Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як організувати бізнес по вирощуванню полуниці цілий рік - всі способи вирощування полуниці на продаж

  1. Кращі сорти полуниці для вирощування на продаж влітку і взимку - де придбати хороші насіння і розсаду...
  2. Як правильно вирощувати полуницю в домашніх умовах і промислових масштабах цілий рік - критерії вибору...
  3. Особливості технології вирощування полуниці на продаж - Особливості посадкового матеріалу для вирощування...
  4. Сучасні способи вирощування полуниці - яке обладнання необхідно придбати для вирощування полуниці на...
  5. Бізнес - план по вирощування полуниці на продаж - з якіх витрат складаються витрати и як розрахуваті...

Попит на таку ягоду як полуниця, незмінно великий. Більш того, він щороку зростає, отже, підвищуються і ціни на неї. Не дивно, що садівники змінюють свою кваліфікацію з аматорської на підприємницьку. Одні вирощують полуницю на власній ділянці, інші використовують орендовані землі. Яким буде підхід до справи залежить від того, наскільки амбітний бізнесмен і якими засобами він має в своєму розпорядженні для початку бізнесу. У будь-якому випадку цей вид діяльності приносить прибуток.


Кращі сорти полуниці для вирощування на продаж влітку і взимку - де придбати хороші насіння і розсаду для розведення?

Полуниця цінується за смак і корисні властивості. Досягти гарного врожаю цієї ягоди можна лише при дотриманні технології вирощування та інших важливих норм. Розведення даної культури приносить прибуток не тільки в літній період, але може є цілорічним прибутковим бізнесом, якщо правильно підійти до його організації.

Все полуничні сорти поділяються на два види:

  • Селекційні. Їх створенням займаються наукові та дослідні установи, що відносяться до системи державного випробування сортів. На російському ринку також є сорти із зарубіжних селекційних розробок;
  • Місцеві. Це плоди любителів-садівників, вирощені на основі відбору найбільш кращих форм з місцевої полуниці.

Сорти відрізняються різним обсягом врожаю при одних і тих же умовах зростання. Кожна агрокліматичні зона вимагає підбору тих полуничних сортів, які найбільше адаптовані до пропонованих умов, отже, врожайність їх буде максимальною.

Існують сорти ремонтантної різновиди, що дають кілька врожаїв за один вегетаційний період:

  • Альбіон. Відноситься до тепличних сортам. Відрізняється тривалим терміном плодоношення - до настання заморозків. Для ягоди типова конічна форма і приємний смак. Її можна вживати у свіжому вигляді, варити з неї варення, джеми, робити інші заготовки. Для цього сорту характерна стійкість до хвороб і погодних негод.
  • Вінона. Може вирощуватися як на мульчі, так і під плівкою, що дозволяє уникнути захворювання гниллю в період дощів. Сорт пізнього дозрівання, тому переробці не береться, вживається у свіжому вигляді.
  • Сан Андерс - сорт, виведений американськими селекціонерами, в деякому роді новинка. Є поліпшеним варіантом Альбіону. Для нього потрібно нейтральний світловий день. Дає плоди починаючи з кінця травня (якщо вкрити, то і квітня) і закінчуючи жовтнем. Смак ягід збалансований, м'якоть тверда, відмінно чинить опір дощів.

Існує ампельна різновид полуниці - в'юнкий кущ, плодоносний на вертикальній опорі. Крім вживання вона часто використовується для природної прикраси. Плодоношення триває все літо. Кучеряві кущі полуниці не схильні до хвороб, які виникають через контакт з грунтом.

Кучеряві кущі полуниці не схильні до хвороб, які виникають через контакт з грунтом

Деяким сортам ампельної ягоди властиво давати плоди всю осінь, яскраві представники сортів даного різновиду:

  • Алюба, отримана в результаті схрещування двох сортів - Флістара і Рапелли. Для неї характерні: довгі квітконоси, довгаста форма ягід, великий розмір, вага до 40 грам, солодка, щільна м'якоть.
  • Женева. Являє ранні сорти з ще більшим квітконосом, ніж у Алюби. Володіє високою врожайністю, можна збирати до 3 кілограмів з куща.

До іншим, не менш популярним сортам раннього дозрівання відносяться:

  • Хоней. Це тепличний сорт з високою врожайністю. Ягоди мають темно-червоний колір, глянсовий блиск, пікантний кислуватий смак. Характеризується стійкістю до хвороб, температурних перепадів, не боїться рясних дощів і морозів.
  • Клер - творіння італійських селекціонерів, що має щільні, солодкі ягоди у формі конуса, приблизно одного розміру, до 40 грам. Дає високий урожай і прекрасно транспортується. Менше за інших піддається хворобам.

Для придбання елітних сортів полуниці можна використовувати послуги довколишнього розплідника або інших господарств, що спеціалізуються на розведенні рослин.

Проконсультувати з цього питання можуть фахівці, що працює в управлінні місцевого сільського господарства. Крім того, спеціальні видання розміщують оголошення про продаж полуничною розсади, пропонованої місцевими любителі даної культури.

Як правильно вирощувати полуницю в домашніх умовах і промислових масштабах цілий рік - критерії вибору приміщення для вирощування полуниці в зимовий і літній час

Приміщення для вирощування полуниці застосовують як в зимовий, так і в літній час. Це парники і теплиці, розташовані на присадибних або дачних ділянках.

Перевага подібних будов полягає в наступному:

  • Економиться місце за рахунок використання багатоярусного вирощування (на стелажах, в підвісних горщиках і так далі).
  • Є максимальний захист врожаю від виникнення хвороб і навали шкідників - грунт заздалегідь перевіряється і захищається.
  • Створюються кращі умови для росту полуниці, відстежуються такі кліматичні показники, як освітленість, температурний режим, вологість.
  • При установці автоматичної системи управління скорочується час на догляд за полуницею і спрощується процес вирощування.

При установці автоматичної системи управління скорочується час на догляд за полуницею і спрощується процес вирощування

Приміщення для вирощування полуниці повинні відповідати таким критеріям:

думка експерта

Михайло Адамов

Юрист консультант з фінансових питань

Подивитися

Я підібрав для відвідувачів нашого сайту кращі кредитні пропозиції липня 2019 року.

  • Площа - від декількох квадратів до нескінченності.
  • Достатня освітленість або наявність додаткового освітлення (довгий день сприяє швидкому дозріванню ягід).
  • Можливість припливу свіжого повітря в приміщення.
  • Наявність поливної системи.
  • Можливість регулювання температур (опалювальна система, що відкриваються вікна або знімні панелі).

Не слід також забувати про штучне запилення рослин, оскільки від цього безпосередньо залежить врожайність. Деякі підприємці примудряються вирощувати полуницю в підвалах і гаражах. Якщо всі умови дотримуються, то це цілком прийнятно, хоча говорити про великий врожаї не проходиться. Ці приміщення скоріше підійдуть для збереження розсади з подальшою її висадкою на відкритий грунт або в парник (теплицю).

Особливості технології вирощування полуниці на продаж - Особливості посадкового матеріалу для вирощування полуниці цілий рік

Зазвичай посадковим матеріалом для полуниці є вуса, взяті у материнських рослин, сформованих на відкритому грунті. Такий матеріал отримують в результаті обрізки. Далі його висаджують в грунт, в якості якого підійде грунт після злакових, дернова земля, торф, але все це обов'язково повинні бути прорихленним.

Для цілорічного вирощування ягоди часто застосовують насіння, що належать ремонтантних сортів і не утворюють вусів, т. Е. Застосовують насіннєвий або вегетативний спосіб - поділ одного куща на 10-15 саджанців. Він більш економічний, ніж покупка готових саджанців, але має свої складності.

Слід уникати туговсхожесті насіння, для чого їх необхідно витримувати при низькій плюсовій температурі у вологому середовищі. Витрачається також більше часу на їх проростання в грунті (приблизно 40 днів), яка до того ж повинна бути вологою. Але, як відомо, вологість - один цвілі і грибка.

Ще однією особливістю цілорічного виростання полуниці в тепличних умовах є застосування гідропоніки (таким способом вирощують зелень для продажу ). Це спосіб дозволяє застосовувати різні поживні суміші (замість грунту) для живлення кореневої системи.

Це спосіб дозволяє застосовувати різні поживні суміші (замість грунту) для живлення кореневої системи

Як це відбувається: саджанці висаджуються в субстрат (торф'яна суміш, мінеральна вата або кокос), після чого за допомогою крапельниць до коріння постійно подається розчин, що живить рослини мінеральними солями. Для підгодівлі використовується сечовина, магнезія, калій, суперфосфат та інші поживні речовини.

Сучасні способи вирощування полуниці - яке обладнання необхідно придбати для вирощування полуниці на ділянці або в приміщенні?

Способів або технологій, що дозволяють ефективно вирощувати полуницю досить багато. Для кожного потрібні своє певне обладнання, тому бізнесменам необхідно розбиратися в основних сучасних методах, щоб вибрати найбільш оптимальний для своєї справи.

  • Вирощування полуниці за голландською технологією

Ця технологія передбачає вирощування ягоди протягом всього року, для чого потрібна теплиця з постійною вологістю (до 80%), достатнім освітленням, циркуляцією повітря, правильним температурним режимом (не нижче 18 ° C і не вище 28 ° C). Безперервне отримання врожаю забезпечується за рахунок того, що висадка саджанців проводиться постійно, приблизний період - 2 місяці.

Використовувана розсада при цьому називається Фріго. Вона відрізняється 7-9 місячним терміном зберігання. Зберігають її в холодильниках з постійною температурою 0 ° C або -2о ° C, в пакетах з поліетилену з товщиною плівки до 0,05 мм, а перед посадкою добу розморожують.

Зберігають її в холодильниках з постійною температурою 0 ° C або -2о ° C, в пакетах з поліетилену з товщиною плівки до 0,05 мм, а перед посадкою добу розморожують

Полуниця при використанні даного методу зростає в будь-якої ємності. Це можуть бути горщики, контейнера, мішки з поліетилену, розміщені як вертикально, так і горизонтально, і заповнені субстратом, який вирізняється вологостійкість, пористістю, відсутністю токсичності. Розсада в них висаджується з дотриманням шахового порядку (схема 25 на 30 см). В мішках робиться отвір глибиною 8 см. Відстанню між рядами до 50 см.

Полив здійснюється краплинним способом, що запобігає потраплянню води на саму рослину. Для самопливної системи в якості «водонапірної вежі» потрібна велика ємність та відходять від неї трубками 70 мм в діаметрі, далі вони повинні звужуватися до 25 мм. До мішкам або іншим ємностей підводяться трубки діаметром 6 мм. І остання умова голландської методики - запилення, що проводиться своєчасно. Воно виконується або вручну за допомогою пензлика, або бджолами (вулик заноситься в теплицю).

  • Вертикальне вирощування полуниці

Цей спосіб визнаний більш економічним і застосовується для цілорічного полуничного бізнесу - вертикально в закритих приміщеннях можна розмістити набагато більшу кількість саджанців (на стелажах в горщиках, в ящиках, в мішках). Але слід враховувати організацію освітлення: або це теплиці, де стінки прозорі, або є додаткове рівномірне освітлення. Також важлива хороша повітряна циркуляція.

  • Вирощування полуниці в закритому і відкритому грунті на грядці

На відкритому грунті полуниця вирощується в різних областях Росії. Вона цінується за більш насичений і ароматний смак, хоча її врожайність в цьому випадку трохи нижче. Також слід використовувати не менше трьох сортів з різними термінами дозрівання.

Для такого способу вирощування полуниці потрібно попередньо подбати про грядці: вибрати добре освітлене місце, де грунт піщаний або суглинна і містить гумус. При посадці не слід змішувати сорти, рекомендуються вузькі грядки - 80 см з дворядкового висадкою, відстань між грядками - один метр. Земля навколо саджанців повинна бути добре ущільненої, щоб виключити порожнечі навколо кореня. Обов'язковий достатній полив і підгодівля.

Збільшити врожайність ягоди можна, якщо зробити грядку трапецієподібної форми і вкрити її плівкою або плівковим тунелем (є високі і більш низькі). Для цього необхідно запастися спеціальним обладнанням, яке допомагає сформувати гребінь (високу грядку) і накрити його. Це забезпечує отримання раннього врожаю і пізнього, в холодні осінні місяці.

Також для грядок широко застосовується висадка бульб на агроволокно, це дає ряд переваг:

  1. Відсутність бур'янів.
  2. Чи не приростають «вуса».
  3. Зайва вода збирається під розстелений агроволокном, значить немає слимаків, медведок, мурах.
  4. Полегшується збирання врожаю і планова обробка полуничних кущів.
  • Умови вирощування підвісний полуниці

Ця технологія дозволяє вирощувати екологічно чисту полуницю без додаткових клопотів, тільки розсада висаджується не в ящики або грядки, а спеціальні мішки, заповнені грунтом, і підвішуються на відкритому повітрі або в закритих приміщеннях.

Цей метод полегшує збір врожаю і підвищує його якість за рахунок того, що відсутній контакт з грунтом. До основних умов такого вирощування відноситься періодична підгодівля полуниці, забезпечення достатньої освітленості і вентиляції рослин. Необхідно враховувати й інші фактори, властиві тепличному вирощуванні суниці (полив, температура повітря і так далі).

  • Вирощування полуниці по Мітлайдера

Основні умови методу:

  1. Відкритий грунт.
  2. Вузькі грядки у вигляді ящиків без дна, заповнені багатошаровим грунтом.

Харчування для саджанців представляють спеціальні мінеральні склади, що вносяться в грунт дрібно і послідовно. Це забезпечує збалансованість підгодівлі і розвиває опірність рослин до мікроорганізмів, яких погодних негод і бур'янам, дозволяє підвищити врожайність.

Переваги даної технології:

  1. Мінімум арготехнкі.
  2. Скорочення витрат на полив.
  3. Зменшення кількості бур'янів.
  4. Менше часу витрачається на догляд.

Рослини отримують весь набір поживних речовин, значить збирається більше полуниці - кілька врожаїв за рік. Методика актуальна майже для будь-яких кліматичних умов.

  • Ізраїльська технологія вирощування полуниці

Технологія заснована на вертикальному способі вирощування ягід із застосуванням гідропоніки (натуральний грунт відсутній). Полуничні саджанці розташовані в спеціально сконструйованих жолобах із пластику, заповнених нейтральним субстратом штучного походження. У них подається вода, що містить весь набір компонентів, необхідних для успішного росту і плодоношення полуниці. Як правило, система для приготування, коригування складу і подачі розчину повністю автоматизована.

  • Ярусное вирощування полуниці

Дана технологія економить площу, займану полуницею на ділянці. Для висадки саджанців використовуються пірамідальні багатоярусні конструкції, зроблені з будь-якого підручного матеріалу. Каркас виготовляється з дощок або дроту, обтягнутою сіткою для вольєрів.

Розмір піраміди вибирається довільно, наприклад, площа один квадратний метр, висота конструкції - 160 см, а висота ярусів - 20 см, за умови, що кожен ярус має менший периметр, ніж попередній. Рослини можна садити в зазори, залишені між ярусами, і, заповнені живильною сумішшю або грунтом. У такій піраміді розміщується до 70 кущів полуниці.

Бізнес - план по вирощування полуниці на продаж - з якіх витрат складаються витрати и як розрахуваті рентабельність и чистий прибуток?

  • Первинні витрати

На початковому етапі для цілорічного вирощування полуниці можна використовувати готове приміщення, розташоване на дачній ділянці. Припустимо, це буде сарай площею 20 кв. м., переобладнаний під теплицю. Тоді витрати на старті будуть мінімальними - до 30000 рублів. До них можна віднести: покупку саджанців, торфу, перліту, поліетиленової плівки 3-х міліметрової товщини, витрати на освітлення, опалення, зарплату найманих працівників.

  • Спосіб вирощування найпростіший

З плівки робляться мішки - високі контейнери зі спаяними краями з круглим поперечним перерізом до 20 см. Вони заповнюються грунтом з додаванням мінеральних добрив, верх мішка перетягується мотузкою. Далі своєрідні «грядки» розташовуються в теплиці з розрахунку 3 штуки на одному квадратному метрі. В кожному мішку повинно бути по 8 розрізів з відстанню між ними рівним 18 см, в них висаджується розсада. Поливна система буде складатися з пластикових пляшок, підвішених над кожною «грядкою». Від кожної пляшки до мішка проводиться кілька тонких трубочок.

  • розрахунок прибутку

За рік можна отримати три врожаї: 1 м. Кв. дасть близько 30 кг полуниці.

Значить за рік вийде:

20 х 30 = 600 кг з одного врожаю.

600 х 3 = 1800 кг за весь рік.

Вартість кілограма ягід змінюється в залежності від сезону - влітку по 200 рублів, взимку по 550 рублів.

Припустимо, один урожай зимовий, а два літніх, виходить:

600 х 200 х 2 = 240000 рублів.

600 х 550 х 1 = 33000 рублів.

240000 + 330000 = 570000 рублів (валовий дохід за рік).

Чистий прибуток з урахуванням витрат на вирощування, податку на прибуток для ІП, що становить 6%, відходів при транспортуванні та інших витрат складе не менше 430000 - 450000 рублів, що доводить надзвичайну рентабельність і вигідність бізнесу з вирощування полуниці, яка може зрівнятися з бізнесом по вирощуванню грибів .

Читайте також на Цю тему:

Кращі сорти полуниці для вирощування на продаж влітку і взимку - де придбати хороші насіння і розсаду для розведення?
Сучасні способи вирощування полуниці - яке обладнання необхідно придбати для вирощування полуниці на ділянці або в приміщенні?
Бізнес - план по вирощування полуниці на продаж - з якіх витрат складаються витрати и як розрахуваті рентабельність и чистий прибуток?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама