Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У скільки жителям столиці «виливається» вода

Ще пару років тому ніхто особливо-то й уваги не звертав на те, скільки з-під крана води утекло, адже коштувала вода сущі копійки

Ще пару років тому ніхто особливо-то й уваги не звертав на те, скільки з-під крана води утекло, адже коштувала вода сущі копійки. Навіть пам'ятається, як в період перед опалювальним сезоном або після, коли батареї ще або вже були холодними, а температура в квартирі низькою, крани з гарячою водою відкривалися на всю. Вода лилася годинами і по чуть-чуть нагрівала повітря в квартирі. Частим явищем був і капає кран, який чінілся теж не заради економії води, а тому що дратував. Але «капати» він міг місяцями.

Сьогодні ж для багатьох столичних жителів поніжитися в гарячій ванні - вже розкіш. Особливо, якщо на воду стоять лічильники - стрілка в них іноді здається біжить швидше, ніж сама вода з-під крана. А якщо ще сім'я велика ... то удвічі, втричі ... в кілька разів швидше.

Згідно з нормами водопостачання, в Києві на одну людину припадає 4,5 куб. м холодної води і 3 куб. м водовідведення гарячої води в місяць, якщо в будинку є гаряче водопостачання, і 6,3 куб. м холодної води, якщо гарячого водопостачання немає.

Забезпечують жителів столиці гарячою водою на сьогодні шість суб'єктів хазяйновитість, що займаються гарячим водопостачанням та водовідведенням.

Найдешевші тарифи пропонує «Теплопостачсервіс» - один кубічний метр гарячої води тут коштує 67,94 грн.

Найдорожче «вмитися» варто тим, а це велика частина киян, кому гарячу воду надає «Київенерго». Тариф на гаряче водопостачання і водовідведення тут - 83,10 грн. / Куб. м.

Тим часом на холодне водопостачання і водовідведення тариф один - вартість одного кубічного метра від «Київводоканалу» становить 13,77 грн.

Таким чином, холодна вода «виливається» за місяць одному киянину приблизно в 62 грн. Гаряча - в 200-250 грн. Якщо помножити ці цифри на кількість членів сім'ї, то виходить досить пристойна сума. А якщо в сім'ї ще є діти, які дохід в будинок приносити не приносять, а ось воду з крана «попускати» - з радістю, то плакали всі нормативи разом з гаманцем.

Найбільше води «виливається» в ванну. Для того, щоб наповнити ванну більш-менш стандартних розмірів знадобиться приблизно 0,076 кубів гарячої і 0,086 куб. м холодної води.

Якщо вважати гарячу воду за тарифом «Київенерго», то таке задоволення як «поніжитися у ванні» киянину буде коштувати 7,50 грн. (6,32 грн. - гаряча вода і 1,18 грн. - холодна). За найнижчим тарифом на гарячу воду прийняти ванну буде коштувати 6,35 грн. (5,16 грн. - гаряча вода, 1,18 грн. - холодна).

Але, повторимо, тут все залежить від розміру ванни і температури води прийнятною для кожної окремо взятої людини.

Нагадаємо також, відповідно до закону «Про житлово-комунальні послуги», через дві хвилини після відкриття крана температура гарячої води повинна коливатися в межах 50-75 градусів. Якщо ж температура гарячої води в крані становить 45-49 градусів, то за воду можна платити тільки 90% її вартості. Якщо 40-44 градуси - платити 70%. Менше 40 градусів - платити за тарифом на холодну воду.

А температура холодної води в крані становить 10-15 градусів.

Існує думка, що заощадити на ванній істотно можна, завдяки такій альтернативі, як душ. Кореспондент СтройОбзор звірив показники лічильників на воду перед походом в душ і після, і підрахував, що на всю процедуру пішло 0,051 кубометра гарячої води - по тарифу «Київенерго» - це 4,24 грн. - і 0,028 кубів холодної води - 39 коп. Таким чином, прийняття душу коштувало 4,62 грн.

Якби душ приймався за найнижчим київським тарифом на горячею воду, то коштував би він 3,85 грн.

Але, знову-таки, все залежить від того, хто якої температури воду краще. Адже є й любителі холодного душу. За вартістю його прийняття буде найдешевшим. А також від того, скільки часу приймати водні процедури.

На умивання і чищення зубів вранці кореспонденту СтройОбзор пішло 0,002 куб. м гарячої і 0,002 куб. м холодної води. Іншими словами - 19 коп.

Помити підлогу в квартирі коштувало 1,87 грн. Витекло 0,020 кубів гарячої води і 0,015 кубів холодної. Змив унітазу обійшовся в 7 коп. Витекло 0,005 кубометрів холодної води. На прання білизни без додаткового полоскання в машинці автоматі пішло 0,035 кубів холодної води - 48 коп. Миття посуду в посудомойке забрало 22 коп. - 0,016 кубів холодної води.

На приблизно такий же обсяг посуду при митті під краном знадобилося 0,060 кубів гарячої і 0,026 кубів холодної води. Іншими словами, чистий посуд кореспонденту СтройОбзор з-під крана коштувала 5,34 грн.

Ще певний обсяг води йде для приготування їжі і пов'язані з цим витрати. Плюс-мінус 0,003 куба на одну людину в день. Використовується в основному холодна вода. Її вартість - 36 коп.

Але, вже восени цього року вартість води може вирости. У «Київводоканалі» заявляють про плани підняти тариф на холодну воду на 16,4%. Якщо подорожчання відбудеться, кубометр холодної води замість 13,77 грн. буде коштувати більше 16 грн.

Зрозуміло, що зростання вартості холодної води потягне за собою і зростання вартості гарячої води. Тоді киянам не залишиться нічого іншого, як ще більше економити воду. Адже про те, що виростуть заробітні плати ніхто не заявляв.

джерело: СтройОбзор

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама