Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У Нікітському ботанічному саду вивели "космічні" квіти

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

16 липня 2013, 6:55 Переглядів: 16 липня 2013, 6:55 Переглядів:   Селекціонер Зінаїда Клименко присвятила троянди космонавтка

Селекціонер Зінаїда Клименко присвятила троянди космонавтка. Фото: М. Львівські.

Творцем "космічних" колючих красунь стала науковий співробітник відділу дендрології і квітникарства Нікітського ботанічного саду Зінаїда Клименко. Так вона через 50 років здійснила заповітну мрію своєї матері - великого кримського селекціонера Віри Клименко, яка колись також створила троянди для першої жінки-космонавта, але тоді, в СРСР, називати квіти іменем Валентини Терешкової заборонили.

В Останкіно. На російському телебаченні Зінаїда Клименко виявилася з нагоди п'ятдесятиріччя польоту в космос. "В Останкіно вирішили зробити свято для Валентини Терешкової, - розповідає кримський селекціонер. - Мене висмикнули з лекцій в університеті і попросили, щоб я привезла троянди для першої жінки-космонавта, той самий сорт Чайка , Який колись для неї вивела мама ".

Справа в тому, що мама Зінаїди Клименко - Віра Миколаївна захоплювалася Терешкової, називала її справжньою російською жінкою і вела наполегливу працю над створенням троянд для неї. І створила! Але якраз тоді, коли в Крим вперше на відпочинок і реабілітацію приїхали наші космонавти, називати сорти квітів іменами людей заборонили.

"З тих міркувань, що неетично. Як, наприклад, згодом будуть схрещувати троянди - Терешкову і Гагаріна? - пояснює, сміючись, квітникар. - Хоча у всіх довідниках ми читаємо, мовляв, міс така-то, королева така-то, а сорт Королева Єлизавета досі є, його схрещують з ким доведеться і нічого страшного. Але ім'ям Терешкової називати не можна було. Тоді мама знайшла вихід: червоний сорт вона назвала Зоряна сестра, а другого біло-рожевому, з гострими пелюстками, дала ім'я Чайка - таким був позивний Терешкової ".

Валентина Терешкова отримала букет своїх троянд до 75-річчя

Саме букет з троянд Чайка і повинна була привезти в Останкіно Зінаїда Клименко. Але до ефіру передачі вони відцвіли. "Залишилося всього три квіточки, - розповідає з посмішкою селекціонер. - Але цвів інший сорт, ще безіменний, виведений мною, всього три кущі в три втечі, але на кожному - по шість-сім квіток, коли я їх зрізала, вийшов гарний пишний букет . Його-то я і подарувала Терешкової. і ці троянди назвала її ім'ям. Цікаво, що зазвичай троянди квітнуть 5-6 днів, а ці - рожеві, які поступово стають червоними, були вже десять днів на кущі! я молила Бога, щоб їх довезти до Москви. довезли. Рада, що Терешкової вони сподобалися. до речі, Кобзон, який та ж був в студії, так дивився, ніби йому дуже хочеться, щоб ці троянди були названі його ім'ям ".

КВІТИ ПО НАСЛЕДСТВУ. Зінаїда Клименко народилася в родині селекціонерів. Її батько - Костянтин Клименко не просто виводив нові сорти тюльпанів, але був засновником селекційної роботи з ними в Нікітському ботанічному саду. Саме Костянтин Трохимович почав роботу по виведенню позднецветущих сортів тюльпанів, стійких в кримських умовах. Один із сортів тепер названий на його честь: сорт-хамелеон, змінює своє забарвлення протягом цвітіння - від світло-жовтого з вузькою малиново-фіолетового окантовкою до фіолетового в кінці цвітіння.

Дружина Костянтина Клименко, Віра, також була великим селекціонером і ученицею самого Мічуріна, створювала нові сорти не тільки троянд, а й бузку, і чубушника. Починаючи з 1958 року мати і дочка Клименко дружно працювали в тісній зв'язці. На двох у них близько ста сортів.

"Це був найбільш плідний період життя, тому що я вже досягала її рівня, - зізнається Зінаїда Костянтинівна. - Оскільки мама належала до числа тих перших десяти студентів" Тімірязєвка ", які були послані в Мічурінськ, тоді ще Козлов, для того, щоб Мічурін передав їм свій досвід, то вона в якійсь мірі розуміла Терешкову. і я дуже рада, що зуміла здійснити її мрію - не тільки створити іменні квіти для першої жінки-космонавта, але і особисто їх їй подарувати ".

ДЛЯ Галина Уланова - ТЮЛЬПАНИ НА ВИСОКУ НІЖЦІ

Назва сорту - це його доля, тому селекціонери люблять називати свої твори на честь успішних людей, талановитих знаменитостей і знакових подій.

"Так в Нікітському саду з'явився сорт тюльпанів Сад щастя - блакитні квіти хотіли назвати Синім птахом, але трапився ювілей саду, - розповідає селекціонер тюльпанів Людмила Александрова. - За кордоном квітникарі в основному чоловіки, тому свої твори вони часто присвячують жінкам. Але і в Микиті є тюльпани Принцеса Ірина, Принцеса Вікторія, Мадам Лефебр. Популярний, особливо у Ірин, своєрідний сорт Дарунок Ірині - він дуже сподобався нашому бригадиру, в її честь і був названий ".

Рослина декоративно ще до цвітіння: хвилясті листя майже лежать на землі, цветонос безлистий, келих квітки подовжений, шарлахово-червоний з помаранчевим відтінком. Є сорт Тоня - носить ім'я лаборанта, яка колись працювала з селекціонером Ганною Кольцовой. А, наприклад, сигнально-рожевий тюльпан на високій ніжці схожий на балерину, тому названий на честь відомої танцівниці - Галина Уланова. Для любителів класики - Йоганн Штраус, Шекспір ​​і Себастьян Бах.

Космороза. Ефект Терешкової - з рожевою перетворюється в червону. Фото: М. Львівські

Скоро в Микиті з'явиться Будиночок для Дюймовочки - сорт в заявці. "Він малиновий, по спинці - сливовий відтінок, - розповідає Людмила Максимівна. - Келих красиво розпускається: зовнішні пелюстки відгинаються, а внутрішні трохи прикриті, складається відчуття, що на листочку сидить Дюймовочка".

КОСМІЧНА ТРАДИЦІЯ В Микиті

У колекції Національного наукового центру Нікітський ботанічний сад тисячі сортів троянд, багато з яких є унікальними. До створення більшості з них має пряме відношення династія селекціонерів Клименко.

"Політ Юрія Гагаріна в космос став грандіозним святом для всієї країни, - згадує Зінаїда Костянтинівна. - Коли космонавтів привозили на реабілітацію в санаторний комплекс" Гірський ", а потім на розваги до нас в Нікітський ботанічний, то люди забули і про квіти і про все на світі! Всім хотілося ближче подивитися на героїв ".

До приїзду Гагаріна в Микиту Віра Клименко вивела два сорти троянд, які ще не мали назви. Селекціонер піднесла квіти космонавту, щоб вибрав ті, які особливо подобаються - сподобалися назвала в його честь. І сьогодні сорт Майор Гагарін досить популярний завдяки цікавому окрасу пелюсток, адже сам квітка сріблясто-рожевого кольору, а краї пелюсток пофарбовані насиченим рожевим кольором.

"Мабуть, для мами найскладніший процес всієї селекції - це вибір імені для сорту, - ділиться Зінаїда Клименко. - Щоб їй не пропонували, вона все заперечувала, але в підсумку давала такі назви, які дуже відповідали її квітам. Так було і з Чайкою , і з Майор Гагаріним, і з Зоряною сестрою - бутон цієї троянди чорно-червоний, гострий. Квітки яскраво-червоні, з золотисто-оксамитовим відтінком, бокаловидной форми, великі, махрові, речі, тих, хто прямує на північ півострова, радує мамин Червоний маяк, він всюди в цьому регіоні. І я, коли їду, в егда розмовляю з мамою ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "У Нікітському ботанічному саду вивели" космічні "квіти". інші Новини Криму дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ковальова Ірина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як, наприклад, згодом будуть схрещувати троянди - Терешкову і Гагаріна?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама