Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ботанічний сад МГУ

  1. Ботанічний сад на Мохової
  2. аптекарський город
  3. Ботанічний сад на Воробйових (Ленінських) горах
  4. структура саду
  5. колекції саду

Ботанічний сад Московського державного університету імені М. В. Ломоносова - найстаріше наукове ботанічна установа Росії. Ботанічний сад Московського державного університету імені М

Ботанічний сад МГУ

Ботанічний сад на Мохової

Спочатку для влаштування ботанічного саду в 1780 році П. С. Сумарокова був подарований університету будинок з садом і оранжереями «за Червоними воротами, на Вільховці». Однак ботанічний сад університету був організований в 1785 році в іншому місці - він входив до складу філософського факультету і розміщувався на вулиці Мохової. У 1804 році в Університеті була організована кафедра ботаніки та, в зв'язку зі стисненістю положення Ботанічного саду в центрі міста, в 1805 році Московським Університетом був придбаний «Московський аптекарський город», що належало у той час Медико-хірургічної академії. Першим завідувачем кафедри ботаніки та директором Ботанічного саду Московського університету був призначений Г.-Ф. Гофман, який має досвід директора Геттінгенського ботанічного саду.

Під час пожежі в Москві в 1812 році Ботанічний сад на Мохової вулиці був знищений.

аптекарський город

Основна стаття: аптекарський город

Основна стаття:   аптекарський город

Аптекарський город на проспекті Миру, філія Ботанічного саду МГУ

У 1706 році за указом Петра I на північній околиці Москви, за недавно побудованої Сухарева вежею, був закладений «Московський аптекарський город» для вирощування лікарських рослин.

У короткій записці про ботанічний сад Московського університету, поданої А. Фішером в Правління Московського університету, було написано наступне: «Московський університетський Ботанічний сад вперше розсаджені був за царювання імператора Петра I з метою виховання лікарських рослин і належав тоді медичної колегії, у володінні якої, при всіх наступних її перетвореннях, залишався до придбання оного для Московського Університету. По сьогодні ще показують в ньому кілька хвойних дерев (ялицю, ялина, сосну) ніби Найяснішими руками, або принаймні під безпосереднім наглядом Петра Великого насаждённих для навчання громадян в їх відмінності »(ЦДІА м Москви, фонд 118: оп.8, д .4).

У 1950 році, коли університет закладає сад на своїй новій території на Ленінських горах, «Аптекарський город» стає філією Ботанічного саду Московського університету. Специфікою філії залишаються колекції закритого грунту.

31 травня 1973 року рішенням виконкому Моссовета № 20/8 філія на проспекті Миру площею 6,64 га оголошується пам'яткою історії та культури міста Москви.

Ботанічний сад на Воробйових (Ленінських) горах

15 березня 1948 року Рада міністрів СРСР прийняла постанову про будівництво комплексу нових будівель для Московського університету на Ленінських (Воробйових) горах. Розміщення нового будинку біологічного факультету на Ленінських горах зажадало організації нової території для експериментальних досліджень підрозділів біологічного факультету, таким чином на новій території Університету було заплановано створення «Ботанічний саду».

6 жовтня 1950 ректором МДУ академіком А. Н. Несмеянова був підписаний наказ про закладення нової території (більше 30 га) Сада. Стара територія саду, «Аптекарський город», стає філією.

Першим директором об'єднаного Саду в 1950 році призначений завідувач кафедри геоботаніки професор С. С. Станков. У 1952 році директором стає Н. А. Базилевская і разом з архітектором В. Н. Колпаковой вона бере участь в розробці проекту розбивки території, відведеній Саду.

Спеціалізація саду нової території - колекції відкритого грунту.

У перші роки становлення нового Саду були організовані відрядження та експедиції для збору рослинного матеріалу. Продуктивними були експедиції в Середню Азію А. К. Скворцова і Т. Т. Трофимова в 1953 році і на Далекий Схід в 1954 році (з Ф. Ф. Риліним). У посадках дендрарію збереглися рослини, привезені в ті роки: майже всі представники сімейства аралієвих, які ростуть в Приморському краї, включаючи жень-шень, вільхи, актинідії, жимолості і багато інших, а також безліч трав'янистих рослин: види анемони, цікаві види з сімейства лілійних , адоніс амурський. Багато живих рослин та насіння привезли в Сад з Кавказької експедиції 1959 року. Г. І. Черкасова з поїздок в Волгоградську, Луганську і Воронезьку області в середині 1950-х років привезла рослини флори середньо Мілове, які склали основу експозиції «крейдяний гірки». Ці експедиції поклали початок розширенню асортименту рослин Ботанічного саду, подібні експедиції проводилися і надалі.

У 1964 році директором Саду стає геоботаник І. М. Культіасов, а в 1967 році його змінює співробітник кафедри вищих рослин В. Н. Тихомиров, який і керує садом на цій посаді до 1987 року, в подальшому, до 1998 року, він виконує функції наукового керівника.

В цей час сад отримує статус наукової установи, і це дозволило зосередити тут наукових співробітників, раніше розміщених на кількох кафедрах факультету.

Директором Саду в 1988-2016 роках був В. С. Новіков, з кінця 1967 працював в Саду спочатку вченим секретарем, а з 1971 - заступником директора з наукової роботи.

структура саду

У структурі саду існує кілька секторів (до 1999 р - відділів):

  • тропічних і субтропічних рослин (на базі оранжерей філії);
  • систематики та географії рослин;
  • флори і охорони генофонду;
  • дендрарій;
  • садових рослин.

колекції саду

Колекція дендрарію нараховує понад 1000 видів і форм деревних рослин.

Колекція трав'янистих рослин природної флори Росії представлена ​​на ділянках альпінарію, систематики, корисних рослин і в розплідниках саду, і містить близько 2000 видів.

Декоративні рослини експонуються на ділянках сірінгарію, розарію і колекційних ділянках декоративних багаторічників. Тут показані найкращі вітчизняні та зарубіжні сорти троянд, півоній (близько 500 сортів), ірисів різних груп (понад 700 сортів), флоксів (понад 350 сортів) і ін. Сірінгарій ботанічного саду включає понад 130 сортів бузку вітчизняної і зарубіжної селекції, в тому числі 48 сортів селекції Віктора і Еміля Лемуаном, і найповніше зібрання сортів, виведених Леонідом Колесниковим. Колекція бузку Ботанічного саду МГУ є однією з найбільших в Росії.

У плодовому саду ростуть найкращі вітчизняні та зарубіжні сорти плодових і ягідних рослин, частина яких виведена співробітниками саду.

В оранжереях філії Ботанічного саду на Проспекті Миру експонується колекція тропічних і субтропічних рослин.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама