Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кімнатне деревце з насіння

Зазвичай насіння цитрусових разом з шкіркою ми викидаємо в сміття.Більшість з нас упевнені, що з них виростуть лише «дикуни», які при будь-якому догляді не зацвітуть і не дасть свого плоду ніколи, а в кращому випадку - через 20-25 років.так чи так це насправді?

Наука і життя // Ілюстрації

Деревце лимона можуть прикрашати одночасно білі ароматні квітки і плоди - як стиглі золотисті, так і зелені. Якщо дозрілий плід не зрізати з гілки, то його забарвлення знову стане зеленою. Пожовтіє такий лимон через 8-10 місяців.

Посуд для сіянців підходить будь-яка, в тому числі і керамічна чашка, аби були дренаж і отвір в дні для стоку води.

Для появи бічних пагонів іноді досить перегнути стовбур рослини у вигляді колеса або пригнути верхівку.

Вирощений з насіння марокканський мандарин. Рослині 1,5 року. Сіянець відібраний за ознакою близького розташування нирок, пізніше така рослина буде кущитися навіть без формування.

Щоб прискорити плодоношення підростаючого рослини, гілках надають горизонтальне положення. Слідкуйте, щоб не занадто загущающих крона, для цього не допускайте зростання гілок всередину її.

Найбільше бутонів і запашних квіток з'являється на цитрусових в березні - травні. На фото: зацвів апельсин. Щоб забезпечити визрівання одного плоду, рослина має мати 15-20 пружних, щільних, темно-зеленого листя.

При додатковому освітленні в осінньо-зимові місяці плоди апельсинів дозрівають солодкими.

Різні види цитрусових легко помітні за цілою низкою ознак, в тому числі і за формою листових черешків, які забезпечені «крилатками», розвиненими в різному ступені.

Через 8-9 місяців на мандариновому деревце з маленьких зав'язей виростають досить великі плоди.

<

>

У природних умовах - в країнах Південно-Східної Азії і в субтропіках Італії, Іспанії - будь-які цитрусові дерева, вирощені з насіння, починають плодоносити вже на 5-7-й рік. Тому в деяких штатах Індії багато з них прийнято розмножувати саме насінням, а щепленням - лише тоді, коли важливо повністю зберегти всі сортові особливості рослини.

Однак природні умови благодатних субтропіків і ті, що на нашому підвіконні, - зовсім неоднакові. У першому випадку вони ідеальні для розвитку цитрусових, а в другому - незрівнянно більш жорсткі.

ЯК ПРИСКОРИТИ Плодоношення

По-своєму оригінальні все цитрусові деревця, вирощені з насіння, особливо під час цвітіння, коли вони суцільно покриті білими запашними квітками, хоча кожен вид специфічний і має свої особливості: у апельсинів - найкрасивіша крона з темними листочками, у мандаринів - яскраві апетитні плоди , у грейпфрутів - плоди дуже великі, правда, і саме деревце нерідко громіздке і швидше підходить для зимових садів і офісів. Найбільш практичні для вирощування - лимони, які круглий рік радують плодами, зазвичай помітно більшими, яскравими і ароматними, ніж покупні.

Сіянці цитрусових здатні дати перші плоди вже на 4-5-й рік при використанні певних прийомів. Але починається все з вибору насіння і їх посіву.

З будь-яких плодів відбирають найбільші насіння і відразу ж сіють їх у невеликі горщики або стаканчики, обов'язково з дренажним отвором в дні. Доцільніше попередньо обробити насіння одним з препаратів з групи біологічних природних стимуляторів. Я, наприклад, на ніч опускаю насіння в розчин гумату натрію Сахалінський (не темніше пива) - в подальшому це позитивно впливає на розвиток кореневої системи, а потім ще на 8-12 годин - в воду, в яку додаю циркон і епін-екстра, по одній краплі препарату на склянку води, це прискорює розвиток сіянців, а головне - допомагає їм перенести недостатню освітленість і сухе повітря в приміщенні.

Бажано посіяти відразу десяток-другий рослин, які будуть потрібні в подальшому для відбору кращих, потенційно скороплідний. Насіння поміщають в пухку родючий грунт на глибину 1-2 см, а коли сходи підростуть, у віці 3-5 місяців, акуратно пересаджують, швидше за перевалюють, повністю зберігаючи земляний кому, в ємність побільше і додають в грунтову суміш жменю біогумусу (компосту, переробленого дощовими черв'яками), що сприяє прискореному розвитку рослин.

Підростаючі сіянці відбирають за такими зовнішніми ознаками:

- спочатку кремезна крона (про це говорить мінімальна відстань між нирками на стеблинках); такі рослини навіть без форміровкі надалі схильні кущитися;

- мінімальна кількість коротких голок (або повна відсутність таких) і тонких пагонів;

- максимальна кількість листя, які рідко опадають.

Неминуче бракують швидко оголюються рослини з нечисленними листочками і тонкими витягуються пагонами.

Дуже важливо не допустити одностеблові розвитку сіянця у вигляді вудлища. Уже в перші місяці життя необхідно викликати його бічне розгалуження. Для цього нігтем або пінцетом кожен раз прищипують ніжну верхівку відростають втечі під час чергової «хвилі» зростання (цитруси ростуть не постійно, а періодами, «хвилями» - не більше 4-5 разів за рік, з перервами один - три місяці). Якщо і після цього відростає лише верхівка без бічних пагонів, то її видаляють знову.

Надалі виросли бічні пагони з двома-трьома листочками прищипують (роблять це якомога раніше), тоді гілочки виростуть мінімально короткими. І в подальшому дотримуються такого самого принцип, намагаючись надати деревцю кустистость і пропорційність крони. Час від часу горщики з рослинами злегка повертають - але не різко - не більше ніж на чверть обороту.

Не менш важливо стежити, щоб всередині формується крони не з'являвся окремі вертикально зростаючі гілочки ( «дзиги»). При виникненні гілочок, поки не втрачена гнучкість, їх нахиляють і прив'язують тасьми або шпагатом до стволик або уткнутими в грунт олівця.

У міру зростання деревця стежать також за тим, щоб крона не надто загущающих, для цього прагнуть не допускати зростання гілок всередину її.

І ще один найважливіший прийом, що наближує плодоношення, - кільцювання. Проводять його в такий спосіб. Стволик або одну-дві скелетні гілочки біля самої основи міцно перетягують ( «окільцьовують») мідним дротом так, щоб вона злегка вдавлювалися в кору. На цьому місці дуже швидко утворюється наплив і відбувається деформація, що викликає всередині рослинного організму накопичення таких речовин, які стимулюють утворення плодових бруньок. Через півроку-рік, щоб уникнути зайвої перетяжки гілок і загрози облому, кільце обережно знімають, а місце операції замазують садовим варом або перебинтовували смужкою з еластичного поліетилену.

У ЦИТРУСОВИХ СВОЇ ЗВИЧКИ

Ще більш наблизять цвітіння і плодоношення цитрусових рослин регулярне включення над ними штучного «сонця» у вигляді спеціальних фітоламп або люмінесцентних ламп (денного світла), зволоження кімнатного повітря за допомогою електроувлажнітелей або фонтанчиків та регулярна - один-два рази на рік, в лютому і червні , - пересадка рослин в ємності, які кожен раз на 3 - 5 см більше колишніх. Годиться грунтова суміш, просіяне через дрібнопористий сито і складається з рівних часток повністю перепріла листя (в готовому вигляді її неважко зібрати в парку або в лісі під старими кленами і липами), дернової землі (досить витрусити нарізані на лузі з хорошим травостоєм пласти дернини) і компосту з гнойовим перегноєм. В крайньому випадку можна використовувати звичайну пухкий грунт з саду, додавши в неї 1 / 3-1 / 4 частина обсягу кінського гною.

Але навіть при таких регулярних пересадках поживних речовин у свіжій грунті вистачає тільки на три - п'ять місяців, в той час як цитрусові деревця потребують повноцінного харчування з кінця лютого до вересня. В цьому випадку виручають комплексні добрива, які включають усі необхідні речовини з мікроелементами. І краще не у вигляді сухих сумішей, а в жідкообразном вигляді. Удобрюють сильно розведеним водою розчином (не більше 1-2 г препарату на 1 літр), інакше коріння цитрусових легко «спалити».

Підживлення «мінералкою» добре чергувати з поливами готовими, наявними у продажу настоями і концентратами органіки.

Замість висновку

Найчастіше всі зусилля бувають винагороджені, і через кілька років вирощені з насіння цитрусові деревця зацвітають і дають перші плоди. Причому рослини, вирощені з насіння, виявляються набагато витривалішими і пристосувань до кімнатних умов, ніж цитрусові будь-яких сортів, які можна придбати в магазині: вони не вимагають ні ідеального освітлення, ні оптимальної вологості повітря. Інакше кажучи, при більш-менш хорошому догляді відчувають себе в кімнаті не гірше невибагливої ​​герані або фікуса. А все тому, що спочатку ці плодові деревця з'явилися в будинку, який став для них своїм.

Виростивши плодоносні деревця з сіянців, в подальшому можна розмножити кращі, перспективні рослини вже іншим найпростішим способом - укоріненням зрізаних з них коротких черешків в міні-теплиці - горщику з вологим піском під скляною банкою. Саджанці, вирощені з живців, плодоносять вже на третій рік без втрати свого головного достоїнства - невибагливість.

література

Дадикін В. В. Цитрусовий сад на вашому вікні. - М .: АСТ-Пресс Книга, 2006.

Дадикін В. В. Країна Лімонія поруч // Наука і життя, 2006, № 12.

Дадикін В. В. Лімоноград // Наука і життя, 2004, № 12.

Квітникарю - на замітку

• Якщо водопровідна вода містить багато вапна, врятувати землю в горщику від защелачивания допоможе перепрілий хвоя, зібрана з-під старих ялин. Додайте її при посадці в грунтову суміш (співвідношення 1: 6), але ще краще прикрийте такий хвоєю верхній шар землі в горщику.

• Брак макро- і мікроелементів легко визначити за зовнішнім виглядом цитрусових рослин. При дефіциті азоту - зменшується приріст, листя жовтіє, особливо нижні і біля основи пагонів. При дефіциті фосфору - рослина цвіте слабо і багато квіток опадає. При дефіциті калію - кромка л Іста буріє, стає зморшкуватою і закручується вниз. При дефіциті заліза - листя жовтіє і бліднуть. При дефіциті бору - відмирають верхівкові точки зростання і деформуються зав'язі. При дефіциті міді - на плодах з'являються клейкі темно-коричневі плями.

• Щоб зменшити втрату води, закрийте землю в горщику кружком з товстого поліетилену або пластмаси, попередньо зробивши проріз для стовбура. Але можна покласти зверху шар моху-сфагнуму - він діє і як наповнена водою губка, і як додатковий підкислювач, і як джерело азоту.

• Квітки і молоді, ніжні пагони цитрусових - хороша добавка до звичайної чайної заварки, вони додають напою своєрідний аромат і збагачують його вітамінами.

• Ніщо так не гальмує розвиток будь-яких цитрусових, як напад полчищ шкідників - павутинних кліщів, ложнощитовок, попелиць. Тому регулярно, двічі на місяць, промивайте листочки під сильним струменем душа, а влітку виносьте рослина на вулицю для обробки перевіреними засобами - розчином таблеток ФАС (2 таблетки на відро води), Актари (5 г препарату на відро води) або Фітоверма (1 чайна ложка на 1 літр води). Набагато ефективніше, простіше і безпечніше для власного здоров'я не обприскувати рослини з пульверизатора, а занурити їх крону на одну-дві хвилини в відро з розчином перерахованих інсектицидів.

Ак чи так це насправді?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама