Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю | На грядці (Огород.ru)

  1. Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю Виростити кавун чи диню,...
  2. Сорти кавунів для теплиць
  3. Сорти динь для теплиць
  4. Розсада кавунів і динь
  5. Як і коли сіяти кавуни і дині
  6. Догляд за розсадою кавуна і дині
  7. Висадка розсади в теплицю
  8. Догляд за кавунами і динями
  9. Як поливати баштанні в теплиці
  10. Чим підгодувати кавуни і дині
  11. Формування кущів кавуна і дині
  12. Проблеми і хвороби тепличної баштану
  13. хвороби
  14. труднощі вирощування
  15. Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю
  16. Як вибрати сорти кавуна і дині для теплиці
  17. Сорти кавунів для теплиць
  18. Сорти динь для теплиць
  19. Розсада кавунів і динь
  20. Як і коли сіяти кавуни і дині
  21. Догляд за розсадою кавуна і дині
  22. Висадка розсади в теплицю
  23. Догляд за кавунами і динями
  24. Як поливати баштанні в теплиці
  25. Чим підгодувати кавуни і дині
  26. Формування кущів кавуна і дині
  27. Проблеми і хвороби тепличної баштану
  28. хвороби
  29. труднощі вирощування
  30. Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю
  31. Як вибрати сорти кавуна і дині для теплиці
  32. Сорти кавунів для теплиць
  33. Сорти динь для теплиць
  34. Розсада кавунів і динь
  35. Як і коли сіяти кавуни і дині
  36. Догляд за розсадою кавуна і дині
  37. Висадка розсади в теплицю
  38. Догляд за кавунами і динями
  39. Як поливати баштанні в теплиці
  40. Чим підгодувати кавуни і дині
  41. Формування кущів кавуна і дині
  42. Проблеми і хвороби тепличної баштану
  43. хвороби
  44. труднощі вирощування

Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю

Виростити кавун чи диню, маючи хоча б плівкову теплицю, цілком реально навіть в суворому російському кліматі. Досить лише вибрати правильні сорти, своєчасно виростити розсаду і відповідально підійти до агротехніки.

Звичайно, перший рік догляд за примхливими баштанними культурами може здатися вам складним або незрозумілим. Але вже на наступний сезон, коли ви зрозумієте все принципи зростання кавунів і динь, справа піде простіше, і врожаї порадують.

Як вибрати сорти кавуна і дині для теплиці

Навіть наявність хорошої теплиці не забезпечить вам теплого періоду такої тривалості, як на батьківщині кавунів і динь. А тому краще вибирати скоростиглі і ультраскоростиглий сорти, які встигають визріти до того, як похолодає або посадки атакують захворювання. Крім того, не варто гнатися за великоплідних сортів - в середній смузі ці рослини все одно не дадуть обіцяного результату, а ось за смаком будуть неабияк поступатися своїм невеликим побратимам.

Сорти кавунів для теплиць

У садових центрах можна побачити насіння десятків сортів кавунів для теплиць і відкритого грунту. Для першого разу не варто набирати десяток пакетиків, досить буде 1-2, але з перевіреними варіантами.

Сорт / гібридТермін дозріванняМаса плодівОсобливості сорту

княжич

68-73 дня після появи сходів 4-6 кг Малинова м'якоть, тонка шкірка

Кримсон Світ

67-82 дня після появи сходів 3-5 кг Стійкий до борошнистої роси та антракнозу

вогник

70-87 днів після появи сходів 1,5-2,5 кг Злегка сегментована поверхню, тендітна кірка

Помаранчевий медок F1

70-85 днів після появи сходів 2-2,5 кг Помаранчева м'якоть, підвищений вміст цукру

подарунок сонця

68-73 дня після появи сходів 4-4,5 кг Помаранчева шкірка плоду, листя з жовтими прожилками і черешками, компактні кущі

шуга Бейбі

75-85 днів після появи сходів 3-5 кг Зерниста м'якоть з високим вмістом цукру

Сорти динь для теплиць

Адаптовані для вирощування в теплицях дині також відрізняються скоростиглістю і ультраскоростиглий. Багато з сортів стійкі до захворювань і можуть похвалитися ароматної соковитою м'якоттю при невеликих розмірах.

Сорт / гібридТермін дозріванняМаса плодівОсобливості сорту

Алтайська

65-75 днів після появи сходів 0,8-1,6 кг Овальні плоди лимонно-жовтого кольору, батоги довжиною до 2 м, рослина стійко до знижених температур

Злато Скіфів F1

75-80 днів після появи сходів 1,1-1,3 кг Стійка до борошнистої роси, кірка покрита щільною сіткою

Ірокез F1

75-80 днів після появи сходів 1,2-1,7 кг Не годиться для зберігання, швидко втрачає цукру після дозрівання

нагорода

65-70 днів після появи сходів 1,5-2 кг Кірка покрита щільною сіткою

Ожен F1

80-85 днів після появи сходів 0,8-0,9 кг Компактний кущ з короткими батогами, добре підходить для вертикальної шпалери, при дозріванні шкірка плоду жовтіє

ефіопка

70-80 днів після появи сходів 3,5-5 кг Компактні потужні кущі, плоди добре зберігаються, сорт стійкий до сонячних опіків

Розсада кавунів і динь

На етапі вирощування розсади кавуни і дині нічим не відрізняються один від одного. Всі процедури і терміни у цих культур збігаються, тому ви можете проводити роботи "оптом".

Як і коли сіяти кавуни і дині

Суміш для посіву насіння баштанних культур готують з 1 частини низинного торфу, 1 частини перегною, 0,5 частини промитого піску. На кожен літр готової суміші потрібно додати 2 ст.л. золи і добре перемішати.

Насіння кавуна і дині висівають на розсаду в середині квітня. В окремі горщики на глибину 2 см кладуть по 1 насіння. Спочатку горщики заповнюють грунтом на 2/3, а в процесі росту грунт підсипають, щоб саджанці формували додаткові корені.

Перші дні після посіву (до появи сходів) горщики тримають в теплому приміщенні з температурою 25-30 ° C. Після цього на тиждень температуру знижують до 16-18 ° C, а в період активного росту розсади вдень температура повинна бути 20-25 ° C, а вночі - 16-18 ° C.

Від появи сходів до висадки розсади на постійне місце повинно пройти 30 днів.

Догляд за розсадою кавуна і дині

Зайва волога для баштанних згубна на будь-якому етапі, тому поливайте розсаду не частіше 2 разів на тиждень, а в проміжках давайте грунту пересихати. А ось про підгодівлі забувати не варто - проведіть першу на стадії появи першого справжнього листка, а другу - через 2 тижні.

Для добрива розсади розчиніть в 1 л води:

  • 2 г суперфосфату;
  • 1,5 г хлористого калію;
  • 1 г аміачної селітри.

Отримати розчин можна полити до 15 рослин.

Висадка розсади в теплицю

Висаджувати розсаду кавунів і динь на постійне місце проводиться в середині травня, бажано в похмурий день або ввечері. Рослини перевалюють з грудкою землі, попередньо добре протоку грунт.

Баштанні чутливі до грибкових захворювань, тому не можна заглиблювати кореневу шийку, а місце посадки бажано присипати піском. Перші пару тижнів розсаду поливають теплою водою, щоб не посилювати стрес від пересадки.

Догляд за кавунами і динями

У природних умовах зростання дині і кавуни настільки невибагливі, що їх сіють і забувають про них до збору врожаю. На жаль, наш клімат не дозволяє надходити з баштанними аналогічно, та й місця в середньостатистичної теплиці не так багато.

Як поливати баштанні в теплиці

Кавуни та дині поливають з розрахунку 2-3 відра води на 1 кв.м. До цвітіння це потрібно робити 1 раз в тиждень, в період цвітіння 2 рази в тиждень, а після того, як плоди почнуть дозрівати, полив скорочують до 1 разу на 10-15 днів.

Чим підгодувати кавуни і дині

При тепличному вирощуванні кавуни і дині підгодовують 3 рази за сезон (не рахуючи добрив, які вносять в розсадний період):

  • 1-я підгодівля - в момент висадки в грунт;
  • 2-я підгодівля - в фазі зростання бічних батогів;
  • 3-тя підгодівля - під час утворення бутонів.

Надлишок азотних добрив розтягує період вегетації і віддаляє дозрівання врожаю.

Баштанні добре відгукуються на внесення комплексних мінеральних добрив. Найкраще готувати для них суміш з 100 г суперфосфату, 30 г калійної солі, 15 г аміачної селітри. Ці речовини розводять у відрі води, яке потім витрачають на 2-3 рослини.

Формування кущів кавуна і дині

Найскладнішим в догляді за кавунами і динями вважається формування кущів. Оскільки розміри теплиці не дозволяють пустити їх "в розстил", потрібно встановлювати шпалери і направляти батоги для вертикального зростання.

Кожне рослина здатна дати пару десятків зав'язей, однак визріти в наших широтах зможуть 3-4 плоди на одному кущі. Решта ж просто забирають сили та уповільнюють дозрівання. Щоб дочекатися стиглих кавунів і динь, потрібно обривати зайві зав'язі і жіночі квітки.

Щоб плодова гілка не перегинати, плоди поміщають в сітку і підв'язують до шпалери.

Вертикальне вирощування баштанних в теплиці не тільки економить місце, але і дає різок більше освітлення, а значить, прискорює дозрівання плодів. Щоб отримати шпалерну культуру, через кілька днів після висадки розсади над нею встановлюють конструкцію з опор і дроту. На висоті 2 м прив'язують мотузку, а нижній її кінець вільної петлею обвивають навколо стебла рослини. У міру зростання пагони закручують навколо мотузки.

У формуванні динь є ще одна тонкість - у них потрібно прищипувати верхівкові точки зростання батогів над 3-4 листом. Тоді з пазушних бруньок утворюються пагони, два з яких потрібно залишити і піднімати на шпалеру в формі букви V, а решта видалити. Без прищипування рослина буде витрачати сили на розвиток батогів на шкоду плодам.

Проблеми і хвороби тепличної баштану

Теплиця здатна забезпечити кавунів і диням необхідну температуру, але ці південні рослини звикли ще і до сухого повітря. У закритому ж просторі парника дуже волого, і це призводить до ряду проблем і захворювань.

хвороби

Найчастіше кавуни і дині в теплиці страждають від борошнистої роси і антракноза . У першому випадку листя покриваються білим, поступово темніє нальотом, а в другому на них утворюються бурі або рожеві плями, а плоди зморщуються і гниють.

Плями антракноза на листках кавуна

До появи захворювань призводять підвищена вологість, недолік сонця і низькі температури. Профілактикою може служити обробка 1% -ним розчином бордоської рідини або хлорокиси міді.

Якщо на баштанних з'явилися ознаки борошнистої роси або антракноза, потрібно негайно видалити уражені ділянки рослин. Зберегти урожай допоможе дворазова (з інтервалом 7-10 днів) обробка посадок бордоською сумішшю і регулярні провітрювання.

труднощі вирощування

Навіть самий старанний і досвідчений городник може зіткнутися з низкою проблем при вирощуванні цих культур. На щастя, у кожної є своє рішення.

Відсутність зав'язей пов'язано з відсутністю запилення, часто зустрічається у тепличних культур. Для того щоб комахи могли проникнути всередину, потрібно залишати відкритими кватирки і двері, збризкувати кущі солодкою водою або висадити поруч з ними медоноси. Якщо все заходи не допомогли, доведеться запилювати квітки вручну.

Гниття плодів відбувається через високу вологість і накопичується конденсату. Теплицю потрібно провітрювати хоча б двічі на добу і протирати її зсередини, не даючи холодним краплях падати на кавуни і дині.

Несолодкі плоди - ще один наслідок підвищеної вологості. Навіть якщо мінімізувати полив в період дозрівання плодів, рослини все одно зможуть отримувати воду через листя, а рівень цукру в баштанних від цього буде знижуватися. Щоб впоратися з цією проблемою, варто тримати теплицю в режимі провітрювання кожен раз, коли температура це дозволяє, і закривати лише на ніч.

Чи складно виростити кавун чи диню в теплиці на дачі? Визнаємо, не так просто, як, наприклад, кабачки. Але і радості від збору солодкого врожаю ви отримаєте чимало, а значить, варто ризикнути.

Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю

Виростити кавун чи диню, маючи хоча б плівкову теплицю, цілком реально навіть в суворому російському кліматі. Досить лише вибрати правильні сорти, своєчасно виростити розсаду і відповідально підійти до агротехніки.

Звичайно, перший рік догляд за примхливими баштанними культурами може здатися вам складним або незрозумілим. Але вже на наступний сезон, коли ви зрозумієте все принципи зростання кавунів і динь, справа піде простіше, і врожаї порадують.

Як вибрати сорти кавуна і дині для теплиці

Навіть наявність хорошої теплиці не забезпечить вам теплого періоду такої тривалості, як на батьківщині кавунів і динь. А тому краще вибирати скоростиглі і ультраскоростиглий сорти, які встигають визріти до того, як похолодає або посадки атакують захворювання. Крім того, не варто гнатися за великоплідних сортів - в середній смузі ці рослини все одно не дадуть обіцяного результату, а ось за смаком будуть неабияк поступатися своїм невеликим побратимам.

Сорти кавунів для теплиць

У садових центрах можна побачити насіння десятків сортів кавунів для теплиць і відкритого грунту. Для першого разу не варто набирати десяток пакетиків, досить буде 1-2, але з перевіреними варіантами.

Сорт / гібридТермін дозріванняМаса плодівОсобливості сорту

княжич

68-73 дня після появи сходів 4-6 кг Малинова м'якоть, тонка шкірка

Кримсон Світ

67-82 дня після появи сходів 3-5 кг Стійкий до борошнистої роси та антракнозу

вогник

70-87 днів після появи сходів 1,5-2,5 кг Злегка сегментована поверхню, тендітна кірка

Помаранчевий медок F1

70-85 днів після появи сходів 2-2,5 кг Помаранчева м'якоть, підвищений вміст цукру

подарунок сонця

68-73 дня після появи сходів 4-4,5 кг Помаранчева шкірка плоду, листя з жовтими прожилками і черешками, компактні кущі

шуга Бейбі

75-85 днів після появи сходів 3-5 кг Зерниста м'якоть з високим вмістом цукру

Сорти динь для теплиць

Адаптовані для вирощування в теплицях дині також відрізняються скоростиглістю і ультраскоростиглий. Багато з сортів стійкі до захворювань і можуть похвалитися ароматної соковитою м'якоттю при невеликих розмірах.

Сорт / гібридТермін дозріванняМаса плодівОсобливості сорту

Алтайська

65-75 днів після появи сходів 0,8-1,6 кг Овальні плоди лимонно-жовтого кольору, батоги довжиною до 2 м, рослина стійко до знижених температур

Злато Скіфів F1

75-80 днів після появи сходів 1,1-1,3 кг Стійка до борошнистої роси, кірка покрита щільною сіткою

Ірокез F1

75-80 днів після появи сходів 1,2-1,7 кг Не годиться для зберігання, швидко втрачає цукру після дозрівання

нагорода

65-70 днів після появи сходів 1,5-2 кг Кірка покрита щільною сіткою

Ожен F1

80-85 днів після появи сходів 0,8-0,9 кг Компактний кущ з короткими батогами, добре підходить для вертикальної шпалери, при дозріванні шкірка плоду жовтіє

ефіопка

70-80 днів після появи сходів 3,5-5 кг Компактні потужні кущі, плоди добре зберігаються, сорт стійкий до сонячних опіків

Розсада кавунів і динь

На етапі вирощування розсади кавуни і дині нічим не відрізняються один від одного. Всі процедури і терміни у цих культур збігаються, тому ви можете проводити роботи "оптом".

Як і коли сіяти кавуни і дині

Суміш для посіву насіння баштанних культур готують з 1 частини низинного торфу, 1 частини перегною, 0,5 частини промитого піску. На кожен літр готової суміші потрібно додати 2 ст.л. золи і добре перемішати.

Насіння кавуна і дині висівають на розсаду в середині квітня. В окремі горщики на глибину 2 см кладуть по 1 насіння. Спочатку горщики заповнюють грунтом на 2/3, а в процесі росту грунт підсипають, щоб саджанці формували додаткові корені.

Перші дні після посіву (до появи сходів) горщики тримають в теплому приміщенні з температурою 25-30 ° C. Після цього на тиждень температуру знижують до 16-18 ° C, а в період активного росту розсади вдень температура повинна бути 20-25 ° C, а вночі - 16-18 ° C.

Від появи сходів до висадки розсади на постійне місце повинно пройти 30 днів.

Догляд за розсадою кавуна і дині

Зайва волога для баштанних згубна на будь-якому етапі, тому поливайте розсаду не частіше 2 разів на тиждень, а в проміжках давайте грунту пересихати. А ось про підгодівлі забувати не варто - проведіть першу на стадії появи першого справжнього листка, а другу - через 2 тижні.

Для добрива розсади розчиніть в 1 л води:

  • 2 г суперфосфату;
  • 1,5 г хлористого калію;
  • 1 г аміачної селітри.

Отримати розчин можна полити до 15 рослин.

Висадка розсади в теплицю

Висаджувати розсаду кавунів і динь на постійне місце проводиться в середині травня, бажано в похмурий день або ввечері. Рослини перевалюють з грудкою землі, попередньо добре протоку грунт.

Баштанні чутливі до грибкових захворювань, тому не можна заглиблювати кореневу шийку, а місце посадки бажано присипати піском. Перші пару тижнів розсаду поливають теплою водою, щоб не посилювати стрес від пересадки.

Догляд за кавунами і динями

У природних умовах зростання дині і кавуни настільки невибагливі, що їх сіють і забувають про них до збору врожаю. На жаль, наш клімат не дозволяє надходити з баштанними аналогічно, та й місця в середньостатистичної теплиці не так багато.

Як поливати баштанні в теплиці

Кавуни та дині поливають з розрахунку 2-3 відра води на 1 кв.м. До цвітіння це потрібно робити 1 раз в тиждень, в період цвітіння 2 рази в тиждень, а після того, як плоди почнуть дозрівати, полив скорочують до 1 разу на 10-15 днів.

Чим підгодувати кавуни і дині

При тепличному вирощуванні кавуни і дині підгодовують 3 рази за сезон (не рахуючи добрив, які вносять в розсадний період):

  • 1-я підгодівля - в момент висадки в грунт;
  • 2-я підгодівля - в фазі зростання бічних батогів;
  • 3-тя підгодівля - під час утворення бутонів.

Надлишок азотних добрив розтягує період вегетації і віддаляє дозрівання врожаю.

Баштанні добре відгукуються на внесення комплексних мінеральних добрив. Найкраще готувати для них суміш з 100 г суперфосфату, 30 г калійної солі, 15 г аміачної селітри. Ці речовини розводять у відрі води, яке потім витрачають на 2-3 рослини.

Формування кущів кавуна і дині

Найскладнішим в догляді за кавунами і динями вважається формування кущів. Оскільки розміри теплиці не дозволяють пустити їх "в розстил", потрібно встановлювати шпалери і направляти батоги для вертикального зростання.

Кожне рослина здатна дати пару десятків зав'язей, однак визріти в наших широтах зможуть 3-4 плоди на одному кущі. Решта ж просто забирають сили та уповільнюють дозрівання. Щоб дочекатися стиглих кавунів і динь, потрібно обривати зайві зав'язі і жіночі квітки.

Щоб плодова гілка не перегинати, плоди поміщають в сітку і підв'язують до шпалери.

Вертикальне вирощування баштанних в теплиці не тільки економить місце, але і дає різок більше освітлення, а значить, прискорює дозрівання плодів. Щоб отримати шпалерну культуру, через кілька днів після висадки розсади над нею встановлюють конструкцію з опор і дроту. На висоті 2 м прив'язують мотузку, а нижній її кінець вільної петлею обвивають навколо стебла рослини. У міру зростання пагони закручують навколо мотузки.

У формуванні динь є ще одна тонкість - у них потрібно прищипувати верхівкові точки зростання батогів над 3-4 листом. Тоді з пазушних бруньок утворюються пагони, два з яких потрібно залишити і піднімати на шпалеру в формі букви V, а решта видалити. Без прищипування рослина буде витрачати сили на розвиток батогів на шкоду плодам.

Проблеми і хвороби тепличної баштану

Теплиця здатна забезпечити кавунів і диням необхідну температуру, але ці південні рослини звикли ще і до сухого повітря. У закритому ж просторі парника дуже волого, і це призводить до ряду проблем і захворювань.

хвороби

Найчастіше кавуни і дині в теплиці страждають від борошнистої роси і антракноза . У першому випадку листя покриваються білим, поступово темніє нальотом, а в другому на них утворюються бурі або рожеві плями, а плоди зморщуються і гниють.

Плями антракноза на листках кавуна

До появи захворювань призводять підвищена вологість, недолік сонця і низькі температури. Профілактикою може служити обробка 1% -ним розчином бордоської рідини або хлорокиси міді.

Якщо на баштанних з'явилися ознаки борошнистої роси або антракноза, потрібно негайно видалити уражені ділянки рослин. Зберегти урожай допоможе дворазова (з інтервалом 7-10 днів) обробка посадок бордоською сумішшю і регулярні провітрювання.

труднощі вирощування

Навіть самий старанний і досвідчений городник може зіткнутися з низкою проблем при вирощуванні цих культур. На щастя, у кожної є своє рішення.

Відсутність зав'язей пов'язано з відсутністю запилення, часто зустрічається у тепличних культур. Для того щоб комахи могли проникнути всередину, потрібно залишати відкритими кватирки і двері, збризкувати кущі солодкою водою або висадити поруч з ними медоноси. Якщо все заходи не допомогли, доведеться запилювати квітки вручну.

Гниття плодів відбувається через високу вологість і накопичується конденсату. Теплицю потрібно провітрювати хоча б двічі на добу і протирати її зсередини, не даючи холодним краплях падати на кавуни і дині.

Несолодкі плоди - ще один наслідок підвищеної вологості. Навіть якщо мінімізувати полив в період дозрівання плодів, рослини все одно зможуть отримувати воду через листя, а рівень цукру в баштанних від цього буде знижуватися. Щоб впоратися з цією проблемою, варто тримати теплицю в режимі провітрювання кожен раз, коли температура це дозволяє, і закривати лише на ніч.

Чи складно виростити кавун чи диню в теплиці на дачі? Визнаємо, не так просто, як, наприклад, кабачки. Але і радості від збору солодкого врожаю ви отримаєте чимало, а значить, варто ризикнути.

Як виростити кавуни і дині в теплиці - всі роботи від посіву до збору врожаю

Виростити кавун чи диню, маючи хоча б плівкову теплицю, цілком реально навіть в суворому російському кліматі. Досить лише вибрати правильні сорти, своєчасно виростити розсаду і відповідально підійти до агротехніки.

Звичайно, перший рік догляд за примхливими баштанними культурами може здатися вам складним або незрозумілим. Але вже на наступний сезон, коли ви зрозумієте все принципи зростання кавунів і динь, справа піде простіше, і врожаї порадують.

Як вибрати сорти кавуна і дині для теплиці

Навіть наявність хорошої теплиці не забезпечить вам теплого періоду такої тривалості, як на батьківщині кавунів і динь. А тому краще вибирати скоростиглі і ультраскоростиглий сорти, які встигають визріти до того, як похолодає або посадки атакують захворювання. Крім того, не варто гнатися за великоплідних сортів - в середній смузі ці рослини все одно не дадуть обіцяного результату, а ось за смаком будуть неабияк поступатися своїм невеликим побратимам.

Сорти кавунів для теплиць

У садових центрах можна побачити насіння десятків сортів кавунів для теплиць і відкритого грунту. Для першого разу не варто набирати десяток пакетиків, досить буде 1-2, але з перевіреними варіантами.

Сорт / гібридТермін дозріванняМаса плодівОсобливості сорту

княжич

68-73 дня після появи сходів 4-6 кг Малинова м'якоть, тонка шкірка

Кримсон Світ

67-82 дня після появи сходів 3-5 кг Стійкий до борошнистої роси та антракнозу

вогник

70-87 днів після появи сходів 1,5-2,5 кг Злегка сегментована поверхню, тендітна кірка

Помаранчевий медок F1

70-85 днів після появи сходів 2-2,5 кг Помаранчева м'якоть, підвищений вміст цукру

подарунок сонця

68-73 дня після появи сходів 4-4,5 кг Помаранчева шкірка плоду, листя з жовтими прожилками і черешками, компактні кущі

шуга Бейбі

75-85 днів після появи сходів 3-5 кг Зерниста м'якоть з високим вмістом цукру

Сорти динь для теплиць

Адаптовані для вирощування в теплицях дині також відрізняються скоростиглістю і ультраскоростиглий. Багато з сортів стійкі до захворювань і можуть похвалитися ароматної соковитою м'якоттю при невеликих розмірах.

Сорт / гібридТермін дозріванняМаса плодівОсобливості сорту

Алтайська

65-75 днів після появи сходів 0,8-1,6 кг Овальні плоди лимонно-жовтого кольору, батоги довжиною до 2 м, рослина стійко до знижених температур

Злато Скіфів F1

75-80 днів після появи сходів 1,1-1,3 кг Стійка до борошнистої роси, кірка покрита щільною сіткою

Ірокез F1

75-80 днів після появи сходів 1,2-1,7 кг Не годиться для зберігання, швидко втрачає цукру після дозрівання

нагорода

65-70 днів після появи сходів 1,5-2 кг Кірка покрита щільною сіткою

Ожен F1

80-85 днів після появи сходів 0,8-0,9 кг Компактний кущ з короткими батогами, добре підходить для вертикальної шпалери, при дозріванні шкірка плоду жовтіє

ефіопка

70-80 днів після появи сходів 3,5-5 кг Компактні потужні кущі, плоди добре зберігаються, сорт стійкий до сонячних опіків

Розсада кавунів і динь

На етапі вирощування розсади кавуни і дині нічим не відрізняються один від одного. Всі процедури і терміни у цих культур збігаються, тому ви можете проводити роботи "оптом".

Як і коли сіяти кавуни і дині

Суміш для посіву насіння баштанних культур готують з 1 частини низинного торфу, 1 частини перегною, 0,5 частини промитого піску. На кожен літр готової суміші потрібно додати 2 ст.л. золи і добре перемішати.

Насіння кавуна і дині висівають на розсаду в середині квітня. В окремі горщики на глибину 2 см кладуть по 1 насіння. Спочатку горщики заповнюють грунтом на 2/3, а в процесі росту грунт підсипають, щоб саджанці формували додаткові корені.

Перші дні після посіву (до появи сходів) горщики тримають в теплому приміщенні з температурою 25-30 ° C. Після цього на тиждень температуру знижують до 16-18 ° C, а в період активного росту розсади вдень температура повинна бути 20-25 ° C, а вночі - 16-18 ° C.

Від появи сходів до висадки розсади на постійне місце повинно пройти 30 днів.

Догляд за розсадою кавуна і дині

Зайва волога для баштанних згубна на будь-якому етапі, тому поливайте розсаду не частіше 2 разів на тиждень, а в проміжках давайте грунту пересихати. А ось про підгодівлі забувати не варто - проведіть першу на стадії появи першого справжнього листка, а другу - через 2 тижні.

Для добрива розсади розчиніть в 1 л води:

  • 2 г суперфосфату;
  • 1,5 г хлористого калію;
  • 1 г аміачної селітри.

Отримати розчин можна полити до 15 рослин.

Висадка розсади в теплицю

Висаджувати розсаду кавунів і динь на постійне місце проводиться в середині травня, бажано в похмурий день або ввечері. Рослини перевалюють з грудкою землі, попередньо добре протоку грунт.

Баштанні чутливі до грибкових захворювань, тому не можна заглиблювати кореневу шийку, а місце посадки бажано присипати піском. Перші пару тижнів розсаду поливають теплою водою, щоб не посилювати стрес від пересадки.

Догляд за кавунами і динями

У природних умовах зростання дині і кавуни настільки невибагливі, що їх сіють і забувають про них до збору врожаю. На жаль, наш клімат не дозволяє надходити з баштанними аналогічно, та й місця в середньостатистичної теплиці не так багато.

Як поливати баштанні в теплиці

Кавуни та дині поливають з розрахунку 2-3 відра води на 1 кв.м. До цвітіння це потрібно робити 1 раз в тиждень, в період цвітіння 2 рази в тиждень, а після того, як плоди почнуть дозрівати, полив скорочують до 1 разу на 10-15 днів.

Чим підгодувати кавуни і дині

При тепличному вирощуванні кавуни і дині підгодовують 3 рази за сезон (не рахуючи добрив, які вносять в розсадний період):

  • 1-я підгодівля - в момент висадки в грунт;
  • 2-я підгодівля - в фазі зростання бічних батогів;
  • 3-тя підгодівля - під час утворення бутонів.

Надлишок азотних добрив розтягує період вегетації і віддаляє дозрівання врожаю.

Баштанні добре відгукуються на внесення комплексних мінеральних добрив. Найкраще готувати для них суміш з 100 г суперфосфату, 30 г калійної солі, 15 г аміачної селітри. Ці речовини розводять у відрі води, яке потім витрачають на 2-3 рослини.

Формування кущів кавуна і дині

Найскладнішим в догляді за кавунами і динями вважається формування кущів. Оскільки розміри теплиці не дозволяють пустити їх "в розстил", потрібно встановлювати шпалери і направляти батоги для вертикального зростання.

Кожне рослина здатна дати пару десятків зав'язей, однак визріти в наших широтах зможуть 3-4 плоди на одному кущі. Решта ж просто забирають сили та уповільнюють дозрівання. Щоб дочекатися стиглих кавунів і динь, потрібно обривати зайві зав'язі і жіночі квітки.

Щоб плодова гілка не перегинати, плоди поміщають в сітку і підв'язують до шпалери.

Вертикальне вирощування баштанних в теплиці не тільки економить місце, але і дає різок більше освітлення, а значить, прискорює дозрівання плодів. Щоб отримати шпалерну культуру, через кілька днів після висадки розсади над нею встановлюють конструкцію з опор і дроту. На висоті 2 м прив'язують мотузку, а нижній її кінець вільної петлею обвивають навколо стебла рослини. У міру зростання пагони закручують навколо мотузки.

У формуванні динь є ще одна тонкість - у них потрібно прищипувати верхівкові точки зростання батогів над 3-4 листом. Тоді з пазушних бруньок утворюються пагони, два з яких потрібно залишити і піднімати на шпалеру в формі букви V, а решта видалити. Без прищипування рослина буде витрачати сили на розвиток батогів на шкоду плодам.

Проблеми і хвороби тепличної баштану

Теплиця здатна забезпечити кавунів і диням необхідну температуру, але ці південні рослини звикли ще і до сухого повітря. У закритому ж просторі парника дуже волого, і це призводить до ряду проблем і захворювань.

хвороби

Найчастіше кавуни і дині в теплиці страждають від борошнистої роси і антракноза . У першому випадку листя покриваються білим, поступово темніє нальотом, а в другому на них утворюються бурі або рожеві плями, а плоди зморщуються і гниють.

Плями антракноза на листках кавуна

До появи захворювань призводять підвищена вологість, недолік сонця і низькі температури. Профілактикою може служити обробка 1% -ним розчином бордоської рідини або хлорокиси міді.

Якщо на баштанних з'явилися ознаки борошнистої роси або антракноза, потрібно негайно видалити уражені ділянки рослин. Зберегти урожай допоможе дворазова (з інтервалом 7-10 днів) обробка посадок бордоською сумішшю і регулярні провітрювання.

труднощі вирощування

Навіть самий старанний і досвідчений городник може зіткнутися з низкою проблем при вирощуванні цих культур. На щастя, у кожної є своє рішення.

Відсутність зав'язей пов'язано з відсутністю запилення, часто зустрічається у тепличних культур. Для того щоб комахи могли проникнути всередину, потрібно залишати відкритими кватирки і двері, збризкувати кущі солодкою водою або висадити поруч з ними медоноси. Якщо все заходи не допомогли, доведеться запилювати квітки вручну.

Гниття плодів відбувається через високу вологість і накопичується конденсату. Теплицю потрібно провітрювати хоча б двічі на добу і протирати її зсередини, не даючи холодним краплях падати на кавуни і дині.

Несолодкі плоди - ще один наслідок підвищеної вологості. Навіть якщо мінімізувати полив в період дозрівання плодів, рослини все одно зможуть отримувати воду через листя, а рівень цукру в баштанних від цього буде знижуватися. Щоб впоратися з цією проблемою, варто тримати теплицю в режимі провітрювання кожен раз, коли температура це дозволяє, і закривати лише на ніч.

Чи складно виростити кавун чи диню в теплиці на дачі? Визнаємо, не так просто, як, наприклад, кабачки. Але і радості від збору солодкого врожаю ви отримаєте чимало, а значить, варто ризикнути.

Чи складно виростити кавун чи диню в теплиці на дачі?
Чи складно виростити кавун чи диню в теплиці на дачі?
Чи складно виростити кавун чи диню в теплиці на дачі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама