Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Агротехніка вирощування сорти солодкого перцю у відкритому грунті

  1. опис рослини
  2. Види і сорти
  3. підготовка насіння
  4. Вирощування перцю на розсаду
  5. Підготовка ґрунту й посадка у відкритий грунт
  6. догляд
  7. Боротьба з хворобами і шкідниками
  8. Відео
  9. висновок

Йтиметься про овочі, який є інгредієнтом для великої кількості салатів, може виступати у вигляді самостійного блюда і взагалі, являє собою цілий джерело вітамінів. Родзинка програми - солодкий перець. Майже кожен пробував цей овоч, знає який він на смак, колір і т.д., а так само, як його можна використовувати в кулінарії. Але ми поговоримо про те, яких сортів буває солодкий перець, як його можна вирощувати і взагалі, чи варто робити це самостійно?

опис рослини

Отже, солодкий перець - це справжня трава з міцним стеблом. Серед його найближчих родичів знаходиться картопля і томати. Середня висота рослини - 35 см, воно має високий показник врожайності. Може бути раннім, середньостиглих і пізніх, це те, що стосується періоду збору врожаю.

Може бути раннім, середньостиглих і пізніх, це те, що стосується періоду збору врожаю

Солодкий перець

Крім цього, є перці багато-і однорічники, перший тип - проростає і плодоносить протягом декількох років, а другий вид перцю потрібно висаджувати заново щороку. Хороша новина для любителів цього овоча - перець можна вирощувати на власному підвіконні в простому горщику, рослина буде плодоносити круглий рік, його коріння представлені розгалуженою системою волокон з центральним стержнем.

Родина солодкого перцю - Америка, там він росте як справжній бур'ян і не вимагає, щоб за ним спеціально доглядали. У наших же широтах справи йдуть трохи інакше. Вітчизняні городники практично всі сорти такого перцю прозвали болгарським, це вже усталене назва, хоч і не зовсім правильне.

Види і сорти

На сьогоднішній день, видів і сортів солодкого перцю існує безліч. Це не тільки чисті сорти, але і численні гібриди, які виводять городники. З кожним днем ​​з'являються все нові і нові види перцю, і на цьому ніхто не збирається зупинятися. Його вже почали схрещувати з найрізноманітнішими родинними культурами. Але ми постараємося позначити основні сорти, які користуються особливою популярністю серед дачників-городників і, звичайно ж, серед кулінарів.

  • Абрикосова фаворитка - цей сорт відносять до ранніх представникам. Сам кущ досить невисокий - 40-50 см. Сам плід має форму конуса, поверхня його гладка, середня маса одного такого перцю - 110 г, а товщина порожнини - 5 мм. Це тип перцю можна вирощувати на відкритому грунті або в умовах теплиці, і тай, і там він відчуває себе однаково добре. Показник зав'язі плодів і врожайності високий;

Абрикосова фаворитка

  • Агаповскій - він відноситься до середньоранніх типам солодкого перцю. Період повного дозрівання наступає через 100-120 днів після того, як була висаджена розсада. Розмір куща досить компактний з великою кількістю дрібних листя. Сам плід має форму куба, середня мас - 120 м Товщина стінки порожнини - 8 мм. Цей сорт дуже приваблює дачників, оскільки є стійким до, різного роду, хвороб і паразитів. Оптимальний ореол проживання для Агаповскій перцю - захищений грунт. Має високий показник врожайності, яскраво виражений аромат і смак. Відмінне доповнення до салату або м'ясних страв;
  • Атлант - сорт з групи середньостиглих, з моменту сходів і до повного дозрівання проходить 80-85 днів. Яскрава відмінна риса, це великий розмір плодів. Коли такий перець досягає повної біологічної зрілості, то являє собою яскраво-червоний плід, діаметр - 15 см, довжина - 20 см. Товщина стінки порожнини становить 5-10 мм. Висота одного кущика - 70 см;

Атлант має яскраві смакові якості. Його можна вирощувати в умовах відкритого / закритого грунту.

  • Біг тато - це цікава назва ранньостиглого сорту солодкого перцю. Кущі досить компактні. Плід має форму циліндра, дуже товсті і м'ясисті стінки. Середня маса одного перцю - 100 грам. Що стосується забарвлення, то він дуже цікавий - фіолетовий колір на ранніх стадіях, а в період повного дозрівання, це коричнево-червоний плід. Його вирощують в умовах теплиці та на відкритому грунті. Фахівці рекомендують проводити висадку розсади за схемою 50 на 30. Біг тато стійкий до великої кількості хвороб і приносить стабільний урожай;
  • Бугай - це один з найбільш ранніх сортів солодкого перцю. Висота куща - 65 см, товстостінні, м'ясисті плоди. Перець має кубовидную форму, при повному дозріванні набуває насичений жовтий колір. Сорт не виділяється яскравим смаком, його можна назвати повністю нейтральним, що відмінно підходить для багатьох страв, коли не потрібно перебивати смак основного інгредієнта. Найбільш приваблива риса - раннє дозрівання.

Бугай

підготовка насіння

Насіння солодкого перцю, перед висадкою в грунт, вимагаю спеціальної обробки. Це не одну просту дію, а цілий комплекс процедур, який потрібно обов'язково провести, їли ви хочете отримати хороший урожай. Суть в тому, що насіння перцю дуже швидко стають несвіжими. Гарантії того, що вони все добре зійдуть, та й взагалі зроблять це, просто немає. Але спеціальна обробка допомагає виправити результат ситуації. Сюди входять: обробка вітамінними складами, знезараження, замочування, загартовування і багато іншого.

Варто пам'ятати про те, що всі методи використовувати не можна, позначте 2-3 найбільш підходящих, інакше ризикуєте зіпсувати все насіння.

Далі поговоримо про методи підготовки трохи конкретніше.

  • відбираємо насіння. Необхідно буде приготувати розчин з простої солі і води (30-40 г на 1 л води). Туди потрібно висипати все насіння і почекати хвилин 10, порожні зерна спливуть, а хороші підуть на дно. Ті насіння, що виявляться зверху, можете викидати, інші промийте від соляної води і просушіть, потім їх можна сіяти;

насіння

  • протруювання. Тут потрібно розподілити всі насіння за розміром, потім хвилин на 15 опустити в розчин перманганату калію 1%. Потім вийміть насіння і промийте в чистій воді, ця процедура проводиться перед посівом.
  • обробляємо складом з мікроелементів. Цю процедуру потрібно проводити заздалегідь. Приготуйте розчин з мікроелементів (можна використовувати деревну золу), насіння помістіть в марлю і опустіть в готовий розчин на 10 годин. Потім їх потрібно дістати, просушити і можна сіяти.
  • замочування і пророщування. Такий варіант буде оптимальний для тих, хто не звик довго чекати, перед тим, як побачити перші сходи. Коли насіння пройшли дезінфекцію, їх потрібно покласти у вологу марлю і залишити в теплому місці. Вони почнуть проростати вже через 24-26 годин. Важливо - висаджувати їх можна тільки у вологий грунт.
  • барботірваніе. Фахівці визнали, що цей метод більш ефективний, ніж замочування і пророщування, проводити його потрібно за 10-15 днів до посіву. Високий посудину потрібно на третину заповнити водою (20 градусів +), на саме дно опускається кінець компресора для акваріума. Коли на поверхні води почнуть з'являтися дрібні бульбашки, можете опускати туди насіння. Розподіл повітря повинне бути рівномірним, насіння можна діставати через 36 годин. Їх обов'язково просушити, але не під сонячними променями.

Вирощування перцю на розсаду

Вирощування розсади перцю має ряд свої особливостей, які обов'язково потрібно враховувати. Тут потрібно стежити за рівнем вологості, температурою грунту і т.д. Процес дозрівання плодів перцю настає приблизно через 150 днів після того, як з'явилися сходи. Висадка розсади проводиться через 60 днів. Посів насіння для розсади краще починати в лютому-березні, це безпосередньо залежить від сорту овоча. Якщо ви знайомі з особливостями, можете розрахувати термін самостійно.

Якщо ви знайомі з особливостями, можете розрахувати термін самостійно

розсада

Посів насіння перцю для вирощування має нескладний алгоритм, який ми постараємося описати.

  1. Ємність для посіву потрібно промити в розчині марганцю і заповнити спеціальним грунтом, його називають грунтова суміш. Перший шар потрібно трохи ущільнити.
  2. Скористайтеся пінцетом і розташуйте насіння, які вже наклюнулісь, на відстані 2 см один від одного. Не можна сіяти дуже густо, інакше отримати багато слабких сходів.
  3. Потім, насіння зверху потрібно засипати тим же типом ґрунту, що був внизу. Верхній шар - 1-1,5 см, його також ущільните.
  4. Акуратно полийте насіння, стежте, щоб вони не вимилися і не потрапили назовні.
  5. Біля кожного назви сорту розставте відповідні етикетки.

Можна додатково спорудити невеликий парник з пластикових пляшок , Це дозволить утримувати вологу і підтримувати температуру.

Підготовка ґрунту й посадка у відкритий грунт

Коли на сходах почали утворюватися перші бутони, їх вже можна висаджувати в грунт. Температура повітря повинна бути не менше +15 градусів. Грунт, перед висадкою, потрібно підготувати:

Грунт, перед висадкою, потрібно підготувати:

Посадка у відкритий грунт

  1. Добре зволожити.
  2. Додати торф, так як перець не виносить холодну глинисту землю.
  3. Внесіть невелику кількість перегною.
  4. Лунки потрібно робити невеликі і на відстані 45-50 см одна від одної.
  5. Коренева шийка перцю не повинна губитися в землі, тому не робіть глибоких лунок.
  6. Додатково в лунку засипаються мінеральні склади, що містять фтор і азот. Їх потрібно розподілити рівномірно. Детальніше про види та застосування мінеральних добрив читайте тут .
  7. Потім перемістіть рослина з горщика в лунку, тільки не Зруйнуйте грудку землі навколо кореня.

догляд

Основний момент тут - це підтримання температури. Якщо розсада перебувати в теплиці, то цей не так страшно, а якщо вона висаджена у відкритий грунт, тоді доведеться прикрити її плівкою. Зачекайте, поки перець пройде процес адаптації в грунті, це займає 10-12 днів. Не старайтеся з поливом в перші дні, це може вимити корінці з грунту і рослина просто зів'яне. Якщо перець повільно набирає зелену масу, то його можна підгодувати розчином сечовини .

Перший повноцінний полив варто проводити через тиждень після висадки в грунт.

Боротьба з хворобами і шкідниками

Позначимо основні проблеми та шляхи їх вирішення.

  • Столбур - хворе рослина стає жовтим, перестає рости, плоди набувають неправильну форму. Причиною є комахи шкідники, які висмоктують сік із стебла, і передають мікроби. З метою профілактики потрібно рихлити грядки і прополювати їх;

столбур

  • Чорна ніжка - уражається стебло в нижній частині. Він стає темним і всихає, якщо розсада росте близько один до одного, при цьому присутній надмірний полив, ця хвороба забезпечена. Для профілактики і лікування потрібно застосовувати розчин «Заслін»;
  • Фузаріоз - хворіють переважно листя, потім в'яне сам колір. Рослини, які пошкоджені цією хворобою, потрібно відразу знищувати. А сусідні кущі помірно поливати;
  • Фітофтороз - страждають плоди перцю, на них проступають темні плями, які швидко збільшуються в розмірі. Лікування передбачає обприскування кущів розчинами «Заслону» і «Бар'єру». Їх також можна застосовувати з метою профілактики.

Відео

Наочний приклад посіву червоного перцю на розсаду дивіться на відео

висновок

Солодкий перець - невибаглива в догляді культура. Завдяки простоті вирощування, високих врожаїв і різноманітності сортів він дуже популярний серед вітчизняних фермерів. Поряд з помідорами і огірками ця культура вже стала традиційною. У теплих регіонах перець цілком можна вирощувати і у відкритому грунті. У більш прохолодних умовах рекомендується використовувати теплицю або парник. Детальніше про створення парника з пластикових труб для вирощування овочів читайте тут .

Але ми поговоримо про те, яких сортів буває солодкий перець, як його можна вирощувати і взагалі, чи варто робити це самостійно?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама