Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ведмідь бурий

  1. Чим харчується бурий ведмідь
  2. Життя бурого ведмедя
  3. Зимова сплячка ведмедя
  4. Розмноження бурих ведмедів

Ведмідь бурий (Ursus arctos) - найбільше хижа тварина фауни України. Довжина його тіла понад 180 см, а маса - понад 300 кг. У нього міцне, незграбне тіло, велика голова, коротка товста шия, широкий, високий лобовій відділ і невеликі округлі вуха. Лапи короткі, п'ятипалі, стопоходние, пальці з великими невтяжнимі кігтями. Хвіст короткий, не виступає з хутра. Хутро м'який, густий і довгий, особливо на загривку, має різні відтінки бурого кольору з переважанням темно-бурих тонів.

Ще в першій половині минулого століття бурі ведмеді були дуже поширені на території України, особливо в лісових хащах Полісся. Тепер вони зустрічаються лише в лісових районах гірських Карпат і в одиничному випадку в північно-західних лісах Полісся. Типові мешканці великих лісів, бурі ведмеді уникають розріджених лісових масивів. Вони живуть в глухих лісових хащах, проте в залежності від сезону можуть змінювати своє місце перебування. Влітку, коли з'являються ягоди, ведмеді бурі дотримуються вирубок, восени, коли достигають букові горішки та ліщинові горіхи, частіше зустрічаються в лісах з густим підліском ліщини, пізніше, коли на полонинах визріває чорниця, їх можна зустріти і на верхній межі Ще в першій половині минулого століття бурі ведмеді були дуже поширені на території України, особливо в лісових хащах Полісся гірських лісів, в субальпійській зоні.

Чим харчується бурий ведмідь

Цікава біологічна особливість бурих ведмедів їх харчування: великі, сильні хижаки з могутніми іклами і довгими гострими кігтями, вони майже вегетаріанці. На відміну від інших хижих тварин основу їх живлення представляють переважно соковиті корінці і зелені пагони рослин, ягоди, жолуді, горіхи, плоди диких фруктових дерев. З культурних рослин нерідко споживають недозрілий овес і кукурудзу. В значно меншій кількості до складу раціону ведмедів потрапляють різноманітні безхребетні, амфібії і мишоподібні гризуни. На великих тварин (оленів, косуль, диких кабанів) бурі ведмеді не нападають, але як виняток їх жертвою можуть стати телята косуль і поросята диких кабанів.

Життя бурого ведмедя

Влітку ведмеді для відпочинку знаходять безпечні тимчасові місця просто на землі серед трав, чагарників, моху. В кінці літа ведмідь починає турбуватися про надійне зимовому притулок - барлозі. Чи влаштовує він її в глухих, майже неприступних лісових хащах. Це простора, неглибока яма під корінням вивернутого дерева, у великій дуплі, під скелею або просто в густому ялиннику. З сухого листя, моху, вересу або ялинових гілок ведмідь готує собі м'яку, теплу підстилку. Спочатку він в барлозі відпочиває, а в кінці листопада - на початку грудня залягає для зимового сну, де його зазвичай заносить снігом і про присутність в барлозі свідчить тільки невелика віддушина, яку продихатися бурий Влітку ведмеді для відпочинку знаходять безпечні тимчасові місця просто на землі серед трав, чагарників, моху ведмідь в сніговому покриві.

Зимова сплячка ведмедя

Сон у бурих ведмедів дуже не схожий на зимову сплячку інших ссавців: температура їх тіла, частота дихання і пульсу майже не змінюються. Вони не впадають в повне заціпеніння, а дрімають, прислухаючись, що робиться навколо, і в разі небезпеки залишають барліг. У теплі малосніжні зими, коли є багато їжі, частина самців бродить майже цілу зиму. Лише з настанням сильних морозів ведмеді залягають на короткий час (на два-три тижні) в зимову сплячку. Під час сплячки ведмеді нічого не їдять і живуть в цей період за рахунок підшкірного жиру, накопиченого влітку і особливо восени.

Розмноження бурих ведмедів

Під час зимової сплячки, в перші зимові місяці самка бурого ведмедя після більш ніж 200-денної вагітності народжує одного-двох, зрідка трьох ведмежат. Новонароджені ведмежата, хоча і важать близько 500 г, безпорадні і прозрівають тільки через місяць після народження. Після цього вони починають добре розвиватися, швидко рости і з перших весняних днів, коли мати виходить з барлогу, ходять слідом за нею. У цей час вони починають добувати собі їжу, хоч ще довго ведмедиця годує їх молоком. Забарвлення хутра ведмежат відрізняється наявністю білого "нашийника", який з віком зникає. Під час зимової сплячки, в перші зимові місяці самка бурого ведмедя після більш ніж 200-денної вагітності народжує одного-двох, зрідка трьох ведмежат

Розмножуються бурі ведмеді дуже повільно. Перший приплід ведмедиця дає тільки на четвертому році життя, а малюків народжує не щороку, а через рік і навіть рідше. Однак в межах свого поширення бурих ведмедів не можна вважати зникаючими тваринами. Вони добре пристосовуються до змін в лісі, навіть до таких, як вирубка лісових масивів, якщо ці площі не перетворені в сільськогосподарські угіддя.

Кількість бурих ведмедів на Україні, хоч вони і знаходяться під охороною, зростає повільно, а останнім часом вона майже стабільна. Основна причина - в погіршенні екологічних умов, надмірної вирубки старих лісів і браконьєрство. Велике значення бурого ведмедя як мисливського звіра, особливо цінується м'ясо, жир і хутро. Небезпеки для людини ведмідь, якщо на нього не нападуть і не ранять, не представляє. Тільки ведмедиця стає небезпечною, коли загрожують її ведмежата.

Далі дивіться відео про бурого ведмедя, який ловить рибу в річці.

Реклама
Реклама
Новости
Реклама
Реклама