Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як відкрити бізнес по вирощуванню полуниці на гідропоніці своїми руками в домашніх умовах: бізнес-план, технологія, обладнання гідропонних системи

  1. Нюанси технології вирощування
  2. Який сорт ягоди вибрати?
  3. Особливості вибору обладнання
  4. Використання живильного розчину
  5. Збір дозрілих ягід
  6. Складові бізнес - плану
  7. рентабельність бізнесу
  8. Особливості реалізації вирощеного продукту
  9. Скільки потрібно вкласти грошей?
  10. Як можна зменшити початкові витрати?
  11. Самостійне виготовлення гідропонних системи

Полуниця - ягода, яку поважають у нашій країні і далеко за її межами Полуниця - ягода, яку поважають у нашій країні і далеко за її межами. Цей продукт особливо затребуваний навесні. Його вживають як в свіжому, так і в переробленому стані.

Міні - бізнес на виробництві полуниці можна почати навіть з дачної ділянки. Адже на перших порах для продажу не знадобляться якісь документи. Натуральні продукти, вирощені в екологічно чистих умовах, зараз в особливій ціні. Для втілення ідеї вирощування і збуту полуниці в життя знадобляться якісні гідропонні системи, що дозволяють отримати багатий врожай ягід. Ця інноваційна технологія є новою розробкою вчених в галузі сільського господарства. Вона дозволяє полегшити працю фермерів, збільшити урожай і якість ягід і овочів. Щоб розібратися в тонкощах процесу, необхідно дізнатися, як відкрити бізнес по вирощуванню полуниці на гідропоніці.

Нюанси технології вирощування

Перш ніж почати новий бізнес, варто з'ясувати, що з себе представляють методи гідропоніки полуниці. Дана технологія передбачає вирощування рослин без грунту. Гідропоніка має такі переваги:

  1. Рослини без грунту не так сильно хворіють. У грунті збираються всі шкідливі для культури мікроорганізми.
  2. Полуниця отримує весь необхідний комплекс поживних речовин. При цьому здійснюється повний контроль над своєчасної підгодівлею.
  3. Не потрібно обробка грунту, прибирання бур'янів і не потрібно обробляти пестицидами.
  4. Посадка здійснюється в закритому приміщенні, що захищає рослини від шкідливих комах.
  5. Пересадка виконується без травмування кореневої системи.
  6. Економія на воді. Рідина марно не витрачається при поливі і не випаровується.
  7. Рослина, вирощена таким способом, більш життєздатне.

Використовуючи дану технологію, необхідно здійснювати постійний контроль температурного режиму. Якщо значення перевищить 35 градусів, то станеться відмирання кореневої системи.

Технологія вирощування полуниці гідропонікою дозволяє зменшити собівартість продукції, так як не потрібно купувати дорогі добрива. Крім того, поліпшується якість продукції.

Гідропоніка - це спосіб посадки рослин в невеликий прошарок органічного субстрату, наприклад, торфу. При цьому саджанці харчуються не від грунту, а від спеціально приготованого розчину на мінеральній основі. Незвичайна технологія дає врожайність до 45 кг ягід з квадратного метра.

Який сорт ягоди вибрати?

Щоб бізнес ідея увінчалася успіхом необхідно правильно вибрати врожайні сорти полуниці для гідропоніки. Найкраще себе проявляють ремонтантні різновиди. Вони можуть плодити ягоди протягом всього року.

Користуються популярністю такі сорти:

  • «Жовте чудо»;
  • «Фреска»;
  • "Королева Єлизавета".

У теплицях чудово себе почувають голландські сорти: «Корона», «Ельвіра» і «Гігантела Максима». Новачкам варто звернути увагу на «Багот», «Волгу» і «Олівію».

Для гідропоніки варто підбирати варіанти, які відомі підприємцю. Відсутність досвіду може привести до фінансових втрат. При придбанні асортименту необхідно звернути увагу на такі фактори, як вологість повітря, рівень освітлення та температура в приміщенні.

Особливості вибору обладнання

Посадка культури виконується в тепличному приміщенні Посадка культури виконується в тепличному приміщенні. При облаштуванні останнього варіанту будуть потрібні додаткові кошти на будівництво конструкції і на проведення комунікацій.

Гідропонна система буває наступних видів:

  1. Проточна передбачає зрошення субстратом коренів.
  2. Крапельна система характеризується проникненням субстрату під стебла.
  3. Комбінований варіант з двох перших варіантів.

Для ягід ідеально підходить остання система.

У будь-якому випадку знадобиться таке обладнання для вирощування полуниці на гідропонній системі:

  1. Стелажні конструкції і лотки для розстановки розсади.
  2. Обігрівачі.
  3. Насосне обладнання.
  4. Трубки.
  5. Прилади для очищення води.
  6. Запасний електрогенератор.
  7. Окреме місце для зберігання.
  8. З витратного матеріалу знадобляться насіння полуниці для гідропоніки, субстрат і пакувальний матеріал.

Використання живильного розчину

Самі субстрати не передбачають вміст поживних речовин, а є тільки опорою для коренів і рослин. Варто відзначити наступні характеристики даних матеріалів:

  1. Здатність вбирати вологу.
  2. Вільне проникнення повітря.
  3. Пористість матеріалу.

При цьому застосовується спеціальний живильний розчин для вирощування полуниці на гідропоніці. Склад компонентів може змінюватися в залежності від виду або стадії зростання культури. Стандартний склад розчину можна знайти у вільному доступі. При цьому використовуються такі речовини, як кальцієва селітра, монофосфат калію, калій сірчанокислий і сульфат магнію. Для розрахунку кількості є спеціальні калькулятори.

Вирощування в теплиці вимагає і дотримання особливого мікроклімату. Температура повинна мати певне значення в залежності від певного сорту і часу доби. Вологість повинна варіюватися в межах 67-75%.

Субстрат повинен бути щільним, але добре пропускати повітря. Спеціальний склад можна придбати в магазині.

Збір дозрілих ягід

Вирощування полуниці на гідропоніці в теплиці також вимагає запилення. Пилок переноситься вручну. Збільшити врожайність допоможуть наступні прийоми:

  1. Прибирання перших квітів.
  2. Своєчасне прибирання ягід.
  3. Обрізання вусів.
  4. Проріджування кількості суцвіть на одному кущі.

Максимальний урожай можна отримати на другий рік посадки культури. Тому через три роки розсада полуниці висаджується по-новому. Якщо Вам потрібна додаткова транспортування, то ягоди слід зірвати твердими, і трохи недозрілі.

Якщо вирощування полуниці на гідропоніці в домашніх умовах виконується із застосуванням ремонтантних сортів, то урожай може бути дуже багатим. Для цього необхідно дати відпочити рослинам протягом місяця. Найкраще це робити в осінній період. При цьому слід зрізати листя, а температуру зменшити до 14 градусів.

Можливо, зацікавить:

яке вибрати обладнання для ветеринарної аптеки ?

Ідея для бізнесу: фабрика по вирощуванню п'явок .

Бізнес ідея: виробництво мікрозелень .

Складові бізнес - плану

Для здійснення бізнес ідеї знадобиться певна грошова сума. Щоб правильно провести розрахунки необхідно скласти бізнес-план вирощування полуниці на гідропоніці.

Для цього потрібно вибрати:

  1. Місце, куди буде висаджуватися обрана культура.
  2. Устаткування для розсади догляду за полуницею.
  3. Посадковий матеріал. Варто вибрати хороший сорт.
  4. План реалізації готової полуниці.

Для здійснення продажу знадобиться пройти процедуру офіційної реєстрації. Оптимальний варіант - придбати статус індивідуального підприємця з системою оподаткування ЕСХН.

рентабельність бізнесу

Вирощування у відкритому грунті на другий рік забезпечує врожайність 700-800 кг з 10 соток. Це дозволяє покрити витрати за перший рік на добрива для полуниці, плівку і крапельний полив. Чистий дохід можна отримати на третій рік. Тонну ягід дають 2,5 тис. Кущів.

Високий показник рентабельності при використанні теплиць. При цьому стартові вкладення на 40-50% більше, ніж при виробництві у відкритому грунті. Для облаштування квадратного метра приміщення з посадковим матеріалом знадобиться 350-400 рублів.

Згідно зі статистичними даними рентабельність бізнесу на гідропонній системі може досягати 40%, а витрати окупаються протягом півроку.

Особливості реалізації вирощеного продукту

Успішність заходу залежить від напрацьованих точок реалізації Успішність заходу залежить від напрацьованих точок реалізації. Про канали збуту варто задуматися ще на етапі планування бізнесу. Це дозволить з більше точністю розрахувати канали збуту.

Ось які можливості варто розглянути:

  1. Овочеві бази або ринки. Продавати полуницю можна самостійно або здавати за закупівельною ціною.
  2. Оптові склади. Такий варіант більш прибутковий, ніж відносини з перекупниками. Крім того, оптовики можуть самі вивозити продукцію.
  3. Ресторани та кафе. Ціна хороша, але обсяги невеликі і є необхідність в спеціальному дозволі.
  4. Магазини роздрібної торгівлі дозволяють збувати значні обсяги продукції.

Скільки потрібно вкласти грошей?

Необхідно розрахувати, скільки коштів буде потрібно, щоб бізнес-план вирощування полуниці дав кращий результат. Остаточна сума залежить від різновиду гідропонній конструкції, особливості теплиці і її матеріалу. Перш ніж купити гідропоніку для полуниці необхідно розрахувати витрати, з огляду на плановані обсяги продукції.

Ось приблизна кошторис:

  1. Придбати витратні матеріали складе приблизно 14-17 тис. Рублів.
  2. Реєстрація підприємства 800 рублів.
  3. Ціна гідропоніки для полуниці варіюється від 5 тис. Рублів.
  4. Фільтраційна система для води - 6-8 тис.
  5. Витрати на водопостачання і електрику - 16 тис. Рублів.
  6. Оренда ділянки під теплицю і сама конструкція можуть обійтися в 40-60 тис. Рублів.

Також варто враховувати і заробітну плату персоналу. Це може бути ще 25-40 тис. Рублів.

Як можна зменшити початкові витрати?

Скоротити витрати допоможуть рада досвідчених фермерів, що спеціалізуються на вирощуванні сільськогосподарських культур методом гідропоніки:

  1. Теплицю можна побудувати самостійно.
  2. Варто освоїти технологію виготовлення і зібрати гідропоніку для полуниці своїми руками.
  3. Вибір сорту ягід, якому не потрібно додаткового освітлення і частий полив.
  4. Покриття субстрату плівковим матеріалом, що дозволяє зменшити процес випаровування вологи.

Самостійне виготовлення гідропонних системи

Якщо ціна обладнання занадто висока, то щоб мінімізувати витрати варто спробувати зробити гідропонну конструкцію самостійно. Ідеально підходить варіант з крапельним зрошенням. При цьому обладнується система крапельного поливу, для якої знадобиться насос і шланги, що подають живильний розчин по трубочках до кожного саджанця.

Гідропоніка для полуниці може монтуватися вертикальним або горизонтальним способом. Для виготовлення знадобиться розсада, субстрат, труба ПВХ, ємності для розчину, насосне обладнання і шланг.

Розглянемо особливості роботи для установки горизонтальних батарей:

  1. У ПВХ трубі проробляються отвори 10 см, між якими повинна залишатися відстань 25 см. З кінців труб вставляються щільні заглушки.
  2. В отвори встановлюються ємності з розсадою. Для субстрату можна взяти стружку кокоса або мінвату.
  3. Під гідропонній установкою ставиться бак з живильним розчином, до якого кріпиться насос.
  4. Переміщення рідини виконується за допомогою шланга з дірочками, куди пропускають трубочки до кожної ємності.

Більш складний варіант - вертикальна система. У цьому випадку розчин буде підніматися вгору і необхідно продумати слив для зайвої рідини.

Виготовлення вертикальної системи включає наступні етапи:

  1. З одного боку труби ПВХ ставиться заглушка. По всій довжині робиться розмітка для отворів, які випилюються за допомогою дриля. Перше гніздо потрібно зробити на висоті не нижче 20 см. Решта отвори робляться в шаховому порядку з кроком 20-25 см.
  2. У товстому шлангу потрібно зробити отвори для поливу. Їх розміщують навпроти розсади. Шланг слід обмотати мішковиною, що захистить дірочки від попадання субстрату.
  3. Шланг розташовують в центрі труби, в яку на дно насипається дренаж, а зверху субстрат. Саджанці висаджуються під час наповнення труби субстратом.

Полив здійснюється через шланг.

Вибираючи, бізнес на гідропоніці варто враховувати і певні ризики. Наприклад, відключення електрики і загибель рослин, поява хвороб або неправильно підібраний субстрат. Але постійний контроль і дотримання технології дозволить уникнути даних проблем і в найкоротші терміни вийти на стабільний рівень доходу.

Як можна зменшити початкові витрати?
Який сорт ягоди вибрати?
Скільки потрібно вкласти грошей?
Як можна зменшити початкові витрати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама