Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Басейн на дачі своїми руками

  1. Вибираємо тип конструкції і проектуємо
  2. Визначаємо місце розташування і роєм котлован
  3. Гідроізоляція і заливка чаші
  4. зводимо опалубку
  5. завершальні роботи
  6. Догляд за басейном
  7. Відео
  8. фото
  9. схеми

Ідеальним і очей радує прикрасою для ділянки біля вашого будинку, може стати   басейн

Ідеальним і очей радує прикрасою для ділянки біля вашого будинку, може стати басейн . Так приємно в літню спеку поплавати у прохолодній воді. Або, якщо у вас басейн з встановленою системою підігріву, в холодну пору року, погрітися, плаваючи під відкритим небом. Звичайно, досить непросто - спорудити таку складну конструкцію. Ви можете звернутися за допомогою до фахівців. Але якщо у вас є певні будівельні навички і бажання добре потрудитися, тоді - за справу! Отже, давайте розглянемо, що слід знати, щоб правильно зробити басейн на дачі своїми руками.

Вибираємо тип конструкції і проектуємо

Вибираємо тип конструкції і проектуємо

Ви повинні визначитися з типом і формою басейну. Він може бути:

У цій статті ми розглянемо, як зробити самому басейн з бетону в виритому котловані. Він повинен бути споруджений як окрема конструкція і ні в якому разі не примикати до вже готової стіні. Найпростішою формою басейну вважається прямокутник, а також коло (або овал). Якщо вам хочеться створити щось більш витончене, можете спроектувати басейн складної, але красивою оригінальної форми.

Басейн призначений не тільки для плавання і пірнання. Це головним чином, місце для приємного спілкування і відпочинку. Тому немає сенсу робити його дво- або триметровим в глибину. Навіть для плавання достатньо 1,5 м. Також ви повинні визначитися з розмірами майбутньої споруди.

Пам'ятайте: чим габаритніший басейн, тим дорожче вам обійдеться його будівництво, більше часу на нього піде і обслуговувати його буде складніше.

Пам'ятайте: чим габаритніший басейн, тим дорожче вам обійдеться його будівництво, більше часу на нього піде і обслуговувати його буде складніше

На етапі проектування потрібно все ретельно продумати:

  • розміри басейну;
  • де буде знаходитися все спеціальне обладнання;
  • чи буде присутня трамплін для стрибків або вишка (від цього залежить обов'язкова глибина);
  • розташування сходинок (або сходів), прожекторів, форсунок, трапа для донного зливу і т.д.

Якщо не включити ці деталі в процесі проектування, можливо, згодом доведеться робити додаткові отвори в чаші басейну, довбати бетон, через що з'являться мікротріщини. А це вкоротить термін експлуатації споруди.

Вирішуючи, якого типу буде басейн: скіммерним або переливним, слід врахувати, що в кожному з варіантів є свої плюси і мінуси. Скіммерний (в ньому рівень води на 10-15 см нижче рівня бортика басейну) обійдеться значно дешевше, а також він більш простий в обслуговуванні. А переливний басейн (в якому рівень води відповідає рівню бортика) виглядає набагато розкішніше, а також в ньому вода очищається швидше. Це завдяки тому, що сама брудна вода піднімається вгору і стікає в жолоб навколо басейну. Ще краще, коли свіжа вода подається знизу. Циркуляція в переливному басейні набагато краще, ніж в скіммерние, тому воду доводиться міняти вкрай рідко.

Система переливу виключає можливість застою води і дозволяє використовувати менше хімічних реагентів. Але її установка обійдеться набагато дорожче.

Визначаємо місце розташування і роєм котлован

Визначаємо місце розташування і роєм котлован

Басейн, природно, повинен розташовуватися на добре освітленому сонцем ділянці, щоб вода в ньому залишалася теплою. Також буде зручніше, щоб він знаходився недалеко від водопровідної системи.

Якщо у вас на ділянці високий рівень грунтових вод, бажано забезпечити їх відведення шляхом установки дренажної системи. Це продовжить життя вашому спорудженню. Сам же ділянку слід очистити і підготувати.

Позначте контури котловану. Він повинен бути довшою і ширшою майбутнього басейну з кожного боку на 50 см як мінімум. Це місце залишається для зведення опалубки і заливання стінок басейну, а також для зручного процесу гідроізоляції бетонної чаші зовні. Глибина теж повинна бути більше, тому що на дні буде гравійно-піщана подушка, подбетонка і горизонтальна стінка - дно басейну.

Слідкуйте за тим, щоб стінки мали невеликий ухил в зовнішню сторону - це виключить осипання грунту в уже виритий котлован.

Якщо у вас маленький басейн і багато робочих, вирити котлован буде відносно не складно. Але якщо він великий, доведеться взяти в оренду спеціальну техніку. За ціною вийде те ж саме, що наймати бригаду, але земляні роботи будуть виконані набагато швидше.

Гідроізоляція і заливка чаші

Гідроізоляція і заливка чаші

На утрамбованої дно рівномірно висипаємо шар піску 15 см, і такий же шар гравію або щебеню. На цьому етапі не забудьте укласти потрібні комунікації для зливу води. Необхідно також подбати про гідроізоляцію дна басейну. Для цього можна використовувати гідроізолюючі матеріали, такі як євро руберойд, плівка ПВХ, бітум або інші.

Для цього можна використовувати гідроізолюючі матеріали, такі як євро руберойд, плівка ПВХ, бітум або інші

Потім заливаємо дно бетоном. Не можна використовувати цемент низької марки або купувати його в неперевіреному місці, так як через це вся ваша робота може бути зіпсована через деякий час. Вода руйнівно впливає на чашу басейну, тому бетон повинен бути якісним. Після того, як подбетонка набере міцність, на дно укладаємо арматурну сітку з відстанню 15-20 см. Арматура повинна бути достатньої товщини - 7-10 мм. Зварювання на перетинах не допускається, оскільки в цих місцях може утворитися корозія. Арматуру потрібно пов'язувати металевим дротом. Щоб сітка перебувала посередині дна, яке ми будемо заливати, під неї слід рівномірно по всьому дну покласти цеглинки або блоки.

Щоб сітка перебувала посередині дна, яке ми будемо заливати, під неї слід рівномірно по всьому дну покласти цеглинки або блоки

Товщина дна залежить від розмірів басейну, адже чим він габаритніший, тим більше кубометрів води буде натискати на дно і стінки басейну. Бажано, щоб дно теж перебувало під невеликим ухилом в бік трапа для донного зливу.

зводимо опалубку

зводимо опалубку

Її можна зробити з дощок, що залишилися після будівництва будинку або чогось ще. Але найкраще спорудити її з ламінованої водостійкою щільної фанери. Адже від якісного виконання опалубки залежить зовнішній вигляд майбутнього басейну. Встановлюємо ребра жорсткості, щоб опалубка не деформовані при заливці бетоном. У вертикальних стінках чаші басейну теж повинна бути вмонтована арматура. Не забудьте знову ж про комунікації, які потрібно вкласти в опалубку перед заливкою бетону, щоб не довелося згодом довбати в ньому отвори.

Заливку бажано проводити в один захід. При плануванні переливної системи, не забувайте також про жолобки навколо басейну. Якщо ви споруджуєте басейн в жарку пору року, бетон слід кілька разів на день зливати водою, щоб він не розтріснувся. Тим часом, поки бетон набирає міцність, займаємося установкою системи водопостачання та інших комунікацій.

Слід провести гідроізоляцію чаші басейну. Можна використовувати рулонні або обмазувальні гідроізоляційні матеріали. Якщо ви хочете оформити облицювання басейну мозаїкою або плиткою, слід використовувати водостійкий якісний клей.

завершальні роботи

завершальні роботи

Наприкінці слід подбати про встановлення такого обладнання:

    • фільтри;
    • насос;
    • форсунки;
    • дозатор хімічних реагентів;
    • система підігріву (за бажанням);
    • скіммер;
    • пристрій для автоматичної підтримки рівня води.

Якщо у вас переливної тип басейну, не забудьте про наявність переливного бака. Все це планується ще на етапі проектування.

На першому фото представлена ​​схема скіммерній системи, а на другому - схема переливного типу басейну. Тут чітко видно принципові відмінності цих двох систем.

Тут чітко видно принципові відмінності цих двох систем

Для розміщення обладнання для басейну знадобиться окреме приміщення, кабінка або хоча б майданчик. Якщо у вас є певний досвід в установці системи очищення, підігріву та дезінфекції, тоді відмінно. В іншому випадку установку і підключення всіх систем краще довірити фахівцям. Так у вас буде гарантія і впевненість в тому, що процес закінчиться позитивним результатом і все буде справно працювати.

Так у вас буде гарантія і впевненість в тому, що процес закінчиться позитивним результатом і все буде справно працювати

Остаточним етапом в будівництві басейну є оформлення пляжної зони. Її бажано підсипати піском і щебенем, а також (за бажанням) викласти арматуру за прикладом оформлення дна басейну. Потім забетонувати шаром в 20-25 см, шириною мінімум 70 см. Ясно, що вимоги до пляжної зони не настільки суворі, як до чаші басейну. Але все-таки ця конструкція теж повинна бути виконана правильно, а також мати гарний зовнішній вигляд. Вона краще фіксує басейн в котловані і надає йому більш естетичний вигляд. Найкраще облицьовувати пляжну зону керамічним гранітом. Але це вже залежить від ваших особистих переваг. Головне, щоб матеріал був влагоустойчивим і якісним.

Догляд за басейном

Догляд за басейном

Не можна допускати, щоб вода в басейні замерзла, так як це може сильно зашкодити його чашу. На зимовий період воду потрібно злити і продути всі труби повітрям. Якщо ви не бажаєте зливати на зиму воду, доведеться постійно перекачувати її насосом. Тоді вона не замерзне. Але в цьому випадку вам потрібно мати запасний насос на екстрений випадок, якщо перший зламається. Якщо запасного не виявилося, можна скористатися сільським методом. Пластикові пляшки наполовину наповнюють піском і ставлять на дно басейну. Це знизить тиск на чашу басейну.

Стінки і дно басейну бажано час від часу очищати і додавати в воду хлор або інші хімічні реагенти. Вчасно Довідайтеся й усувайте несправності. якщо правильно доглядати за басейном і піклуватися про справний стан всіх комунікацій, він прослужить вам не один рік. Це стане вашим улюбленим містечком. А якщо ви маєте особистий досвід в будівництві басейну, то пишіть коментарі в кінці цієї статті.

Відео

У наданих відеоматеріалах, ви зможете детальніше ознайомитися з тонкощами будівництва басейну на дачі:

фото

На фотографіях можна знайти чимало ідей для власного будівництва:

схеми

Завдяки цим схемам, ви зможете докладніше ознайомитися з конструктивними особливостями басейну:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама