Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бізнес на вирощуванні кавунів

  1. успіхи селекції
  2. У пошуках споживача
  3. І досвід - син помилок важких

Зазвичай кавуни в центр Росії везли з Астраханської області або Краснодарського краю. Раніше їх продавали прямо з машин, а тепер в спеціалізованих павільйонах. Від тривалого перевезення шкірка кавуна покривається токсичною пилом і мікроорганізмами, які потрапляють в мікротріщини або продавлені ділянки. Часто така ягода, красива на зовнішній вигляд, має пухку серцевину і може стати причиною харчового отруєння.

Звичайно, всього цього можна було уникнути, якщо не везти кавуни 1,5-2 тисячі кілометрів по російських дорогах під палючим сонцем. Багато хлібороби з середньої смуги Росії ще в 19-20 століттях намагалися їх вирощувати, але безуспішно.

З тих пір багато чого змінилося. І «не такий страшний чорт, як його малюють». Клімат став теплішим, з'явилися нові сорти, гербіциди та добрива. І ось вже з добрий десяток років новоявлені баштанники з Підмосков'я, Воронезької і Тамбовської області повідомляють про свої успіхи. Про те, як їм вдалося скласти конкуренцію знаменитим астраханським кавунів ми зараз і розповімо.

успіхи селекції

Взагалі-то, вирощування кавунів і динь вважається долею фермерів на півдні Росії. Ті, хто довгий час займається вирощуванням баштанних культур, стверджують, що великий кавун виростити в середній смузі важко. Йому не вистачає сонця, і його середня вага не перевищує 6 кг. З іншого боку покупці воліють кавуни саме цієї ваги: ​​6-8 кг, щоб можна було з'їсти в один присід. «Зараз багато упереджень проти великих плодів, будь то огірок або Взагалі-то, вирощування кавунів і динь вважається долею фермерів на півдні Росії кавун, - повідомив продавець Айдар Мамедов. - Люди бачать в цьому геномодіфікацію ». Крім того, навіть в холодильнику розрізаний на частини, фрукт або ягода швидше псується.

Так чи інакше, але загальну думку учасників форуму, які вирощують кавуни в середній смузі Росії, не обов'язково отримувати ягідку, вагою в 20 кг. Головне, щоб кавун був цукровий та ароматний. Про успішне вирощуванні кавунів в Підмосков'ї повідомили багато фермерів. Зокрема форумчанка friend написала: «Я вирощувала кавуни розсадою (південний схід Підмосков'я). Цукровий малюк (до 3 кг) визрівав добре ». А ось ще один приклад, про який розповів москвич Андрій В .: «Два роки успішно вирощував сорт Сверхранний Дютіна».

Досвід подібного баштанництва описаний в книзі Т. К. Горовий, А. В. КУЗЕМЕНСЬКЕ «Як виростити кавун і диню в середній смузі Росії». Про успіхи селекції в баштанництва говорять і практики. Раніше першими кавунами у нас були ранньостиглі гібриди з круглими плодами сорту Крісбі. Вони ніколи не були смачними. Але, останнім часом сорти типу Думара, Продюсер, Вікторія навіть при вирощуванні в стаканчиках дають ягідки з вельми гідним смаком. Те, є при менших сумарних ФАР (фотосинтетична активна радіація) виходять великі і смачні кавуни.

Все це говорить про те, що в останні роки баштан потихеньку зрушила на північ. Більш низька врожайність у порівнянні з південними районами з лишком компенсується транспортною доступністю до споживача. Не секрет, що доставка кавунів з тієї ж Астраханській області ускладнюється численними поборами по шляху проходження.

У пошуках споживача

Про прибутковість цього бізнесу ходять легенди Про прибутковість цього бізнесу ходять легенди. «Я був проїздом в Саратові, як раз в сезон кавунів (початок вересня), - написав форумчанин з Тульської області Бармалей. - Уздовж дороги ними торгували з газелей, з причепів. Ціна була в районі 2-3 рублів за кілограм, це після тульських 12 рублів, проїхавши трохи далі, я побачив оголошення «баштан там», і цінник 1,20 руб. Так, щоб 1000 відсотків це нормально в такому бізнесі ». В реальності - все не так райдужно. Виростити - це півсправи. Треба ще продати!

Але і тут, з огляду бізнес-форумів, особливих проблем немає. Можна здати перекупникам, і спокійно заробити свої сто відсотків прибутку. А можна і самостійно продавати свого продукту. Досвідчені баштанники зазвичай диверсифікують свої продажі. Частина віддають спекулянтам, частина - продають самі.

Високий прибуток і відсутність контролю за обсягами продажів довгі роки вела цей ринок в тінь. Зараз з'явилася можливість цивілізованого ведення бізнесу. Виявляється, можна взяти в оренду торгове місце в супермаркетах і продавати кавуни там. А можна знайти покупців через інтернет. Якийсь Віталій Вікторович дав оголошення на одному сайті: «Шукаю партнерів для реалізації кавунів на 2012 рік». Судячи по числу переглядів, його пропозицією напевно скористаються в різних куточках країни.

І досвід - син помилок важких

Єгор Перепьолкін з Воронезької області в минулому році взяв в оренду 10 га землі. Йому було відомо, що цього на цій ділянці росла пшениця, а також те, що добрива вносилися два роки тому. Він купив насіння на Україні сортів «Кримський» і «Таврійський». Останній вважається кращим за співвідношенням врожайність / смак. З поливом особливих проблем не передбачалося, благо клімат має необхідну кількість дощових днів.

Засів був проведений між 5 і 12 травнем Засів був проведений між 5 і 12 травнем. На поле вже була трава, тому фермер обприскали землю гербіцидом Раундапом. Це подіяло необхідний ефект, т. Е., Коли з'явилися входи, бур'янів не було. Таким чином, відпала необхідність в першій прополюванні, самої згубної для врожайності. Однак незабаром на 2 га (окрему ділянку) з'явилася трава шіріца. Незважаючи на боротьбу з нею, в кінцевому рахунку, врожайність на цій ділянці виявилася в два рази нижче, ніж на сусідній ділянці. Коли йшли часті дощі, був ризик захворювання кавунів борошнистою росою і мідянкою. Цього вдалося уникнути. Довелося обприскувати їх розчином мідного купоросу (0,5%). Єгор Перепьолкін уважно стежив за якістю рослин, і ті, які почали гнити, були знищені.

Поливав він поле тільки один раз, коли центральні листя почали жовтіти. Це сигналізував про брак води. Обсяг води склав 100 кубів на гектар. Урожай вийшов на ділянці 8 га в середньому 17 тонн з гектара, і по 9 тонн з 2 га. Разом 154 тонни. Фермер дав оголошення «Продаю арбуз оптом, попередньо 6000-7000 рублів за тонну самовивезення». Було кілька покупців. В середньому після торгу ціна склала 4800 рублів. Загальний дохід, таким чином, вийшов трохи більше 700 тисяч рублів. За вирахуванням, всіх витрат, в тому числі оренди і плати за воду, фермер за сезон заробив 390 тисяч рублів. За його словами, це був тривожний і цікавий час, в майбутньому році він взяв в оренду вже 30 га землі. Однак він боїться надто дощового літа.

***
Таким чином, кавуновий бізнес в середній смузі Росії цілком може бути успішним і високоприбутковим, а наявність поблизу індустріальних центрів забезпечує йому конкурентоспроможність у порівнянні з баштанами в Астраханській і Ростовський областях. Чи не підвела б погода.

Олександр Ситников
Фото з сайту telegraph.co.uk, privet.ru, kp.ua

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама