослину. Грибок частіше можна розпізнати по бурим цятками, які супроводжують в'янення і висихання листя.

Комплексна терапія включає в себе наступні етапи:

  • ізоляція хворого рослини від інших культур;
  • промивання листя мильним розчином;
  • підвищення вологості повітря;
  • застосування інсектицидів ;
  • дезінфекція кашпо перед пересадкою.

Так як хворе рослина могла контактувати з іншими культурами, підсильте заходи безпеки для інших кімнатних квітів.

Найкращий захист від шкідників - профілактика їх появи. Тому завжди обробляйте кашпо перед висадкою рослин, використовуйте тільки фасований грунт або прожарюють городній. І ніколи не ставте недавно куплені квіти поруч з постійними мешканцями вашого домашнього квітника. Ізолюйте "новоприбулих" хоча б на місяць, щоб переконатися, що вони здорові.

Причина №5. Занадто тісний для квітки горщик

Занадто тісний для квітки горщик

joyusgarden.com

Коричневі кінчики листя можуть з'явитися, якщо рослина посаджено в занадто тісний горщик. На той час, коли коріння освоять весь простір кашпо, грунт вже виснажиться, а значить, квітки буде катастрофічно не вистачати харчування. Дізнатися, чи це викликало проблему, нескладно. Якщо з дренажного отвору вже видно корінці, значить, потрібна екстрена пересадка.

Причина №6. Недолік світла або прямі сонячні промені

Недолік світла або прямі сонячні промені

gardeningknowhow.com

Неправильне розташування може також викликати почорніння кінчиків листя. Причому до подібного результату приводить як дуже яскраве світло (прямі сонячні промені), так і недолік освітлення.

Намагаючись зрозуміти, чому сохнуть листя у квітів, не завадить проаналізувати, чи не обпалюють чи рослина прямі сонячні промені. Це провокує появу не тільки коричневих кінчиків, а й цілих плям. Особливо часто це явище виникає після обприскування в сонячний день.

Пожовтіння через нестачу світла виглядає інакше. Воно проявляється нерівномірною втратою забарвлення і може супроводжуватися скиданням листя (найчастіше так поводиться гібіскус).

  • Дізнайтеся, на якому вікні (північному, східному, південно-західному і т.д.) вважає за краще рости квітка, і постарайтеся знайти для нього підходяще місце.
  • Якщо немає можливості поставити горщик на світле вікно, обзаведіться додатковим світильником. Це може бути спеціальна фітолампи або звичайна люмінесцентна.
  • Якщо кінчики листя жовтіє тільки на одній зі сторін квітки, спробуйте час від часу повертати горщик, щоб всі пагони отримували достатню кількість світла.
  • Від яскравих сонячних променів захистіть рослину за допомогою жалюзі або звичайною картонки (її розмір повинен відповідати висоті квітки), яку в денний час потрібно ставити між вікном і кашпо.

Причина №7. Протяги в квартирі

Протяги в квартирі

pngtree.com

Рослина може спокійно рости в прохолодній кімнаті. Але ось на різкі температурні скачки, викликані холодними повітряними масами, буде реагувати дуже погано. Протяги згубні майже для всіх кімнатних квітів. В результаті на листках з'являються злегка жовтуваті плями, які бліднуть, поки не стануть напівпрозорими.

Джерелом протягів і холодних повітряних потоків може бути не тільки відкрите вікно, але і працює кондиціонер або вентилятор. Розмістіть горщик там, де вплив холодного повітря відчувається мінімально, і квіти знову віддячать вас пишною і соковитою зеленню.

Причина №8. Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

semyatut.ru

Надмірна турбота про домашніх рослинах нерідко стає причиною пожовтіння кінчиків. Особливо це актуально для тих квітникарів, які люблять вносити добрива, керуючись принципом "чим більше, тим краще". Як і при поливі жорсткою водою, на поверхні субстрату може утворитися білий наліт, який потрібно зняти. Підживлення обов'язково припиніть.

Жовті кінчики можуть сигналізувати і про те, що ви давно не підгодовували рослина або не подбали про його збалансованому раціоні харчування. Недолік елементів проявляється по-різному.

  • Дефіцит калію: кінчики і краї листя жовтіє, але прожилки колір не міняють.
  • Дефіцит азоту: жовтіють кінчики і прожилки. Листя стають дрібніше і поступово втрачають насиченість забарвлення (аж до білястого).
  • Дефіцит кальцію: кінчики листя стають коричневими, лист деформується, скручується. Дефект проявляється на занадто кислих або занадто лужних грунтах.
  • Дефіцит цинку: листя виглядають так, ніби вигоріли на сонці. Вони втрачають колір. Прожилки виступають.
  • Дефіцит заліза: листя жовтіє і дрібнішають. Прожилки зберігають зелений колір, але стають більш опуклими.

Якщо у кімнатних рослин сохнуть виключно кінчики, а сама листова пластина залишається здоровою, це рідко призводить до серйозних проблем. Хоча, звичайно, все це псує зовнішній вигляд квітки і настрій його господареві. Якщо справа лише в сухому повітрі, можливо, все пройде після закінчення опалювального сезону. Але якщо причина серйозніша, то закривати очі на хворобу квітки не можна, щоб не погіршити ситуацію.

Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися

Сухе повітря - ось, що відразу приходить на розум, коли ми бачимо сухі кінчики у кімнатних рослин. Але не все крутиться навколо вологості. Є й інші причини, чому на листках з'являються жовті або коричневі плями.

З проблемою сухих кінчиків листя у кімнатних рослин хоч раз стикався кожен квітникар. І неважливо, розводьте ви бегонії, спатифиллум, троянди або орхідеї. При цьому горшкові квіти не виявляють інших тривожних симптомів, продовжуючи рости і навіть радуючи цвітінням. Спробуємо розібратися, чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин, небезпечно це і як усунути дефект.

Найчастіше жовті, коричневі і навіть чорні сухі кінчики - результат неправильного догляду або реакція на життєдіяльність шкідників. Не можна виключати і процес природного старіння. Правда, останнім можна відстрочити, створивши для зеленого вихованця максимально комфортні умови.

Діагностика - важливий етап для призначення правильного "лікування"

Діагностика - важливий етап для призначення правильного лікування

joyusgarden.com

Щоб визначити, чому у спатифиллума, герані та інших рослин жовтіють і сохнуть кінчики листя, проведіть діагностику стану зеленого вихованця. Складність процедури полягає в тому, що пошук причини найчастіше доводиться вести від зворотного, тобто методом виключення.

  1. Переконайтеся, що пригнічений стан рослини не викликано шкідниками. Вони люблять ховатися на пагонах і на нижньому боці листків, тому огляд цих місць проведіть особливо ретельно. Паразити можуть бути і на коренях. Але не поспішайте перевіряти це. Можливо, причина зовсім в іншому, і ви лише марно зашкодить кореневу систему.
  2. Оцініть жорсткість використовуваної для поливу води. Якщо ви не відстоюєте водопровідну воду перед поливом, рослини можуть страждати від високого вмісту солей, домішок фтору, хлору та інших важких речовин, які змінюють характеристики грунту, роблячи субстрат некомфортним.
  3. Порівняйте свій графік внесення добрив з рекомендованою схемою підгодівлі. Причиною, чому сохнуть листя у пальми, драцени, фікусів, орхідеї та інших культур, можуть стати часті або, навпаки, рідкісні підгодівлі.
  4. Заміряйте показники вологості повітря. Оцініть, наскільки вологість повітря у вас в квартирі підходить для вологолюбних видів.
  5. Проаналізуйте, не тісно рослині в горщику. Одним з тривожних дзвіночків можуть стати здалися з дренажного отвору коріння.
  6. Визначте вологість субстрату і ступінь його просихання між поливами. Це можна зробити як на дотик, так і за допомогою індикаторів, які продаються в квіткових магазинах.

Якщо ви виявили відхилення від норми лише по одному пункту, причину висихання кінчиків, як правило, усунути нескладно. А ось якщо після попереднього аналізу ви побачили відразу кілька проблем, доведеться вживати комплексні заходи.

Приступаємо до "лікуванню" кімнатних квітів: загальні правила

Приступаємо до лікуванню кімнатних квітів: загальні правила

mysunnybrighthome.com

Незалежно від причини, чому у антуріума, каланхое або хлорофітума сохнуть листя, будь-якій рослині не завадить екстрена допомога, яка полягає в наступному:

  • Заміна поверхневого шару ґрунту на свіжий субстрат. Це дозволить знизити ризик зараження грунту і усунути відкладення солей від жорсткої води.
  • Очищення поверхні листя від пилу. Для рослин з ніжними листям це можна зробити за допомогою душа. Якщо ж листя більш щільні і не схильні до механічних пошкоджень, використовуйте м'яку ганчірочку.

Від купання в душі потрібно відмовитися, якщо листя рослин мають галявину (як, наприклад, у фіалок).

  • Зміна вологості повітря. У цьому допоможе обприскування, зволожувач або звичайна ємність з водою, поставлена ​​поруч з квіткою.

Якщо є підозра, що рослина залили, не підвищуйте вологість, поки не просохне грунт.

  • Перегляд принципів догляду. Переконайтеся, що рослина отримує від вас саме те, що йому потрібно. Кожен зелений вихованець індивідуальний, а отже, і програму догляду йому потрібно підбирати індивідуально.

Причина №1. Пересушене повітря в квартирі

Пересушене повітря в квартирі

gardenista.com

В наші квартири перебралися жити багато представників тропічних широт, для яких тепло і підвищена вологість - норма. Але створити такі умови вдома буває вкрай складно, особливо в опалювальний сезон, коли і без того сухе повітря висушується остаточно.

Не варто думати, що врятувати становище можна, збільшивши полив. Цим ви досягнете хіба що загнивання кореневої системи, а отже, листю дістанеться ще менше вологи.

Підвищити вологість допоможуть наступні методи:

  • Обприскування. Бажано зрошувати листя з пульверизатора мінімум 2-3 рази в день. Інакше цей захід буде малоефективною.

Обприскування не підходить для рослин з розпустилися квітками (потрапляння крапель на суцвіття може привести до його в'янення), а також для видів з опушеними листами.

  • Використання в приміщенні зволожувачів. За допомогою зволожувача повітря можна дуже швидко підвищити вологість до потрібного рівня.
  • Установка горщика на піддон, в який заздалегідь поміщається вологий мох, галька або керамзит. Дно кашпо стикатися з рідиною безпосередньо не повинно. Волога з піддона буде випаровуватися, локально збільшуючи вологість.

Волога з піддона буде випаровуватися, локально збільшуючи вологість

embarkgarden.com

  • Пошук нового місця для рослин, подалі від джерел тепла. По можливості, встановіть на батареях регулятори, щоб можна було знизити інтенсивність опалення.
  • Тимчасовий перенесення в ванну кімнату або на кухню. У цих кімнатах вологість повітря завжди вище, ніж в інших частинах будинку.

Причина №2. Полив кімнатних рослин жорсткою водою

Водопровідна вода, як правило, надто жорстка, щоб поливати нею рослини. Причому навіть відстояна, вона далеко не завжди подобається зеленим вихованцям, тому що може містити багато солей.

Якщо причина, чому сохнуть по краю листя у спатифиллума, бегонії, драцени, троянди, криється в якості води, запідозрити проблему можна по білому нальоту на верхньому шарі грунту. В цьому випадку діяти потрібно в такий спосіб.

  • Зніміть наліт (при його наявності). Намагайтеся не пошкодити кореневу систему. Досипьте в кашпо свіжий субстрат.
  • Уточніть в довіднику, що вважає за краще "пити" рослина. Можливо, йому потрібна особливо м'яка або злегка подкисленная вода.
  • Повністю виключіть полив проточною водою. Водопровідну воду обов'язково відстоюйте мінімум 24 години (краще кілька днів). Не зайвим буде процідити рідину перед використанням. Якщо рослинам не підходить жорсткість навіть відстояної води, замініть її на кип'ячену, талу або дощову.

Причина №3. Порушення режиму поливу рослин

Порушення режиму поливу рослин

businessinsider.com

На питання, чому у драцени, "жіночого щастя", антуріума, маранти сохнуть кінчики листя, зазвичай відповідають, що рослина пересушили. Однак не тільки надмірна посуха, а й рясний полив можуть стати причиною цієї косметичної неприємності.

Більшість кімнатних рослин набагато краще переносить тимчасову "посуху", ніж надлишковий полив.

Іноді складно зрозуміти, залито рослина або пересушена. При перезволоженні листя втрачають тургор, виглядають млявими і млявими. Здається, що їм не вистачає вологи. Так і є. Ось тільки причина в тому, що коренева система загнила, а значить, не може доставити до листів воду.

Чим нижче температура повітря в кімнаті, тим небезпечніше надлишковий полив.

Якщо ви допускаєте, що засушили або залили рослину, дотримуйтесь наших рекомендацій.

  • Уточніть потреби рослини у воді. Дізнайтеся, чи має потребу воно в убогому або рясного поливу, чи має значення підсихання земляної грудки між поливами. Також перевірте, який спосіб поливу воліє квітка - стандартний або в піддон.
  • Проаналізуйте якість дренажу і зливних отворів. Перезволоження, результатом якого стало загнивання і погіршення повітропроникності грунту, може спровокувати занадто маленький отвір в горщику або відсутність дренажу. Якщо це так, пересадите рослина. Якщо з дренажем проблем немає, дайте земляному кому просохнути майже повністю, а лише потім полийте рослина.
  • При посухи поливайте частіше і рясніше. Але не давайте рідини застоюватися в піддоні. Проводьте наступний полив після висихання хоча б декількох сентиментів верхнього шару грунту - для вологолюбних культур і після часткового висихання середнього шару землі - для сукулентів та інших "малопьющих" видів.
  • Задумайтесь про покупку кашпо з автополивом. Цей винахід позбавить вас від клопоту з індивідуальним підбором частоти поливу для кожної рослини.
  • Купіть вимірювач вологості грунту. Пристрій використовуйте кожен раз перед поливом, щоб зрозуміти, яка кількість води потрібно рослині.

Ви можете поливати квітку регулярно, але при цьому він все одно буде страждати від спраги, якщо кількість води залишається недостатнім. Поверхня ґрунту може залишатися вологою, але до коренів рідина доходити не буде. Переконатися, що волога дійшла до коренів, нескладно. Просто лийте воду до тих пір, поки вона не почне просочуватися в піддон.

Причина №4. Пригнічення рослини шкідниками

Пригнічення рослини шкідниками

myhouseplants.com

Якщо на листках або стеблах помічені шкідники, це може виявитися головною причиною пожовклих кінчиків. Паразити п'ють клітинний сік, тим самим вражаючи листок. В цьому випадку заходи по лікуванню потрібно прийняти якомога швидше, тому що одними сухими кінчиками проблеми можуть не обмежитися. Крім того, рослина може заразити своїх здорових сусідів.

Крім таких паразитів, як тля, щитівка, павутинний кліщ, квітникарям варто побоюватися і грибкових захворювань. Вони знищують листок за листком, поки повністю не знищать рослину. Грибок частіше можна розпізнати по бурим цятками, які супроводжують в'янення і висихання листя.

Комплексна терапія включає в себе наступні етапи:

  • ізоляція хворого рослини від інших культур;
  • промивання листя мильним розчином;
  • підвищення вологості повітря;
  • застосування інсектицидів ;
  • дезінфекція кашпо перед пересадкою.

Так як хворе рослина могла контактувати з іншими культурами, підсильте заходи безпеки для інших кімнатних квітів.

Найкращий захист від шкідників - профілактика їх появи. Тому завжди обробляйте кашпо перед висадкою рослин, використовуйте тільки фасований грунт або прожарюють городній. І ніколи не ставте недавно куплені квіти поруч з постійними мешканцями вашого домашнього квітника. Ізолюйте "новоприбулих" хоча б на місяць, щоб переконатися, що вони здорові.

Причина №5. Занадто тісний для квітки горщик

Занадто тісний для квітки горщик

joyusgarden.com

Коричневі кінчики листя можуть з'явитися, якщо рослина посаджено в занадто тісний горщик. На той час, коли коріння освоять весь простір кашпо, грунт вже виснажиться, а значить, квітки буде катастрофічно не вистачати харчування. Дізнатися, чи це викликало проблему, нескладно. Якщо з дренажного отвору вже видно корінці, значить, потрібна екстрена пересадка.

Причина №6. Недолік світла або прямі сонячні промені

Недолік світла або прямі сонячні промені

gardeningknowhow.com

Неправильне розташування може також викликати почорніння кінчиків листя. Причому до подібного результату приводить як дуже яскраве світло (прямі сонячні промені), так і недолік освітлення.

Намагаючись зрозуміти, чому сохнуть листя у квітів, не завадить проаналізувати, чи не обпалюють чи рослина прямі сонячні промені. Це провокує появу не тільки коричневих кінчиків, а й цілих плям. Особливо часто це явище виникає після обприскування в сонячний день.

Пожовтіння через нестачу світла виглядає інакше. Воно проявляється нерівномірною втратою забарвлення і може супроводжуватися скиданням листя (найчастіше так поводиться гібіскус).

  • Дізнайтеся, на якому вікні (північному, східному, південно-західному і т.д.) вважає за краще рости квітка, і постарайтеся знайти для нього підходяще місце.
  • Якщо немає можливості поставити горщик на світле вікно, обзаведіться додатковим світильником. Це може бути спеціальна фітолампи або звичайна люмінесцентна.
  • Якщо кінчики листя жовтіє тільки на одній зі сторін квітки, спробуйте час від часу повертати горщик, щоб всі пагони отримували достатню кількість світла.
  • Від яскравих сонячних променів захистіть рослину за допомогою жалюзі або звичайною картонки (її розмір повинен відповідати висоті квітки), яку в денний час потрібно ставити між вікном і кашпо.

Причина №7. Протяги в квартирі

Протяги в квартирі

pngtree.com

Рослина може спокійно рости в прохолодній кімнаті. Але ось на різкі температурні скачки, викликані холодними повітряними масами, буде реагувати дуже погано. Протяги згубні майже для всіх кімнатних квітів. В результаті на листках з'являються злегка жовтуваті плями, які бліднуть, поки не стануть напівпрозорими.

Джерелом протягів і холодних повітряних потоків може бути не тільки відкрите вікно, але і працює кондиціонер або вентилятор. Розмістіть горщик там, де вплив холодного повітря відчувається мінімально, і квіти знову віддячать вас пишною і соковитою зеленню.

Причина №8. Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

semyatut.ru

Надмірна турбота про домашніх рослинах нерідко стає причиною пожовтіння кінчиків. Особливо це актуально для тих квітникарів, які люблять вносити добрива, керуючись принципом "чим більше, тим краще". Як і при поливі жорсткою водою, на поверхні субстрату може утворитися білий наліт, який потрібно зняти. Підживлення обов'язково припиніть.

Жовті кінчики можуть сигналізувати і про те, що ви давно не підгодовували рослина або не подбали про його збалансованому раціоні харчування. Недолік елементів проявляється по-різному.

  • Дефіцит калію: кінчики і краї листя жовтіє, але прожилки колір не міняють.
  • Дефіцит азоту: жовтіють кінчики і прожилки. Листя стають дрібніше і поступово втрачають насиченість забарвлення (аж до білястого).
  • Дефіцит кальцію: кінчики листя стають коричневими, лист деформується, скручується. Дефект проявляється на занадто кислих або занадто лужних грунтах.
  • Дефіцит цинку: листя виглядають так, ніби вигоріли на сонці. Вони втрачають колір. Прожилки виступають.
  • Дефіцит заліза: листя жовтіє і дрібнішають. Прожилки зберігають зелений колір, але стають більш опуклими.

Якщо у кімнатних рослин сохнуть виключно кінчики, а сама листова пластина залишається здоровою, це рідко призводить до серйозних проблем. Хоча, звичайно, все це псує зовнішній вигляд квітки і настрій його господареві. Якщо справа лише в сухому повітрі, можливо, все пройде після закінчення опалювального сезону. Але якщо причина серйозніша, то закривати очі на хворобу квітки не можна, щоб не погіршити ситуацію.

Чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин і як з цим боротися

Сухе повітря - ось, що відразу приходить на розум, коли ми бачимо сухі кінчики у кімнатних рослин. Але не все крутиться навколо вологості. Є й інші причини, чому на листках з'являються жовті або коричневі плями.

З проблемою сухих кінчиків листя у кімнатних рослин хоч раз стикався кожен квітникар. І неважливо, розводьте ви бегонії, спатифиллум, троянди або орхідеї. При цьому горшкові квіти не виявляють інших тривожних симптомів, продовжуючи рости і навіть радуючи цвітінням. Спробуємо розібратися, чому сохнуть кінчики листя у кімнатних рослин, небезпечно це і як усунути дефект.

Найчастіше жовті, коричневі і навіть чорні сухі кінчики - результат неправильного догляду або реакція на життєдіяльність шкідників. Не можна виключати і процес природного старіння. Правда, останнім можна відстрочити, створивши для зеленого вихованця максимально комфортні умови.

Діагностика - важливий етап для призначення правильного "лікування"

Діагностика - важливий етап для призначення правильного лікування

joyusgarden.com

Щоб визначити, чому у спатифиллума, герані та інших рослин жовтіють і сохнуть кінчики листя, проведіть діагностику стану зеленого вихованця. Складність процедури полягає в тому, що пошук причини найчастіше доводиться вести від зворотного, тобто методом виключення.

  1. Переконайтеся, що пригнічений стан рослини не викликано шкідниками. Вони люблять ховатися на пагонах і на нижньому боці листків, тому огляд цих місць проведіть особливо ретельно. Паразити можуть бути і на коренях. Але не поспішайте перевіряти це. Можливо, причина зовсім в іншому, і ви лише марно зашкодить кореневу систему.
  2. Оцініть жорсткість використовуваної для поливу води. Якщо ви не відстоюєте водопровідну воду перед поливом, рослини можуть страждати від високого вмісту солей, домішок фтору, хлору та інших важких речовин, які змінюють характеристики грунту, роблячи субстрат некомфортним.
  3. Порівняйте свій графік внесення добрив з рекомендованою схемою підгодівлі. Причиною, чому сохнуть листя у пальми, драцени, фікусів, орхідеї та інших культур, можуть стати часті або, навпаки, рідкісні підгодівлі.
  4. Заміряйте показники вологості повітря. Оцініть, наскільки вологість повітря у вас в квартирі підходить для вологолюбних видів.
  5. Проаналізуйте, не тісно рослині в горщику. Одним з тривожних дзвіночків можуть стати здалися з дренажного отвору коріння.
  6. Визначте вологість субстрату і ступінь його просихання між поливами. Це можна зробити як на дотик, так і за допомогою індикаторів, які продаються в квіткових магазинах.

Якщо ви виявили відхилення від норми лише по одному пункту, причину висихання кінчиків, як правило, усунути нескладно. А ось якщо після попереднього аналізу ви побачили відразу кілька проблем, доведеться вживати комплексні заходи.

Приступаємо до "лікуванню" кімнатних квітів: загальні правила

Приступаємо до лікуванню кімнатних квітів: загальні правила

mysunnybrighthome.com

Незалежно від причини, чому у антуріума, каланхое або хлорофітума сохнуть листя, будь-якій рослині не завадить екстрена допомога, яка полягає в наступному:

  • Заміна поверхневого шару ґрунту на свіжий субстрат. Це дозволить знизити ризик зараження грунту і усунути відкладення солей від жорсткої води.
  • Очищення поверхні листя від пилу. Для рослин з ніжними листям це можна зробити за допомогою душа. Якщо ж листя більш щільні і не схильні до механічних пошкоджень, використовуйте м'яку ганчірочку.

Від купання в душі потрібно відмовитися, якщо листя рослин мають галявину (як, наприклад, у фіалок).

  • Зміна вологості повітря. У цьому допоможе обприскування, зволожувач або звичайна ємність з водою, поставлена ​​поруч з квіткою.

Якщо є підозра, що рослина залили, не підвищуйте вологість, поки не просохне грунт.

  • Перегляд принципів догляду. Переконайтеся, що рослина отримує від вас саме те, що йому потрібно. Кожен зелений вихованець індивідуальний, а отже, і програму догляду йому потрібно підбирати індивідуально.

Причина №1. Пересушене повітря в квартирі

Пересушене повітря в квартирі

gardenista.com

В наші квартири перебралися жити багато представників тропічних широт, для яких тепло і підвищена вологість - норма. Але створити такі умови вдома буває вкрай складно, особливо в опалювальний сезон, коли і без того сухе повітря висушується остаточно.

Не варто думати, що врятувати становище можна, збільшивши полив. Цим ви досягнете хіба що загнивання кореневої системи, а отже, листю дістанеться ще менше вологи.

Підвищити вологість допоможуть наступні методи:

  • Обприскування. Бажано зрошувати листя з пульверизатора мінімум 2-3 рази в день. Інакше цей захід буде малоефективною.

Обприскування не підходить для рослин з розпустилися квітками (потрапляння крапель на суцвіття може привести до його в'янення), а також для видів з опушеними листами.

  • Використання в приміщенні зволожувачів. За допомогою зволожувача повітря можна дуже швидко підвищити вологість до потрібного рівня.
  • Установка горщика на піддон, в який заздалегідь поміщається вологий мох, галька або керамзит. Дно кашпо стикатися з рідиною безпосередньо не повинно. Волога з піддона буде випаровуватися, локально збільшуючи вологість.

Волога з піддона буде випаровуватися, локально збільшуючи вологість

embarkgarden.com

  • Пошук нового місця для рослин, подалі від джерел тепла. По можливості, встановіть на батареях регулятори, щоб можна було знизити інтенсивність опалення.
  • Тимчасовий перенесення в ванну кімнату або на кухню. У цих кімнатах вологість повітря завжди вище, ніж в інших частинах будинку.

Причина №2. Полив кімнатних рослин жорсткою водою

Водопровідна вода, як правило, надто жорстка, щоб поливати нею рослини. Причому навіть відстояна, вона далеко не завжди подобається зеленим вихованцям, тому що може містити багато солей.

Якщо причина, чому сохнуть по краю листя у спатифиллума, бегонії, драцени, троянди, криється в якості води, запідозрити проблему можна по білому нальоту на верхньому шарі грунту. В цьому випадку діяти потрібно в такий спосіб.

  • Зніміть наліт (при його наявності). Намагайтеся не пошкодити кореневу систему. Досипьте в кашпо свіжий субстрат.
  • Уточніть в довіднику, що вважає за краще "пити" рослина. Можливо, йому потрібна особливо м'яка або злегка подкисленная вода.
  • Повністю виключіть полив проточною водою. Водопровідну воду обов'язково відстоюйте мінімум 24 години (краще кілька днів). Не зайвим буде процідити рідину перед використанням. Якщо рослинам не підходить жорсткість навіть відстояної води, замініть її на кип'ячену, талу або дощову.

Причина №3. Порушення режиму поливу рослин

Порушення режиму поливу рослин

businessinsider.com

На питання, чому у драцени, "жіночого щастя", антуріума, маранти сохнуть кінчики листя, зазвичай відповідають, що рослина пересушили. Однак не тільки надмірна посуха, а й рясний полив можуть стати причиною цієї косметичної неприємності.

Більшість кімнатних рослин набагато краще переносить тимчасову "посуху", ніж надлишковий полив.

Іноді складно зрозуміти, залито рослина або пересушена. При перезволоженні листя втрачають тургор, виглядають млявими і млявими. Здається, що їм не вистачає вологи. Так і є. Ось тільки причина в тому, що коренева система загнила, а значить, не може доставити до листів воду.

Чим нижче температура повітря в кімнаті, тим небезпечніше надлишковий полив.

Якщо ви допускаєте, що засушили або залили рослину, дотримуйтесь наших рекомендацій.

  • Уточніть потреби рослини у воді. Дізнайтеся, чи має потребу воно в убогому або рясного поливу, чи має значення підсихання земляної грудки між поливами. Також перевірте, який спосіб поливу воліє квітка - стандартний або в піддон.
  • Проаналізуйте якість дренажу і зливних отворів. Перезволоження, результатом якого стало загнивання і погіршення повітропроникності грунту, може спровокувати занадто маленький отвір в горщику або відсутність дренажу. Якщо це так, пересадите рослина. Якщо з дренажем проблем немає, дайте земляному кому просохнути майже повністю, а лише потім полийте рослина.
  • При посухи поливайте частіше і рясніше. Але не давайте рідини застоюватися в піддоні. Проводьте наступний полив після висихання хоча б декількох сентиментів верхнього шару грунту - для вологолюбних культур і після часткового висихання середнього шару землі - для сукулентів та інших "малопьющих" видів.
  • Задумайтесь про покупку кашпо з автополивом. Цей винахід позбавить вас від клопоту з індивідуальним підбором частоти поливу для кожної рослини.
  • Купіть вимірювач вологості грунту. Пристрій використовуйте кожен раз перед поливом, щоб зрозуміти, яка кількість води потрібно рослині.

Ви можете поливати квітку регулярно, але при цьому він все одно буде страждати від спраги, якщо кількість води залишається недостатнім. Поверхня ґрунту може залишатися вологою, але до коренів рідина доходити не буде. Переконатися, що волога дійшла до коренів, нескладно. Просто лийте воду до тих пір, поки вона не почне просочуватися в піддон.

Причина №4. Пригнічення рослини шкідниками

Пригнічення рослини шкідниками

myhouseplants.com

Якщо на листках або стеблах помічені шкідники, це може виявитися головною причиною пожовклих кінчиків. Паразити п'ють клітинний сік, тим самим вражаючи листок. В цьому випадку заходи по лікуванню потрібно прийняти якомога швидше, тому що одними сухими кінчиками проблеми можуть не обмежитися. Крім того, рослина може заразити своїх здорових сусідів.

Крім таких паразитів, як тля, щитівка, павутинний кліщ, квітникарям варто побоюватися і грибкових захворювань. Вони знищують листок за листком, поки повністю не знищать рослину. Грибок частіше можна розпізнати по бурим цятками, які супроводжують в'янення і висихання листя.

Комплексна терапія включає в себе наступні етапи:

  • ізоляція хворого рослини від інших культур;
  • промивання листя мильним розчином;
  • підвищення вологості повітря;
  • застосування інсектицидів ;
  • дезінфекція кашпо перед пересадкою.

Так як хворе рослина могла контактувати з іншими культурами, підсильте заходи безпеки для інших кімнатних квітів.

Найкращий захист від шкідників - профілактика їх появи. Тому завжди обробляйте кашпо перед висадкою рослин, використовуйте тільки фасований грунт або прожарюють городній. І ніколи не ставте недавно куплені квіти поруч з постійними мешканцями вашого домашнього квітника. Ізолюйте "новоприбулих" хоча б на місяць, щоб переконатися, що вони здорові.

Причина №5. Занадто тісний для квітки горщик

Занадто тісний для квітки горщик

joyusgarden.com

Коричневі кінчики листя можуть з'явитися, якщо рослина посаджено в занадто тісний горщик. На той час, коли коріння освоять весь простір кашпо, грунт вже виснажиться, а значить, квітки буде катастрофічно не вистачати харчування. Дізнатися, чи це викликало проблему, нескладно. Якщо з дренажного отвору вже видно корінці, значить, потрібна екстрена пересадка.

Причина №6. Недолік світла або прямі сонячні промені

Недолік світла або прямі сонячні промені

gardeningknowhow.com

Неправильне розташування може також викликати почорніння кінчиків листя. Причому до подібного результату приводить як дуже яскраве світло (прямі сонячні промені), так і недолік освітлення.

Намагаючись зрозуміти, чому сохнуть листя у квітів, не завадить проаналізувати, чи не обпалюють чи рослина прямі сонячні промені. Це провокує появу не тільки коричневих кінчиків, а й цілих плям. Особливо часто це явище виникає після обприскування в сонячний день.

Пожовтіння через нестачу світла виглядає інакше. Воно проявляється нерівномірною втратою забарвлення і може супроводжуватися скиданням листя (найчастіше так поводиться гібіскус).

  • Дізнайтеся, на якому вікні (північному, східному, південно-західному і т.д.) вважає за краще рости квітка, і постарайтеся знайти для нього підходяще місце.
  • Якщо немає можливості поставити горщик на світле вікно, обзаведіться додатковим світильником. Це може бути спеціальна фітолампи або звичайна люмінесцентна.
  • Якщо кінчики листя жовтіє тільки на одній зі сторін квітки, спробуйте час від часу повертати горщик, щоб всі пагони отримували достатню кількість світла.
  • Від яскравих сонячних променів захистіть рослину за допомогою жалюзі або звичайною картонки (її розмір повинен відповідати висоті квітки), яку в денний час потрібно ставити між вікном і кашпо.

Причина №7. Протяги в квартирі

Протяги в квартирі

pngtree.com

Рослина може спокійно рости в прохолодній кімнаті. Але ось на різкі температурні скачки, викликані холодними повітряними масами, буде реагувати дуже погано. Протяги згубні майже для всіх кімнатних квітів. В результаті на листках з'являються злегка жовтуваті плями, які бліднуть, поки не стануть напівпрозорими.

Джерелом протягів і холодних повітряних потоків може бути не тільки відкрите вікно, але і працює кондиціонер або вентилятор. Розмістіть горщик там, де вплив холодного повітря відчувається мінімально, і квіти знову віддячать вас пишною і соковитою зеленню.

Причина №8. Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

Неправильна схема підгодівлі кімнатних квітів

semyatut.ru

Надмірна турбота про домашніх рослинах нерідко стає причиною пожовтіння кінчиків. Особливо це актуально для тих квітникарів, які люблять вносити добрива, керуючись принципом "чим більше, тим краще". Як і при поливі жорсткою водою, на поверхні субстрату може утворитися білий наліт, який потрібно зняти. Підживлення обов'язково припиніть.

Жовті кінчики можуть сигналізувати і про те, що ви давно не підгодовували рослина або не подбали про його збалансованому раціоні харчування. Недолік елементів проявляється по-різному.

  • Дефіцит калію: кінчики і краї листя жовтіє, але прожилки колір не міняють.
  • Дефіцит азоту: жовтіють кінчики і прожилки. Листя стають дрібніше і поступово втрачають насиченість забарвлення (аж до білястого).
  • Дефіцит кальцію: кінчики листя стають коричневими, лист деформується, скручується. Дефект проявляється на занадто кислих або занадто лужних грунтах.
  • Дефіцит цинку: листя виглядають так, ніби вигоріли на сонці. Вони втрачають колір. Прожилки виступають.
  • Дефіцит заліза: листя жовтіє і дрібнішають. Прожилки зберігають зелений колір, але стають більш опуклими.

Якщо у кімнатних рослин сохнуть виключно кінчики, а сама листова пластина залишається здоровою, це рідко призводить до серйозних проблем. Хоча, звичайно, все це псує зовнішній вигляд квітки і настрій його господареві. Якщо справа лише в сухому повітрі, можливо, все пройде після закінчення опалювального сезону. Але якщо причина серйозніша, то закривати очі на хворобу квітки не можна, щоб не погіршити ситуацію.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама