Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити арахіс або земляний горіх на дачі в домашніх умовах

  1. Що таке земляний горіх або арахіс
  2. Технологія вирощування арахісу
  3. Посів і поливи
  4. прибирання

Улюблений багатьма земляний горіх можна виростити на садовій ділянці! Потрібно тільки посіяти відповідний скоростиглий сорт і виконувати всі рекомендовані агротехнічні заходи.

Що таке земляний горіх або арахіс

Арахіс - прекрасне однорічна прямостояча бобова рослина висотою до 50-60 см з стрижневим коренем, який проникає на глибину до 150 см.

У верхніх шарах коренева система займає діаметр до метра, що зумовлює високу стійкість до посухи. Листя арахісу темно-зелені, складні - парноперисте. Квітки зібрані в суцвіття в пазухах листків. Квітка яскраво-жовтий або помаранчевий.

У кожному суцвітті одночасно цвіте по одній квітці, що подовжує період цвітіння з кінця червня до осінніх заморозків У кожному суцвітті одночасно цвіте по одній квітці, що подовжує період цвітіння з кінця червня до осінніх заморозків.

Розкривається квітка в 7-8 годин ранку і цвіте до обіду. На рослині розвивається до 2000 кольорів, а бобів - від 30 до 70.

Через кілька днів на місці квітки починає рости молода зав'язь у вигляді своєрідного повітряного «кореня», яка згинається і спрямовується до грунту.

Такі зав'язі ботаніки називають гинофор. Так рослина вберігає потомство від спеки та посухи.

Проникнувши в ґрунт, верхівка гинофор починає швидко розростатися в циліндричний або коконообразной боб, в якому формується 1-4 подовжено-овальних світло-рожевих насіння.

Технологія вирощування арахісу

арахісу потрібні ділянки з теплими грунтами, інтенсивним освітленням без затінення іншими рослинами і хорошою провітрюваність. Грунт повинна бути легкою супесчаной, чорноземної, нейтральної, з високим вмістом гумусу, кальцію і магнію (на кислих грунтах краще вносити крейда або вапно). Арахіс не переносить і засолення (тоді вносять фосфогіпс або застосовують інші прийоми зменшення засолення грунту).

Насіння проростає при температурі + 12-14 ° C, оптимальна температура + 25-30 ° C, після вересневих похолодань до + 12-13 ° C насіння не утворюються. Навіть невеликі заморозки є згубними, а після осінніх заморозків нижче -3 ° C насіння в невизревшіх бобах втрачають схожість.

У арахісу велика вимогливість до вологості грунту, особливо в період цвітіння і утворення насіння в підземних бобах. При цьому не повинно бути застою води. Зайве зволоження у вересні помітно стримує дозрівання насіння.

Для швидкого досягнення гинофор грунту і почала їх розростання в підземні боби потрібно проводити підгортання рослин. При порушенні оптимальних умов спостерігається низька стійкість до хвороб - поширюються кореневі гнилі та покриваються плямами листя.

Як правильно вирощувати земляний горіх

підготовка ґрунту

На городі арахіс любить сівозміну. Висівають його після картоплі, огірків і капусти, під які вносили великі дози органічних добрив.

Не можна висівати культуру після гороху, квасолі та інших бобових, після яких розвиваються кореневі гнилі. Арахіс дуже чуйний на фосфорні добрива.

Для цього навесні при підготовці грунту до посіву краще внести нітрофоску з розрахунку 50 г на 1 м². Під осінню перекопування на глибину 25-30 см одночасно вносять перегній - по 1-3 кг на 1 м².

Корисно при посіві в кожну лунку додатково додати по жмені перегною.

Посів і поливи

До посіву приступають в травні після встановлення теплої погоди і прогрівання грунту вище + 14-15 ° C. Зазвичай посів проводять після баштанних культур. У лісостепу ці терміни припадають на 10-15 травня. Крім температури, для проростання насіння ще потрібно врахувати можливість повернення заморозків з 20 по 25 травня, які є згубними для арахісу.

Культуру краще сіяти полущеннимі насінням, хоча сіють і цілими бобами. Залишки стулок кидають разом з насінням, що сприяє заселенню коренів корисними мікроскопічними грибами, які живуть на поверхні стулок.

На дачі арахіс краще сіяти квадратно-гніздовим способом 60 × 60 або 70 × 70 см по 5-6 рослин в гніздо. Можна сіяти і широкорядним способом при ширині міжрядь 60-70 см з відстанню між рослинами 15-20 см. Глибина посіву - 6-8 см.

Для посіву використовують тільки великі насіння - дрібні і щуплі не дають сходів. Поливають арахіс різними способами, але, природно, краще крапельне або зрошення по борознах. Поливи проводять раз в 10-15 днів в липні-серпні при жаркій і сухій погоді. Поливи проводять тільки підігрітою на сонці водою.

підгортання

Відповідальним моментом при вирощуванні арахісу є підгортання рослин, без якого врожайність буде низькою.

Підгортають його 2-3 рази. Перший раз на висоту на 5-7 см через 10 днів після початку цвітіння.

Наступні підгортання проводять через кожні 10 днів.

Головне, не поспішати за один прийом насипати грунт навколо рослини.

Це забезпечить поступове наближення грунту до молодих гинофор, які утворюються після цвітіння по всій довжині стебла.

прибирання

Збирають урожай арахісу до настання заморозків. Боби сортують на зрілі та невизревшіе. Дуже маленькі викидають. Досушують в сухому провітрюваному теплому приміщенні. Зберігають в мішках і в міру необхідності вилущують.

При зберіганні в холодному і вологому приміщенні боби і насіння уражаються пліснявими отруйними мікроскопічними грибами. Середня врожайність сухого насіння на городах 100-150 г / м².

Буває і вище - все буде залежати від досвіду вирощування. Враховуйте, що арахіс через 2-3 роки втрачає схожість.

Як вирощувати арахіс на дачі:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама