Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Одеський ботанічний сад так і не отримав компенсації після руйнівного шторму

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

4 лютого 2014 року, 9:04 Переглядів: 4 лютого 2014 року, 9:04 Переглядів:   У Ботанічному саду прибрали лише великі гілки

У Ботанічному саду прибрали лише великі гілки. Зламані дерева треба викорчувати. Фото: А. Жуков.

Одеський ботанічний сад, унікальну колекцію якого ледь не знищив шторм, що пронісся над містом в останню ніч минулої весни, до сих пір не отримав обіцяних грошей. Офіційна причина: необхідна сума міністерством давно виділена, але застопорилася на рахунках Держказначейства. Співробітників установи вже кілька місяців "годує сніданками", мовляв, ось-ось і гроші будуть, поки ж вони йдуть, вимагають документально обґрунтувати нарахування кожної виділеної державою гривні, а після ще перевіряють як складені документи. Сума ж покладених ботсаду компенсацій продовжує зменшуватися. Якщо в перші тижні після урагану йшлося про двох-трьох мільйонах гривень, то зараз мова йде вже про 500 тисяч. Причому в самому ботсаду впевнені: на той час, поки справа дійде до реальних виплат, ця сума ще більше усохне.

директор установи про це говорить неохоче. "Я до грошей не маю абсолютно ніякого відношення. Ми своїми силами намагалися щось тут зробити. Нічого з обіцяного нам не виділили. Роботи ж тут ще багато", - говорить директор Олександр Слюсаренко . В саду визнаються: без городян взагалі б нічого зробити не змогли. "Ми низько вклоняємося людям. Чи не яким-небудь комерційним структурам, бізнесменам, а звичайним, простим одеситам. У мене сльози на очах були, коли я бачила, як десятки городян прийшли сюди і, як мурахи, без сну і відпочинку, працювали, пиляли , тягали гілки, розбирали завали. Люди допомагали від чистого серця. Багато працювали тут все літо ", - розповідає дендролог Анастасія Голокоз. За її словами, навіть через стільки місяців роботи ще багато. "Зараз сніг лежить, а ось коли він зійде, нам знову знадобиться допомога городян, самі ми точно не впораємось. У нас по всій території залишилися лежати дрібні, по 5-10 сантиметрів гілочки - залишки повалених дерев і гілок. Мітлою прибрати прибрати їх не виходить. Потрібно вручну. Це дуже важка, складна робота, весь день ходити, зігнувшись, збирати ці гілочки в мішки ", - продовжує дендролог.

Тутешні службовці визнаються: як тільки ще влітку, вперше почули про компенсації, піднеслися духом - сподівалися скоріше відновити загублену колекцію, тому всім світом становили першу компенсаційну кошторис. "У ній же потрібно було не просто вказати, що саме постраждало, скільки, на наш погляд, може коштувати його відновлення. І так по кожній теплиці, кожному кущику і кожній гілочці. Але ми ж не можемо сидіти і чекати, коли прибуде допомога. разом з городянами працювали тут. Деякі по кілька днів не спали. А у вересні, коли звіряли складену кошторис з тим, що було на той момент, всім поставили в докір: раз могли все самі зробити, навіщо вписували? Аналогічна ситуація сталася і в кінці листопада, коли знову коректували суму компенсацій. Тоді комісія зібрала всіх начальників ділянок і заявила, що зроблено це було, мабуть, з корисливих цілей. Самі впоратися могли, а гроші просите ", - говорить наш співрозмовник в саду.

Ректор Одеського національного університету імені Мечникова каже, що обіцяні міністерством гроші скоро будуть. У всякому разі, він на це сподівається. "У Ботанічному саду багато було зроблено нашими власними силами. Відновлення втраченої колекції - справа не одного року. У нас встановлені дружні зв'язки з цілим рядом вищих навчальних закладів ближнього і далекого зарубіжжя. Ті з них, хто володіє власними садами, погодилися нам допомогти. Навесні до нас , наприклад, приїдуть саджанці з Росії ", - сказав" Сегодня "ректор ОНУ Ігор Коваль. Тим часом в облдержадміністрації вважають, що Одеса не зуміла повністю використовувати 18 млн грн, виділених з держбюджету на ліквідацію наслідків урагану. "Гроші були виділені, але більша частина коштів повернулася назад до Києва. Добре, що місто зуміло впоратися власними силами, але це вказує і на те, що гроші не зуміли правильно розподілити", - говорить заступник губернатора Олександр Орлов.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Одеський ботанічний сад так і не отримав компенсації після руйнівного шторму". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Жуков

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

А у вересні, коли звіряли складену кошторис з тим, що було на той момент, всім поставили в докір: раз могли все самі зробити, навіщо вписували?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама