Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям

  1. Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям На бажання господинь готувати...
  2. Сучасні металеві форми для будинку - огляд за матеріалами
  3. Чавун - довговічність і надійність
  4. Переваги та недоліки алюмінію
  5. Сталеві форми для хліба
  6. Антипригарне покриття - простота догляду
  7. Інші матеріали і їх особливості
  8. Хлібопекарські форми з глини
  9. керамічні вироби
  10. Коли доречно жаропрочное скло
  11. Практичні і красиві силіконові формочки
  12. Яку форму вибрати - круглу або прямокутну
  13. Пристосування для випічки подового хліба
  14. Набір для випічки з кришкою-куполом
  15. Камінь для подового хліба
  16. Форми для вистоювання
  17. Що вибрати для духовки і російської печі
  18. Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям
  19. Професійні форми для випічки формового хліба
  20. Сучасні металеві форми для будинку - огляд за матеріалами
  21. Чавун - довговічність і надійність
  22. Переваги та недоліки алюмінію
  23. Сталеві форми для хліба
  24. Антипригарне покриття - простота догляду
  25. Інші матеріали і їх особливості
  26. Хлібопекарські форми з глини
  27. керамічні вироби
  28. Коли доречно жаропрочное скло
  29. Практичні і красиві силіконові формочки
  30. Яку форму вибрати - круглу або прямокутну
  31. Пристосування для випічки подового хліба
  32. Набір для випічки з кришкою-куполом
  33. Камінь для подового хліба
  34. Форми для вистоювання
  35. Що вибрати для духовки і російської печі
  36. Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям
  37. Професійні форми для випічки формового хліба
  38. Сучасні металеві форми для будинку - огляд за матеріалами
  39. Чавун - довговічність і надійність
  40. Переваги та недоліки алюмінію
  41. Сталеві форми для хліба
  42. Антипригарне покриття - простота догляду
  43. Інші матеріали і їх особливості
  44. Хлібопекарські форми з глини
  45. керамічні вироби
  46. Коли доречно жаропрочное скло
  47. Практичні і красиві силіконові формочки
  48. Яку форму вибрати - круглу або прямокутну
  49. Пристосування для випічки подового хліба
  50. Набір для випічки з кришкою-куполом
  51. Камінь для подового хліба
  52. Форми для вистоювання
  53. Що вибрати для духовки і російської печі

Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям

На бажання господинь готувати хлібобулочні вироби в домашніх умовах виробники відповідають випуском різноманітних форм для випічки хліба в духовках, мікрохвильових печах з конвекцією і твердопаливних печах.

Розгляньте всі варіанти і виберіть один або декілька відповідних для формового цеглинки і подового короваю. Перш за все, визначитеся з матеріалом і призначенням різної посуду, розмірами, зручністю, особливостями догляду.

У цій публікації:

Професійні форми для випічки формового хліба

Професійні форми виробляють по ГОСТ з урахуванням розміру стандартної буханки. Вони бувають прямокутні, круглі, овальні, квадратні, тостерний, для багетів. Можуть бути поодинокими і секційними - у вигляді блоків, в яких закріплено кілька елементів. Є моделі з кришкою. Такий посуд розроблена для випічки хлібобулочних виробів в пекарнях, але підходить і для домашніх умов.

Стандартні форми для хліба виготовляють з литого алюмінію. Цей метал добре проводить тепло і відрізняється порівняно невеликою вагою, що дозволяє без праці витягти хліб з печі або духовки.

Купити ГОСТівські литі хлібопекарські форми можна безпосередньо у виробників або в інтернет-магазинах, які є їх партнерами. Їх легко впізнати по маркуванню ГОСТ і по виду - прості, без декору, схожі на товстостінні коритця.

Головний недолік литих алюмінієвих хлібопекарських форм - пористість, що провокує прилипання тесту і випікаються. Нову алюмінієву хлібопекарську посуд потрібно підготувати до першого використання .

  1. Добре вимити з миючим засобом, щоб видалити виробниче масло.
  2. Ретельно прополоскати.
  3. Витерти насухо.
  4. Поставити на плиту або в гарячу духовку і добре розігріти, щоб залишки масла пішли з пір. На цьому етапі з'явиться невеликий димок.
  5. Гарячу форму змастити олією, використовуючи тканинні тампони. Не економте масло!
  6. Продовжити нагрів, розподіляючи масло по стінках. Можна поставити в духовку хвилин на 5.
  7. Остудити, періодично протираючи стінки і дно.
  8. Залишки масла злити, коли охолоне.
  9. Обполоснути гарячою водою і протерти.

Обполоснути гарячою водою і протерти

Надалі такий посуд не потрібно мити миючими засобами та абразивними губками. Можна просто протирати або обполіскувати, якщо потрібно. Перед кожним використанням алюмінієву форму потрібно змащувати маслом або харчовим воском. Можна використовувати папір для випічки.

Новачкам ми не рекомендуємо починати з професійних форм, краще зверніть свою увагу на посуд, призначену для випікання хліба в домашніх умовах.

Сучасні металеві форми для будинку - огляд за матеріалами

Для пекарів-любителів у продажу є металеві хлібопекарські форми, які підходять для різних типів духовок і печей. Для зручності і безпеки корпус з металу може бути доповнений жаростійким, але не нагрівається матеріалом в місцях ручок.

Чавун - довговічність і надійність

Чавунні хлібопекарські форми важкі, але зате добротні, довговічні і надійні. Товсті стінки забезпечують правильний нагрівання - скоринка не пригорає, а м'якуш рівномірно піднімається і ін опікується.

Чавун володіє природними антипригарні властивості, але вони зберігаються тільки при правильному поводженні з посудом. Поверхня не можна чистити абразивами і відмивати миючими засобами. Важливо, щоб пори були закриті, для чого сковороди з чавуну прокаливают з маслом, як і алюмінієві.

Важливо, щоб пори були закриті, для чого сковороди з чавуну прокаливают з маслом, як і алюмінієві

Литий посуд із чавуну ідеальні для духовок всіх типів і російської печі. Бажано не використовувати хлібну форму для приготування інших страв, тоді не доведеться її відмивати, а можна буде обмежуватися протиранням. В результаті хліб не буде пригорати і не буде потрібно часта обробка внутрішньої поверхні.

Переваги та недоліки алюмінію

Непрофесійні алюмінієві форми для випічки хліба більш тонкі, ніж описані вище. Для виробництва використовують метод лиття або штампування. Литі форми дорожче і товщі, підходять для приготування при будь-яких температурах як в духовці, так і в російській печі. Штамповані тонкостінні і легкі - це самий варіант в сегменті.

Щоб нейтралізувати пористість матеріалу, внутрішню поверхню покривають антипригарним шаром. Зовнішню сторону захищають декоративними жаростійкими покриттями, що полегшують догляд.

Штамповані алюмінієві формочки можна купити, якщо не плануєте часто пекти хліб. Такі швидше виходять з ладу.

Сталеві форми для хліба

Як правило, сталеві контейнери тонкі, але міцні і витримують високі температури без будь-якого ризику. Сталь нагрівається дуже швидко, тому потрібно призвичаїтися, щоб тісто пропікається рівномірно, а скоринка не пригорає.

Для виробництва використовують сплави вуглецевої сталі, тому посуд виходить чорної. Найнадійніші вироби роблять з блакитною глянсовою стали - вони товстостінні і важкі. Поверхня вимагає підготовки - прожарювання і змазування маслом. Для новачків це не найкращий вибір.

Для новачків це не найкращий вибір

До того ж, сталева форма примхлива у догляді - її потрібно ретельно витирати насухо, інакше з'явиться іржа. Невеликі плями іржі можна видалити чищенням абразивними засобами. Після цього знову потрібно прожарювання, як і відразу після покупки.

Антипригарне покриття - простота догляду

Антипригарні покриття наносять на алюмінієві сталеві і чавунні форми для випічки хліба в домашніх умовах. Це може бути керамічне , кам'яне або інше покриття - зараз виробники не завжди афішують склад. Не забувайте, що саме примхливе напилення - тефлонове, так як воно не призначене для нагрівання вище 230 градусів.

Антипригарний шар спрощує випічку - такий посуд не вимагає підготовки у вигляді прожарювання. При правильному зверненні до стінок і дну нічого не пристає, тому легко мити.

При правильному зверненні до стінок і дну нічого не пристає, тому легко мити

Мабуть, це найкращі форми для випічки хліба, якщо немає досвіду. Навіть бувалі господині, які віддають перевагу виключно професійну посуд по ГОСТу, поступово переходять на антипригарним. Такі формочки підходять для будь-якого тесту, в тому числі здобного і бісквітного. У них можна пекти кекси і пироги.

Однак професіонали рекомендують для випічки житнього хліба навіть антипригарні форми змащувати маслом.

Інші матеріали і їх особливості

Для виробництва жароміцної посуду використовують не тільки метали. Традиційно в печі хліб пекли в глиняних формах, але зараз багато й інших варіантів.

Хлібопекарські форми з глини

Для виробництва жаростійкої і вогнетривкого посуду використовують шамотну глину - вона не боїться високих температур. Вироби піддають випалу при температурі близько 1000 градусів, тому їх можна сміливо ставити і в духовку, і в російську піч.

У продажу є форми без покриття, з глазур'ю і оброблені технікою молоченія - такі легко дізнатися по темно-коричневого кольору. Неглазуровані глиняні форми для хліба примхливі - випічка при неправильному підході до них пристає. Нову глиняний посуд потрібно підготувати - рясно змастити маслом і поставити в розігріту духовку. Повторити процедуру 5 разів поспіль.

Повторити процедуру 5 разів поспіль

Надалі перед кожним застосуванням потрібно змащувати маслом і присипати борошном. Деякі господині змащують поверхню харчовим воском. Його можна купити там, де продають мед. Сучасний підхід - застелити пекарської папером. Досвідчені пекарі рекомендують викладати тісто в попередньо розігріту форму, тоді ризик прилипання значно знижується.

керамічні вироби

У керамічного посуду товсте дно і стінки, які довго зберігають тепло. Досвідчені господині рекомендують кераміку для випічки житнього хліба і виробів з наповнювачами - насінням, родзинками, горіхами. Таке тісто щільне і погано піднімається, йому потрібен поступовий і рівномірний нагрів, який і забезпечує кераміка.

Щоб хліб завжди виходив пишним і смачним, посуд рекомендується замочувати у воді не тільки перед першим використанням, а й за будь-якої випічці. Так пори кераміки заповняться водою, яка випаровується в духовці. Головне, після замочування витирати насухо. Краще робити це не в день приготування, а напередодні.

Краще робити це не в день приготування, а напередодні

Домашня керамічна форма для випічки хліба прослужить довго, якщо правильно з нею поводитися. Такий посуд не любить перепадів температур, її можна мити тільки після повного охолодження.

Коли доречно жаропрочное скло

Жароміцні скляні форми для домашнього хліба не користуються популярністю у професіоналів. Вони примхливі - тендітні, важкі, не люблять контрасту температур і не завжди добре переносять приміщення в розігріту духовку. Деякі види тесту пристають до скла, тому його краще змащувати маслом і присипати борошном.

Скло варто вибирати, якщо ви плануєте займатися випічкою в мікрохвильовій печі або електричному духовій шафі. Якщо ви вже купили скляну форму, то випікайте в ній більш повітряні сорти, які добре піднімаються.

Практичні і красиві силіконові формочки

Посуд з силікону з'явилася на ринку не так давно, але до неї вже звикли, і навіть скептично налаштовані господині іноді користуються м'якими формами і каструльками. Прямокутні, круглі і квадратні силіконові форми для випічки хліба підходять для всіх видів духовок і мікрохвильових печей з конвекцією. Але їх не можна розігрівати вище 220 градусів, що не завжди зручно і доречно.

Переваги очевидні:

  • не потрібно змащувати поверхню;
  • нічого не пристає;
  • легко мити;
  • зручно зберігати;
  • чимало змін, є фігурні і з печаткою.

Вибираючи силіконову посуд, не скупіться. Купуйте щільну і якісну.

Яку форму вибрати - круглу або прямокутну

Не можна сказати, яка форма для хліба краще - прямокутна, овальна або кругла. Це справа смаку. Прямокутні можна зустріти частіше, так як вони дозволяють випікати традиційні цеглинки, зручні в нарізці.

Краї прямокутного контейнера бувають прямими і закругленими. Закруглені полегшують вилучення готової буханки. Недолік прямих в тому, що куточки іноді відламуються або залишаються в посуді.

Для полегшення вилучення хліба є моделі зі знімним перфорованим підносом. Таке пристосування гарантує, що дно не залишиться в посуді, а буханець НЕ помнеться під час перекидання.

Пристосування для випічки подового хліба

Подовий хліб випікають на поду. Звичайно, можна використовувати звичайну сковороду або деко, але якщо ви збираєтеся займатися випічкою регулярно, купуйте спеціальними пристосуваннями.

Набір для випічки з кришкою-куполом

Дуже цікаві форми для випічки подового хліба з куполоподібної кришкою. Вони бувають круглі і прямокутні. Як матеріал використовують глину, кераміку, чавун. У набір входить два предмета - блюдо-сковорода для випічки і кришка. Дно сковороди може бути гладким або рифленим.

В закривається формі створюється ефект російської печі, тому хлібець виходить особливо смачний. При дотриманні технології тісто піднімається рівномірно, в м'якушки не утворюються порожнечі, а скоринка не тріскається.

Керамічні та глиняні набори з кришкою-куполом зручні для зберігання хліба та іншої випічки, наприклад, млинців, які довго залишаються свіжими.

Камінь для подового хліба

Пекарська плита для випічки хліба створює ефект російської печі. Перед використанням камінь прогрівають, це допомагає уникнути нерівномірність нагріву духовки. Розігріта плита віддає тепло тесту, що сприяє його піднесенню до утворення скоринки.

Такі камені бувають різних розмірів, круглі, прямокутні, квадратні. Вони підходять не тільки для хлібобулочних виробів, а й для піци. Найчастіше у продажу зустрічаються плити з шамотної глини, вони легші, ніж натуральний камінь, і нічим не гірше за властивостями. Якщо вас цікавить саме камінь, то шукайте плити з талькохлорита, але вони коштують дорожче.

Якщо вас цікавить саме камінь, то шукайте плити з талькохлорита, але вони коштують дорожче

При виборі каменю для випічки хліба зверніть увагу на його товщину - вона повинна бути не менше 1,5-2 см. Розміри і конфігурація залежать від духовки, але плита повинна бути менше, щоб гаряче повітря вільно циркулював. Детальніше про це пристосуванні ми розповідаємо тут .

Форми для вистоювання

Перед випічкою тесту потрібно дати можливість підійти - расстояться. У випадку з формового виробами тестом наповнюють форми наполовину або так, як вказано в рецепті, і залишають в теплі на півгодини (або за рецептом). З подовими виробами складніше. У процесі вистоювання їм потрібно надати форму, щоб вийшов гарний коровай або батон.

Для цієї мети потрібні форми для вистоювання тіста, вони можуть бути дерев'яними, ротангів, пластиковими або силіконовими. І тут силікон одне з кращих рішень, так як в продажу дуже багато фігурних варіантів, з візерунками і тисненням. Тісто до силікону не прилипає, його не потрібно змащувати перед наповненням. Для вилучення просто поставте деко на верхівку, накрийте, як кришкою, і переверніть.

Що вибрати для духовки і російської печі

Не можна сказати яка форма краще, не беручи до уваги тип печі, в якій ви плануєте випікати домашній хліб.

У газовій духовці можна сміливо використовувати варіанти з кераміки, глини, алюмінію, сталі, чавуну. Жаростойкое скло більш капризно, тому таку краще не купувати спеціально. А якщо вже купили, то ставте скляну посудину тільки в негарячу духовку або хоча б на холодну грати.

В електричному духовій шафі простіше дотримуватися потрібної температури. Тут будуть доречні практично всі форми для домашнього хліба, представлені на ринку.

Для мікрохвильової печі ідеально підійдуть силіконові і скляні формочки. Але отримати справжній хліб можна тільки в мікрохвильовці з функцією конвекції.

Для російської печі підійде глина, чавун, кераміка, литий алюміній. Не варто користуватися скляними і силіконовими виробами. Навіть жаростойкое скло не можна ставити на розпечену поверхню - воно може тріснути від контрасту температур.

Проаналізуйте, яка форма для випічки хліба краще, зручніше і практичніше саме для вас, тому що у кожної господині свої смаки і переваги. Але новачкам ми рекомендує антипригарні, а якщо боїтеся, що тісто пристане - використовуйте Пекарській папір. А щоб хліб не черствів, підберіть правильну хлібницю за порадами нашого сайту.

Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям

На бажання господинь готувати хлібобулочні вироби в домашніх умовах виробники відповідають випуском різноманітних форм для випічки хліба в духовках, мікрохвильових печах з конвекцією і твердопаливних печах.

Розгляньте всі варіанти і виберіть один або декілька відповідних для формового цеглинки і подового короваю. Перш за все, визначитеся з матеріалом і призначенням різної посуду, розмірами, зручністю, особливостями догляду.

У цій публікації:

Професійні форми для випічки формового хліба

Професійні форми виробляють по ГОСТ з урахуванням розміру стандартної буханки. Вони бувають прямокутні, круглі, овальні, квадратні, тостерний, для багетів. Можуть бути поодинокими і секційними - у вигляді блоків, в яких закріплено кілька елементів. Є моделі з кришкою. Такий посуд розроблена для випічки хлібобулочних виробів в пекарнях, але підходить і для домашніх умов.

Стандартні форми для хліба виготовляють з литого алюмінію. Цей метал добре проводить тепло і відрізняється порівняно невеликою вагою, що дозволяє без праці витягти хліб з печі або духовки.

Купити ГОСТівські литі хлібопекарські форми можна безпосередньо у виробників або в інтернет-магазинах, які є їх партнерами. Їх легко впізнати по маркуванню ГОСТ і по виду - прості, без декору, схожі на товстостінні коритця.

Головний недолік литих алюмінієвих хлібопекарських форм - пористість, що провокує прилипання тесту і випікаються. Нову алюмінієву хлібопекарську посуд потрібно підготувати до першого використання .

  1. Добре вимити з миючим засобом, щоб видалити виробниче масло.
  2. Ретельно прополоскати.
  3. Витерти насухо.
  4. Поставити на плиту або в гарячу духовку і добре розігріти, щоб залишки масла пішли з пір. На цьому етапі з'явиться невеликий димок.
  5. Гарячу форму змастити олією, використовуючи тканинні тампони. Не економте масло!
  6. Продовжити нагрів, розподіляючи масло по стінках. Можна поставити в духовку хвилин на 5.
  7. Остудити, періодично протираючи стінки і дно.
  8. Залишки масла злити, коли охолоне.
  9. Обполоснути гарячою водою і протерти.

Обполоснути гарячою водою і протерти

Надалі такий посуд не потрібно мити миючими засобами та абразивними губками. Можна просто протирати або обполіскувати, якщо потрібно. Перед кожним використанням алюмінієву форму потрібно змащувати маслом або харчовим воском. Можна використовувати папір для випічки.

Новачкам ми не рекомендуємо починати з професійних форм, краще зверніть свою увагу на посуд, призначену для випікання хліба в домашніх умовах.

Сучасні металеві форми для будинку - огляд за матеріалами

Для пекарів-любителів у продажу є металеві хлібопекарські форми, які підходять для різних типів духовок і печей. Для зручності і безпеки корпус з металу може бути доповнений жаростійким, але не нагрівається матеріалом в місцях ручок.

Чавун - довговічність і надійність

Чавунні хлібопекарські форми важкі, але зате добротні, довговічні і надійні. Товсті стінки забезпечують правильний нагрівання - скоринка не пригорає, а м'якуш рівномірно піднімається і ін опікується.

Чавун володіє природними антипригарні властивості, але вони зберігаються тільки при правильному поводженні з посудом. Поверхня не можна чистити абразивами і відмивати миючими засобами. Важливо, щоб пори були закриті, для чого сковороди з чавуну прокаливают з маслом, як і алюмінієві.

Важливо, щоб пори були закриті, для чого сковороди з чавуну прокаливают з маслом, як і алюмінієві

Литий посуд із чавуну ідеальні для духовок всіх типів і російської печі. Бажано не використовувати хлібну форму для приготування інших страв, тоді не доведеться її відмивати, а можна буде обмежуватися протиранням. В результаті хліб не буде пригорати і не буде потрібно часта обробка внутрішньої поверхні.

Переваги та недоліки алюмінію

Непрофесійні алюмінієві форми для випічки хліба більш тонкі, ніж описані вище. Для виробництва використовують метод лиття або штампування. Литі форми дорожче і товщі, підходять для приготування при будь-яких температурах як в духовці, так і в російській печі. Штамповані тонкостінні і легкі - це самий варіант в сегменті.

Щоб нейтралізувати пористість матеріалу, внутрішню поверхню покривають антипригарним шаром. Зовнішню сторону захищають декоративними жаростійкими покриттями, що полегшують догляд.

Штамповані алюмінієві формочки можна купити, якщо не плануєте часто пекти хліб. Такі швидше виходять з ладу.

Сталеві форми для хліба

Як правило, сталеві контейнери тонкі, але міцні і витримують високі температури без будь-якого ризику. Сталь нагрівається дуже швидко, тому потрібно призвичаїтися, щоб тісто пропікається рівномірно, а скоринка не пригорає.

Для виробництва використовують сплави вуглецевої сталі, тому посуд виходить чорної. Найнадійніші вироби роблять з блакитною глянсовою стали - вони товстостінні і важкі. Поверхня вимагає підготовки - прожарювання і змазування маслом. Для новачків це не найкращий вибір.

Для новачків це не найкращий вибір

До того ж, сталева форма примхлива у догляді - її потрібно ретельно витирати насухо, інакше з'явиться іржа. Невеликі плями іржі можна видалити чищенням абразивними засобами. Після цього знову потрібно прожарювання, як і відразу після покупки.

Антипригарне покриття - простота догляду

Антипригарні покриття наносять на алюмінієві сталеві і чавунні форми для випічки хліба в домашніх умовах. Це може бути керамічне , кам'яне або інше покриття - зараз виробники не завжди афішують склад. Не забувайте, що саме примхливе напилення - тефлонове, так як воно не призначене для нагрівання вище 230 градусів.

Антипригарний шар спрощує випічку - такий посуд не вимагає підготовки у вигляді прожарювання. При правильному зверненні до стінок і дну нічого не пристає, тому легко мити.

При правильному зверненні до стінок і дну нічого не пристає, тому легко мити

Мабуть, це найкращі форми для випічки хліба, якщо немає досвіду. Навіть бувалі господині, які віддають перевагу виключно професійну посуд по ГОСТу, поступово переходять на антипригарним. Такі формочки підходять для будь-якого тесту, в тому числі здобного і бісквітного. У них можна пекти кекси і пироги.

Однак професіонали рекомендують для випічки житнього хліба навіть антипригарні форми змащувати маслом.

Інші матеріали і їх особливості

Для виробництва жароміцної посуду використовують не тільки метали. Традиційно в печі хліб пекли в глиняних формах, але зараз багато й інших варіантів.

Хлібопекарські форми з глини

Для виробництва жаростійкої і вогнетривкого посуду використовують шамотну глину - вона не боїться високих температур. Вироби піддають випалу при температурі близько 1000 градусів, тому їх можна сміливо ставити і в духовку, і в російську піч.

У продажу є форми без покриття, з глазур'ю і оброблені технікою молоченія - такі легко дізнатися по темно-коричневого кольору. Неглазуровані глиняні форми для хліба примхливі - випічка при неправильному підході до них пристає. Нову глиняний посуд потрібно підготувати - рясно змастити маслом і поставити в розігріту духовку. Повторити процедуру 5 разів поспіль.

Повторити процедуру 5 разів поспіль

Надалі перед кожним застосуванням потрібно змащувати маслом і присипати борошном. Деякі господині змащують поверхню харчовим воском. Його можна купити там, де продають мед. Сучасний підхід - застелити пекарської папером. Досвідчені пекарі рекомендують викладати тісто в попередньо розігріту форму, тоді ризик прилипання значно знижується.

керамічні вироби

У керамічного посуду товсте дно і стінки, які довго зберігають тепло. Досвідчені господині рекомендують кераміку для випічки житнього хліба і виробів з наповнювачами - насінням, родзинками, горіхами. Таке тісто щільне і погано піднімається, йому потрібен поступовий і рівномірний нагрів, який і забезпечує кераміка.

Щоб хліб завжди виходив пишним і смачним, посуд рекомендується замочувати у воді не тільки перед першим використанням, а й за будь-якої випічці. Так пори кераміки заповняться водою, яка випаровується в духовці. Головне, після замочування витирати насухо. Краще робити це не в день приготування, а напередодні.

Краще робити це не в день приготування, а напередодні

Домашня керамічна форма для випічки хліба прослужить довго, якщо правильно з нею поводитися. Такий посуд не любить перепадів температур, її можна мити тільки після повного охолодження.

Коли доречно жаропрочное скло

Жароміцні скляні форми для домашнього хліба не користуються популярністю у професіоналів. Вони примхливі - тендітні, важкі, не люблять контрасту температур і не завжди добре переносять приміщення в розігріту духовку. Деякі види тесту пристають до скла, тому його краще змащувати маслом і присипати борошном.

Скло варто вибирати, якщо ви плануєте займатися випічкою в мікрохвильовій печі або електричному духовій шафі. Якщо ви вже купили скляну форму, то випікайте в ній більш повітряні сорти, які добре піднімаються.

Практичні і красиві силіконові формочки

Посуд з силікону з'явилася на ринку не так давно, але до неї вже звикли, і навіть скептично налаштовані господині іноді користуються м'якими формами і каструльками. Прямокутні, круглі і квадратні силіконові форми для випічки хліба підходять для всіх видів духовок і мікрохвильових печей з конвекцією. Але їх не можна розігрівати вище 220 градусів, що не завжди зручно і доречно.

Переваги очевидні:

  • не потрібно змащувати поверхню;
  • нічого не пристає;
  • легко мити;
  • зручно зберігати;
  • чимало змін, є фігурні і з печаткою.

Вибираючи силіконову посуд, не скупіться. Купуйте щільну і якісну.

Яку форму вибрати - круглу або прямокутну

Не можна сказати, яка форма для хліба краще - прямокутна, овальна або кругла. Це справа смаку. Прямокутні можна зустріти частіше, так як вони дозволяють випікати традиційні цеглинки, зручні в нарізці.

Краї прямокутного контейнера бувають прямими і закругленими. Закруглені полегшують вилучення готової буханки. Недолік прямих в тому, що куточки іноді відламуються або залишаються в посуді.

Для полегшення вилучення хліба є моделі зі знімним перфорованим підносом. Таке пристосування гарантує, що дно не залишиться в посуді, а буханець НЕ помнеться під час перекидання.

Пристосування для випічки подового хліба

Подовий хліб випікають на поду. Звичайно, можна використовувати звичайну сковороду або деко, але якщо ви збираєтеся займатися випічкою регулярно, купуйте спеціальними пристосуваннями.

Набір для випічки з кришкою-куполом

Дуже цікаві форми для випічки подового хліба з куполоподібної кришкою. Вони бувають круглі і прямокутні. Як матеріал використовують глину, кераміку, чавун. У набір входить два предмета - блюдо-сковорода для випічки і кришка. Дно сковороди може бути гладким або рифленим.

В закривається формі створюється ефект російської печі, тому хлібець виходить особливо смачний. При дотриманні технології тісто піднімається рівномірно, в м'якушки не утворюються порожнечі, а скоринка не тріскається.

Керамічні та глиняні набори з кришкою-куполом зручні для зберігання хліба та іншої випічки, наприклад, млинців, які довго залишаються свіжими.

Камінь для подового хліба

Пекарська плита для випічки хліба створює ефект російської печі. Перед використанням камінь прогрівають, це допомагає уникнути нерівномірність нагріву духовки. Розігріта плита віддає тепло тесту, що сприяє його піднесенню до утворення скоринки.

Такі камені бувають різних розмірів, круглі, прямокутні, квадратні. Вони підходять не тільки для хлібобулочних виробів, а й для піци. Найчастіше у продажу зустрічаються плити з шамотної глини, вони легші, ніж натуральний камінь, і нічим не гірше за властивостями. Якщо вас цікавить саме камінь, то шукайте плити з талькохлорита, але вони коштують дорожче.

Якщо вас цікавить саме камінь, то шукайте плити з талькохлорита, але вони коштують дорожче

При виборі каменю для випічки хліба зверніть увагу на його товщину - вона повинна бути не менше 1,5-2 см. Розміри і конфігурація залежать від духовки, але плита повинна бути менше, щоб гаряче повітря вільно циркулював. Детальніше про це пристосуванні ми розповідаємо тут .

Форми для вистоювання

Перед випічкою тесту потрібно дати можливість підійти - расстояться. У випадку з формового виробами тестом наповнюють форми наполовину або так, як вказано в рецепті, і залишають в теплі на півгодини (або за рецептом). З подовими виробами складніше. У процесі вистоювання їм потрібно надати форму, щоб вийшов гарний коровай або батон.

Для цієї мети потрібні форми для вистоювання тіста, вони можуть бути дерев'яними, ротангів, пластиковими або силіконовими. І тут силікон одне з кращих рішень, так як в продажу дуже багато фігурних варіантів, з візерунками і тисненням. Тісто до силікону не прилипає, його не потрібно змащувати перед наповненням. Для вилучення просто поставте деко на верхівку, накрийте, як кришкою, і переверніть.

Що вибрати для духовки і російської печі

Не можна сказати яка форма краще, не беручи до уваги тип печі, в якій ви плануєте випікати домашній хліб.

У газовій духовці можна сміливо використовувати варіанти з кераміки, глини, алюмінію, сталі, чавуну. Жаростойкое скло більш капризно, тому таку краще не купувати спеціально. А якщо вже купили, то ставте скляну посудину тільки в негарячу духовку або хоча б на холодну грати.

В електричному духовій шафі простіше дотримуватися потрібної температури. Тут будуть доречні практично всі форми для домашнього хліба, представлені на ринку.

Для мікрохвильової печі ідеально підійдуть силіконові і скляні формочки. Але отримати справжній хліб можна тільки в мікрохвильовці з функцією конвекції.

Для російської печі підійде глина, чавун, кераміка, литий алюміній. Не варто користуватися скляними і силіконовими виробами. Навіть жаростойкое скло не можна ставити на розпечену поверхню - воно може тріснути від контрасту температур.

Проаналізуйте, яка форма для випічки хліба краще, зручніше і практичніше саме для вас, тому що у кожної господині свої смаки і переваги. Але новачкам ми рекомендує антипригарні, а якщо боїтеся, що тісто пристане - використовуйте Пекарській папір. А щоб хліб не черствів, підберіть правильну хлібницю за порадами нашого сайту.

Які форми для випічки хліба краще - огляд за матеріалами і моделям

На бажання господинь готувати хлібобулочні вироби в домашніх умовах виробники відповідають випуском різноманітних форм для випічки хліба в духовках, мікрохвильових печах з конвекцією і твердопаливних печах.

Розгляньте всі варіанти і виберіть один або декілька відповідних для формового цеглинки і подового короваю. Перш за все, визначитеся з матеріалом і призначенням різної посуду, розмірами, зручністю, особливостями догляду.

У цій публікації:

Професійні форми для випічки формового хліба

Професійні форми виробляють по ГОСТ з урахуванням розміру стандартної буханки. Вони бувають прямокутні, круглі, овальні, квадратні, тостерний, для багетів. Можуть бути поодинокими і секційними - у вигляді блоків, в яких закріплено кілька елементів. Є моделі з кришкою. Такий посуд розроблена для випічки хлібобулочних виробів в пекарнях, але підходить і для домашніх умов.

Стандартні форми для хліба виготовляють з литого алюмінію. Цей метал добре проводить тепло і відрізняється порівняно невеликою вагою, що дозволяє без праці витягти хліб з печі або духовки.

Купити ГОСТівські литі хлібопекарські форми можна безпосередньо у виробників або в інтернет-магазинах, які є їх партнерами. Їх легко впізнати по маркуванню ГОСТ і по виду - прості, без декору, схожі на товстостінні коритця.

Головний недолік литих алюмінієвих хлібопекарських форм - пористість, що провокує прилипання тесту і випікаються. Нову алюмінієву хлібопекарську посуд потрібно підготувати до першого використання .

  1. Добре вимити з миючим засобом, щоб видалити виробниче масло.
  2. Ретельно прополоскати.
  3. Витерти насухо.
  4. Поставити на плиту або в гарячу духовку і добре розігріти, щоб залишки масла пішли з пір. На цьому етапі з'явиться невеликий димок.
  5. Гарячу форму змастити олією, використовуючи тканинні тампони. Не економте масло!
  6. Продовжити нагрів, розподіляючи масло по стінках. Можна поставити в духовку хвилин на 5.
  7. Остудити, періодично протираючи стінки і дно.
  8. Залишки масла злити, коли охолоне.
  9. Обполоснути гарячою водою і протерти.

Обполоснути гарячою водою і протерти

Надалі такий посуд не потрібно мити миючими засобами та абразивними губками. Можна просто протирати або обполіскувати, якщо потрібно. Перед кожним використанням алюмінієву форму потрібно змащувати маслом або харчовим воском. Можна використовувати папір для випічки.

Новачкам ми не рекомендуємо починати з професійних форм, краще зверніть свою увагу на посуд, призначену для випікання хліба в домашніх умовах.

Сучасні металеві форми для будинку - огляд за матеріалами

Для пекарів-любителів у продажу є металеві хлібопекарські форми, які підходять для різних типів духовок і печей. Для зручності і безпеки корпус з металу може бути доповнений жаростійким, але не нагрівається матеріалом в місцях ручок.

Чавун - довговічність і надійність

Чавунні хлібопекарські форми важкі, але зате добротні, довговічні і надійні. Товсті стінки забезпечують правильний нагрівання - скоринка не пригорає, а м'якуш рівномірно піднімається і ін опікується.

Чавун володіє природними антипригарні властивості, але вони зберігаються тільки при правильному поводженні з посудом. Поверхня не можна чистити абразивами і відмивати миючими засобами. Важливо, щоб пори були закриті, для чого сковороди з чавуну прокаливают з маслом, як і алюмінієві.

Важливо, щоб пори були закриті, для чого сковороди з чавуну прокаливают з маслом, як і алюмінієві

Литий посуд із чавуну ідеальні для духовок всіх типів і російської печі. Бажано не використовувати хлібну форму для приготування інших страв, тоді не доведеться її відмивати, а можна буде обмежуватися протиранням. В результаті хліб не буде пригорати і не буде потрібно часта обробка внутрішньої поверхні.

Переваги та недоліки алюмінію

Непрофесійні алюмінієві форми для випічки хліба більш тонкі, ніж описані вище. Для виробництва використовують метод лиття або штампування. Литі форми дорожче і товщі, підходять для приготування при будь-яких температурах як в духовці, так і в російській печі. Штамповані тонкостінні і легкі - це самий варіант в сегменті.

Щоб нейтралізувати пористість матеріалу, внутрішню поверхню покривають антипригарним шаром. Зовнішню сторону захищають декоративними жаростійкими покриттями, що полегшують догляд.

Штамповані алюмінієві формочки можна купити, якщо не плануєте часто пекти хліб. Такі швидше виходять з ладу.

Сталеві форми для хліба

Як правило, сталеві контейнери тонкі, але міцні і витримують високі температури без будь-якого ризику. Сталь нагрівається дуже швидко, тому потрібно призвичаїтися, щоб тісто пропікається рівномірно, а скоринка не пригорає.

Для виробництва використовують сплави вуглецевої сталі, тому посуд виходить чорної. Найнадійніші вироби роблять з блакитною глянсовою стали - вони товстостінні і важкі. Поверхня вимагає підготовки - прожарювання і змазування маслом. Для новачків це не найкращий вибір.

Для новачків це не найкращий вибір

До того ж, сталева форма примхлива у догляді - її потрібно ретельно витирати насухо, інакше з'явиться іржа. Невеликі плями іржі можна видалити чищенням абразивними засобами. Після цього знову потрібно прожарювання, як і відразу після покупки.

Антипригарне покриття - простота догляду

Антипригарні покриття наносять на алюмінієві сталеві і чавунні форми для випічки хліба в домашніх умовах. Це може бути керамічне , кам'яне або інше покриття - зараз виробники не завжди афішують склад. Не забувайте, що саме примхливе напилення - тефлонове, так як воно не призначене для нагрівання вище 230 градусів.

Антипригарний шар спрощує випічку - такий посуд не вимагає підготовки у вигляді прожарювання. При правильному зверненні до стінок і дну нічого не пристає, тому легко мити.

При правильному зверненні до стінок і дну нічого не пристає, тому легко мити

Мабуть, це найкращі форми для випічки хліба, якщо немає досвіду. Навіть бувалі господині, які віддають перевагу виключно професійну посуд по ГОСТу, поступово переходять на антипригарним. Такі формочки підходять для будь-якого тесту, в тому числі здобного і бісквітного. У них можна пекти кекси і пироги.

Однак професіонали рекомендують для випічки житнього хліба навіть антипригарні форми змащувати маслом.

Інші матеріали і їх особливості

Для виробництва жароміцної посуду використовують не тільки метали. Традиційно в печі хліб пекли в глиняних формах, але зараз багато й інших варіантів.

Хлібопекарські форми з глини

Для виробництва жаростійкої і вогнетривкого посуду використовують шамотну глину - вона не боїться високих температур. Вироби піддають випалу при температурі близько 1000 градусів, тому їх можна сміливо ставити і в духовку, і в російську піч.

У продажу є форми без покриття, з глазур'ю і оброблені технікою молоченія - такі легко дізнатися по темно-коричневого кольору. Неглазуровані глиняні форми для хліба примхливі - випічка при неправильному підході до них пристає. Нову глиняний посуд потрібно підготувати - рясно змастити маслом і поставити в розігріту духовку. Повторити процедуру 5 разів поспіль.

Повторити процедуру 5 разів поспіль

Надалі перед кожним застосуванням потрібно змащувати маслом і присипати борошном. Деякі господині змащують поверхню харчовим воском. Його можна купити там, де продають мед. Сучасний підхід - застелити пекарської папером. Досвідчені пекарі рекомендують викладати тісто в попередньо розігріту форму, тоді ризик прилипання значно знижується.

керамічні вироби

У керамічного посуду товсте дно і стінки, які довго зберігають тепло. Досвідчені господині рекомендують кераміку для випічки житнього хліба і виробів з наповнювачами - насінням, родзинками, горіхами. Таке тісто щільне і погано піднімається, йому потрібен поступовий і рівномірний нагрів, який і забезпечує кераміка.

Щоб хліб завжди виходив пишним і смачним, посуд рекомендується замочувати у воді не тільки перед першим використанням, а й за будь-якої випічці. Так пори кераміки заповняться водою, яка випаровується в духовці. Головне, після замочування витирати насухо. Краще робити це не в день приготування, а напередодні.

Краще робити це не в день приготування, а напередодні

Домашня керамічна форма для випічки хліба прослужить довго, якщо правильно з нею поводитися. Такий посуд не любить перепадів температур, її можна мити тільки після повного охолодження.

Коли доречно жаропрочное скло

Жароміцні скляні форми для домашнього хліба не користуються популярністю у професіоналів. Вони примхливі - тендітні, важкі, не люблять контрасту температур і не завжди добре переносять приміщення в розігріту духовку. Деякі види тесту пристають до скла, тому його краще змащувати маслом і присипати борошном.

Скло варто вибирати, якщо ви плануєте займатися випічкою в мікрохвильовій печі або електричному духовій шафі. Якщо ви вже купили скляну форму, то випікайте в ній більш повітряні сорти, які добре піднімаються.

Практичні і красиві силіконові формочки

Посуд з силікону з'явилася на ринку не так давно, але до неї вже звикли, і навіть скептично налаштовані господині іноді користуються м'якими формами і каструльками. Прямокутні, круглі і квадратні силіконові форми для випічки хліба підходять для всіх видів духовок і мікрохвильових печей з конвекцією. Але їх не можна розігрівати вище 220 градусів, що не завжди зручно і доречно.

Переваги очевидні:

  • не потрібно змащувати поверхню;
  • нічого не пристає;
  • легко мити;
  • зручно зберігати;
  • чимало змін, є фігурні і з печаткою.

Вибираючи силіконову посуд, не скупіться. Купуйте щільну і якісну.

Яку форму вибрати - круглу або прямокутну

Не можна сказати, яка форма для хліба краще - прямокутна, овальна або кругла. Це справа смаку. Прямокутні можна зустріти частіше, так як вони дозволяють випікати традиційні цеглинки, зручні в нарізці.

Краї прямокутного контейнера бувають прямими і закругленими. Закруглені полегшують вилучення готової буханки. Недолік прямих в тому, що куточки іноді відламуються або залишаються в посуді.

Для полегшення вилучення хліба є моделі зі знімним перфорованим підносом. Таке пристосування гарантує, що дно не залишиться в посуді, а буханець НЕ помнеться під час перекидання.

Пристосування для випічки подового хліба

Подовий хліб випікають на поду. Звичайно, можна використовувати звичайну сковороду або деко, але якщо ви збираєтеся займатися випічкою регулярно, купуйте спеціальними пристосуваннями.

Набір для випічки з кришкою-куполом

Дуже цікаві форми для випічки подового хліба з куполоподібної кришкою. Вони бувають круглі і прямокутні. Як матеріал використовують глину, кераміку, чавун. У набір входить два предмета - блюдо-сковорода для випічки і кришка. Дно сковороди може бути гладким або рифленим.

В закривається формі створюється ефект російської печі, тому хлібець виходить особливо смачний. При дотриманні технології тісто піднімається рівномірно, в м'якушки не утворюються порожнечі, а скоринка не тріскається.

Керамічні та глиняні набори з кришкою-куполом зручні для зберігання хліба та іншої випічки, наприклад, млинців, які довго залишаються свіжими.

Камінь для подового хліба

Пекарська плита для випічки хліба створює ефект російської печі. Перед використанням камінь прогрівають, це допомагає уникнути нерівномірність нагріву духовки. Розігріта плита віддає тепло тесту, що сприяє його піднесенню до утворення скоринки.

Такі камені бувають різних розмірів, круглі, прямокутні, квадратні. Вони підходять не тільки для хлібобулочних виробів, а й для піци. Найчастіше у продажу зустрічаються плити з шамотної глини, вони легші, ніж натуральний камінь, і нічим не гірше за властивостями. Якщо вас цікавить саме камінь, то шукайте плити з талькохлорита, але вони коштують дорожче.

Якщо вас цікавить саме камінь, то шукайте плити з талькохлорита, але вони коштують дорожче

При виборі каменю для випічки хліба зверніть увагу на його товщину - вона повинна бути не менше 1,5-2 см. Розміри і конфігурація залежать від духовки, але плита повинна бути менше, щоб гаряче повітря вільно циркулював. Детальніше про це пристосуванні ми розповідаємо тут .

Форми для вистоювання

Перед випічкою тесту потрібно дати можливість підійти - расстояться. У випадку з формового виробами тестом наповнюють форми наполовину або так, як вказано в рецепті, і залишають в теплі на півгодини (або за рецептом). З подовими виробами складніше. У процесі вистоювання їм потрібно надати форму, щоб вийшов гарний коровай або батон.

Для цієї мети потрібні форми для вистоювання тіста, вони можуть бути дерев'яними, ротангів, пластиковими або силіконовими. І тут силікон одне з кращих рішень, так як в продажу дуже багато фігурних варіантів, з візерунками і тисненням. Тісто до силікону не прилипає, його не потрібно змащувати перед наповненням. Для вилучення просто поставте деко на верхівку, накрийте, як кришкою, і переверніть.

Що вибрати для духовки і російської печі

Не можна сказати яка форма краще, не беручи до уваги тип печі, в якій ви плануєте випікати домашній хліб.

У газовій духовці можна сміливо використовувати варіанти з кераміки, глини, алюмінію, сталі, чавуну. Жаростойкое скло більш капризно, тому таку краще не купувати спеціально. А якщо вже купили, то ставте скляну посудину тільки в негарячу духовку або хоча б на холодну грати.

В електричному духовій шафі простіше дотримуватися потрібної температури. Тут будуть доречні практично всі форми для домашнього хліба, представлені на ринку.

Для мікрохвильової печі ідеально підійдуть силіконові і скляні формочки. Але отримати справжній хліб можна тільки в мікрохвильовці з функцією конвекції.

Для російської печі підійде глина, чавун, кераміка, литий алюміній. Не варто користуватися скляними і силіконовими виробами. Навіть жаростойкое скло не можна ставити на розпечену поверхню - воно може тріснути від контрасту температур.

Проаналізуйте, яка форма для випічки хліба краще, зручніше і практичніше саме для вас, тому що у кожної господині свої смаки і переваги. Але новачкам ми рекомендує антипригарні, а якщо боїтеся, що тісто пристане - використовуйте Пекарській папір. А щоб хліб не черствів, підберіть правильну хлібницю за порадами нашого сайту.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама