Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як пробурити свердловину своїми руками

  1. Колонкове буріння ↑
  2. Желонірованіе - ударно-канатний спосіб ↑
  3. Буріння шнеком ↑
  4. Бур з шнека від комбайна ↑
  5. Буріння рибальським льодорубом ↑
  6. Підготовчі заходи ↑
  7. Технологічна послідовність буріння шнеком з льодоруба ↑

Якщо щасливим власникам заміських земельних ділянок дещо не пощастило з можливістю підключення до централізованої мережі водопостачання, доводиться самостійно створювати незалежні джерела води. Найпоширеніший і найменш витратний варіант - свердловина. Замовити буріння даної гірничої виробки можна в геологічній або в будівельній організації. Можна впоратися самостійно, дізнавшись про те, як пробурити свердловину своїми руками і як її облаштувати для подальшої експлуатації.

Незаперечна перевага свердловини полягає в невеликих габаритах.

  • При рівнозначно з шахтним і трубним колодязем кількості води, що залежить тільки від продуктивності водоносного горизонту, вона не відніме у власників значну частину корисної площі на ділянці.
  • Для облаштування вироблення потрібно значно менше матеріалів, для обслуговування та прочищення менше трудових і фінансових витрат.
  • При бажанні пробурити свердловину власними силами взагалі полегшити сімейний бюджет доведеться тільки на придбання обсадки, фільтра та насоса. Буровий інструмент теж можна зробити самостійно, можна просто його орендувати.

Схема організації водопроводу з джерелом води - свердловиною

Суть буріння полягає в проходженні буровим інструментом шарів грунту і витяганні зруйнованої гірської породи (шламу) на денну поверхню. Бажаючим отримати воду зі свердловини потрібно пробурити і звільнити від відвалу вироблення, що завершується в насиченому водою шарі грунту. Незалежно від того, буриться свердловина вручну або проходку гірничої виробки здійснює бурова установка, технологія буріння свердловин спрощено представляє собою процес «загвинчування» бурового інструменту в грунт або процес розбивання породи з подальшим витяганням відвалу.

[Include id = "5" title = "РСЯ - в запису"]

Пробурити свердловину можна трьома способами, які відрізняються за технологічними особливостями.

Колонкове буріння ↑

Процес, що нагадує закручування в пісок порожнього стакана, перевернутого догори дном. За аналогією названий сам буровий інструмент. Порожнисту трубу - «стакан», оснащений знизу ріжучої породу бурової «коронкою» з легованої сталі, занурюють в грунт. Траєкторія «закручування» нагадує спіраль. Стакан з захопленої ним породою витягують на поверхню, за допомогою ударів кувалди по трубі звільняють інструмент від шламу.

Технологія колонкового буріння з промиванням водою:
1. насос для буріння; 2. шланг для нагнітання води; 3. сальник; 4. колона бурового інструменту; 5. перехідник; 6. колонковая труба; 7. коронка; 8. жолоби; 9. відстійник; 10. бак для промивної рідини

Верхня площина бурового склянки - колонкової труби оснащена кріпильними пристосуваннями для нарощування штанг. Вони потрібні для досягнення необхідної глибини. Після того як повністю була заглиблена в грунт колонковая труба, до неї кріпиться штанга довжиною 1,2 м-1,5м, завдяки чому у виконавців з'являється можливість пройти ще 1,2-1,5 метра. Наступна штанга кріпиться до попередньої, вже нарощеної штанзі, і так далі. Так формується технологічна колона з штанг і інструменту, що дала назву цьому способу буріння.

Важливо. Штанги і стакан міцно з'єднуються між собою, в точках кріплення не повинно бути небажаних зрушень і відчутного люфту.

Робота бурової установки при бурінні колонковим способом аналогічна дії великогабаритної дрилі. Про те, як працює професійна бурова бригада і як бурят свердловину відео ролик розповість в найдрібніших подробицях.

Пробурити невелику свердловину по колонкової технології можна самостійно. Тільки замість механіки і гідравліки бурової установки будуть потрібні м'язові зусилля. До речі, дотепні народні умільці іноді замість колонкової труби використовують старі каструлі, насаджені на колоду. Суглинки, глини, супіски, піски будуть пройдені без проблем. Якщо господареві потрібна вода для покриття технічних потреб і для поливання, то цілком підійде дана технологія.

Колонкове буріння свердловини своїми руками у вапняку буде досить складним, якщо не сказати безглуздим. Хоча можна ж поміняти коронку на бурове долото і роздовбати скельну породу. Труднощі можуть виникнути також при підйомі насиченого водою піску, пухко складених гравійно-галечникових відкладень, тоді буде потрібно желонка.

Желонірованіе - ударно-канатний спосіб ↑

Перебільшене опис: важкий буровий інструмент - желонка, «випускає з рук» на забій, розбиває грунт і захоплює зруйновану породу. Нижній край труби-желонки оснащений режуще-захоплюючим пристосуванням. Грунт руйнується за рахунок удару впала з висоти важкої сталевий желонки і за рахунок впливу ріжучого пристрою, що нагадує половину гвинта з загостреними краями.

А. Саморобна бурова установка
Б. Саморобна желонка:
1. штанга; 2. вікно для вивантаження шламу; 3. пристрій для захоплення грунту; 4. черевик

Ударно-канатна технологія буріння свердловин на воду вимагає споруди двометрової триноги з блоком. Через блок перекидають трос, кінець якого з'єднаний з желонкою. За допомогою троса інструмент опускають на забій і піднімають на поверхню. Розвантаження відвалу проводиться через спеціальний отвір в трубі, розташоване приблизно за півметра від нижнього краю.

10 метрів в принципі можна пробурити і без триноги з блоком-лебідкою, але тільки якщо зовсім не шкода спини і здоров'я.

Буріння шнеком ↑

Тим, хто коли-небудь що-небудь свердлив, нескладно уявити, як бурять свердловини на воду шнеком. Шнековий спосіб буріння використовується при проходці неглибоких свердловин, вода, видобута з яких буде придатна для поливання, прибирання та подібних побутових цілей. Шнек горизонтально угвинчується в землю і руйнує гірську породу. Лопатями це своєрідне свердло захоплює відвал, при підйомі лопаті шнека очищаються від шламу. Так роблять виїмку ґрунту.

За результативністю очищення забою вище описані способи буріння свердловин (колонковий, ударно-канатний) випереджають шнековий метод. Однак за швидкістю проходження і в індустріальних масштабах, і в ручному бурінні вони не зможуть змагатися зі шнеком.

Спосіб буріння свердловини на воду за допомогою шнека

Для того щоб очистити забій при бурінні шнековим способом на професійній буровій установці застосовується подача промивної рідини (води), яку поставляють в вироблення насосним обладнанням. Струмінь води, прокачується насосом через обсадні труби, захоплює відвал і виносить його на поверхню. Ті, хто хоче дізнатися, як вручну пробурити свердловину шнеком, навряд чи зможуть скористатися насосної промиванням, але воду в якості промивної рідини використовувати рекомендовано. Вона полегшить процес буріння.

Для буріння свердловин шнековим способом можна придбати збірно-розбірні механічний пристрій, що складається з робочого інструмента-шнека зі штангами і кріпленнями для них, приводу і компактної вишки. Малогабаритну бурову установку або механічне бурове пристрій - «ручник» можна взяти в оренду в вишукувальної партії або в проектно-будівельної організації, що має відділ досліджень.

Збірно-розбірна бурова установка з вишкою для буріння дрібних свердловин

Бур з шнека від комбайна ↑

Майстри з народних мас, які знають як пробурити свердловину під воду, як бурового інструменту використовують шнеки зі старих комбайнів. Після деякої модернізації шнек від сільгоспмашин перетворюється в цілком придатний бур. Ще будуть потрібні труби-штанги з різьбленням для збільшення висоти бурової колони.

  • Нижній трубчастий кінець потрібно перетворити на якусь подобу гвинта. На відстані приблизно 80 см від винтообразного кінця потрібно приварити два ножа під кутом 25º до горизонтальному напрямку.
  • Верхній кінець бура обладнають муфтою з різьбленням. Її приварюють для можливості прикручувати штанги.
  • До однієї з штанг потрібно приварити поперечну ручку. З її допомогою буде відбуватися загвинчування шнека в землю. Всі інші штанги будуть нарощуватися між шнеком і цієї штангою з ручкою.

Зверніть увагу. Чим більше довжина поперечної ручки, привареною до направляючої штанзі, тим легше її буде повертати (правило важеля).

За запевненнями винахідників даного бура таким інструментом 10метровая свердловина буриться за дві години. Правда, ніхто не конкретизував, за ґрунтами з якою щільністю виконувалася проходка.

Буріння рибальським льодорубом ↑

Для бажаючих дізнатися, як самостійно пробурити свердловину з мінімальними фінансовими затратами, є ще один найпростіший спосіб. Як бура можна використовувати рибальський льодоруб, а для нарощування з метою збільшення глибини вироблення застосовувати саморобні штанги. Для полегшення своєї праці потрібно приварити посилені різці до заводним крайках бурового інструменту. Штангами послужать сталеві труби невеликого діаметру (до 25 мм). Виконавцю ще потрібно лопата і тачка для вивозу відвалу, а також обсадні труби для формування стовбура свердловини.

[Include id = "6" title = "РСЯ - в запису"]

Порада. Перш ніж купувати обсадні труби, потрібно поцікавитися у власників сусідніх ділянок, на якій глибині у них з'явилася вода в колодязі або в свердловині. Ці відомості лише приблизно підкажуть, на яку глибину бурити свердловину і скільки буде потрібно труб для її обсадки. Розбіжності можуть бути і в 1-3, навіть 5, 7 або більше метрів.

Пластикові обсадні труби з різьбленням для буріння свердловин під воду

Споруджувати або не будеш будувати триногу з блоком під трос для витягування бурового інструменту зі свердловини залежить від глибини вироблення, а цю величину визначити заздалегідь неможливо. Прогнози її глибини схоже прогнозами астрологів і метеорологів. За сусідським парканом може бути грунтова вода на 10 метрах, а перед точкою буріння цей горизонт може просто виклініться. Але вода - не золото, десь все одно зустрінеться.

Свердловина для відкачування води розкриває:

  • або покрівлю трещиноватого вапняку, в порожнинах якого є грунтова вода;
  • або повністю проходить насичений водою шар піску.

Два типу водозабірних свердловин

На якій глибині вони будуть зустрінуті, невідомо. Тому краще все ж піднімати інструмент на поверхню за допомогою троса і блоку, ніж навіть з 10ти метрів тягнути бур зі шламом вручну, надриваючи спину. Але вже якщо полінувалися сколотити з колод триногу, діставати інструмент краще лежачи, не піддаючи хребет небезпеки.

Підготовчі заходи ↑

Перед початком робіт потрібно визначити і з'ясувати, де бурити свердловину на ділянці буде доцільно. Так як вироблення для води по нинішній день буряться «на удачу» щодо їх глибини, то бажано:

  • перевагу близьке розташування до дому, якщо в перспективі планується організація водопроводу;
  • вибрати місце, яке не перешкоджає переміщенню транспорту і людей по дільниці;
  • розташувати свердловину ближче до лазні, теплиці, гаражу - до об'єкта, для обслуговування якого призначена технічна вода.

Свердловина під воду не повинна заважати пересуванню по ділянці

Важливо. Між джерелом води і вигрібні ями, туалетами, компостних, гнойовими купами не повинно бути менше 20 метрів.

Майданчик, на якій буде проводитися буріння, потрібно вирівняти, прибрати всі предмети, які будуть ускладнювати буріння.

Технологічна послідовність буріння шнеком з льодоруба ↑

Пробурити свердловину шнеком один виконавець не зможе, буде потрібно мінімум дві людини (кількість помічників не обмежена).

  • Спочатку викопують направляє поглиблення: невелика ямка в ґрунті глибиною в два багнети лопати.

Рекомендація. Кілька труб для обсадження потрібно купити перед початком буріння. Після проходки приблизно метра в глибину бажано почати формування стовбура. Тобто в свердловину вже можна опустити обсадних труб. Краще віддати перевагу легкі труби з пластика з різьбленням для з'єднання. Діаметр їх повинен бути більше діаметра бура.

Без обсадних труб свердловину «затягне» грунтом, для формування стовбура вироблення обов'язково потрібна обсадка

  • В направляє поглиблення опускають бур і «ввинчивают» його за стандартними правилами закручування гвинтів.
  • Після трьох-чотирьох оборотів бур потрібно витягнути і очистити від відвалу.
  • До заглиблених на всю висоту інструменту прикручують подовжує штангу, якщо є різьбова нарізка, або вставляють сталевий стрижень-палець, якщо кріплення між штангами і буром є два рівних по діаметру отвору, які потрібно поєднати.
  • Одночасно зі збільшенням глибини свердловини в неї опускаються труби обсадки, що вимагаються для зміцнення стінок виробки і для перекриття надходження в свердловину верховодки.

Увага. Стовбур саморобної свердловини може відхилитися від вертикальної осі. Про це підкаже удар бура об стінки обсадки. Вирівняти напрямок можна за допомогою дерев'яних клинів, вбитих в грунт між обсадної трубою і оточуючим свердловину грунтом.

  • Обсадні труби треба надійно з'єднати між собою. Якщо на кінцях труб немає різьблення, потрібно буде з'єднувати за допомогою пайки. Як тільки Правофланговий труба опустилася в вироблення практично на всю глибину, і над поверхнею залишилося тільки 10-15 см, необхідних для з'єднання, потрібно кріпити наступну частину обсадки. Бур вводиться в свердловину через неї.

Зверніть увагу. Обсадні труби можна встановити і після завершення буріння, послідовно вводячи їх в свердловину і з'єднуючи між собою після заглиблення попереднього елемента. Але після доведеться знову очищати вибій від відвалу.

Так з'єднують обсадні труби, якщо планувалася їх установка по завершенні буріння

  • Дійшли до водоносного горизонту з задовільним дебітом? Встановлюйте фільтри, насоси і користуйтеся. Зазор між обсадної трубою і грунтом зовні потрібно засипати гравієм.

Водоносні свердловини необхідно періодично очищати з метою запобігання «затягування» вироблення піщаної і глинистої суспензією. Пити грунтову воду можна буде тільки, якщо санітарно-епідеміологічна служба проведе аналіз представлених їй проб і дасть схвалення.

Ймовірно, грандіозні масштаби виробничих бурових установок вселяють думки про нереальність власноручного буріння. Однак тих, хто ознайомився зі статтею навряд чи потрібно переконувати в тому, що побоювання були перебільшені. Досить знати, як бурити свердловину під воду, запастися терпінням, підготувати буровий інструмент і почати роботу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама